GameHorizon.gr

Criminal Girls: Invite Only Review

Μέχρι τώρα, όταν ακούγατε τη λέξη “Criminal” στο χώρο του gaming, το πρώτο πράγμα που σας έρχονταν στο μυαλό ήταν το Condemned Criminal Origins, ένα αξιολογότατο first person horror με στοιχεία shooter. Από εδώ και πέρα, θα σας έρχονται στο μυαλό δεκαπεντάχρονες (στην καλύτερη) σε fetish outfits να βογκάνε. Καλωσήρθατε στο Criminal Girls: Invite Only.

Story

 

Criminal Girls: Invite Only

Χωρίς την Alice με όλα τα ice skill της αυτός ο τύπος δεν ψοφάει. Χωρίς το guard της Ran εσείς ψοφάτε.

Είστε ο υπεύθυνος μεταρρυθμίσεων στην κόλαση. Δουλειά σας, είναι να οδηγήσετε τις καταδικασμένες σε ένας ταξίδι μέσα από τα διάφορα επίπεδα της κόλασης, με απώτερο σκοπό την εξιλέωσή τους. Πάνω που συνηθίζετε τη νέα σας δουλειά όμως, εσείς και η πιο υψηλόβαθμη αρχηγός σας, ανακαλύπτετε οτι έχει γίνει εξέγερση στην κόλαση και οι κρατούμενοι τριγυρνάνε ανενόχλητοι. Η αρχηγός σας φεύγει πανικόβλητη για να μιλήσει με τον υπεύθυνο και σας αφήνει τη φύλαξη των τεσσάρων κρατούμενων που είναι έτοιμες για το πρόγραμμα εξιλέωσης.

Αν το story σας ακούστηκε super-wow πρωτότυπο, αυτό είναι δυστυχώς γιατί όταν τα περιγράφω εγώ ακούγονται έτσι. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο tower climb, στο οποίο εκπαιδεύετε τα “pokemon” σας, αν τα pokemon που ξέρετε μπορούν να βογκάνε και είναι όλα σχολιαροκόριτσα. Κανονικά δεν μπαίνω στον κόπο για τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά πάμε ένα brief introduction του cast μέχρι εκεί που έφτασα το παιχνίδι, αφού τεράστιο μέρος του story ποντάρει στις “αμαρτίες” των κοριτσιών (ο όρος “αμαρτία” είναι πολύ ευρύς στον κόσμο του Criminal Girls). Υπόψιν οτι μπορείτε να πατήσετε στις εικόνες για να τις δείτε σε full ανάλυση και επίσης υπόψιν οτι δεν πήρα οτι χειρότερα βρήκα, υπάρχουν πολύ, πολύ χειρότερα στο παιχνίδι.

Criminal Girls: Sako Tied

Και κάπως έτσι κρατάμε την προσοχή του κόσμου κύριοι, βλέπετε να μαθαίνετε.

Kisaragi: Η tsundere super-fashion girl ξανθομαλλούσα, η οποία είναι -με διαφορά- η πιο συμπαθητική απ’όλο το cast, κυρίως επειδή ξέρει να κρατάει την tsunderιά της Criminal Girls: Kisaragiσε χαμηλά επίπεδα. Έχω την εντύπωση οτι θέλαν να τη βάλουν για πρωταγωνίστρια αλλά μετά αποφάσισαν να μην έχουν main girl. Η main damage dealer σας για τα πρώτα levels του παιχνιδιού και πολύτιμη αργότερα λόγω του poison. Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλά playthrough για να φτάσετε full-knight cast, κάντε την knight πρώτη καθώς μαζεύει τα λεφτά για το training.

 

Criminal Girls: Alice

Alice: Psychic loli χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα πέρα απ’το να’ναι psychic loli. Έχει το μεγαλύτερο σταθερό magic damage στο παιχνίδι και χωρίς αυτήν δε θα περάσετε απ’το Inferno Floor. “Εκπαιδεύστε” την πρώτη.

 

Ran: Το tank σας, παίζει το ρόλο της “μαμάς” του πάρτυ. Δυστυχώς είναι full φεμινίστρια και είναι συνεχώς αγενής προς σε σας, οπότε θα θέλετε να την πνίξετε. Ανεβάστε τα skill Criminal Girls: Ranτης στο GUARD (απαραίτητο για να περάσετε από πολλά bosses) και ίσως στο party revive, αλλά κατά τ’άλλα αφήστε τη να πνιγεί.

 

Sako: Loli catgirl που εστιάζει στα μπουνίδια. Δεν έχει χαρακτήρα πέρα απ’το να προσέχει τη μικρή αδερφή της, Yuko. Έχει τη μεγαλύτερη ταχύτητα απ’όλους τους physical damage Criminal Girls: Sakoχαρακτήρες σας, οπότε να θυμάστε οτι πιθανώς θα βαράει πρώτη σε κάθε γύρο. Παρόλα αυτά δεν είναι όσο χρήσιμη πιστεύετε αρχικά και δεν αξίζει όντως να την ανεβάσετε πέρα από τα βασικά. Endgame είναι πρακτικά σκουπίδι.

 

Yuko: Άλλη μια loli, η μικρή αδερφή της Sako, στην οποία είναι κολλιτσίδα. Τεμπέλα σε εκνευριστικό βαθμό, ο χαρακτήρας της είναι ανιπαθέστατος περισσότερο κι απ’την Ran. Criminal Girls: YukoΠαίζει το ρόλο του healer για το party και έχει το μεγαλύτερο speed στο παιχνίδι, αλλά σοβαρά, δεν είναι όσο χρήσιμη φαντάζεστε. Δυστυχώς για να βγάλετε τις μέγιστες επιδόσεις απ’το Sako πρέπει να την έχετε στο main party.

 

Tomoe: Η onee-san χαρακτήρας με ΤΕΡΑΣΤΙΑ… προσόντα μάχης. Μιλάει με τρόπους και είναι αρκετά καλόκαρδη, + έχει από τα πιο ενδιαφέρον sins μαζί με την Sako. Προσωπικά Criminal Girls: Tomoeη δεύτερη αγαπημένη χαρακτήρας μετά την Kisaragi (…Μ@λάκα τι γίνεται; Σε ένα παιχνίδι γεμάτο lolis ΕΓΩ βάζω για favorite χαρακτήρα μια tsundere και μια onee-san… Am I losing my touch?). Η Tomoe έχει με διαφορά το πιο υψηλό physical damage στο παιχνίδι, ενώ εστιάζει στα aoe. Σε αντάλλαγμα έχει το χαμηλότερο speed του παιχνιδιού, οπότε έχετε το υπόψιν όταν σχεδιάζετε τη μάχη και το formation σας.

 

Shin: Η πιο μεγάλη σε ηλικία στο party αν και δεν της φαίνεται (είναι 20+, φέρεται σαν 15χρονη), η Shin είναι η πιο λογική της ομάδας και μιλάει συχνά με όρους gaming. Τα OPR Criminal Girls: Shinτης (operation) είναι όλα συνεργατικές κινήσεις με τις άλλες κοπέλες οπότε αν και μόνη της η Shin είναι σχετικά αδύναμη, καταλήγει πολύτιμη βοήθεια. Αμέσως μετά την Alice σκάστε όλο το training που μπορείτε στη Shin.

 

Υπάρχουν επίσης η Miu (η warden αρχηγός σας) και Himekami, αλλά το παιχνίδι μου έσπασε τα νεύρα πριν καταφέρω να τις βάλω στο party. Στην ουσία κάθε φορά θα έχετε ενεργοποιημένο ή το physical damage party ή το magical damage party, με τη Shin και τη Ran να πηγαίνουν και στα δύο.

Gameplay

Criminal Girls: Education Block

Από τα πιο όμορφα design περιοχών του παιχνιδιού.

Ουσιαστικά υπάρχουν 3 κομμάτια στο gameplay του Criminal Girls. Πρώτο είναι η εξερεύνηση των dungeons, η οποία θυμίζει πολύ pokemon mystery dungeon, με random battles (η Ran έχει field skill για να τις διακόπτει αλλά δεν υπάρχει και πολύ νόημα αφού μπορείτε έτσι κι αλλιώς να κάνετε escape όποτε θέλετε). Το μόνο που έχω να αναφέρω για το dungeon exploring είναι οτι που και που υπάρχουν κρυμμένα, αόρατα chests με συνεργατικές κινήσεις των κοριτσιών για loot τα οποία είναι πολύτιμα, μέχρι να πάρετε τη Shin. Τα εν λόγω chest είναι αόρατα μέχρι να τα πλησιάσετε, οπότε δυστυχώς πρέπει να χάσετε πολύ χρόνο εξερευνώντας κάθε τυχαία και άκυρη γωνία που θα βρείτε. Προτείνω απλώς να ακολουθήσετε κάποιον οδηγό από το internet αντίθετα για να βρείτε που είναι.

Το δεύτερο κομμάτι του gameplay είναι οι μάχες. Οι μάχες στο Criminal Girls είναι συνήθως εναντίον δύο, το πολύ τριών αντιπάλων κάθε φορά. Όπως σε όλα τα turn-based rpg, ο παίκτης διαλέγει ποια κίνηση θα κάνει στην αρχή του γύρου, και μετά με βάση το speed του κάθε χαρακτήρα αποφασίζεται με ποια σειρά θα γίνουν. Κλασσικά, από όλο το party σας μπορείτε να έχετε μόνο 4 από τα κορίτσια ενεργά κάθε φορά, με τη δυνατότητα να αλλάζετε μία με τις back-up σας μία φορά ανά γύρο. Πέρα από αυτό μπορείτε να ενεργοποιείτε ένα item ανά γύρο, χωρίς να ξοδέψετε την κανονική move σας βέβαια.

Criminal Girls: Invite Only

Survival Συμβουλή: Προσπαθείστε να ξεκλειδώσετε όσο πιο πολλά moves με 0 cost γίνεται στα κορίτσια. Αυτά ενεργοποιούνται αυτόματα, χωρίς να μετράνε για κανονική κίνηση.

Το πρόβλημα είναι το σύστημα μάχης για τα ενεργά girls. Αντί να έχετε στη διάθεσή σας το full moveset του κάθε girl και να επιλέγετε ποια κίνηση θα κάνει η κάθε μία, τα κορίτσια έχουν όλα suggestions (ένα suggestion ανά girl το γύρο) και πρέπει να επιλέξετε ΕΝΑ από αυτά για να γίνει. Αν και για παράδειγμα η Kisaragi, η Yuko, η Alice και η Ran έχουν όλες επιλογή για physical attack, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ΜΙΑ από αυτές για να επιτεθεί, ενώ όλες οι υπόλοιπες δε θα κάνουν τίποτα για το γύρο. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους αντιπάλους σας, οι οποίοι σας ορμάνε όλοι κανονικότατα.

Εδώ έρχεται η αξία των συνεργατικών skills και της Shin, που σας επιτρέπουν (με ένα suggestion βέβαια) να βαρέσετε στην ουσία με 2+ girls ταυτόχρονα. “Ok, μπορούμε να κάνουμε μόνο μια κίνηση ανά γύρο, πόσο κακό να είναι αυτό;” Στην αρχή τίποτα το ιδιαίτερο, το θέμα είναι οτι από όλο το moveset των κοριτσιών το suggestion τους ανά γύρο επιλέγεται από τον υπολογιστή και ΟΧΙ από εσας.

Criminal Girls: Guards

Δείτε εδώ: ΚΑΜΙΑ από αυτές τις κινήσεις δε σκάει damage.

Κλασσικό παράδειγμα: Είστε στο inferno floor και κάποιο boss ετοιμάζει ένα 2 turn attack, το οποίο αν σας χτυπήσει θα φάτε κατευθείαν wipe. Από την άλλη και εσείς το έχετε αφήσει στα 100 health, οπότε θέλει μόνο ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα για να πέσει, και το ξεπερνάτε σε speed σχεδόν με όλους. Και πάνω που λέτε “ok, το’χω”, βγαίνουν τα suggestions:
1)Boost allies P.ATK.
2)Steal CM from the enemy.
3)Guard.
4)Physical attack από την Alice, που δε σκοτώνει ούτε κουνούπι.

Κάπου εκεί είναι που φωνάζεις “ΑΝΤΕ ΚΑΙ Γ@ΜΗΣΟΥ!” και κάνεις το ragequit. Απ’οτι κατάλαβα υπάρχει μια κρυφή AI από πίσω, η οποία προσπαθεί να δώσει “ρυθμό” στη μάχη, αναγκάζοντάς σας να παίξετε αμυντικά για ένα γύρο και επιθετικά έναν άλλο, αλλά να πάει να γ@μηθεί. Αυτό θα έπρεπε να είναι δική μου επιλογή, όχι να εξαναγκάζομαι να δώσω ΕΓΩ flow στο παιχνίδι. Τέτοιες καταστάσεις δε μου συνέβησαν ούτε μία, ούτε δύο φορές.

Crminal Girls: Surrender

Γενική συμβουλή: Αν τα βρίσκετε δύσκολα σε ένα boss κάντε λίγο grind πρώτα.

Το παιχνίδι βασικά το παράτησα στο 5ο Floor του, όταν πολεμούσα την “αμαρτία” της Yuko, η οποία, όπως η κανονική, είχε healing abilities, albeit σε γελοίο βαθμό (σε φάση 50% heal και μετά heal over time με μία κίνηση). Ενώ δεν ήταν δύσκολη σαν αντίπαλος, καθώς δεν έσκαγε σοβαρό damage, την είχα φτάσει 5 φορές την κ@ριόλα στα 100-150 health, και μετά μου έκατσε “αμυντικός” γύρος, οπότε και πρόλαβε να γεμίσει full health. Το να πω οτι μου τα’πριξε θα ήταν understatement του αιώνα.

Το τρίτο και απολαυστικότερο κομμάτι του gameplay είναι το “maintainance” των girls, “punishment” στο αρχικό ιαπωνικό game. Αυτό το κάνετε από τα σημεία που κάνετε rest και save, και πρόκειται για mini-games που βάζουν τα κορίτσια σε πολύ… “Πιεστικές” καταστάσεις. Για να ξεκλειδώσετε τα abilities των girls πρέπει να τις εκπαιδεύσετε σε αυτά τα mini-games, γεμίζοντας τις μπάρες των level τους (πχ η Kisaragi θα είναι level 2 στο spanking και level 3 tickle party, ξεκλειδώνοντας αντίστοιχα skills.

Criminal Girls; Kisaragi Knight

Το ποια θα κάνετε knight καθορίζει και το ending που θα πάρετε.

Όσο ανεβάζετε τα levels του κάθε είδους τιμωρίας ανεβαίνει και το κόστος για το επόμενο punishment, ενώ ταυτόχρονα τα ρούχα γίνονται όλο και πιο… Στενά, για τις κοπέλες. Από τη στιγμή που θα φτάσετε level 5 μια τιμωρία σε ένα απ’τα κορίτσια το κόστος πέφτει στο μηδέν (ξεκλειδώνετε 4 κινήσεις ανά punishment level), οπότε μπορείτε να επαναλάβετε την τιμωρία απλώς για την πάρτη σας.

Εδώ 2 προτάσεις: 1)Στη censored έκδοση του Criminal Girls, οι κοπέλες δεν κάνουν θόρυβο την ώρα της τιμωρίας ενώ μια ροζ ομίχλη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης. Κατεβάστε στο multifunction voice mode για να ξεκλειδώσετε όλα τα αρχικά features από ΕΔΩ (είναι το top στα “discussions” του παιχνιδιού στο steam). Με αυτό θα πάρετε επίσης το blindfold option, που δεν υπήρχε ούτε καν στην αρχική Ιαπωνική έκδοση. 2)Παίξτε τα punishment sections οπωσδήποτε με ποντίκι, με controller θα σας σπάσουν τα νεύρα στο tickling punishment. Α και, 3)Αν αρχίσετε να βαριέστε τις τιμωρίες, απλώς βάλτε φίμωτρο στα κορίτσια, έχει πολύ πλ~ ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΑΣΤΥΝΟΜΕ, ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ!

Criminal Girls: Options

Άμα για κάποιο λόγο βαρεθείτε το softcore S&M με τα κορίτσια μπορείτε πάντα να τους δέσετε τα μάτια ή να τους βάλετε φίμωτρο.

Πέρα από την πλάκα, τα management menus του Criminal Girls δεν είναι καθόλου βολικά. Καταρχήν όταν πάτε στο sanctuary δεν κάνετε αυτόματα rest για κάποιο λόγο, αλλά πρέπει αντίθετα να πατήσετε το αντίστοιχο button και να περιμένετε να τελειώσει το animation. Για ποιο λόγο να πάτε στο sanctuary και να ΜΗΝ κάνετε rest; Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτόματο. Also όταν είστε στο menu τιμωριών για ένα από τα girls δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν σε κάποιο άλλο από τα girls, πρέπει αντίθετα να βγείτε στο κεντρικό menu, να ξαναεπιλέξετε “motivate” και μετά να διαλέξετε το επόμενο girl. Ειδικά endgame που είναι 8-10 και θέλετε να συγκρίνετε τιμές για τα punishments είναι σπάσιμο νεύρων.

Technical

Οπτικά το Criminal Girls πάει κι έρχεται. Τα punishments είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι (μου αρέσει πολύ που τα μάτια των κοριτσιών ακολουθούν τον κέρσορα). Από την άλλη ο σχεδιασμός των ίδιων των dungeons είναι σε γενικά επίπεδα ελλιπής και άσχημος (στο education block φτιάχνει πολύ αλλά αυτό είναι πολύ μικρό κομμάτι του παιχνιδιού), με ειδικά τα πρώτα levels του παιχνιδιού να είναι κακάσχημα.

Ακουστικά από την άλλη το Criminal Girls σίγουρα προκαλεί εντυπώσεις. Μπορεί η μουσική να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά το voice acting είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με fully-voiced διαλόγους. Πέρα από τις exclusive ατάκες του κάθε skill στη μάχη, έχει πλάκα ο τρόπος που αναφέρονται τα κορίτσια η μία στην άλλη την ώρα των attacks.

Criminal Girls: Ran

Από τα best of είναι όταν η Alice κάνει initiate attack με τη Ran και την Tomoe: “Summoning boobies!”

Για παράδειγμα αν η Sako κάνει suggest attack μαζί με την Kisaragi, θα της πει “Lets go Twintails!” στο οποίο η Kisaragi θα απαντήσει ενοχλημένη “Who are you calling that?!”. Αντίστοιχα όταν η Tomoe κάνει attack μαζί με την Ran θα της πει “Fu fu! Even better than a man!” στο οποίο η Ran θα απαντήσει “D-Don’t joke like that!” Όλο αυτό στα Ιαπωνικά βέβαια, οπότε όσοι δεν καταλαβαίνετε θα σας ακούγονται απλώς θόρυβος στο background, αλλά οι υπόλοιποι θα ρίξετε πολύ γέλιο.

Προσωπικά έπαιξα το παιχνίδι με controller και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα πέρα από το tickling punishment, όπου αναγκάστηκα να το γυρίσω σε mouse & keyboard. Παρόλα αυτά, μάλλον λόγω των patch, κάποιες φορές όταν το άνοιγα το παιχνίδι bugαρε και δε με άφηνε να πατήσω κανένα κουμπί, πηγαίνοντας συνέχεια κάτω στο menu χωρίς δικό μου input. Με μερικά restart το ζήτημα λύθηκε, αν και το συνάντησα 2-3 φορές. Το Criminal Girls δεν υποστηρίζει Razer Cortex overlay, αν και επηρεάζεται κανονικά από το booster.

Δείτε gameplay του Criminal Girls εδώ:

(Disclaimer: Δεν είναι δικό μας το vid.)

Final Verdict

Criminal Girls: Aftersession

Μετά από κάθε… Ε… “Session”, οι κοπέλες έχουν και από μια αντίστοιχη ατάκα.

Χμ… Είμαι 50/50 να το προτείνω ή όχι, αλλά με βαριά καρδιά θα γύρω προς το όχι. Το Criminal Girls έχει πολύ ωραία voice-overs και φανταστικά character arts, καθώς και ένα ενδιαφέρον combat, αλλά από την άλλη τα dungeons του παραείναι generic ενώ το combat συχνά γίνεται από ενδιαφέρον εκνευριστικό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που θα έριχνα χαλαρά μπουνιά στους developers αν τους είχα μπροστά μου. Δε θα αναφερθώ καν στο χαρακτήρα των κοριτσιών, που με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι ή ανύπαρκτος ή απωθητικός. Ελπίζω το Criminal Girls 2 να φτιάχνει τα προβλήματα του προκατόχου του, αλλά όσο ecchi content και να έχει, δεν μπορώ να προτείνω το Criminal Girls: Invite Only για αγορά.

Criminal Girls Invite Only

6.3

Ιστορία

6.5/10

Γραφικά

6.0/10

Ήχος

9.0/10

Gameplay

3.5/10

Θετικά

 • Είναι fully voiced-over!
 • Τα punishments παίρνουν 10/10.
 • Το combat είναι απαιτητικό.
 • Το F12 θα σπάσει.
 • 30 ώρες + διάρκεια.
 • Πραγματικά θα συμπαθήσετε μερικά από τα κορίτσια...

Αρνητικά

 • ...Και θα θέλετε να στραγγαλίσετε τις υπόλοιπες.
 • Βαρετό design στα dungeons.
 • Το combat παραείναι στημένο και εκνευριστικό.
 • Μερικά boss fights είναι μαρτύριο και απλώς άδικα.
 • Δυσκίνητο UI.
 • Δεν υπάρχουν programmable buttons.
 • Η ιστορία είναι κάπως ρηχή και προβλέψιμη.
 • Πρέπει να κατεβάσετε modάκι για όλο το content.
 • Μερικά crashes εδώ κι εκεί.
 • Θα'θελα να δω τι θα κάνετε αν μπουν οι γονείς σας μέσα ενώ παίζετε.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre RPG, Dungeon-Crawler, Hentai,
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Nippon Ichi Software, Inc.
Εκδότης NIS America, Inc.
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 11 Jan, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 10/8.1/7
Επεξεργαστής Intel Core i5-2540M 2.60 GHz
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών AMD Radeon HD 6470M
Χωρητικότητα 6 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.