GameHorizon.gr

Agenda – Review

“Καλωσορίσατε στο Agenda, μια μυστική, μη-κυβερνητική οργάνωση. Ο σκοπός μας είναι απλός και αρκετά ευθύς. Θα κατακτήσουμε τον κόσμο.”

Story
Θυμάστε όλους αυτούς τους βλάκες συνωμοσιολόγους που ξέρατε στο λύκειο και μας πρή απασχολούσαν συνέχεια με τους Illuminati; Ε αυτό είναι το παιχνίδι για αυτούς. Το Agenda είναι ένα indie management game όπου ελέγχετε μια ανώνυμη οργάνωση, με μόνο σκοπό να εξαπλώσετε την επιρροή σας σε όλο το χάρτη ενώ ταυτόχρονα κρατάτε την υπάρξή σας κρυφή από το λαό. Όπως καταλαβαίνετε το story δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, με το παιχνίδι να σας πετάει κατευθείαν στον παγκόσμιο χάρτη και να σας αφήνει κατά τ’άλλα ελεύθερους.

Agenda - Opener

Η αρχική, τελείως ανούσια, επιλογή σας.

Gameplay
Το Agenda βασίζεται καθαρά σε επιχειρήσεις (operations) για να δουλέψει. Υπάρχουν 4 στατιστικά (οικονομική δύναμη, πολιτική δύναμη, στρατιωτική δύναμη και ΜΜΕ) σε κάθε χώρα, με 2 διαφορετικές στύλες το καθένα. Το τωρινό επίπεδο της χώρας και πόση επιρροή έχετε σε αυτά. Σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε 3 επιχειρήσεις ταυτόχρονα ανά χώρα, ενώ μπορείτε όποτε θέλετε να ρυθμίσετε την ταχύτητα του παιχνιδιού ή να το κάνετε τελείως pause για να κάνετε τις επιλογές σας με το πάσο σας. Κάθε επιχείρηση που φέρετε εις πέρας ανεβάζει κατά ένα ποσοστό την παγκόσμια ισχύ σας, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και λίγο το πόση προσοχή τραβάτε από το λαό (2 μπάρες στο κάτω μέρος της οθόνης). Νικάτε το παιχνίδι όταν η παγκόσμια ισχύ σας φτάσει στο 100%, ενώ χάνετε αν ο λαός γίνει 100% aware της ύπαρξής σας. Ανά 25% της κάθε μπάρας ξεκλειδώνεται ένα αντίστοιχο bonus ή μειονέκτημα, ανάλογα με το ποια μπάρα έφτασε πού.

Όπως καταλάβατε μιλάμε για ένα καθαρό management game, όπου χτίζετε τις βάσεις επιχειρήσεών σας σε κάθε χώρα που εξαπλώνεστε ενώ κρατάτε το λαό στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα όσο εξαπλώνεστε κερδίζετε skill points, τα οποία σας προσφέρουν διάφορα bonus αλλά και μειονεκτήματα ανάλογα με το πιο skill tree θα επιλέξετε. Αν όλα αυτά σας ακούγονται φανταστικά όμως, προτείνουμε να κρατήσετε τα… Άλογά σας… (Χμμ… Ok, αυτό ακούγονταν πολύ καλύτερα στα Αγγλικά). Τα menu στην αρχή του παιχνιδιού και το πλήθος αποστολών μπορεί να φαίνονται βαθιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Ξεκινάτε με το δεξί menu stats, που δείχνει την επιρροή σας σε κάθε χώρα, το οποίο και ανεβάζετε κάνοντας μόνο τις πρώτες operations του κάθε είδους δύναμης. Η επιρροή σας είναι ουσιαστικά η πιθανότητα επιτυχίας των κερδοφόρων αποστολών και η αλήθεια είναι οτι πέφτει πολύ δύσκολα, σε σημείο που το παιχνίδι δεν προσφέρει κανένα challenge. Πολύ απλά γεμίζετε τις δεξιές μπάρες πρώτα ώστε κάθε stat να είναι πάνω από 90% και μετά ξεκινάτε τις δεύτερες επιχειρήσεις που αφορούν καθαρά τα κέρδη σας.

Agenda - 1

Το θέμα με το Agenda είναι οτι προσφέρει πλήθος επιλογών και αναβαθμίσεων, τα οποία όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητα για να προχωρήσετε, μην πω και το ανάποδο. Απ’ότι φαίνεται το Agenda ποντάρει τη δυσκολία του στους παίκτες να είναι τελειομανής και να θέλουν να ολοκληρώσουν τα skill trees, το οποίο όμως είναι αρκετά χαζή ιδέα δυσκολίας για τα πιο πρακτικά μυαλά. Παράδειγμα:

Politic Upgrade level 1: + 10% Political Power in the Region
Politic Upgrade level 2: + 20% Political Power in the Region, + 15% Public Awareness
Politic Upgrade level 3: + 30% Political Power in the Region, + 25% Public Awareness

Τώρα, αν το παιχνίδι μας πίεζε χρονικά με κάποιο τρόπο μπορεί να αναγκαζόμασταν να πάμε στο level 2 του Upgrade, και κατά συνέπεια να ρισκάρουμε να ξυπνήσουμε το λαό, αλλά το θέμα είναι οτι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βιαστούμε (εκτός κι αν έχετε βάλει σκοπό της ζωής σας να πάρετε 1-2 συγκεκριμένα achievements), οπότε πολύ απλά παίρνουμε το πρώτο level και μετά πάμε σε τελείως διαφορετικό skill tree. Πολύ συχνά ένιωθα οτι αν υπήρχε μια αντίπαλη αντίστοιχη οργάνωση στους Illuminati μας (Anonymous ξέρω ‘γω) τότε το παιχνίδι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον, καθώς θα παλεύαμε για το ποιος θα χτίσει βάσεις πρώτος σε κάθε χώρα, αλλά όπως είναι τώρα είστε εσείς και… Το τίποτα. Όταν πρωτοτερμάτισα το παιχνίδι (100%World Power) ο λαός είχε φτάσει μόλις στο 47% awareness, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα κινδύνου.

Agenda - 3

Technical
Τα γραφικά του Agenda είναι πρακτικά και μινιμαλιστικά, με τον παγκόσμιο χάρτη να εμφανίζεται στην οθόνη όπως φανταζόμαστε στις ταινίες οτι είναι στη βάση της CIA, με έντονο μπλε χρώμα και εικονίδια να δείχνουν τις ανάγκες κάθε χώρας (οι οποίες όμως δεν επείγουν προσοχής για κανένα λόγο, απλώς μέχρι να τις λύσετε δε θα παράγει και τόσα resources από τις επιχειρήσεις της). Από τη στιγμή που είχα εξαπλωθεί σε όλο το χάρτη πάντως, άρχισα να παρατηρώ αδικαιολόγητο lag, το οποίο με τις γραφικές απαιτήσεις του παιχνιδιού απλώς δεν δικαιολογείται, είναι σαν να λέμε οτι lagέρνει το Tetris. To be fair πάντα είχα το speed στο μέγιστο δυνατό, αλλά και πάλι… Η μουσική είναι αδιάφορη, με 1-2 σημεία προς το τέλος να είναι αταίριαστα metal, λες και με περίμενε κάποιο boss fight από Doom που τελικά όμως ποτέ δεν ήρθε.

Agenda - 2

Final Verdict
“Οπότε το αγοράζω;” Μπα, αγαπητέ αναγνώστη, και δεν είναι δύσκολο “μπα”. Το Agenda θα σε κρατήσει μια ωρίτσα περίπου, δηλαδή όσο χρειάζεσαι για την πρώτη κατάκτηση του πλανήτη, και μετά δεν έχει τίποτα καινούριο να σου προσφέρει. + Ακόμα και σ’αυτή τη μία ώρα, μετά τα πρώτα 10 λεπτά, αφού έχεις μάθει τα mechanic του παιχνιδιού το υπόλοιπο είναι filler. Δε λέω “στην πυρά” (αντίθετα απ’ότι λέω για τους συνωνοσιολόγους) αλλά σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ ικανοποιητική αγορά.

Agenda

9.99
5.5

Ιστορία

5.0/10

Ατμόσφαιρα

6.5/10

Γραφικά

6.5/10

Mουσική

4.0/10

Θετικά

  • Ωραία γραφικά.
  • Είναι αρκετά εύκολο.

Αρνητικά

  • Actually παραείναι εύκολο, σε βαθμό που απογοητεύει.
  • Το υπερπερίπλοκο σύστημα επιχειρήσεων τελικά καταλήγει σε
  • Πέρα από τα πρώτα level των passive skills (6-7 συνολικά), η συντριπτική πλειοψηφία των upgrades είναι τελείως άχρηστη, και ίσα ίσα θα δυσκολέψει το έργο σας.
  • Είναι φτιαγμένο για συνωμοσιολόγους manager fans. Και μόνο που υπάρχει τέτοιος συνδιασμός στην πυρά.
  • Τερμάτισα ολόκληρο Alien Isolation χωρίς καθόλου lag, πώς γίνεται κάτι με γραφικά Power Point να σέρνεται;
  • Με 10 ευρώ τιμή θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερο περιεχόμενο.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Management
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Exordium Games
Εκδότης Exordium Games
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 21 September 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP SP2, Windows Vista SP1, or Windows 7
Επεξεργαστής 2.4+ GHz Single Core Processor
Μνήμη 2 GB (XP), 3GB (Vista, Windows 7)
Κάρτα Γραφικών 256mb video ram or better with Shader Model 3.0+ (GeForce 8 series or higher/Radeon HD3000 series or higher)
Χωρητικότητα 15 GB

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.