GameHorizon.gr

Craft The World Review

Το Craft The World είναι ένα sandbox strategy game, αρχικά φτιαγμένο για κινητά, το οποίο μεταφέρθηκε στο Steam, όπως τείνουν να κάνουν τελευταία πολλοί mobile τίτλοι. Πριν ξεκινήσετε να λέτε “ωχ” όμως, να ξέρετε οτι και’γω έτσι το πρωτάρχισα, και όταν ξανακοίταξα το ρολόι είχε περάσει σχεδόν ένα πεντάωρο.

 

Story
Νάνοι, κόσμος γεμάτος κινδύνους, πολύ φτυάρισμα. Understood?

Craft The World

Gameplay
Όπως καταλαβαίνετε, το Craft The World δεν έχει όντως σενάριο, αλλά σας αφήνει ελεύθερους σε randomly generated κόσμους της επιλογής σας, και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας στόχος, παίζετε μέχρι να νιώσετε εσείς ικανοποιημένοι με την εξάπλωσή σας. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζετε τους νάνους σας με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό, ενώ βελτιώνετε διαρκώς τις βάσεις και τις γραμμές παραγωγής σας.

Το Craft The World σας ξεκινά από μία κεντρική βάση, από την οποία κάνουν spawn οι νάνοι/εργάτες σας, ενώ εκεί επιστρέφουν για να αφήσουν τις προμήθειες που συνέλεξαν. Αν θέλετε μπορείτε να αναλάβετε απευθείας έλεγχό τους (διαδικασία που θα μπορούσε να είναι και πιο απλή για να πω την αλήθεια), ή να τους αφήσετε στον έλεγχο της AI, η οποία κάνει εντυπωσιακή δουλειά κατά κανόνα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, καθώς όταν πρόκειται για επικίνδυνους αντιπάλους η AI φέρεται πολύ ηλίθια, στέλνοντας τους νάνους στη μάχη και μετά κάνοντάς τους να τρέχουν μακριά όταν συνειδητοποιούν οτι δεν έχουν το απαραίτητο health για να αντέξουν σύγκρουση.

Craft The World

Σκάψε, κάτσε σκάψε, τη λύση για να βρεις!

Ο κόσμος του game είναι γεμάτος κινδύνους διαφόρων επιπέδων σοβαρότητας, με τα πιο καταστρεπτικά για μένα να ήταν τα goblins, τα οποία έκαναν spawn ΕΝΤΟΣ της ελεγχόμενης περιοχής μου και προχώρησαν στο να αφανίσουν σχεδόν το εργατικό προσωπικό μου. Πέρα από τα goblins βέβαια υπάρχουν τα ghosts, οι σκελετοί, τα zombie, οι beholders και βέβαια τα σαρκοβόρα φυτά, καθώς και πολλοί ειδικοί αντιπάλοι που υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες πίστες. Δυστυχώς ο βαθμός επικινδυνότητας θέλει πολύ δουλειά στο Craft The World, με τους Beholders να αποτελούν σχεδόν αστείο (και προορίζονται σαν τα μεγάλα boss) ενώ τα σαρκοβόρα φυτά (που μοιάζουν και πιο απειλητικά απ’όλα) είναι στην καλύτερη απλή ενόχληση. Αυτή την πληροφορία δεν την είχα δυστυχώς από την αρχή, οπότε οι αρχικές γεωτρήσεις μου καθυστέρησαν πάρα πολύ, με τα φυτά να κατακλύζουν σχεδόν όλα τα ανώτερα στρώματα του υπεδάφους.

Craft The World

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Εκτός κι απ’όταν όντως είναι.

Το υπέδαφος, αλλά και την επιφάνεια, θέλετε να το εξερευνήσετε για να συλλέξετε resources, τα οποία σας είναι απαραίτητα για τη δημιουργία νέου εξοπλισμού. Για να το εξηγήσω καλύτερα, σκεφτείτε το Craft the World σαν ένα 2D Minecraft με στοιχεία strategy, και δυστυχώς το ίδιο εθιστικό. Είναι στη φύση των mobile games που να πάρει, και με όλα τα microtransactions να έχουν αντικατασταθεί με ωραίο flow δεν υπάρχει τίποτα που να διακόπτει τη χρονοβόρα αλλά και απολαυστική εμπειρία σας. Προφανώς δεν είναι όλα ρόδινα όμως, με κύριο πρόβλημα να θεωρήσει η AI “ασφαλισμένο” το Sanctuary σας. Το Sanctuary είναι ο ειδικός χώρος όπου οι dwarves μπορούν να κάνουν rest και άρα να γεμίσουν τα HP τους, μόνο που εγώ δεν κατάφερα να τον χρησιμοποιήσω ποτέ. Σφράγισα τέλεια όλες τις πιθανές εισόδους και εξόντωσα οτιδήποτε εχθρικό υπήρχε γύρω, αλλά και πάλι το game απλώς δεν ήθελε να κάνω rest, οπότε πολλοί dwarves μου ψόφησαν χωρίς λόγο.

Craft The World

Σαρκοβόρα φυτά. Από τους πιο misleading αντιπάλους του παιχνιδιού.

Technical
Όπως περιμέναμε από ένα mobile game, το Craft The World έχει έντονα, ζωντανά χρώματα και καρτουνίστικα γραφικά, τα οποία οφείλω να ομολογήσω οτι προσφέρουν φοβερούς οπτικούς συνδυασμούς με τα αντίστοιχα shaders μέρας/νύχτας. Δεν είναι κάποιο τεχνολογικό αριστούργημα, αλλά σίγουρο είναι ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Η μουσική ήταν σε μέτρια επίπεδα, κατά πλειοψηφία απαρατήρητη, αλλά όχι με κακό τρόπο. Αναφορικά, την πρώτη φορά που έτρεξα το game αντιμετώπισα ένα bug όπου τα γράμματα του αρχικού menu ήταν άφαντα. Τελικά ένα restart διόρθωσε το πρόβλημα.

Craft The World

Θα δέχεστε σταθερά επιδρομές ανά τακτά χρονικά διαστήματα από διάφορα είδη τεράτων. Αν τύχουν νύχτα θα είναι πιο θανατηφόρες.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Trailer του Craft The World

 

 

Final Verdict
Οπότε αξίζει για αγορά το Craft The World; Το βασικό game ναι φίλε αναγνώστη, θα σας φάει ευχάριστα πολλές πολλές ώρες τις οποίες δε θα πάρετε ποτέ πίσω. Μου δώθηκε ωστόσο κωδικός και για το dlc, και να πω την αλήθεια όσο και να έψαξα, δε βρήκα πουθενά το extra περιεχόμενο. Όπως και να’χει, το game ακολουθεί πιστά τα χνάρια του Minecraft προσθέτοντας τη δική του στρατηγική/management πινελιά οδηγώντας σε ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα. Το Game Horizon εγκρίνει για αγορά.

Craft The World

6.8

Ατμόσφαιρα

7.0/10

Γραφικά

7.0/10

Mουσική

5.0/10

Gameplay

8.0/10

Θετικά

 • Randomly generated κόσμοι.
 • Είναι Minecraft-αλα-strategy.
 • Γουστόζικα γραφικά.
 • Πολύ, πολύ διαθέσιμο progress.
 • Τα ηχητικά εφέ των νάνων έχουν πολύ πλάκα.
 • Το παιχνίδι κερδίζει τον τίτλο του.

Αρνητικά

 • Το να ελέγχεις manually τους νάνους είναι πολύ πιο δύσκολο απ'ότι θα'πρεπε.
 • Το τί θεωρείται
 • Η μουσική είναι ολίγον αδιάφορη.
 • Το design των εχθρών είναι τελείως misleading.
 • Η combat AI των νάνων σας θέλει δουλειά.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Survival, Strategy,
Platforms
Αρ. παικτών Single Player, Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης Dekovir Entertainment
Εκδότης Black Maple Games
Διάθεση Steam. iStore, Playstore,
Ημ. Διάθεσης 24 Νοεμβρίου 2014

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP or later
Επεξεργαστής 2.0 GHz Dual Core CPU
Μνήμη 1 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Intel Graphics
Χωρητικότητα 200 MB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.