GameHorizon.gr

Dal Segno Review

Μέγα Yog-Sothoth, Ουράνιε Πατέρα. Εσύ που είσαι η Πύλη, εσύ που βλέπεις παρελθόν και μέλλον σαν ένα. Άκου την παράκλησή μου. Αν ποτέ καταφέρω να γράψω σενάριο σαν αυτό του Dal Segno… Τράβα μου δυο μπάτσους με τα πλοκάμια σου μπας και αναθεωρήσω την καριέρα μου.

Dal Segno

Όσοι από εσάς βλέπουν τακτικά anime, έχετε προσέξει που πάντα στις σεζόν υπάρχει μια “αδύναμη” haremια, που τη βλέπετε παθητικά, χωρίς το σενάριο να παίρνει οποιοδήποτε ρίσκο ή να προσπαθεί να ξεφύγει από τα cliche; Ξέρετε, αυτό που θα το δείτε μέχρι τέλους, θα βάλετε το entry στο myanimelist και μετά θα κλείσετε το laptop και θα ξεχάσετε οτι υπήρξε; Ε, αυτό είναι το Dal Segno. Ένα “filler-anime-material” απλώς για να γεμίσουμε τη σεζόν.

Dal Segno

Story

Είστε ο Atsuya, ή εναλλακτικά θα έχετε όποιο όνομα θέλετε. Να τη θυμάστε την επιλογή αυτή, καθώς θα είναι η αιτία για πολλούς γελοίους διαλόγους στο παιχνίδι. Καθώς δε θέλατε να φορτώνεστε άλλο στους συγγενείς σας, αποφασίσατε να μετακινηθείτε σε ένα νησί στα σύνορα της Ιαπωνίας, το οποίο είναι γνωστό για το σχεδιασμό του από επιστήμονες σαν ένα μεγάλο ψυχολογικό πείραμα. Ο στόχος είναι να είναι όλοι οι κάτοικοί του χαρούμενοι, συνεχώς, με το motto του να είναι συγκεκριμένα “The Island Where Noone Is Ever Unhappy”. Το πόσο bullsh!tting πέφτει σε αυτό είναι συζητήσιμο.

Dal Segno (1)

Διαβάστε επίσης: Stein’s Gate Review

Στην είσοδό σας εκεί συναντιέστε με την ~ελαφρώς ηλίθια~ AI του νησιού, Ame, η οποία μπορεί να εμφανίζεται οπουδήποτε οποτεδήποτε σαν ψηφιακή βοηθός για τους κατοίκους, αρκεί να την φωνάξουν. Μετά από αυτή τη συνάντηση ο Atsuya αποκτάει μια μυστηριώδη δύναμη: Μπορεί να βλέπει σε νούμερα πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων τα επίπεδα ευτυχίας τους. Πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη; Ποια είναι τα μυστικά του νησιού; Τι συνέβη στους γονείς του και αναγκάζονταν να μείνει στους συγγενείς του; Πώς δουλεύει αυτό το σύστημα ευτυχίας; Για να μάθετε την αλήθεια, θα πρέπει να ρωτήσετε τους developers, γιατί στα playthrough μου ποτέ δεν είδα οποιοδήποτε από αυτά τα ερωτήματα να απαντώνται.

Dal Segno

Έλα τώρα ρε π@ύστη μου…

Η εντύπωση που μου προκάλεσε το Dal Segno ήταν οτι είχαν γράψει κάποια σενάρια για τα μυστήρια του νησιού σε στυλ Lost, αλλά τελικά αποφάσισαν οτι δεν άξιζαν να τα προχωρήσουν, αλλά-αλλά από την άλλη βαριόντουσαν να ξαναγράψουν την ιστορία για να τα βγάλουν. Αντί για το ίδιο το νησί, σε κάθε route θα εστιάζετε στην “προσωπικότητα” της κάθε κοπέλας (και τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα εδώ) αφήνοντας sub-plots στον αέρα. Ας δούμε λοιπόν τους χαρακτήρες συνοπτικά, μαζί με αυστηρά 18+ εικόνες για την κάθε μία (πατήστε πάνω για full ανάλυση, θα ανοίξουν σε νέα καρτέλα. Ας είμαστε ειλικρινείς, για αυτό ήρθατε εδώ.)

 

ADal Segnome: Η ηλίθια AI/ψηφιακή υπηρέτρια του νησιού είναι παραδόξως η λιγότερη εκνευριστική χαρακτήρας σε όλο το παιχνίδι. Η ρουτίνα είναι οτι υπερενθουσιάζεται, τα κάνει σαλάτα, εσείς δεν ξέρετε οτι αυτή έφταιγε εξ’αρχής και τελικά εμφανίζεται με τη λύση του προβλήματος και περιμένει να τη χειροκροτήσετε. Είναι η “airhead” του χαρεμιού.

 

Dal Segno - NoeriNoeri: Η ξαδέρφη σας η οποία αναλαμβάνει να σας “προσέχει” στο νησί. Οι ορμόνες της χτυπάνε κόκκινο από την πρώτη στιγμή, σε σημείο που θέλετε να της τραβήξετε μπάτσο, καθώς το gag με το πως φαντασιώνεται οτι είστε σε σχέση παλιώνει πολύ, πολύ γρήγορα. Ενθουσιώδης σε εκνευριστικό βαθμό, είναι η “imouto” του χαρεμιού.

 

Dal Segno - AsamiyaAsamiya: Η “quirky” χαρακτήρας του Dal Segno. Η προσωπικότητά της υποτίθεται οτι είναι αιθέρια και δε δένεται από τα κοινωνικά πρέπει, αλλά δε σας αφήνει καμία εντύπωση τελικά πέρα από το οτι είναι τεμπέλα. Ότι κοντινότερο έχει το παιχνίδι σε “onee-chan” χαρακτήρα.

 

Dal Segno - HazukiHazuki: Η κόρη του διευθυντή του σχολείου σας η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντα student council president οπότε έχει συνεχώς υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα προσέχει τις κοπέλες του κοιτώνα της και την υγεία τους. Αν σας ακούγεται σαν καλόκαρδη προσωπικότητα, θα απογοητευτείτε να μάθετε οτι η τύπισσα είναι βαρετή όσο δεν πάει. Η “incho” χαρακτήρας του Dal Segno.

 

Io: Η goth loli είναι το χειρότερο είδος loli, αλλά και οτι βρωDal Segno - Io θα πάρω. Δυστυχώς έχει με διαφορά τους χειρότερους διαλόγους και story στο παιχνίδι, οπότε οτι κερδίζει σε cuteness το χάνει σε cringe. Η απαραίτητη “loli” του χαρεμιού.

Το πρόβλημα του Dal Segno είναι το cringe.

Ίσως από τις περιγραφές να προσέξατε οτι όλες τους φαίνεται να έχουν μονοδιάστατη προσωπικότητα. Επίσης ίσως, μπορεί να θεωρήσατε οτι σας φάνηκε έτσι επειδή δεν τις ανάλυσα αρκετά. Nope! Σας διαβεβαιώ οτι μέχρι εκεί φτάνουν οι χαρακτήρες τους. Η goth loli είναι η goth loli. Η imouto είναι η imouto. Η incho είναι για ελληνικό σκέτο μπας και ξυπνήσουμε.

Dal Segno (3)

Μλκα κάνει ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ white-knighting. Τα χάπια μου.

Κοιτάξτε, το Darl Segno είναι ΑΣΧΗΜΑ γραμμένο. Προσπερνάμε το οτι δεν παίρνει καθόλου ρίσκα, το cringe του παιχνιδιού είναι ανελέητο. Ο λόγος που καθυστέρησα το review είναι γιατί πολύ από το γράψιμο με πονούσε και έπρεπε να κάνω διάλειμμα κάθε τρεις και λίγο. Είναι ξεκάθαρο οτι η εταιρία ήθελε να κάνει release ένα ψιλό-hentai game το οποίο όμως θα πέρναγε από το censoring για να βγει και σε anime, αλλά ο συγγραφέας νόμιζε οτι γράφει κάποιο υψηλό δράμα αντί για την ελαφρώς απογοητευτική τσόντα της Τετάρτης βράδυ. Και ο συγγραφέας ήταν ανίκανος.

Dal Segno

Τα νούμερα είναι άστα να πάνε για indicators. Η incho είναι διαρκώς 100+ αλλά φαίνεται μίζερη. Η Io είναι στο 20-30αρι και διασκεδάζει στο full.

Gameplay

Τίποτα αξιόλογο, κλασσικό visual novel όπου διαβάζετε text ενώ οι εικόνες αλλάζουν από πάνω. Δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς. Μου άρεσε αρκετά ο τρόπος που παρουσιάσανε τα extras (accessible από το main menu), όπου αντί να σου πετάξει στυγνά τα CG στη μούρη σου έχει και τη δυνατότητα να δεις όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ρούχων/εκφράσεων στην κάθε κοπέλα. Με παρόμοιο στιλάκι έχουν κάνει και το soundtrack, το οποίο μπορείτε να οργανώσετε ακόμα και σε playlist.

Dal Segno

“Πω πω τι μαγικό πλάσμα που είμαι…!” f@ck you writer

Η συχνότητα των επιλογών μου φάνηκε ελαφρώς χάλια από την άλλη. Μέχρι να κάνετε την πρώτη σας επιλογή το παιχνίδι κάνει μια τεράστια εισαγωγή 5-6 ωρών, ενώ σχεδόν απανωτά μετά πέφτουν και οι άλλες τρεις επιλογές του παιχνιδιού (4 σύνολο) για να διαλέξετε το route σας. Μετά από τις 4 επιλογές in-a-row ακολουθούν άλλες 4-5 ώρες διαβάσματος χωρίς καμία επιλογή για να φτάσετε στο ending.

Dal Segno (2)

Τα comic strips έχουν φάση.

Technical

Το Dal Segno δίνει ρέστα με τα γραφικά του, τα οποία περιλαμβάνουν πολύ όμορφα CG και τοπία. Δυστυχώς ο αριθμός των CG είναι μικρός και όποτε τα βλέπετε είναι (όπως και οι επιλογές πιο πάνω) 2-3 κολλημένα στη σειρά, αντί να είναι απλωμένα στις ώρες επί ωρών του text για να σπάει η μονοτονία. Εδώ να σημειώσουμε οτι αν θέλετε το πλήρες περιεχόμενο του παιχνιδιού, θα πρέπει να κατεβάσετε το adult patch από το MangaGamer, το οποίο δίνει σχεδόν 2 ώρες (!) διαβάσματος στο παιχνίδι (μπορεί και παραπάνω, δεν έπαιξα όλα τα routes).

Dal Segno

…Άντε καλά… Ας περάσει κι αυτό από το censor.

Προφανώς στο πιο πιπεράτο περιεχόμενο βρίσκονται και τα “καλύτερα” CG (τα οποία να πω την αλήθεια με άφησαν ελαφρώς απογοητευμένο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είναι λες και ακόμα και για το hentai του το Dal Segno ήθελε να μείνει στα cliche). Το παιχνίδι είναι πλήρως voice acted, με τους ηθοποιούς να κάνουν οτι καλύτερο μπορούνε με το μέτριο υλικό του γραψίματος, αν και ποτέ δεν είδα να δίνουν κάποιο “ρεσιτάλ” voice acting όπως έχω δει σε τίτλους με πολύ χαμηλότερο budget (ξέρω’γω Corpse Party του Steam).

Dal Segno

Δείτε τα νούμερα και πείτε μου οτι δεν είναι τελείως pointless το σύστημα.

Τώρα θυμάστε όταν σας έλεγα να προσέξετε κάτι για την επιλογή ονόματος; Το παιχνίδι σας δίνει το αρχικό όνομα Atsuya αλλά μπορείτε να το αλλάξετε σε οτι θέλετε. Όταν θέλουμε να κάνουμε πλήρες voice acting όμως, δεν γίνεται να έχουμε προβλέψει αν ο άλλος θα βγάλει το χαρακτήρα του “Γιώργο”, “Γιάννη”, ή “Trixie η transgender πόρνη”. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε σε όλους τους διαλόγους είτε το επίθετο είτε κάποιο ΗΛΙΘΙΟ ΗΛΙΘΙΟ ΗΛΙΘΙΟ nickname, το οποίο σύντομα θα κάνει τους παίκτες να τρίζουν τα δόντια.

Dal Segno

Τα menu των extras είναι εξαίσια φτιαγμένα.

Διαβάστε επίσης: Criminal Girls: Invite Only

Στο route της Io ας πούμε, από την αρχή μέχρι το τέλος με έλεγε “The Shining One” επειδή υποτίθεται οτι ήταν στον κόσμο της. “Χαχα, είναι goth loli οπότε δικαιολογείται το chuunibyou…” ΟΧΙ. Guys, άμα είναι να γ@μηθεί ο Δίας για να κάνουμε μια αλλαγή που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα ή λόγο ύπαρξης, τότε ίσως δεν αξίζει να την κάνουμε απλώς για να’χαμε να λέγαμε. Λες και το γράψιμο δεν ήταν ήδη χάλια μαύρα, το cringe από αυτούς τους θεόχαζους διαλόγους που έπρεπε να αποφύγουν το όνομά μου (που δεν το είχα αλλάξει καν) ήταν σκέτο μαρτύριο.

Dal Segno

Είναι γλυκούλι οπότε άντε, ας ξεφύγει από το censoring.

Final Verdict

Κρίμας αλλά όχι. Δείτε το anime του όταν με το καλό βγει, με λίγη τύχη θα φάει ένα ωραίο director’s cut και μπορείτε να δείτε μόνο τα καλύτερα που έχει να προσφέρει το Dal Segno, αλλά σαν visual novel δεν το προτείνω με τίποτα. Έχει ωραίο art και είναι τελείως voice acted, αλλά το writing είναι άθλιο και ελεεινό, οι επιλογές λίγες και συμπυκνωμένες αντί να είναι απλωμένες, το voice acting μπορεί να μην είναι κακό αλλά είναι αδιάφορο, οι hentai σκηνές βαρετές και η διάρκεια μαρτυρικά μεγάλη.

Dal Segno

Sorry goth loli. Όσο και να προσπαθήσεις δεν το σώζεις μόνη σου.

Παρακαλώ διαβάστε και το review του House Party όταν βγει. Το έπαιξα ταυτόχρονα με το Dal Segno και οι συγκρίσεις που θα γίνουν μεταξύ τους είναι πολύ καλές.

Με έκανες να ξενερώσω με loli Dal Sengo. Shame. Shame. Shame. Το Gamehorizon δίνει ένα ψυχρό Thumbs Down.

5

Story

1.0/10

Graphics

8.0/10

Sound

6.5/10

Gameplay

4.5/10

Θετικά

 • Όμορφα CG και γραφικά.
 • Fully voiced-over.
 • Πολύ ωραία extras menus.
 • Τραβάτε πολύ ωραία screenshots.

Αρνητικά

 • Cringe.
 • Τεμπέλικο, αδιάφορο writing.
 • Μερικοί διάλογοι είναι για κλάματα.
 • Τα CG είναι μαζεμένα.
 • Λίγες + επίσης μαζεμένες επιλογές.
 • Ξεκινάει πολλά subplot που μετά ξεχνάει.
 • Ελαφρώς αδιάφορο voice acting.
 • Δεν παίρνει καθόλου ρίσκα.
 • Full στα cliche.
 • CRIIIIIIIIIIIIIIINGE!

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel
Platforms PC, Steam,
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Circus
Εκδότης MangaGamer
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 1 Ιουλίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 or later
Επεξεργαστής Core 2 Duo Or Better
Μνήμη 512 MB RAM
Κάρτα Γραφικών 128Mb DirectX 9 Compatible Adapter
Χωρητικότητα 2GB space, 2.5 με το Adult Patch

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.