GameHorizon.gr

Beholder Review: Ή Αλλιώς Προσομοιωτής Κουτσομπολιού

Πάρτε μια ιδέα από το φακέλωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Τα περισσότερα παιχνίδια που αφορούν απολυταρχικά καθεστώτα, σας βάζουν σαν τον αφανή/επιλεγμένο ήρωα που υψώνει το ανάστημά του και ανατρέπει την τυραννία. Όχι εδώ όμως. Εδώ, είστε απλά το γρανάζι μιας μηχανής, η οποία αρέσκεται να κατηγορεί τον κόσμο για ψύλλου πήδημα και να στέλνει τους μουσκουλιάρηδες να τους σπάζουν στο ξύλο (βλ. ταραχές από μερακλήδες Κρητικούς αγρότες στην ειρηνική Αθήνα). Τα πράγματα όμως περιπλέκονται, όταν θα χρειαστεί να επιλέξετε μεταξύ οικογένειας, καθήκοντος και ελευθερίας. Καλωσήρθατε στο Beholder.

Story

Το Beholder διαδραματίζεται το 1984 σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς. Αν ξέρετε λίγο ιστορία, νομίζω πως καταλαβαίνετε που το πάει το παιχνίδι. Όχι; Ε… Αν σας πω πως σχεδιάστηκε από ένα ρώσικο στούντιο; Πάλι όχι; Ε, ανοίξτε κανένα βιβλίο τότε!

Beholder

Η οικογένειά σας. Θα σας φάνε τα λεφτά πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεστε.

Παίζετε σαν Carl Stein, τίμιος οικογενειάρχης, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Anna Stein και έχουν δύο παιδιά, τον Patrick και την Martha. Η κυβέρνηση σας “προσέλαβε” πρόσφατα και σας έκανε ένεση με ένα πειραματικό φάρμακο που στερεί την ανάγκη για ύπνο. Ο σκοπός σας; Να είστε ο σπιτονοικοκύρης μιας πολυκατοικίας και να κατασκοπεύσετε τους ενοίκους της, στο όνομα της πατρίδας! Με το που φτάσετε στην πολυκατοικία, γίνεστε μάρτυρες των βασανιστηρίων και του ξύλου που τρώει ο προηγούμενος σπιτονοικοκύρης. Ο λόγος είναι η αποτυχία του να ακολουθήσει τις κυβερνητικές εντολές. Μάλλον το πιάσατε το νόημα.

Να πούμε εδώ πως, με εξαίρεση το κομμάτι της ένεσης που υπάρχει σαν δικαιολογία για να μην κοιμάται ο Carl, η υπόλοιπη πλοκή είναι πολύ καλογραμμένη. Το Beholder απεικονίζει στα γεγονότα του πολύ πιστά την παράνοια μιας απολυταρχίας, καθώς και την απελπισία και τις παρανομίες που αναγκάζονται να κάνουν οι άνθρωποι για να ζήσουν σε αυτά τα πλαίσια. Ο κάθε χαρακτήρας περνάει τα δικά του ζόρια, και μέχρι και εσείς θα καταλάβετε το βάρος που κουβαλάει ο Carl στην κάθε του ημέρα.

Beholder

Οι διαδηλώσεις και ο πόλεμος θα σας κάνουν την πολυκατοικία γυαλιά καρφιά.

Gameplay

Στο Beholder, έχετε μια τομή της πολυκατοικίας στην οθόνη σας. Αποτελείται από 6 διαμερίσματα, και το υπόγειο που ζει η οικογένεια του Carl. Εκεί υπάρχουν επίσης κουζίνες και πλυντήρια, οπότε οι άλλοι ένοικοι θα κατεβαίνουν πολύ συχνά κάτω και θα πιάνουν κουβέντα με την οικογένειά σας. Όλα γίνονται με βάση το ποντίκι, από ψάξιμο συρταριών μέχρι και το διάλογο.

Ήρθατε εδώ όμως, και μένετε τζάμπα για μια δουλειά. Σαν τσιράκι της κυβέρνησης, η αποστολή σας είναι να παρακολουθήσετε τους πάντες. Πρέπει για κάθε ένοικο να μάθετε το παρελθόν του, τα χόμπιτ χόμπι του, τις απόψεις του και τι παρανομίες κάνει. Αυτό θα το πετύχετε με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους και να δείτε τι θα τους ξεφύγει, να ρωτήσετε τους γείτονες, να τους κατασκοπεύσετε από την κλειδαρότρυπα (weirdo, ε weirdo!), να μπουκάρετε στο διαμέρισμα και να το ψάξετε όσο λείπουν και να εγκαταστήσετε κάμερες όταν δεν κοιτάζει κανείς. Αυτό δίνει μια αίσθηση ισχύος, αλλά και αδυναμίας. Μπορείτε να επιλέξετε ποιους ενοίκους θα καλύψετε και ποιους θα καταδώσετε, αλλά είστε πάντα έρμαιοι στα χέρια και τις απαγορεύσεις του κρατικού μηχανισμού.

Beholder

Οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης γίνονται σταδιακά όλο και πιο παράλογες.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Σύντομα, θα καταλάβετε πως είστε σκλάβοι της οικογένειάς σας, αν δεν θέλετε να μείνετε μόνοι σας στο υπόγειο φυσικά. Η οικογένειά σας θα σας ζητήσει αραιά και που κάποια quest, ποικίλης σοβαρότητας. Αρχικά, θα είναι απλά πράγματα, όπως να δώσετε λεφτά για ψώνια ή να βρείτε ένα χαμένο παιχνίδι για την κόρη σας. Αργότερα όμως, θα πρέπει να καλύψετε τα έξοδα νοσηλείας της κόρης σας που πεθαίνει ή να δώσετε λεφτά στο πανεπιστήμιο του γιου σας, αλλιώς θα τον αποβάλλουν και θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει. Οι επιλογές που θα κάνετε έχουν αντίκτυπο στο gameplay, και όχι μόνο οι αποφάσεις με την οικογένειά σας.

Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να μην καταδώσετε έναν φοιτητή που θα μείνει σε ένα διαμέρισμά σας για λίγο καιρό, όταν φύγει θα σας συστήσει σε μια οργάνωση αντίστασης και θα μπορείτε να κάνετε quest για εκείνους. Αν μιλήσετε με έναν ένοικο που είναι γιατρός για την αρρώστια της κόρης σας, θα μπορέσει να σας κάνει έκπτωση στα έξοδα νοσηλείας. Αν στην πορεία τον μπαγλαρώσουν ή φύγει, θα την πάτε στο νοσοκομείο που είναι πιο ακριβά εκεί. Το καταλάβατε το μοτίβο πως πάει, οι επιλογές σας μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Beholder

Φακέλωμα ή απόκρυψη παρανομιών; Η επιλογή είναι δική σας.

Να σημειώσουμε εδώ, πως έχετε αρκετά πράγματα να κάνετε με τους ενοίκους. Καταρχήν, η κυβέρνηση θα σας ζητήσει να ενοχοποιήσετε συγκεκριμένα άτομα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε παρακολουθώντας τους για τυχόν παρανομίες, ή μπορείτε να πάρετε απαγορευμένα αντικείμενα και να τα βάλετε στο διαμέρισμά τους, σαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Πανέξυπνη λεπτομέρεια, η οποία ομολογώ με εξέπληξε. Πέρα από αυτά, μπορείτε να φακελώσετε κόσμο (μέχρι και την οικογένειά σας, καθάρματα) με αντάλλαγμα ένα ποσό χρημάτων. Τέλος, για λίγα γρήγορα χρήματα μπορείτε να εκβιάσετε τους “παράνομους” ανώνυμα, και να μαζέψετε τα λεφτά που θα σας δώσουν.

Στα αρνητικά τώρα, το παιχνίδι είναι ανελέητο μαζί σας. Για να σας αναγκάσει να κάνετε επιλογές, ειδικά με την οικογένειά σας, θα σας πετάξει σχεδόν απροσπέλαστα προβλήματα. Για παράδειγμα, όπως προανέφερα, έπρεπε να φροντίσω την υγεία της κόρης μου ΚΑΙ ταυτόχρονα να πληρώσω το πανεπιστήμιο του γιου μου. Σύνολο, 40.000… ε… ότι νόμισμα είχε το παιχνίδι τέλος πάντων. Παίζοντας, θα καταλάβετε πως αυτό το ποσό είναι οριακά αδύνατο να μαζευτεί, εκτός αν φυλάτε χρήματα από την αρχή, που εκεί ίσως κάτι γίνει. Λίγο ανεκτικότητα δεν θα έκανε κακό, να νοιώσουμε και λίγη αίσθηση ανταμοιβής βρε αδερφέ.

Εκτός από αυτό, σαν παιχνίδι επιλογών-επιπτώσεων, το Beholder υποτίθεται πως θα έπρεπε να παιχτεί αρκετές φορές. Τείνει όμως, να γίνεται επαναλαμβανόμενο. Κάθε ένοικο θα τον προσεγγίσετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και δεν υπάρχει μια αίσθηση ποικιλίας στο πως να χώσετε τη μύτη σας στην καθημερινότητά τους. Αν υπήρχαν μερικοί τρόπο παρακολούθησης ακόμα δεν θα ήταν κακό. Από την άλλη, μπορείτε να το αντισταθμίσετε ακολουθώντας διαφορετική πορεία σε κάθε gameplay για να δείτε τι θα γίνει.

Beholder

Έπρεπε να ονομάσουν τον πρωταγωνιστή Peeping Tom.

Γραφικά – Ήχος

Από άποψη γραφικών, κυριαρχεί ο μινιμαλισμός, στοιχείο πολλών indie παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια. Οι χαρακτήρες είναι μαύρες σιλουέτες με λευκά μάτια, μούσια, γραβάτες κτλ για να ξεχωρίζετε ποιος είναι ποιος. Η πολυκατοικία είναι πολύ καλά δημιουργημένη, με ζημιές παντού λόγω της φτώχιας που επικρατεί και των ταραχών που συμβαίνουν συχνά. Υπάρχει ένα στυλ που θυμίζει καρτούν γενικότερα, χωρίς να γίνεται κουραστικό ή να δυσκολεύει τον παίκτη με κάποιον τρόπο.

Η μουσική δένει άψογα με το παιχνίδι και ταιριάζει στο ρόλο του χαφιέ που έχετε, αν και τα εφέ δεν είναι κάτι άξιο προσοχής. Οι ομιλίες είναι απλώς μερικά “μπλρμπλρ, μουμπλε μουμπλε”, ενώ οι ήχοι της κάμερας, για παράδειγμα, με το ζόρι ακούγεται. Τουλάχιστον, η μουσικάρα του Beholder θα σας κρατήσει καλή συντροφιά ενώ κοιτάτε μέσα από κλειδαρότρυπες.

Final Verdict

Αν αντέξετε το ελαφρά επαναλαμβανόμενο gameplay και τις δολοφονίες που έκαναν οι δημιουργοί στα αγγλικά του παιχνιδιού, θα σας αρέσει. Ειδικά αν έχετε παρελθόν παρακολουθώντας τον κόσμο. Ανωμαλιάρηδες.

Να δεις, που έβαλα τα κυάλια μου; Νομίζω ο απέναντι φέρνει πουτάνες γυναίκες αμφιβόλου ηθικής στο διαμέρισμα…

Beholder

Αν δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας, θα έχετε τη μοίρα του προκατόχου σας.

Beholder

7.8

Ιστορία

8.0/10

Ατμόσφαιρα

8.5/10

Γραφικά

8.0/10

Mουσική

7.0/10

Gameplay

7.5/10

Θετικά

 • Πολύ καλό story.
 • Η ατμόσφαιρα είναι το πιο δυνατό κομμάτι του.
 • Πολλές επιλογές για να κατασκοπεύσετε τους ενοίκους.
 • Τα γραφικά είναι αρκετά συμπαθητικά.
 • Η μουσική ταιριάζει γάντι με την ατμόσφαιρα και το παιχνίδι.
 • Εξαιρετική ισορροπία στην αίσθηση ισχύος-αδυναμίας

Αρνητικά

 • Τείνει να γίνεται κάπως επαναλαμβανόμενο σε κάποια σημεία.
 • Τα ηχητικά εφέ ήταν εντελώς αδιάφορα.
 • Τα αγγλικά κείμενα έχουν αρκετά σφάλματα.
 • Το παιχνίδι γίνεται πολύ άδικο μαζί σας σε κάποια σημεία.
 • Κάποιοι χαρακτήρες έχουν γραφτεί βιαστικά και τους λείπει βάθος.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Warm Lamp Games
Εκδότης Alawar Entertainment
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 9 Νοεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7/8/10
Επεξεργαστής Intel Pentium Dual CPU E2180 2.00GHz ή καλύτερα
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών GeForce 600M / ATI Radeon HD 5450 (1GB) ή καλύτερα
Χωρητικότητα 1600 MB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!