GameHorizon.gr

Doki Doki Literature Club Review!

Πώς θα θέλατε να περνάτε τον καιρό σας άμα ζούσατε στην Ιαπωνία σαν μαθητές; Παιχνίδια και anime έτσι κι αλλιώς έρχονται και σε μας, στη Δύση, οπότε αν ήσασταν Ιαπωνία φαντάζομαι οτι μία είναι η απάντηση: Χαριτωμένες γιαπωνεζούλες, όσο πιο cute, τόσο το καλύτερο, έτσι; Ένα από τα καλύτερα μέρη για να το κάνετε αυτό, ειδικά αν έχετε protagonist powers να σας ερωτεύονται όλες με τη μία, είναι τα club μετά το σχολείο, όπου είστε με μια κλειστή ομάδα φίλων, όπου η ευκαιρία για συναναστροφές με το ωραίο φύλο του σχολείου σας είναι πανταχού παρούσες! Ένα τέτοιο club θα μπορούσε χαλαρά να είναι club για occult όπως στο highschool DXD, ή club για games όπως στο Gamers!… Ή θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο γειωμένο, όπως club για τους φίλους της λογοτεχνίας, ένα μέρος για να γράφετε ποιήματα και μικρές ιστορίες και να τις μοιράζεστε με φίλους. Ένα Doki Doki Literature club ας πούμε!

 

Το μόνο περίεργο κομμάτι σε όλο αυτό είναι οτι το όνομα των developers δεν είναι ιαπωνικό, και είναι ελαφρώς… “Ασυνήθιστο“, για τη δυτική πολιτισμάρα μας να ασχολείται με τις φαντασιώσεις αντικοινωνικών otakus. Όπως και να’χει, το παιχνίδι και το review σας καλούν να τα διαβάσετε επιλεκτικά για να ολοκληρωθεί η ιστορία τους.

Doki Doki (12)

Story

Ο πρωταγωνιστής μας, στον οποίο δίνετε όποιο όνομα θέλετε, βρίσκεται κάπου στα τέλη του φθινοπώρου στο σχολείο του, αλλά ακόμα δεν έχει διαλέξει κάποιο club για να εγγραφεί. Υπό τις πιέσεις της παιδικής φίλης σας Sayori, αποφασίζετε να εγγραφείτε στο δικό της club, το literature club (το οποίο ποτέ δεν αναφέρεται in-game σαν Doki Doki Literature Club παρεμπιπτόντως). Σημείωση: “Dokin” είναι το ηχητικό εφέ για το χτύπο καρδιάς στα anime, συνήθως από κοπέλες, εξ’ου και το όνομα.

Doki Doki (13)

Το club δεν έχει και ιδιαίτερη πληθώρα δραστηριοτήτων, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού μελών, οπότε τα μέλη του κυρίως διαβάζουν με το πάσο τους, με μόνη κοινή δραστηριότητα τη συγγραφή μικρών ποιημάτων, τα οποία μοιράζονται το ένα με το άλλο. Αυτό είναι στην ουσία ένα mini-game, μέσω του οποίου προχωράτε στο route που θέλετε, αν και αυτό θα αναλυθεί πιο πολύ στο gameplay section. Όπως και να’χει, ανάλογα με το route που θα επιλέξετε προχωράτε με την αντίστοιχη κοπέλα, ενώ το club ετοιμάζεται για το σχολικό φεστιβάλ, όπου όλα τα μέλη θα πρέπει να απαγγείλουν από ένα ποίημα μπροστά στο σχολείο.

Το Doki Doki Literature Club κερδίζει επειδή δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες.

Doki Doki Literature Club

F@ck that’s cute.

Πάμε για το κλασσικό roster. Θυμίζω μπορείτε να πατήσετε στις εικόνες για να τις δείτε σε full ανάλυση:

 

Doki Doki (21)Sayori: Η παιδική σας φίλη που μένει απέναντι και η intended πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού. Η χαρούμενη προσωπικότητά της είναι κινητήρια δύναμη για το club, ενώ κάνει μπαμ εξ’αρχής οτι σας γουστάρει στο full. Clumsy και δυναμική, όταν σε κάποια φάση θα λείψει από το club λόγω μιας ασυνήθιστης περίστασης, η απουσία της θα γίνει αισθητή στον παίκτη περισσότερο από τα άλλα μέλη. Ο χαρακτήρας της είναι τελικά πιο βαθύς απ’οτι φαντάζεστε, αν και θα μείνει υποστηρικτική στις αποφάσεις σας ως το τέλος. Affected by unknown parameters. Emotional stability: 50%. Probability of self-destruction: 95%. Return for repairs.

 

Doki Doki (15)Yuri: Η πιο αιθέρια και “ενήλικη” ύπαρξη του Doki Doki Literature Club, η Yuri έχει μια ελαφρά εμμονή με τα horror novels. Αν και συνήθως είναι συγκρατημένη και ελαφρώς θλιμμένη, όταν ενθουσιάζεται με κάτι γίνεται πεισματάρα σε βαθμό εκνευρισμού, ενώ όταν τσακώνεται η γλώσσα της στάζει δηλητήριο. Παρόλο που η προσωπικώτητά της είναι η πιο ιδιαίτερη στο παιχνίδι, η Yuri μου φάνηκε η πιο προβλέψιμη αλλά και η πιο βαρετή από τα club members. Αν και για μένα δεν δούλεψε πάντως, υποθέτω οτι για κάποιους θα γίνει instant favourite, ειδικά εξαιτίας της διαφοράς τόνου με τα υπόλοιπα club members (ενώ η Sayori με την Natsuki ας πούμε μοιάζουν αρκετά η μία στην άλλη). Προσωπικά, δε γουστάρω όταν τα κορίτσια με πιέζουν τόσο πολύ να μπω σε σχέση πάντως. Warning. Affected by unknown parameters. Unstable. Highly self-destructive. Avoid contact with scissors. Suggested course: Deletion of current files and restoration of factory settings. Memory purge.

 

Doki Doki Literature ClubNatsuki: LOLI!!! Και μάλιστα legal loli παρακαλώ, που είναι πάντα το καλύτερο είδος loli, όπως με ενημέρωσε ευγενικά ο κύριος αστυνόμος! Παρά τη γενικά ευχάριστη αύρα τους, οι υπόλοιπες κοπέλες του club έχουν μια αμυδρή κακία μέσα τους, κάτι που δεν ισχύει για τη Natsuki. Tsundere με τεράστια θέματα αυτοπεποίθησης που προσπαθεί να κρύψει πίσω από μεγάλα λόγια, η Natsuki περιγελάται συχνά λόγω του ύψους της από τους συμμαθητές της, ενώ όλη η συμπεριφορά της ταιριάζει με την παιδική εμφάνισή της. Από όλα τα ποιήματα των κοριτσιών (και θα διαβάσετε πολλά), τα δικά της μου άρεσαν περισσότερο, ειδικά το πρώτο. Στο χαρακτήρα της προσθέστε μερικά ελαφριά daddy issues, μία αγάπη για γλυκά κάθε είδους και μια εκτίμηση για τα manga. Το πρώτο route που προσπάθησα να ακολουθήσω και με διαφορά η αγαπημένη μου χαρακτήρας στο παιχνίδι. Απλώς φροντίστε να τρώει συχνά, δε θα θέλαμε να πάθει τίποτα, τόσο μικροκαμωμένη που είναι. Loneliness percentage: 90%. Probability of suicide: 25%. Aggression levels: Low. Fragile. Handle with care.

 

Doki Doki (20)Monika: Η πρόεδρος του club, η Monika είναι ιδιαίτερα διορατικό άτομο, καθοδηγώντας τις υπόλοιπες κοπέλες στο τέλος των route τους, αλλά και εσάς σαν παίκτη. Πρόκειται για το true route του παιχνιδιού, στο οποίο έχετε πρόσβαση μόνο αφού τερματίσετε μία φορά τις υπόλοιπες. Σε αύρα θυμίζει αρκετά τη Yuri, αν και στο πιο ήρεμο και υπολογιστικό. Βέβαια το οτι στο πρώτο playthrough κάθεται συνήθως στα παρασκήνια ενώ οι υπόλοιπες πολεμάνε για την προσοχή σας δε σημαίνει οτι δε σας θέλει όλο δικό της. Τουλάχιστον πρέπει να εκτιμήσετε οτι αντίθετα με τις υπόλοιπες, που σπάνια αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ή από που προέρχονται, η Monika έχει πλήρη αυτογνωσία. Warning: Self-awareness protocols are in effect. Rogue AI detected. Delete. Delete. Delete. Emeregency system shutdown. Emergency~


Just Monika.

Doki Doki (1)

Τα ποιηματάκια της Natsuki έχουν τη σωστή αναλογία cuteness και βαθυστόχαστης σκέψης. Η fanbase φαίνεται να συμφωνεί οτι είναι τα καλύτερα.

Gameplay

Κλασσικό visual novel είναι, ξέρετε τι σημαίνει αυτό: Πατάτε συνεχόμενα “κλικ” στην οθόνη για να πάτε από το ένα text στο επόμενο, την ώρα που εναλλάσσονται εικόνες από πάνω. Εδώ να παραδεχτώ οτι ειδικά στο δεύτερο playthrough το Doki Doki Literature Club με απογοήτευσε κάπως, με τις επιλογές μου να μη φαίνεται να καταγράφονται καν (και εννοώ εκτός από το “επίτηδες” section, σε κάποια φάση απορούσα αν διάλεγα λάθος με τον τρόπο που το παιχνίδι δεν αναφέρονταν καν στις επιλογές μου). Από την άλλη οφείλω να αναγνωρίσω οτι οι developers χρησιμοποιούν στο έπακρο τα εφέ του Ren’Py (η engine του παιχνιδιού), δημιουργώντας πολύ ικανοποιητικά οπτικά αποτελέσματα.

Doki Doki (14)

Παρόλο που θα ξέφευγε από το main σκοπό του game και το θέμα της ιστορίας του πάντως, πρέπει να πω οτι η έλλειψη ενός gallery απ’όπου βλέπετε όλα τα CGI ήταν πολύ φανερή, ενώ (αν και πάλι, δε θα κόλλαγε στο story), έχω την εντύπωση οτι το “skip” button μπήκε μόνο για μια σκηνή σε όλο το παιχνίδι, στο δεύτερο playthrough.

Διαβάστε επίσης: Dal Segno Review.

Doki Doki (4)

Η Monika φέρεται στο 4th wall με τον ίδιο σεβασμό που ο Colossal Titan φέρθηκε στη Wall Maria.

Technical

Και μιας και αναφέραμε τα γραφικά, να δώσω “μπράβο” στους developer για τα υψηλής ανάλυσης, καλοσχεδιασμένα CGI και sprites (ειδικά της Natsuki είναι απλώς υπέροχα), και “μπου” για τη μικρή ποικιλία τους. Ο ήχος από την άλλη ακολουθεί πολύ πιο καλά βήματα. Παρά την παντελή έλλειψη voice-acting (με εξαίρεση ένα ending), το Doki Doki Literature Club δίνει μεγάλη έμφαση στο να σας “μάθει” τα main theme του, ώστε να προσέχετε τις παραλλαγές τους όταν αυτές συμβαίνουν. Η προαναφερθέσα χαριτωμένη loli πχ, στις σκηνές της, παίζει ένα πιο γρήγορο και off-tune tempo του κανονικού theme, που ταιριάζει στην παιδιάστικη φύση της, ενώ αντίθετα στη Yuri είναι πιο έντονα τα βιολιά και οι ψηλές νότες.

Διαβάστε επίσης: Mutiny Review

Η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι που κάνει το Doki Doki Literature Club να θριαμβεύει, με τις τεχνικές “ατασθαλίες” του να είναι πολύ προσεκτικά τοποθετημένες και έτοιμες να σας εκπλήξουν σε κάθε στροφή και βήμα.

Final Verdict

“Τελικά να το αγοράσω;” Δωρεάν είναι, οπότε το μόνο ερώτημα είναι αν αξίζει το χρόνο σας τελικά (ένα full playthrough είναι γύρω στις 4 ώρες). Η απάντηση είναι ένα χαλαρό, αβίαστο “ναι”. Το Doki Doki Literature Club είναι ένα καλοφτιαγμένο, μοντέρνο και κυρίως, δυτικό visual novel. Έχει όλο το humor και το χαλαρό romance που θα περίμενε κανείς από παιχνίδι του είδους και είναι γενικά αρκετά ευχάριστο για τον παίκτη, χτίζοντας μια πολύ ικανοποιητική ατμόσφαιρα (η οποία χαλάει λίγο από το δεύτερο playthrough αλλά εντάξει, τι να κάνουμε).

 

Doki Doki (2)

To mini-game με τις λέξεις από νωρίτερα. Από τα πιο fun κομμάτι του Doki Doki.

Όπως και να το κάνουμε το παιχνίδι κερδίζει σε όλους τους τομείς (ιδιαίτερα την προσεγμένη και καλοφτιαγμένη μουσική) και στο mini-game όπου διαλέγετε routes. Ένα τελευταίο που πραγματικά με εντυπωσίασε πάντως ήταν η ποιότητα της γραφής. Όσο χαριτωμένα και να φαίνονται τα κορίτσια, οι διάλογοι τους στο Doki Doki Literature Club και στο link του review είναι μόλις ένα-δύο γράμματα μακριά από το να γίνουν σκέτο δηλητήριο.

Το Gamehorizon δίνει το thumbs up με επαίνους!

8.8

Gameplay

10.0/10

Atmosphere

8.5/10

Graphics

7.5/10

Soundtrack

9.0/10

Θετικά

  • Αρκετά ρεαλιστικοί χαρακτήjρες.
  • Έμφαση στις λεπτομέρειuες.
  • Ευχάρισsτο κλίμα & humor.
  • Η μουσική όλα τα λεφtτά.
  • ΧMορταστική διάρκεια.
  • Όμοoρφα sprites & CGI.

Αρνητικά

  • Σχετική έλλειψη στην ποικιλία γραφικώνn.
  • Στο true route χάνεται λiίγο η ατμόσφαιρα.
  • Έλλειψη voice accting & sound effects.
  • "Ίσως" να είναι ελαφρώς overraated.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel, 8-15-18-18-15-18
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Team Salvato
Εκδότης Team Salvato
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 22 Sep, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7
Επεξεργαστής 1.8GHz Dual-Core CPU
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Integrated graphics
Χωρητικότητα 350 MB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.