GameHorizon.gr

Final Station – Review

Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα μιας αποκάλυψης. Η έστω μιας μετά-αποκάλυψης. Όταν γνώριζα πως ένας τίτλος θα είχε το παραμικρό ίχνος από ένα τέτοιο γεγονός απλώς τον προσπερνούσα. Αυτό το πιθανόν σκοτεινό μέλλον της ανθρωπότητας ίσως να είναι μια μακρινή αλήθεια που ίσως δεν θέλουμε ( θέλω ) να παραδεχτούμε. Πάντα κάτι τέτοιο με συγκλόνιζε για τα καλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για το Final Station, τον πρώτο τίτλο της Do my best, με publisher την TinyBuild.

Είναι δύσκολο να είσαι ο Bob, ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού. Κυκλοφορώντας από σταθμό σε σταθμό με το τρένο σου ονόματι  Belus – 07, συναντάς κάποιες μαύρες τρομακτικές φιγούρες, τους ανθρώπους οι οποίοι προσβλήθηκαν από έναν ιό, την μαύρη ουσία που θα συναντήσετε συχνά στο παιχνίδι (θα μιλήσουμε για αυτόν και αργότερα). Συνήθως δεν είναι και τόσο φιλικοί. Η μάλλον, δεν είναι ποτέ φιλικοί. Άλλοι τρέχουν κατά πάνω σου με μεγάλη ταχύτητα, άλλοι σκάνε τινάζοντας ότι υπάρχει στην περιφέρεια τους. Η Ασφάλεια πλήχτηκε και αυτή από τον ιό. Μεταλλαγμένοι στρατιώτες με κράνη κυκλοφορούν συχνά ανάμεσα στους σταθμούς. Ρίχνοντας τους μια γροθιά και έπειτα πυροβολώντας τους στο κεφάλι, θα πέσουν κάτω πριν καν το καταλάβετε. Όμως  σίγουρα τα μεγάλα ”tanks” δεν θα λείπουν απο εκεί. Αν και αργά στο βάδισμα, με το που τους δεις αντίκρυ σου ή θα τους σκοτώσεις ή… Θα πέσεις νεκρός.

Final Station - Review

Ο απώτερος σκοπός; Όπως μας λέει και ο στρατηγός που συναντάμε στα πρώτα λεπτά είναι να μεταφέρουμε το Cargo, και να σώσουμε όσους επιζήσαντες υπάρχουν. Το τρένο είναι από τα μόνα γρήγορα οχήματα που κινούνται πλέον. Καθώς προχωράς από σταθμό σε σταθμό πρέπει να βρίσκεις το key code, ένα χαρτάκι όπου πάνω του γράφει τον κωδικό ώστε να ξανά ξεκινήσει το τρένο. Συνήθως βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του σταθμού, όμως σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως γνωρίζουμε, πού ξέρεις…  Καλύτερα να προσέχεις. Δεν ξέρουμε από πού ακριβώς ήλθε αυτός ο Ιός. Απο το διάστημα όμως σίγουρα. Καλώς ήλθες στην δεύτερη εισβολή

Final Station - Review

Το κλασικό Looting System κυριαρχεί στο Final Station καθώς στον περιβάλλοντα χώρο μπορείς να πάρεις αντικείμενα όπως ammo, medkits, food, keys κτλ από ντουλάπια, αυτοκίνητα και κουτιά. Κατά το μαγευτικό ( ? ) ταξίδι οι επιβάτες είναι πολύ σημαντικοί, όχι μόνο γιατί με την άφιξη σου στον απαιτούμενο σταθμό θα κατέβουν και θα σου δώσουν αμοιβές, άλλα γιατί μέσω τον συζητήσεων τους, μαθαίνεις διάφορες πτυχές της ιστορίας. Τι είναι το Gurdian; Τι είναι η πρώτη εισβολή;

Θα μπορούσα να τα αναλύω για ώρες αλλά θα σας αφήσω όμως να απολαύσετε την μαγεία η ίδιοι, αν βέβαια καταφέρετε να επιβιώσετε. Έχοντας στην κατοχή σας ένα πιστόλι μαζί με μια καραμπίνα ( Το πιστόλι μετατρέπετε σε ημιαυτόματο προς το τέλος ) θα είναι εύκολο. Η μάλλον έτσι πίστευα στην αρχή. Όταν βρεθείτε αντιμέτωποι  με 10 μεταλλαγμένους με δύο σφαίρες στο πιστόλι θα καταλάβετε τι εννοώ. Μόνο η γροθιά σας μπορεί να σας σώσει τότε. Αμφιλεγόμενα πάντως.

Final Station - Review

Δεν είμαι και ιδιαίτερος ακόλουθος τον pixel games. Παίζοντας όμως το Final Station κατάλαβα πώς δεν έχει καμία σχέση αυτό. Το παιχνίδι με κράτησε κοντά του μόνο από την πανέμορφη ιστορία του, και τα υπέροχα καλοδουλεμένα backrounds.

Το τρένο έχει από μόνο του έναν λιτό άλλα ταυτόχρονα κομψό σχεδιασμό. Μέσω κάποιων συστημάτων εξαερισμού, φωτισμού κτλ, όπου πρέπει να ρυθμίζεις συνεχώς, σε απασχολεί μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου, την Μητρόπολη. Μέχρι τότε πρέπει να φροντίζεις τους τυχών επιβάτες σου δίνοντάς τους τροφή, και πρώτες βοήθειες. Αν δεν έχεις διαθέσιμα, μη σκας! Μπορείς να κάνεις craft μέσω της μηχανής του τρένου, με τα υλικά που συγκέντρωσες καθώς αναζητούσες τον κωδικό σε κάθε περιοχή.

Η Ατμόσφαιρα; Σαγηνευτική. Ο τέλειος ήχος στο τέλειο σημείο. Καλογραμμένα soundtracks. Είτε καθώς κινείσαι  στης παρυφές τον χιονισμένων βουνών, είτε περνάς δίπλα από τα ορμητικά νερά της θάλασσας. Είτε πυροβολείς κάποιους μεταλλαγμένους, είτε τρέχεις να σωθείς από τα ”εκρηκτικά” ζόμπι, θα νιώσεις την αδρεναλίνη να μεταφέρετε σε κάθε άκρο του σώματος σου.

Final Station - Review

Είμαι σίγουρος πως όσοι έχετε παίξει το παιχνίδι έχετε παρατηρήσει πως ο διάλογος σας δεν υπάρχει.  Κάποιες φορές ίσως να φαίνονται μερικά αποσιωπητικά, μέχρι εκεί όμως. Έτσι μέσω τον απαντήσεων που παίρνουμε η Do my best μας βάζει να σκεφτούμε τι μπορεί να είπαμε. Επομένως καλύτερα να είστε συγκεντρωμένοι ενώ παίζετε.

Φαίνεται πώς στην Βeta έγινε πολύ καλή δουλειά. Έπαιζα το παιχνίδι για 2.5 με 3 ώρες περίπου ( Μαζί με κάποιες παύσεις  για καφέ) και ομολογώ πως δεν βρήκα ούτε ένα μικρο bug. Το παιχνίδι, όπως όλα τα pixel games τρέχουν άνετα σε ένα low bugdet pc με 60+ FPS οπότε δεν θα έχετε κάποιο τέτοιο πρόβλημα.

 Που ίσως δεν θέλουμε ( θέλω ) να παραδεχτούμε. Πάντα κάτι τέτοιο με συγκλόνιζε για τα καλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για το Final Station, τον πρώτο τίτλο της Do my best, με publisher την TinyBuild.

 

Θέλετε να μάθετε τι έγινε στο τέλος ; Δεν θα κάνω κάποιο Spoil. Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι από το steam στην τιμή τον 14.99 ευρώ εδώ . Στην περίπτωση που δεν το είχα στην κατοχή μου σίγουρα, θα έδινα τα 15 ευρώ ώστε να το πάρω. Τα αξίζει.

Final Station - Review

Συνοπτικά για το Final Station…

Το Final Station είναι ένα παιχνίδι που θα σε ανεβάσει την αγωνία στα ύψη, ειδικά στο τέλος. Από τα μόνα games που με έκαναν να κοιτάω την οθόνη ενώ έπεφταν οι τίτλοι τέλους. Απλώς την κοιτούσα με ένα ”Γιατί ;” Στα χείλη. Το δικό μου ταξίδι στο Final Station έλαβε τέλος. Το δικό σου;

 

9.9

Ιστορία

10.0/10

Ατμόσφαιρα

10.0/10

Γραφικά

10.0/10

Mουσική

9.5/10

Θετικά

  • Πανέμορφο story
  • Λιτός σχεδιασμός
  • Έξυπνη τροπή της ιστορίας
  • Μηδενικά Bugs

Αρνητικά

  • Στο τρένο έπρεπε να δίνεις προσοχή και στον διάλογο, και στης μηχανές ( ώστε να μήν πεθάνουν )

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie
Platforms
Αρ. παικτών Singleplayer
Εταιρία Ανάπτυξης DoMyBest
Εκδότης TinyBuild
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Δημήτρης Τάκος
Ακούει στο όνομα Δημήτρης Τάκος, ή αλλιώς ExpelliFarmus. Απέκτησε την πρώτη του PS2 κονσόλα στα εννέα του χρόνια, ενώ η γλυκιά νοσταλγία από το πρώτο του παιχνίδι το Crash Of the Titans τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Έχοντας ένα Gaming Facebook Page, και γράφοντας δεκάδες άρθρα εκεί, έχει μια εμπειρία για το τι σημαίνει αρθρογραφία. Τα FPS, strategy και adventure games είναι η ειδικότητα του. Του αρέσει να επικεντρώνεται στο ''ζουμί'' του παιχνιδιού, που είναι το Story, ενώ ο περιβόητος Sherlock Holmes είναι ο αγαπημένος του ήρωας, χωρίς βέβαια να λείπει ο κόσμος του Harry Potter όπου θαυμάζει από την πρώτη ταινία.