GameHorizon.gr

Amnesia Collection Review

Amnesia. Ένας τίτλος που σήμανε τις καμπάνες για την αναβίωση των horror games και την καριέρα του Pewdiepie. Φτιαγμένο από τους δημιουργούς των Penumbra games (τα οποία είναι σοβαρά φοβερά και σας προτείνω να παίξετε), τα Amnesia αποτελούν μια μίξη adventure, stealth και βεβαίως horror που καθήλωσαν τον κόσμο στις πολυθρόνες του καθώς έβλεπαν κάποιον άλλο να τα παίζει. Πλέον, σχεδόν 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Dark Descent, τα Amnesia έχουν steam achievements και το Game Horizon αναλαμβάνει το review του Amnesia Collection.

(προσοχή: Καμία σχέση με το ομώνυμο anime.)

Amnesia Collection 1

Story
Το Amnesia Collection περιλαμβάνει το Amnesia: Dark Descend, το Amnesia: A Machine for Pigs και το Amnesia: Justine (το οποίο είναι στην ουσία ένα πολύ καλοφτιαγμένο mod του πρώτου). Στο Amnesia the Dark Descent ξυπνάτε σε ένα μεσαιωνικό κάστρο χωρίς οποιαδήποτε ανάμνηση του ποιος είστε ή πού βρίσκεστε, και πρέπει να ψάξετε για την αλήθεια ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε τα εκτρώματα/υπηρέτες του Αλεξάνδρου του Βρεννεβούργου (του villain τέλος πάντων).

Amnesia Collection 8

Στο Amnesia: Justine ξυπνάτε πάλι σε ένα θεοσκότεινο υπόγειο, αλλά αυτή τη φορά σας δίνονται επιλογές. Κάποιος έχει αφήσει στο δρόμο σας ηχογραφημένα μυνήματα που απευθύνονται κατευθείαν σε σας, ενώ στο δρόμο σας βρίσκονται τρεις αθώοι φυλακισμένοι. Το game σας δίνει την επιλογή να τους προσπεράσετε, οπότε να τους αφήσετε να πεθάνουν από τα τέρατα που τριγυρνάνε, ή να ακολουθήσετε το πιο δύσκολο και αγχωτικό μονοπάτι και να τους ελευθερώσετε.

Amnesia Collection 2

Το Amnesia: A Machine for Pigs ξεφεύγει αρκετά σεναριακά από τα άλλα δύο, πηγαίνοντας στο σενάριο του πρώτου Resident Evil. Ξυπνάτε σε μια βίλα η οποία ίσως είναι, ίσως δεν είναι στοιχειωμένη, και της οποίας τα κρυφά περάσματα οδηγούν σε μια τεράστια υπόγεια εγκατάσταση, στην οποία τριγυρνάνε οι άστεγοι του Λονδίνου, μεταλλαγμένοι σε ανθρώπους-γουρούνια. Τα τέρατα ετοιμάζονται να εξαπλωθούν στους δρόμους του Λονδίνου, απ’όπου θα απαγάγουν κι άλλους για να τους μεταλλάξουν, και εσείς πρέπει να δώσετε τέλος σε αυτή την τρέλα όσο προλαβαίνετε.

Amnesia Collection 3

Το κάθε ένα από τα τρία παιχνίδια ακολουθεί τελείως δική του ιστορία και έχει το δικό του αέρα, αλλά σαν λευκοί απελπισμένοι wannabe alpha-males που είμαστε, πρέπει σώνει και καλά να βγάλουμε ένα καλύτερο ανάμεσά τους, οπότε και επιλέγω…

Το Amnesia: Final Revelations.
“Το ποιο;”

Το Amnesia Final Revelations είναι ένα standalone mod του Dark Descend το οποίο δεν ανήκει στο Amnesia Collection, το οποίο όμως μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν απ’το Steam σαν ξεχωριστό game (links στο τέλος του review). Ο παίκτης (Κύπριος παρακαλώ) ακολουθεί τις μεταθανάτιες ευχές του παππού του, οι οποίες τον στέλνουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να ακολουθήσει τη χαμένη ιστορία των σταυροφόρων. Το χωριό πλήττεται από εξαφανίσεις κατοίκων, ενώ στην ιστορία εμπλέκονται και άλλα δύο artifacts (ένα artifact ξεκίνησε την ιστορία του Dark Descend) τα οποία πρέπει να βρείτε και να καταστρέψετε πριν επεκτείνουν την επιρροή και τη ζημιά τους.

Ο λόγος που διαλέγω το Final Revelations σαν το καλύτερο είναι οτι στα άλλα τρία χρειάζεσαι Wiki σαν παίκτης για να καταλάβεις ποιος είναι τι (τα Amnesia παίζουν πολύ με twists σε σημείο που χάνεται ο παίκτης). Ειδικά στο Dark Descend Θα είμαι ειλικρινής οτι δεν είχα καταλάβει Χριστό όταν κατέβαιναν τα Credits. Στο Final Revelations ήξερα πάντα ποιος ήμουν, πού πήγαινα και γιατί.

Amnesia Collection 4

Η Άλμα από το FEAR πρωταγωνιστεί στο Final Revelations (και όχι το μόνο ωραιούτσικο voice acting σε αυτό το game).

Gameplay
Τα Amnesia είναι όλα adventure games, με διάφορους βαθμούς horror και stealth στο καθένα. Βλέπετε τα πάντα από πρώτο πρόσωπο και σκοπός είναι να λύσετε puzzles και να συλλέξετε οτι έγγραφα βρίσκετε ενώ ψάχνετε πού να πάτε σε λαβυρίνθους περιοχών. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφεύγετε το περιστασιακό τερατούργημα, το οποίο σας κυνηγάει σε συγκεκριμένες περιοχές του κάθε level, σπάζοντας πόρτες και ερευνώντας το κάθε δωμάτιο. Τα Amnesia δε σας δίνουν τη δυνατότητα combat, οπότε η μόνη λύση σας είναι να κρύβεστε σε ντουλάπια, πίσω από κουτιά ή όπου αλλού βρείτε ενώ ακούτε ανατριχιαστικούς ήχους από βήματα ή ανάσες να πλησιάσουν το σημείο όπου κρύβεστε.

Το πραγματικά ενδιαφέρον mechanic του Amnesia όμως είναι το Sanity meter. Όσο σημειώνετε πρόοδο στο παιχνίδι ή μένετε κοντά σε πηγές φωτός (και άρα φαίνεστε πιο εύκολα σε οτι τριγυρνάει στο σκοτάδι) το sanity (λογική) σας μένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά όσο είστε στις σκιές (και άρα κρύβεστε καλύτερα από τα τέρατα που τριγυρνούν) ή βλέπετε τρομακτικά πράγματα, το sanity σας κατεβαίνει. Όσο κατεβαίνει το sanity Θα αρχίσετε να έχετε παραισθήσεις, από σκουλήκια στο πάτωμα και τρομακτικές αλλαγές στα κάδρα γύρω σας, μέχρι ψεύτικα (και προς το τέλος αληθινά) monster encounters, ενώ ταυτόχρονα η όρασή σας γίνεται ασταθής.

Amnesia Collection 5

Η έμφαση του κάθε παιχνιδιού είναι διαφορετική, με το Dark Descend να είναι λίγο απ’όλα, το Justine να εστιάζει μόνο στα monster encounters και τις ηθικές αποφάσεις σας και το Machine for Pigs να είναι ένα Puzzle game με ένα γουρουνάνθρωπο μία στο τόσο. Το Final Revelations από την άλλη είναι καθαρό exploration με λίγα rpg στοιχεία (σας δίνει currency και διαλέγετε που θα το ξοδέψετε) το οποίο πολύ αργότερα στο παιχνίδι αρχίζει να μετατρέπεται σε Dark Descend, με συχνά monster encounters και δύσκολα puzzles (έχει πολύ ωραίο pacing το άτιμο.)

Βέβαια επειδή υποτίθεται είμαι αντικειμενικός κριτής, πρέπει να πω και τη δυσάρεστη αλήθεια. Το Amnesia μπορεί να είναι ο προπάτορας του σύγχρονου horror αλλά σε σχέση με τα σύγχρονα horror, ε, είναι κάπως… Ελλιπές. Δε λέω οτι το Amnesia Collection είναι κακή αγορά, για όνομα του Cthulhu, αλλά αν θέλετε καθαρή καθαρή HORROR εμπειρία, τότε τα Amnesia δε θα ήταν τα πρώτα games που θα σας πρότεινα. Κοιτάξτε, δεν έχω τίποτα ενάντια στον Alexander, την Justine και τους υπόλοιπους, αλλά όπως λένε για τα xenomorph, “Once you go black you don’t go back.” (προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στο Alien Isolation, το Dreadout, το Outlast και πολλοί άλλοι τίτλοι προσφέρουν πολύ πιο αυθεντική horror εμπειρία πλέον). Το θλιβερό είναι οτι μέσα στα horror game που ξεπερνάνε το Amnesia βάζω και τις προηγούμενες δημιουργίες της Frictional Games, τα Penumbra, λόγω του τελείως απρόβλεπτου και ασυγχώρητου χαρακτήρα τους.

Amnesia Collection 6

Βέβαια το να μιλήσουμε για Amnesia Collection χωρίς custom stories Θα ήταν απλώς άδικο και κακά τα ψέματα, η κίνηση της Frictional Games να κάνει την engine του Amnesia open-source ήταν πολύ καλή ιδέα. Half-life 2 μπορεί να μην είναι όσον αφορά τα mods, αλλά και πάλι τα Amnesia προσφέρουν ένα πολύ εντυπωσιακό roster δημιουργιών, με πιο εντυπωσιακό το White Night Hospital, το οποίο είχε τόση επιτυχία, που έγινε μάλιστα και βιβλίο(!). To GameHorizon προτείνει επίσης τα The Attic, Abduction και Poisonous.

Amnesia Collection 7

Technical
Τα Amnesia είναι μινιμαλιστικά σε γραφικά, αλλά αυτό δεν τα σταματά από το να είναι όμορφα. Όχι το είδος όμορφου που δε χορταίνεις να το βλέπεις όπως Crysis ή Miasmata, αλλά το είδος όμορφου που δε σου χαλάει την αισθητική ή τη διάθεση να παίξεις. Για το Dark Descend πάντως, πρέπει να ομολογήσω οτι το design των περιοχών ήταν βαρετό, επαναλαμβανόμενο και γενικά κουραστικό.

Ο ήχος από την άλλη είναι σε φαινομενικά επίπεδα, με το voice acting ειδικά στο A Machine for Pigs να σπάει ρεκόρ. βασικά…

Spoiler:

Final Verdict
Είναι τα Amnesia τα καλύτερα horror games εκεί έξω; Όχι. Είναι καλή αγορά το Amnesia Collection; Ω ναι, ναι ναι ναι. Το value for money του Collection είναι άπειρο, καθώς με 30 ευρώ περίπου παίρνετε περιεχόμενο πολλαπλών παιχνιδιών, και αν μετρήσουμε μέσα και τα custom stories (που είναι πολλά) ξεφεύγουμε τελείως. Το Game Horizon προτείνει τόσο την αγορά του Amnesia Collection όσο και το να δοκιμάσετε το Standalone Amnesia Final Revelations.

7.8

Ιστορία

6.0/10

Γραφικά

7.0/10

Mουσική

10.0/10

Gameplay

8.0/10

Θετικά

 • Φοβερή ατμόσφαιρα.
 • Φοβερά design στα τέρατα.
 • Πολύ ωραία physics.
 • Έξυπνο sanity system.
 • Πάρα πολλά custom stories διαθέσιμα.
 • Φοβερό value for money.
 • Το voice acting στο Machine for Pigs.
 • Οι ηθικές επιλογές στο Justine.
 • Ωραία steam achievements.

Αρνητικά

 • Το design του Descent είναι βαρετό.
 • Το Machine for Pigs δεν είχε πραγματικό κίνδυνο από τέρατα.
 • Κακά τα ψέματα, υπάρχουν και καλύτερα horror.
 • Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στο σενάριο του Dark Descent.
 • Βασικά τα Penumbra τα προτείνω περισσότερο ως αυτούσια.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Adventure, Horror, Stealth,
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Frictional Games
Εκδότης Frictional Games
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 8 Σεπτεμβρίου 2010

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα OS: Windows XP/Vista/7
Επεξεργαστής 2.0Ghz - Low budget CPUs such as Celeron or Duron needs to be at about twice the CPU speed.
Μνήμη 2 GB RAM.
Κάρτα Γραφικών Radeon X1000/GF 6
Χωρητικότητα 3 GB διαθέσιμος χώρος

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.