GameHorizon.gr

Beat Cop Review: Όταν το Black Humor Βρίσκεται Παντού

Ωδή στις αστυνομικές ταινίες των ’80s.

Όλοι έχουμε δει στο χαζοκούτι ή κατεβάσει να δούμε τα Dirty Harry, Miami Vice, και Lethal Weapon. Αυτά είναι μόνο λίγα από τις επιρροές που έχει το Beat Cop, ένας τίτλο όπου παίζετε σαν μπάτσος στην διεφθαρμένη Νέα Υόρκη του ’80. Πορνεία, ναρκωτικά, ντόνατς, συμμορίες, πιστολίδια, ντόνατς, γερουσιαστές, διαφθορά, ντόνατς και άλλα ντόνατς σας περιμένουν για να λύσετε μια προσωπική υπόθεση μέσα σε ένα καταιγισμό από χειροπέδες, βρισίδια, στερεότυπα και μαύρο χιούμορ. Οπότε, make my day, και συνεχίστε το διάβασμα, αλήτες.

Story 

Είστε ο αστυνόμος με το πιο άτυχο όνομα στον κόσμο, ο Officer Kelly. Σαν πρώην ντετέκτιβ, υποβαθμιστήκατε σε Beat Cop (τίτλοι τέλους), μετά από ένα ασαφές συμβάν. Τα γεγονότα που σας οδήγησαν εκεί, περιγράφονται σταδιακά μόνο. Ένας γερουσιαστής, ένας φόνος, μερικά χαμένα διαμάντια και τροφική δηλητηρίαση από ντόνατς. Τα αφεντικά σας ξέρουν πως δεν διαπράξατε εσείς το φόνο, αλλά δεν τους καίγονται και πολλά καρφάκια για αυτό. Όλοι όμως σας θεωρούν υπεύθυνο για την κλοπή των διαμαντιών, οπότε ετοιμαστείτε να νιώσετε σαν nerd μέσα σε μια τάξη γεμάτη από τραμπούκους. Οπότε, θα πρέπει να περιπολείτε τους δρόμους της γειτονιάς του Brooklyn στην οποία σας μετέθεσαν κάθε μέρα, μέχρι να αποδείξετε την αθωότητά σας.

Beat Cop

No comments on this one.

Οι επιρροές από τις αστυνομικές σειρές και ταινίες των δεκαετιών του ’70 και ’80 είναι προφανείς. Οι συνάδελφοί σας θα πετάνε την μια ατακάρα πίσω από την άλλη, σε σημείο που ο Gordon Ramsay θα έβγαζε μπλοκάκι να κρατήσει σημειώσεις. Η πλοκή δεν είναι κάτι το καλογραμμένο και πατάει σε αρκετά κλισέ, πράγμα λογικό αν δείτε τις επιρροές στο Beat Cop, αλλά κρύβονται εύκολα από τους τόνους χιούμορ (κανονικό ή μαύρο). Δεν θα παρατηρήσετε τις ατέλειες που έχει, παρά μόνο αν δώσετε αρκετή σημασία. Και πάλι, δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό αυτό.

Gameplay

Κάθε μέρα που ξεκινάτε, είστε στο γραφείο του τμήματος. Το συνεχώς τσαντισμένο αφεντικό σας θα σας κράξει/επαινέσει για τις επιδόσεις σας στη χτεσινή ημέρα, και θα σας δώσει μερικές αποστολές να κάνετε. Μπορεί να χρειαστεί να κόψετε 10 κλήσεις σε μια μέρα, να μιλήσετε με συγκεκριμένους μαγαζάτορες ή να είστε σε συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες ώρες για να κάνετε κάποια σύλληψη. Αφού απολαύσετε το ξεκατίνιασμα των συναδέλφων σας, it’s time to hit the road.

Και εδώ είναι το βασικό πράγμα που με εκνεύρισε στο Beat Cop. Χρόνος. Τρέχει υπερβολικά γρήγορα. Κάθε περίπου δύο δευτερόλεπτα, είναι πέντε λεπτά στο χρόνο του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δομήσετε σωστά τη μέρα σας, να επιλέξετε ποιες επιλογές θα κάνετε, ποιες αποστολές και ποια γεγονότα θα αφήσετε στην άκρη. Αν είστε φοιτητές και πρέπει να δώσετε 3 μαθήματα σε μια μέρα, δεν θα τα πάτε κι άσχημα.

Beat Cop

Άλλη μια μέρα, άλλη μια κλήση.

Ναι, ξέρω, είναι παιχνίδι επιλογών και ναι, ξέρω πρέπει να ζήσω με τις επιλογές μου. Το πρόβλημα είναι πως είναι γενικά εφικτό να καταφέρετε να προλάβετε τα πάντα. Το παιχνίδι θα σας πολιορκήσει ανελέητα σαν άλλη Minas Tirith με διάφορα scripted και random γεγονότα, με σκοπό να σας αποσυντονίσει. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τη μαφία και τους μαύρους που τσακώνονται και σας δίνουν αποστολές, τις κλοπές, τα περιστατικά με τους μαγαζάτορες και άλλα, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Επιπλέον, το παιχνίδι θα σας δώσει μπόνους αν καταφέρετε να κόψετε τις διπλάσιες κλήσεις από όσες λέει η αποστολή, οπότε να το έχετε υπόψιν σας.

Μιας και το αναφέραμε, οι αποστολές που θα εκπληρώσετε ή θα χαλάσετε για την κάθε φατρία, επηρεάζουν και την φήμη που έχετε απέναντί της. Για παράδειγμα, η αστυνομία θα σας ζητήσει να παραδώσετε μερικά ντόνατς σε μια γριούλα, της οποίας ο γιος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας. Προφανώς, η γρια θα σας βάλει να φάτε μερικά, μέχρι να ζαχαρώσουν τα έντερα σας. Αν επιλέξετε να τα δώσετε στο σκύλο να τα φάει, αντί να τα χώσετε στη γλάστρα, ένα τηλεφώνημα από τα κεντρικά θα σας γεμίσει καντήλια, αρκετά για να ανοίξετε παρεκκλήσι. Ο σκύλος ήταν αλλεργικός στο σουσάμι των ντόνατς, έβγαλε αφρούς σαν πυροσβεστήρας και τα τίναξε. -13 Police Reputation.

Γενικά, απέτυχα σε αποστολές επειδή ο χαρακτήρας περπατάει σαν ηλίθιος και ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα κι από λεωφοριατζή που τελειώνει τη βάρδια του. Είναι πρακτικά αδύνατον να τρέξετε να πιάσετε τον κλέφτη του κοσμηματοπωλείου, όταν θα ξεφύγει σε 5 λεπτά (χρόνος παιχνιδιού) και εσείς είστε στην άλλη άκρη της γειτονιάς. Όταν ο χαρακτήρας σας κουραστεί, θα σταματήσει να πάρει δυο ανάσες, οπότε θα χάσετε αρκετό χρόνο έτσι.

Beat Cop

Darkies. Σοβαρά τώρα; Ή κάντε κάτι σωστά, ή μην το κάνετε καθόλου.

Να μην ξεχάσω κάποια bugs, όσον αφορά τα κυνήγια κλεφτών. Μου συνέβη αρκετές φορές να έχω αποστολή που έπρεπε να κυνηγήσω έναν μαύρο με μωβ μπουφάν, ενώ ο πραγματικός κλέφτης ήταν λευκός με άσπρο. Δεν ξέρω τι το προκαλεί αυτό, αχρωματοψία πάντως δεν έχω. Ελπίζω να διορθωθεί σε επόμενο patch.

Και φτάσαμε στο πιο controversial στοιχείο του gameplay. Στερεότυπα. Μα το Θεό, είχα να δω τόση καφρίλα από το Postal 2 (αν και δεν συγκρίνονται). Βέβαια, για να αποφύγουν την κατακραυγή, οι developers απέφυγαν τους “παραδοσιακούς” χαρακτηρισμούς και τους αντικατέστησαν με πιο… εξευγενισμένους. Τι εννοώ; Τους μαύρους τους φωνάζουν “darkies”, αν και ένας τυπάς λέει όντως nigga σε κάποιο σημείο, θα τους ξέφυγε. Οι Κινέζοι είναι  “slanty” και “yellow”, ενώ οι ομοφυλόφιλοι είναι “faggy”. Όσον αφορά τους Ιταλούς, αν και το παιχνίδι θα μπορούσε να κερδίσει το βραβείο “στερεότυπο της χρονιάς”, περιορίζεται σε μερικά τεμπέλικα references για μακαρονάδες και πίτσες. Απογοήτευσες, Beat Cop. Έφτιαξες μια καλή, κάφρικη ατμόσφαιρα, και δείλιασες τελευταία στιγμή. Κότα.

Από την άλλη, όσον αφορά τον σεξισμό, κανένα έλεος. Τα πρωινά στο τμήμα, όλοι πετούν την μια υποτιμητική ατάκα πίσω από την άλλη στη μοναδική γυναίκα αστυνόμο που είναι εκεί. Θα διαβάσετε όμορφες περιγραφές του “sensitive dick” που έχει ο εραστής της και, μα το Θεό, δεν έχω ξαναδεί τόσες φορές να εμφανίζεται η λέξη “cunt” σε παιχνίδι. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο που το παιχνίδι έβαλε μέσα τόσο ρατσισμό και σεξισμό, παρά μόνο γιατί οι δημιουργοί το θεώρησαν αστείο. Τα σχόλια, δικά σας.

Beat Cop

Είπε κανείς τη λέξη “ρατσισμός”;

Γραφικά – Ήχος

Το αν θα σας αρέσουν τα γραφικά, εξαρτάται αν σας αρέσει το pixel art. Το ξεκίνημα της μέρας στο τμήμα είναι πονοκέφαλος, καθώς είναι μια πανδαισία από pixels σε κάθε χρώμα όπου δεν ξεχωρίζουν πολλά. Στη διάρκεια της μέρας όμως, υπάρχει ένας εκπληκτικά καλός βαθμός λεπτομέρειας, οπότε δεν θα πονοκεφαλιάσετε ιδιαίτερα. Το στυλ γραφικών του παιχνιδιού είναι μια ωραία νότα νοσταλγίας, καθώς το όλο παιχνίδι είναι αρκετά old-school.

Ο ήχος από την άλλη, δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Είναι κατανοητή η απουσία voice acting, αλλά όχι η απουσία μουσικής. Στην αρχή της κάθε μέρας, παίζει ένα γαμάτο beatακι α λα ’80s, αλλά στη διάρκεια της μέρας το μόνο που θα κρατήσει παρέα στα αφτιά σας, είναι οι ambient ήχοι ενός δρόμου. Αμάξια, ήχοι από βήματα, σειρήνες και τα λοιπά. Δεν υπάρχει έστω κάποιο διακριτικό soundtrack να σπάζει τη μονοτονία, εκτός αν τα settings μου ήταν χαλασμένα.

Final Verdict

Το έπαιξα αρκετά για να καταλάβω πως, παρά τις ατάκες και τα συναφή, είναι το ίδιο πράγμα συνέχεια. Κάθε μέρα που περνά, δεν σας φέρνει ιδιαίτερα κοντά στο τέλος της ιστορίας και δεν καταφέρνει να κρατήσει τον παίκτη με κάποια ανατροπή ή πρόοδο στο gameplay. Όταν περνάτε από χαζά mini-games σε scripted events, αντί να τα βάλετε με τη διαφθορά στην αστυνομία, το ξενέρωμα είναι αναπόφευκτο. Με πυροβόλησαν τυχαία ενώ χάζευα τα objectives της μέρας, και αυτό το τέλος μου ήταν αρκετό. RIP Kelly, you won’t be missed my darkie. Αν αντέχει το στομάχι σας το repetitive gameplay και σας αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες των ’80s, πάρτε το.

Δεν είδα κανένα reference σε αυτή την ταινιάρα, και ομολογώ απογοητεύτηκα λίγο. Ντροπή σου, Beat Cop.

Beat Cop

5.5

Ιστορία

6.5/10

Ατμόσφαιρα

6.0/10

Γραφικά

7.5/10

Ήχος

3.5/10

Gameplay

4.0/10

Θετικά

 • Πολύ καλές οι επιρροές από ταινίες των '80s.
 • Όμορφο pixel art.
 • Αρκετά διασκεδαστικά references.
 • Καλό σύστημα επιλογών/επιπτώσεων.
 • Το χιούμορ σε κάποια σημεία είναι όλα τα λεφτά.
 • Σε κάποια σημεία είναι αρκετά ωμό...

Αρνητικά

 • ... σε κάποια άλλα, κάνει την κότα.
 • Ρατσισμός, σεξισμός, στερεότυπα.
 • Σε κάποια σημεία, τα γραφικά προκαλούν πόνο στα μάτια.
 • Πέρα από κάνα δυο μπιτάκια, δεν έχει soundtrack.
 • Μονότονο gameplay με αργούς ρυθμούς.
 • Χαζά και broken mini-games.
 • Bugs που θα χαλάσουν αποστολές.
 • Περίεργη κατανομή χρόνου.
 • Η πλοκή αργεί να προχωρήσει.
 • Δεν έχει reference στο Police Academy.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie Adventure
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Pixel Crow
Εκδότης 11 bit Studios
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 30 Μαρτίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP SP3 (32 bit) / Vista
Επεξεργαστής Intel(R) Core(TM)2 Duo 2.4, AMD Athlon(TM) X2 2.8 Ghz
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Geforce 9600 GS, Radeon, HD4000, Shader Model 3.0, 512 MB
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!