GameHorizon.gr

Age of Gladiators 2: Death League Review – Μονομάχοι στο διάστημα

Ένας από τους τίτλους της παιδικής μου ηλικίας που στοιχειώνει ακόμα τον ύπνο μου και με κάνει να ξυπνάω τα βράδια με δάκρυα νοσταλγίας είναι το αδικοχαμένο Colosseum: Road to Freedom. Ήταν ένα κράμα Fighting με RPG που κυκλοφόρησε η Koei (οι Ιάπωνες πίσω από τα Dynasty Warriors) και παρά τα μέτρια για την εποχή γραφικά και την κάπως καθυστερημένη ΑΙ, ήταν μια πραγματικά ευχάριστη και αξιοπρεπής κυκλοφορία που δεν άξιζε το χαντάκωμα που έφαγε (εσένα κοιτάω Eurogamer). Με αυτή την ανάμνηση συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχουν καλά gladiator games εκεί έξω και για να σας προλάβω τα Swords and Sandals δεν τα μετράω καν σαν games. Μετά από αρκετό ψάξιμο (5 google searches και πολλά λέω) ανακάλυψα μια σειρά που βρίσκεται στην αφάνεια και ονομάζεται Age of Gladiators, η οποία αφορά την γενικότερη διαχείριση μιας ομάδας μονομάχων στην αρχαία Ρώμη ή στον γαλαξία του μέλλοντος. Ναι, καλά διαβάσατε μπορείτε να παρακολουθήσετε ξυλίκια εξωγήινων. Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με την περσινή κυκλοφορία, το Age of Gladiators 2: Death League, το οποίο διαδραματίζεται στο μέλλον.

Story

Βρισκόμαστε στο 3000 μ.Χ. όπου η ανθρωπότητα εξαπλώθηκε σαν φθινοπωρινός ιός γρίπης στο διάστημα, ανακάλυψε νέους πλανήτες, νέα νοήμονα είδη, ενώ η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα ταξίδια από την μια γωνία του γαλαξία στην άλλη είναι σαν να πηγαίνετε σαββατοκύριακο στην Αίγινα. Οι διάφορες κυβερνήσεις κρατιδίων, πλανητών και λοιπών διαστημικών αυτοκρατοριών ανακοίνωσαν την συγκρότηση και διεξαγωγή μονομαχιών σε αρένες, όπως ακριβώς στην αρχαία Ρώμη. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του επικεφαλή μιας, ας πούμε, εταιρείας μονομάχων και στόχος σας είναι να ξεκινήσετε από το μηδέν με μερικές χιλιάδες credits στην τσέπη για να φτάσετε στην κορυφή του πιο αιμοβόρου και πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος στον γαλαξία, του *drumroll* Death League.

Στην πορεία θα γνωρίσετε νέους χαρακτήρες, θα παρακολουθήσετε τα γεγονότα που συμβαίνουν στον γαλαξία και θα έχετε έναν βαθμό αλληλεπίδρασης με τους μονομάχους και το προσωπικό σας με την μορφή mail που θα σας έρχεται καθημερινά. Πέρα από αυτά δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα στον τομέα του σεναρίου, έχετε έναν στόχο που πρέπει να πραγματοποιήσετε και τους generic διαλόγους με NPCs που προκαλούν χασμουρητά και πλήξη σε κάθε game. Δεν υπάρχουν τυχαία events ή αξιομνημόνευτοι ανταγωνιστές, ούτε καν κάποιος τρόπος να αναμιχθείτε με τις διάφορες διοργανώσεις που πραγματοποιούν τα πρωταθλήματα. Είστε απλά το “κεφάλι” της εταιρείας και πρέπει να διαχειριστείτε κάθε πτυχή της. Με άλλα λόγια, το Age of Gladiators 2: Death League πάσχει αρκετά στον τομέα του σεναρίου.

Gameplay

Το gameplay του Age of Gladiators 2: Death League μπορεί να περιγραφεί με δύο λέξεις: management χάος. Όταν οι developers διαφήμισαν τον έλεγχο κάθε πτυχής της εταιρείας σας, μίλαγαν σοβαρότατα. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα, από το να προσλάβετε γιατρούς, trainers και scouts που ασχολούνται με την θεραπεία, εκπαίδευση και πρόσληψη μονομάχων αντίστοιχα, την αγορά εξοπλισμού και την κατασκευή εγκαταστάσεων μέχρι την αγορά κτηρίων και επιχειρήσεων για παραπάνω εισόδημα, την ανάθεση skill points και γενικότερης προόδου κάθε μονομάχου. Σας ακούω ήδη να αναρωτιέστε, “το πρόβλημα που είναι;”. Πρέπει να μυρίσετε τα νύχια σας για να καταλάβετε πως λειτουργεί κάθε mechanic του gameplay. Το Age of Gladiators 2: Death League σας δίνει ένα εισαγωγικό tutorial με την μορφή κειμένου κάθε φορά που θα πατήσετε στον αντίστοιχο τομέα και μετά σας αφήνει να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας, σαν να είστε ο μπάσταρδος γιος μιας πλούσιας οικογένειας. Αν νομίζετε πως μπορείτε να το αντισταθμίσετε με guides, γελαστήκατε καθώς από το ψάξιμο που έκανα διαπίστωσα πως υπάρχουν ελάχιστοι και συνήθως δεν περιλαμβάνουν αυτά που χρειάζεστε.

Αν με κάποιο θαύμα δεν πάθετε ανεύρυσμα και δεν αποφασίσετε να δώσετε τέλος με το unistall button, θα διαπιστώσετε πως σταδιακά όλα βγάζουν νόημα. Το gameplay χωρίζεται σε γύρους με τον κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει μια ημέρα. Στην διάρκεια της μέρας μπορείτε ανενόχλητοι να κάνετε αυτά που αναφέραμε παραπάνω συν πολλά ακόμα όπως να χαζέψετε τους διάφορους πλανήτες του γαλαξία με τον καθένα να έχει ένα διαφορετικό είδος εξωγήινων ή να υπολογίσετε σε πόσες μέρες θα έρθει το φορτίο με τα όπλα που παραγγείλατε. Υπάρχουν περίοδοι όπως ο πρώτος σας μήνας που δεν πραγματοποιείται κάποια διοργάνωση και έχετε το περιθώριο να αναπτυχθείτε, αλλά υπάρχουν και οι μέρες πρωταθλήματος όπου οι μονομάχοι σας θα βγάλουν τα λεφτά τους (και τα δικά σας) στην αρένα μέχρι τελικής πτώσεως.

Αν θέλετε να νιώσετε σαν gladiator του Death League και σαν αρέσουν τα Hunger Games, ρίξτε μια ματιά στο Darwin Project Review μας!

Όπως φανταστήκατε, στο Age of Gladiators 2: Death League οι μονομάχοι σας αποτελούν τον πυρήνα του gameplay και πρέπει να τους φροντίζετε σαν νεογέννητα, πράσινα, με πλοκάμια ή νύχια μωρά. Υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη εξωγήινων για να προσλάβετε τους μονομάχους σας με διαφορετικά traits το καθένα και 34 statistics για να διαχειριστείτε. Όπως καταλάβατε, μιλάμε για πραγματικό overkill. Πέρα από το είδος τους, οι μονομάχοι σας διαθέτουν κλασσικά στατιστικά όπως strength, stamina, agility, speed και τα λοιπά, αλλά και πιο εξειδικευμένα όπως alignment, origins, greed, charisma, killer instinct, work ethic και άλλα. Στο σύνολο επηρεάζουν μέχρι ένα βαθμό την απόδοση του μονομάχου σας. Για παράδειγμα, ένας πρώην στρατιώτης 28 ετών με maniac work ethic και aggressive killer instinct είναι ιδανικός για να του δώσετε ένα τσεκούρι, heavy armor και να τον αμολήσετε να μαζεύει κεφάλια στις αρένες ενώ εσείς γελάτε σατανικά και μετράτε τα credits που κερδίζετε κάθε δευτερόλεπτο. Από την άλλη, ένας πρώην αγρότης 40 ετών με pacifist killer instinct είναι πιο πιθανό να τερματίσει την σύντομη καριέρα του στο νεκροταφείο με εσάς να κλαίτε τα credits που δώσατε και να σκέφτεστε μήπως πρέπει να το κλείσετε το μαγαζάκι σας.

Όλα αυτά όμως θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία σημασία όταν ανακαλύψετε το τεράστιο balancing πρόβλημα που υπάρχει στο Age of Gladiators 2: Death League. Μιλάω για τον αηδιαστικό συνδυασμό AP και shield generator, όπου επενδύετε όλα τα skill points στα Action Points των μονομάχων σας και τους δίνετε gear για να έχουν shields στις μάχες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα για έναν αγώνα, μπορείτε να ξοδέψετε Action Points για να μοιράσετε buffs σε critical chance, critical damage, accuracy, melee hit ή melee damage, αναλόγως τι μονομάχο έχετε, και να αφήσετε τις ασπίδες του να ρουφήξουν το damage που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν οι αντίπαλοι σας. Έτσι οι μονομάχοι σας θα κερδίζουν την μια μάχη μετά την άλλη σε σημείο που θα παρακαλάτε να σταματήσει αυτή η πλήξη. Προφανώς μπορείτε να παραβλέψετε αυτήν την τακτική και να δημιουργήσετε διαφορετικά build για κάθε χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την καθυστερημένη ΑΙ που θα προτιμήσει να ξοδεύει AP για να ενισχύσει άσχετα stats. Για παράδειγμα, θα πέσετε από την καρέκλα σας όταν δείτε melee NPCs gladiators να δίνουν buffs στο ranged damage τους. Συνεπώς, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το build που θα ακολουθήσετε.

Technical

Όσον αφορά τα γραφικά του, το Age of Gladiators 2: Death League περιορίζεται σε διάφορα menus με μόνο τις μάχες να σας επιτρέπουν να δείτε τους μονομάχους σας εν δράσει. Τα γραφικά είναι αρκετά παλαιωμένα όπως θα δείτε και στα screenshots και θυμίζουν τίτλους που κυκλοφόρησαν για τα Windows XP το 2005. Αν και υπάρχει πολύ όμορφο art εδώ και εκεί, όπως η απεικονίσεις των πλανητών, αισθητικά δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο, το αντίθετο θα έλεγα. Δέχομαι πως ένα game μπορεί να βασιστεί σε menus για να λειτουργήσει το gameplay του, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την φρικτή απεικόνιση τους. Το background είναι μια απεικόνιση του διαστήματος, οπότε κυριαρχεί το μαύρο, ενώ η γραμματοσειρά συνδυάζει λευκό και γαλάζιο χρώμα. Ο συνδυασμός γαλάζιου με το μικρό μέγεθος γραμματοσειράς έκανε τα μάτια μου να πονέσουν και ήθελα να χτυπήσω το κεφάλι μου στην οθόνη. Σε κάποια σημεία ειδικά, όπως τα στατιστικά και τα μενού το προσωπικού τα πράγματα γίνονται ανυπόφορα. Προσωπικά ελπίζω σε ένα patch που βελτιώνει αυτή την κατάσταση μήπως και δεν χρειαστεί να βάλω γυαλιά τελικά.

Το ηχητικό κομμάτι ήταν επιεικώς αδιάφορο. Το soundtrack έχει τις αναμενόμενες sci-fi νότες που θα είχε ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται στο διάστημα του μέλλοντος αλλά δεν υπήρχε κάποιο μουσικό κομμάτι που μου τράβηξε την προσοχή ή να ταίριαζε στους ρυθμούς της μάχης ή του gameplay γενικότερα. Τα ηχητικά εφέ κινήθηκαν σε παρόμοιο μήκος κύματος με μερικούς άνοστους ήχους από όπλα εδώ και εκεί.

Final Verdict

Σε τελική ανάλυση το Age of Gladiators 2: Death League με απογοήτευσε. Αν και έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως τα διάφορα στατιστικά, το προσωπικό και τις διάφορες πηγές εσόδων, η υλοποίηση τους είναι κάκιστη. Από την κουραστική παρουσίαση του και μερικές broken στρατηγικές μέχρι την φρικτή ΑΙ και το αδιάφορο σενάριο, το παιχνίδι θα σας αφήσει την αίσθηση πως θα μπορούσε να είναι πολλά περισσότερα από αυτό που σας προσφέρει. Το γενικότερο πακέτο αφήνει μια αίσθηση early access ενώ πρόκειται για κανονική, πλήρης κυκλοφορία. Ίσως τελικά η μοίρα των gladiator games είναι να μην αποκτήσουν ποτέ κάποιο άξιο εκπρόσωπο. Προσωπικά προτείνω να το αγοράσετε μόνο σε sales και μόνο αν δεν έχετε κάποια καλύτερη επιλογή.

0.00
5.5

Γραφικά

5.0/10

Ήχος

5.0/10

Σενάριο

5.5/10

Gameplay

6.5/10

Θετικά

  • Μεγάλη ποικιλία management στοιχείων
  • Διαφορετικά stats για να αναβαθμίσετε
  • Οι races παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Αρνητικά

  • Το σενάριο πάσχει αρκετά
  • Παντελώς καθυστερημένη ΑΙ
  • Υπάρχουν broken τακτικές
  • Γίνεται γρήγορα μονότονο
  • Απαρχαιωμένα γραφικά
  • Αδιάφορος ήχος
  • Γραμματοσειρά που διαβάζεται μόνο με κυάλια

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie RPG
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Creative Storm Entertainment
Εκδότης Creative Storm Entertainment
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 21 Σεπτεμβρίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows Vista/7/8/10
Επεξεργαστής Διπύρηνος στα 1.8GHz ή ανώτερος
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Hardware Accelerated Graphics with dedicated memory
Χωρητικότητα 1 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!