GameHorizon.gr

2084 Review – Το Observer στριφογυρναει στον ταφο του

Πόσοι από ‘σας θυμάστε το εφιαλτικό Observer; Τον τίτλο που μας έκανε να βυθιζόμαστε στην απελπισία και τη μοναξιά που φέρνει η τεχνολογία, ένα είδος κόλασης επί της γης χωρίς ηθικούς φραγμούς, φως στον ορίζοντα ή κάποιον που να ευθύνεται για αυτή την ανιερότητα πέρα από εμάς; Οι δημιουργοί του έρχονται για να μας επιστρέψουν στο σύμπαν του με το 2084, για να μας φέρουν… Ένα first person shooter με γρήγορη δράση, hacking και μια τύπισσα που φοράει μόνο σουτιέν!

Αργκ…

2084 (11)

Ok, to be fair, απ’οτι κατάλαβα το 2084 ήταν κάτι σαν ένα γρήγορο entry ενός διαγωνισμού, όπου οι developers χρησιμοποίησαν τα assets που είχαν ήδη για να δουν αν μπορούν να κερδίσουν κάποιο βραβείο ή κάτι τέτοιο, αλλά φοβάμαι οτι αυτό δε θα βγάλει το γυαλί που μπήκε στα μάτια μου από το facepalm. Το gameplay δε θα μπορούσε να πέσει έξω περισσότερο στο setting που του δίνεται και να προσπαθούσε.

2084 (2)

Story

Θυμάστε τη ασθένεια “Nanophage” από το Observer; Αυτήν που ήταν μια φρικτή παραλλαγή του καρκίνου, όπου τα εμφυτεύματα αναγνώριζαν το ανθρώπινο σώμα σαν απειλή οπότε τα νανοκύταρρα επιτίθενται στα κανονικά κύτταρα, οδηγώντας σε έναν αργό, οδυνηρό θάνατο; Τώρα η nanophage μετατρέπει απλώς τα θύματά της σε zombie. Ναι, πετάξτε τις μεταφορές και τους συμβολισμούς σας στον κάδο, έχουμε zombie τώρα.

2084 (5)

Η πρωταγωνίστριά μας είναι μια ανώνυμη υπάλληλος της Chiron, η οποία ελέγχει ένα ρομπότ-στρατιώτη από την άνεση του σπιτιού της, χρησιμοποιώντας ένα VR Helmet, την ώρα που γίνεται ένα nanophage outbreak (ή αυτό ή απλώς παίζει ένα εντελώς άσχετο VR game, ποτέ δεν εξηγείται η σχέση μεταξύ του gameplay και των cutscenes). Εδώ ωφείλουμε να αναγνωρίσουμε το ταλέντο της συγγραφικής ομάδας του 2084, οι οποίοι έπιασαν από την αρχή το νόημα: Μία τύπισσα με δαντελωτό μαύρο και φουτουριστικό VR helmet μπορεί να κάνει μια πλήρη απουσία σεναρίου εντελώς αναξιόλογη!

2084 (1)

Εντός του game, μπορείτε να βρείτε σε ένα-δύο σημεία στην αρχή γράμματα και σημειώσεις των υπαλλήλων της Chiron, αλλά φαίνεται οτι στην πορεία οι developer άλλαξαν γνώμη, και το 2084 παρατάει τον ελαφρώς κλειστοφοβικό, survival horror τόνο του, για να υιοθετήσει έναν πολύ πιο φρενήρη ρυθμό, στα πρότυπα του Doom. Η αλλαγή γνώμης δεν συνοδεύονταν από σοφία.

2084 (13)

Μην ψαρώνετε, δεν υπάρχει τίποτα το σουρρεαλιστικό εδώ.

Gameplay

Ok, οπότε από story το μόνο που κρατάμε είναι ένα ζουμερό A-Cup και ένα discount zombie apocalypse, από gameplay τι μένει; Δυστυχώς όχι και πολλά. Το 2084 στην ουσία αποτελείται από μόλις 3 πίστες, η πρώτη εκ των οποίων (και καλύτερα σκηνοθετημένη) είναι το tutorial. Κάθε πίστα τελειώνει με ένα boss fight (τον κακό τους τον καιρό), ενώ ενδοιάμεσα απλώς εξερευνάτε διαδρόμους επί διαδρόμων οι οποίοι ξεκάθαρα είχαν σχεδιαστεί για ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι, και πλέον έχουν κολληθεί μεταξύ τους με χαοτικούς τρόπους, που θα σας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

2084 (9)

Εδώ να αναφέρουμε οτι το 2084 δε χρησιμοποιεί σχεδόν κανένα original asset πέρα από το βασικό σας όπλο, μια τηλεόραση με πόδια και ένα εξαιρετικό ζευγάρι ροδακινάκια. Τα πάντα έχουν “κλαπεί” από το Observer, το οποίο κάνει πολύ άσχημα “μπαμ”, καθώς αυτοί οι χώροι δεν έχουν φτιαχτεί για ταχύ πιστολίδια, αλλά για το αργό περπάτημα ενός adventure.

Η ιδιαιτερότητα του 2084 (ή καλύτερα το βασικό mechanogimmick του), είναι το hacking. Ενώ με το αριστερό κλικ πυροβολάτε, με το δεξί μπορείτε να μπείτε σε ένα slow-motion, όπου προσπαθείτε να χακάρετε το αντικείμενο που κοιτάτε. Μέσω του hacking μπορείτε να αναπληρώσετε health και ammo, να επιστρατεύσετε για λίγο αυτόματα συστήματα ασφαλείας, ή να κάνετε stun τους μεγαλύτερους αντιπάλους και τους γύρω zombie, το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλετε να νικήσετε.

2084 (8)

Τα ~ιδιαίτερα εκνευριστικά~ mini-games για το hacking.

Για κάτι λιγότερο θλιβερό από το 2084, διαβάστε το Agony Unrated review μας.

Δυστυχώς το να δώσετε στο game να καταλάβει τι ακριβώς θέλετε να κάνετε hacking είναι ένα ζήτημα, με το range του hacking να είναι πολύ μικρότερο από αυτό των σφαιρών σας (παρόλο που και τα δύο τα κάνετε με το όπλο, το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο από μόνο του), ενώ απαιτεί να κοιτάτε το στόχο από μπροστά. Στις εικόνες θα δείτε zombie με οθόνες στο κεφάλι, οι οποίοι είναι οι hackable αντίπαλοι που κάνουν stun τους γύρω τους στο πετυχημένο hack. Για να τους κάνετε hack, πρέπει να είναι ακριβώς οι πιο μπροστινοί αντίπαλοι σας, αλλιώς, η βολή hacking θα χτυπήσει κάποιο από τα τετραγωνικά hitboxes των κανονικών zombie (τα οποία συνήθως είναι πιο κοντά, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση οτι η σφαίρα θα έπρεπε να περάσει πάνω απ’τον ώμο τους ή κάτι παρόμοιο), οδηγώντας σε πλήρη αποτυχία και στο γρήγορο και βίαιο θάνατό σας, ενώ περιμένετε να τελειώσει το cooldown του hacking shot.

2084 (14)

Τα εφέ όταν έχετε φάει damage είναι πολύ εκνευριστικά.

Technical

Όσοι κατάλαβαν τι έγραψα παραπάνω, μπορούν να καταλάβουν και γιατί από τεχνικής απόψεως το 2084 είναι μαύρο χάλι. Το παιχνίδι είναι αδικαιολόγητα βαρύ για το περιεχόμενό του, ενώ βρίθει από bugs και glitches που κάνουν την εμπειρία απλώς άδικη. Ηχητικά, υπάρχει λίγο καλό voice-acting εδώ κι εκεί, και τα visuals είναι φυσικά όμορφα και εφιαλτικά, αλλά δεδομένου οτι απλώς τα έχουν πάρει από το Observer, δε θα τα μετρήσω.

2084 (4)

Final Verdict

Κοιτάξτε, μπορώ να εκτιμήσω όσο ο καθένας τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση του 2084… Στα βυζάκια της πρωταγωνίστριάς του, αλλά μιλάμε για μία μαρτυρική εμπειρία τις μιάμησης ώρας, η οποία σχεδόν φτύνει στο αριστούργημα που ήταν το Observer, από ανθρώπους που υποτίθεται οτι είναι επαγγελματίες developers. Το τελικό αποτέλεσμα, παρά τη σχετικά χαμηλή τιμή του, είναι επιεικώς απαράδεκτο, και σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται για αγορά.

Το Gamehorizon δίνει νευριασμένο thumbs down.

0.00
4.8

Γραφικά

6.0/10

Ήχος

7.0/10

Σενάριο

1.5/10

Gameplay

4.5/10

Θετικά

  • Άγουρα νεκταρινάκια.

Αρνητικά

  • Γελοία άσχετα setting και gameplay.
  • Πληθώρα bugs και glitches.
  • Αδικαιολόγητα μεγάλα system requirements.
  • Σενάριο να'χαμε να λέγαμε.
  • Αναποτελεσματικό hacking gimmick.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre FPS
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Feardemic
Εκδότης Feardemic
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 13 Dec, 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 (64-bit)
Επεξεργαστής Intel® Core™ i5 third generation / AMD FX-8150
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών GeForce GTX 1050 Ti / AMD Radeon RX 560
Χωρητικότητα 4 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.