GameHorizon.gr

Conarium Review – At the Mountains of Badness

Τι ωραία που είναι τελευταία! Με το Call of Cthulhu να έχει ανακοινωθεί σαν blockbuster τίτλος, το Lovecraftian Mythos έχει πάρει τα πάνω του, με πολλούς indie developers (μαζί και μένα) να επικαλούνται τους Μεγάλους Παλαιούς για να πουν τις ιστορίες τους (το αν τα video games είναι ο σκοπός ή το μέσο είναι συζητήσιμο). Το Conarium είναι ακόμα ένα από αυτά, επιλέγοντας να απεικονίσει τη νουβέλα “At the Mountains of Madness” του Lovecraft, γράφοντας το sequel της σαν adventure στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Conarium

Όχι, δεν είναι αυγά xenomorph.

Story

Είστε ο Frank Gilman, ένας ερευνητής ο οποίος ξυπνάει με αμνησία στην ερευνητική βάση του στην Ανταρκτική, μόνος και χωρίς ίχνος ζωής γύρω του. Σκοπός σας, αφού αποκαταστήσετε τη δύναμη της βάσης, είναι να θυμηθείτε τι ερευνούσατε και να βρείτε τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Θα δώσω ελαφρά spoilers εδώ: Το Conarium είναι μια συσκευή που επιτρέπει την πρόσβαση σε μια ξένη διάσταση, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν άπειρη γνώση, αλλά σε αντάλλαγμα αποκτούν πρόσβαση στο μυαλό τους και άλλα όντα.

Conarium (5)

Ελπίζουμε να μη βαριέστε το διάβασμα. Το παιχνίδι έχει πολύ.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι λίγο άστα να πάνε και ακόμα κι εγώ που ασχολούμαι με το Cthulhu Mythos δεν είχα καταλάβει σχεδόν τίποτα μέχρι το τέλος, ειδικά από τη στιγμή που το παιχνίδι ακολουθεί στο γράψιμό του τη λογική του Lovecraft (η ανθρωπότητα παραείναι αδύναμη για να καταλάβει όσα γίνονται γύρω της) αντί για τη λογική αργότερων συγγραφέων (οι Αρχαίοι σφαλιαρίζουν ο ένας τον άλλο για κυριαρχία και εμείς τυχαίνει να είμαστε κάπου στη μέση), οπότε συνήθως δε θα έχετε ιδέα τι στον π@ύτσο γίνεται με εξαίρεση οτι πρέπει να λύσετε άλλο ένα αδιάφορο puzzle για να προχωρήσετε.

Conarium(15)

Tip 1: Η σφαίρα στο κέντρο του δωματίου με τη γάτα είναι interactive.

Το θέμα με το Conarium είναι οτι προσπαθεί να τη βγάλει μόνο με υπονοούμενα σε ένα σενάριο που παραείναι πολύπλοκο (ταξίδια στο χρόνο, ανταλλαγές μυαλών, πόλεμοι μεταξύ Great Old Ones κτλπ). Τα υπονοούμενα δουλεύουν στη γραφή όταν έχεις ένα απλό σενάριο “μεγάλο κακό τέρας”, όχι όταν θες να πεις μια ιστορία a la Game of Thrones. Also να σημειώσω: Σε κάποια φάση συναντάτε ένα μηχανικό κεφάλι, το οποίο λέει οτι είστε εσείς. Η αντίδραση του πρωταγωνιστή συνοψίζεται σε “Α, ένα μηχανικό κεφάλι, cool.”. Θα περίμενα σε ένα τέτοιο σενάριο να υπάρχει λίγο περισσότερος… Ε… Πανικός.

Conarium (6)

Τελικά ποτέ δεν κατάλαβα αν ήταν όντως ο πρωταγωνιστής ή οι developers ξεχάσαν αυτό το subplot τελείως.

Gameplay

Το Conarium είναι καθαρόαιμο adventure, θυμίζοντάς μου πολύ περισσότερο Myst απ’οτι horror game (υπάρχει μόνο ένα chase sequence σε όλο το παιχνίδι και δεν είναι καν stealth). Κινείστε στους χώρους, συνήθως σπηλιές, βρίσκοντας αντικείμενα και collectibles και χρησιμοποιώντας τα σε σχετικά απλοϊκά puzzles για να αποκτήσετε πρόσβαση στην επόμενη περιοχή. Το οτι είναι απλοϊκά τα puzzles δε σημαίνει οτι θα δε θα κολλήσετε βέβαια, καθώς σε 1-2 σημεία στο παιχνίδι πρέπει να μυρίσετε τα νύχια σας για να βρείτε τη λύση.

Conarium (9)

Διαβάστε επίσης: Pamela Review

Το παιχνίδι καταφέρνει συχνά να πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό. Οι χώροι του είναι στην πραγματικότητα μικροί, αλλά ο φωτισμός και ο τρόπος σχεδιασμού τους σας κάνουν να νιώθετε χαμένος τα πρώτα 10 λεπτά σε κάθε περιοχή, που είναι περισσότερο εκνευριστικό απ’οτι είναι εντυπωσιακό. Ο σχεδιασμός των περιοχών επίσης νιώθει βαρετός από ένα σημείο και μετά, καθώς πάτε από τη μία σπηλιά που δε βλέπετε τίποτα στην άλλη σπηλιά που δε βλέπετε τίποτα.

Conarium (14)

Δείτε το και πείτε μου οτι δε σας θυμίζει Myst.

Technical

Το Conarium ικανοποιεί αρκετά στον οπτικό τομέα, με την Unreal Engine 4 να κάνει τα γνωστά της πλέον παραπατήματα: Πολύ άνετη μέσα στο παιχνίδι, σέρνεται αδικαιολόγητα στα menu έξω. Να πω την αλήθεια δεν είδα κάποια εξωπραγματικά γραφικά που να δικαιολογούν τη χρήση της νεότερης engine. Το παιχνίδι θα μπορούσε να φτιαχτεί εξίσου άνετα στην UE3 ή στη Source, με εξαίρεση ίσως τα puzzle που παίζουν με το φωτισμό (η UE3 δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με dynamic lightning).

Conarium (10)

Παραδόξως αδιάφορη η βόλτα με το υποβρύχιο.

Ο ήχος από την άλλη αφήνει πολλά επιθυμητά. Η μουσική είναι πολύ όμορφη, αλλά η όλη εμπειρία πάει πολύ πίσω λόγω του κάκιστου voice acting. Ο ηθοποιός ακούγεται λες και δεν πήρε οδηγίες σε τι τόνο να λέει τις προτάσεις, ή πιο συγκεκριμένα τη διαφορά μεταξύ τελείας, θαυμαστικού και ερωτηματικού, με ορισμένες από τις πιο έντονες και ατμοσφαιρικές στιγμές να σας βγάζουν άθελα ένα γελάκι (Στη βάση στην αρχή του παιχνιδιού, προσέξετε πώς λέει το “Did I forget my keys?”, θα πεθάνετε.),

Conarium - King in Yellow

This, is MY body. This, is MY blood. Happy are they who come to MY supper.

Tip 2: Στο τέλος του Conarium: Πάνω πάνω σύμβολο, ήλιος, φεγγάρι. (θα καταλάβετε).

Το παιχνίδι το έπαιξα με controller, μία εμπειρία που ΔΕ σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε οι ίδιοι. Σε κάποια από τα αργότερα puzzles θα πρέπει να σχεδιάζετε σχήματα σέρνοντας το ποντίκι ή θα πρέπει να περιστρέφετε πέτρες και το button mapping για το χειριστήριο είναι χάλια μαύρα. Puzzle στα οποία η λύση ήταν φως φανάρι μου παίρνανε 10 λεπτά+ γιατί το game δεν έλεγε να καταλάβει οτι θέλω να ξεκινήσω νέα γραμμή αντί να συνεχίσω την παλιά.

Conarium (13)

Διαβάστε επίσης: Maize Review

Final Verdict

Στην τελική ήταν καλό το Conarium; Το κατηγορώ για τις διάφορες ατέλειές του πόση ώρα τώρα, αλλά κακά τα ψέματα, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία, που ήταν και το όλο ζητούμενο του παιχνιδιού. Αξίζει όμως τα λεφτά του για διάρκεια περίπου 4ων ωρών; Με κάποιους δισταγμούς θα πω “ναι” γιατί πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, αλλά η συνολική εντύπωση που μου προκάλεσε ήταν “Meeeh…?“, που δεν είναι η αντίδραση που θα έπρεπε να έχω για ένα Cthulhu Mythos παιχνίδι.

Το Gamehorizon δίνει με ενδοιασμούς το thumbs up του.

Μερικές ακόμα εικόνες για να χαζέψετε:

                        

Conarium

6.3

Atmosphere

8.0/10

Sound

5.0/10

Gameplay

6.5/10

Graphics

8.0/10

Story

4.0/10

Θετικά

 • Πολύ γερή ατμόσφαιρα.
 • Cthulhu Mythos!
 • Μη επαναλαμβανόμενα puzzles.
 • Αρκετή εξερεύνηση.
 • Φοβερό F12 material.
 • Η μουσική πιάνει άριστα.

Αρνητικά

 • Voice acting για κλάματα.
 • 360 controller key mapping χάλια.
 • Δεν καταλαβαίνετε Χριστό από το plot.
 • Μικρή διάρκεια.
 • Μερικά puzzles απαιτούν μαντεία.
 • Μόνο ένα chase sequence.
 • Meeeh...?

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Adventure
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Zoetrope Interactive
Εκδότης
Διάθεση Iceberg Interactive
Ημ. Διάθεσης 6 Ιουνίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 64-bit and above
Επεξεργαστής Intel Core i5-4690K @3.50GHz or AMD FX-9370
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVIDIA® GeForce® GTX 960 or AMD Radeon R7 370
Χωρητικότητα 8 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.