GameHorizon.gr

Haydee Review – Καθε Μερα Μπουτακι Καθε Μερα Γιορτη

Το Haydee είναι από αυτά τα διαμαντάκια του gaming, τα οποία πέρασαν απαρατήρητα από τα μάτια της mainstream κοινότητας για διάφορους λόγους, αλλά έκανε θραύση στο περιορισμένο κοινό του. Ένα action platformer με γερές δόσεις survival horror και άπταιστο μινιμαλιστικό design, το Haydee φέρνει παραδόξως πιο κοντά σε Silent Hill 3 όσον αφορά το gameplay, απ’οτι οποιοδήποτε game της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η αισθητική του θυμίζει ένα άπταιστο συνδυασμό Portal με Mirror’s Edge.

-Wow Σταύρο, ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Τι concept έχει;
-Λοιπόν, είσαι ένα blow-up doll~ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ

Haydee (27)

Χαρείτε το, αυτή είναι η τελευταία φορά που θα τη δείτε με το κανονικό costume.

Story

Διατηρώντας το μινιμαλιστικό design του κόσμου του και στο σενάριο, το Haydee δεν ξεκαθαρίζει τίποτα σε ιστορία. Δεν πρόκειται να βρείτε έγγραφα, να ακούσετε voice-overs ή οτιδήποτε άλλο. Από το περιβάλλον και μόνο γίνεται ξεκάθαρο οτι βρίσκεστε σε κάποιου είδους testing facility, ή εναλλακτικά χώρο αποθήκευσης, για δύο διαφορετικά ήδη ρομπότ. Το ένα είναι τα security bots, οι κύριοι αντίπαλοί σας στο παιχνίδι, και το άλλο είναι οι Haydees, το sexbot που είστε εσείς. Βέβαια φαίνεται οτι τα βίτσια του κόσμου στο μέλλον είναι πολύ εξελιγμένα, καθώς οι απαιτήσεις για το testing της Haydee είναι να επιβιώσει το τεράστιο death trap που είναι το facility. Παντού γύρω σας βρίσκετε πτώματα από προηγούμενες Haydee, ενώ από το πρώτο δωμάτιο και μόνο είναι ξεκάθαρο οτι αντίγραφά σας παράγονται μαζικά, και αν εσείς αποτύχετε σειρά θα έχει κάποια άλλη δύστυχη.

Haydee (3)

Ωπ! Ωπ! Ποια είναι αυτή;! (Θα έχουμε πολλά τέτοια ηλίθια Jokes σε αυτό το review, ετοιμαστείτε).

Υποθέτω οτι στο κομμάτι του story είναι που πρέπει να αναφέρουμε το design της Haydee, η οποία είναι η επιτομή αυτού του “thicc” που λέει η νεολαία, γιατί, ή εγώ έχω γίνει κ@λόγερος, ή αυτός ο σωματότυπος δεν είναι ωραίος. Για καλή μας τύχη ο developer φαίνεται να ήταν αρκετά ανοιχτόμυαλος, και ένα από τα κύρια ατού του τίτλου είναι τα δεκάδες mods για εμφανίσεις της Haydee, τα οποία μπορείτε να εναλλάσσετε in-game, χωρίς καθόλου loading.

Για αισθητική σαν του Haydee, διαβάστε το Q.U.B.E. 2 review μας.

Haydee (29)

Έχοντας δοκιμάσει κυριολεκτικά τα πάντα, τα τελικά αγαπημένα μου ήταν: η Adidas Haydee (πρακτικά το αρχικό design αλλά με το thiccness κατεβασμένο σε φυσιολογικά επίπεδα και πολύ cool recolors του κανονικού εξοπλισμού της), η Idusa Haydee (όχι ιδιαίτερα πρακτικό outfit αλλά μοιάζει αδικαιολόγητα cool), η μικροκαμωμένη Samus Haydee (leotard με glowing neon στην πλάτη), η EDI Haydee στο κανονικό costume της (η AI που είχατε στο Mass Effect 2&3),…

Haydee (30)

Ok, εν μέρει δικαιολογώ τον Joker.

…η πρόσφατη Sheva Haydee (η μαυρούλα από το Resident Evil 5, αλλά με εξωτική tribal στολή και body paint, το οποίο είχε σχεδόν φτιαχτεί για τα δικά μου γούστα), και τελευταία και καλύτερη η απείρως customizable Ex Machina Haydee, (εμπνευσμένη από την ταινία “Ex Machina” του 2014, που pretentious douchebags σαν εμένα αναφέρουν συχνά ως αριστούργημα και υψηλή τέχνη), η οποία απλώς μοιάζει καταπληκτική με το πόσους διαφορετικούς συνδυασμούς ποδιών/χεριών/προσώπων/σωματότυπων etc έχει, διατηρώντας ένα mechanical look και λαμπυρίζοντας στο σκοτάδι).

Haydee (11)

Ένα από τα πιο cool look της Haydee, η IDusa.

Gameplay

Είναι περίεργο να περιγράφεις ένα παιχνίδι όπου ο παίκτης ελέγχει ένα sexbot ως “survival horror”, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο τίτλος θα σας αφήσει τόσο με την ψυχή στο στόμα, που οι μόνες φορές που θα προσέχετε τους εξαιρετικούς γλουτούς της Haydee θα είναι αφού έχετε κάνει reload, μετά από ένα φρικτό θάνατο εν απουσία οποιουδήποτε save point εδώ και σαράντα λεπτά, οπότε και θα έχετε ανάγκη κάτι ευχάριστο στα μάτια για να ηρεμήσετε την καρδούλα σας λίγο. Με τη σειρά όμως:

Haydee (38)

Σχεδόν σχεδιάστηκε για τα γούστα μου αυτό.

Το Haydee χειρίζεται κατά βάση ως third person platformer, με το σεξορομπότ σας να χρησιμοποιεί τους τεράστιους αερόσακούς της για να μειώνει την ένταση των χτυπημάτων, καθώς σκάτε πάνω σε κάθε τοίχο απ’όπου μπορείτε να πιαστείτε, με το απόλυτο κενό και το reload να παραμονεύουν από κάτω σας, σε περίπτωση που αστοχήσετε έστω και λίγο στο jump. Θα είναι πολύ συχνό το παιχνίδι να σας αναγκάζει να κάνετε jumps ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, παλεύοντας να φτάσετε σε διάφορα κουμπιά, ενώ ψάχνετε τη λύση των διαφόρων puzzle.

Haydee (12)

Και τα puzzle είναι πολλά, τα περισσότερα στο στυλ “βρες την keycard” στα αρχικά στάδια, αλλά προς το τέλος αυξάνονται σε δυσκολία μαζικά, και γίνονται σπαζοκεφαλιές. Ειδικά στο blue zone (το τελευταίο από τα 6 zones του παιχνιδιού) θα έχετε μια διαρκή αίσθηση πονοκεφάλου, ενώ το walkthrough συνίσταται χωρίς κανένα δισταγμό (ευτυχώς στην ίδια ακριβώς περιοχή θα έχετε και τις εξαιρετικές πόζες της Haydee ενώ κολυμπάει, οπότε παλεύεται η κατάσταση).

Haydee (8)

That day humanity received a “Hm, I can work with that.” reminder.

Μεγάλο μέρος του χρόνου σας θα το περάσετε κάνοντας backtracking, άλλες φορές αναγκαστικά και άλλες γιατί είσαστε απελπισμένοι να βρείτε μερικά παραπάνω resources, καθώς τα αντικείμενα που βρίσκετε στις καινούριες περιοχές του παιχνιδιού (λοστός πχ) χρησιμεύουν για να ανοίξετε μονοπάτια στις παλιότερες. Στα καλά νέα, πέρα από το αρχικό loading όταν πρωτοξεκινάτε το παιχνίδι, δεν υπάρχει κανένα in-game loading time, οπότε το backtracking δε γίνεται εκνευριστικό. Να έχετε υπόψιν οτι όταν το παιχνίδι αποφασίζει οτι έχετε προοδεύσει αρκετά, μπορεί οι παλιότερες περιοχές να σας έχουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Haydee (18)

Από το υπεργ@μάτο Ex Machina outfit.

Το πιο εφιαλτικό κομμάτι βέβαια, πέρα από τα platforming death traps, πέρα από τη λύση puzzles και πέρα από το τράβηγμα screenshots στην πιο “thicc” πόζα που θα πετύχετε, είναι το shooting. Οι αντίπαλοί σας στο Haydee είναι τα security bots, λευκά με ένα μοναδικό, κόκκινο μάτι, όπως μπορείτε να δείτε κι από τα screenshots, τα οποία χωρίζονται στους walkers, ανθεκτικά, μεγάλα robot, και τους slashers, λιγότερο ανθεκτικά και με πιο αδύναμα χτυπήματα, αλλά πολύ πιο γρήγορα.

Haydee (7)

What are you lookin at boys?

Οι slashers, είναι ο λόγος που μετά από κάθε session θα πιάνετε την καρδιά σας ενώ σας έχει λούσει κρύος ιδρώτας. Χωρίς να κάνουν πρακτικά καθόλου θόρυβο μέχρι να σας επιτεθούν, οι slashers θα σας περιμένουν πίσω από γωνίες, θα πετάγονται από το ταβάνι αφού φτάσετε κάποιο objectives, ή, η αγαπημένη τους συνήθεια, θα βρίσκονται πίσω από κάγκελα, 2-3 μαζί τη φορά, τα οποία με τη σειρά τους θα είναι δίπλα σε κάποιο κουμπί το οποίο δεν έχετε ιδέα τι κάνει. Το παιχνίδι έχει μπλοφάρει αρκετές φορές έτσι… Ενώ άλλες τόσες όντως το εν λόγω κουμπί οδηγεί στο βίαιο και γρήγορο θάνατό σας.

Haydee (24)

Btw link για το IMDb page του Ex Machina, για οποιον ενδιαφέρεται.

Όλα αυτά βέβαια δε θα σας ακούγονται ιδιαίτερα πρωτότυπα. Από μόνο του, ένα Dead Space θα ήταν πολύ πιο φρικιαστική εμπειρία, ή ένα Alien Isolation αντίστοιχα. Αυτό που κάνει το Haydee πραγματικά φρικιαστικό, είναι οτι πέρα από τα σημεία που κάνετε save, πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε SAVE CONSUMABLES. Και το παιχνίδι είναι φειδωλό με τα save consumables, ω, είναι τόσο φειδωλό. Διαγράψτε από τη μνήμη σας τις φορές που καθαρίζατε έναν αντίπαλο, τρέχατε πίσω στο save point και μετά ξαναρχίζατε χαλαροί την εξερεύνηση.

Haydee (2)

“We are Adidas Haydee model #231. We are far superior to the Nike Haydee model #230 you are used to.” (Από τα αγαπημένα μου outfits.)

Το Haydee έχει κατά μέσο όρο 8 save consumables ανά zone, εκ των οποίων τα 6 είναι κρυμμένα όσο δεν πάει. Αυτό σημαίνει οτι, εν απουσία walkthrough, πολύ συχνά θα παίζετε μισάωρο+ χωρίς να έχετε κάνει ούτε ένα save, και ακόμα πιο πιθανό συνήθως κινούμενοι με το 1/4ο του health σας ή, μη χειρότερα, χωρίς καθόλου ammo. Εξίσου συχνό θα είναι να έχετε κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά δεν έχετε save consumables, οπότε αναγκάζεστε να εξερευνήσετε περισσότερο απ’οτι σας παίρνει με την ελπίδα οτι κάπου θα βρείτε μια σωτήρια δισκέτα.

Διαβάστε επίσης το PAMELA review μας!

Haydee (23)

Θα σας πάει “να”.

Ειλικρινά μου φαίνεται εξωφρενικό οτι υπάρχει achievement να τερματίσετε το παιχνίδι σε μία ώρα. Εγώ το τερμάτισα στις 25, στο easy (το οποίο λέγεται “softcore/hardcore” αντίστοιχα because κάθε μέρα μπουτάκι κάθε μέρα γιορτή), και αυτό ακολουθώντας walkthrough, οπότε το πώς κάποιος θα καταφέρει να βγάλει αυτό το τερατούργημα σε μία ώρα μου είναι αδιανόητο. Στις πιο σαδιστικές εμπειρίες του Haydee βάλτε την δηλητηριασμένη περιοχή Yellow Zone, όπου λόγω της μάσκας οξυγόνου δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το night vision, ενώ περιλαμβάνει όχι μία, αλλά δύο περιοχές τις οποίες πρέπει να διασχίσετε πολλές φορές και οι οποίες είναι στην ουσία ένα τεράστιο pit όπου πηδάτε από τοίχο σε τοίχο με την ελπίδα η sexy ρομποτίνα σας θα αποφασίσει να πιαστεί από τις άκρες και όχι να σκάσει με τους τεράστιους αερόσακούς της στα πλάγια.

Haydee (14)

Rage against the machine.

Technical

Πέρα από το σχετικά αργό πρώτο loading του παιχνιδιού, το Haydee πηγαίνει βολίδα, στα full γραφικά. Οι ίδιες οι αναλύσεις βέβαια δεν είναι κάτι το τραγικό, κυρίως εξαιτίας του μινιμαλιστικού σχεδιασμού των πεδίων, αλλά η καλαισθησία της φαινομενικής απλότητας των περιοχών σε συνδυασμό με την άκρως σουρεαλιστική και “καθάρια” απεικόνιση του μέρους είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα πολύωρης σκέψης και προσεγμένης δουλειάς. Μετάφραση: Τα πάντα γύρω σας είναι κατάλευκα, οπότε το μάτι σας πέφτει κατευθείαν πάνω στην κωλάρα της Haydee.

Haydee (36)

Ηχητικά δεν υπάρχει κανένα voice-over, και τα sound effects είναι ελάχιστα, οπότε το μόνο που θα σας μείνει είναι η μουσική, συνήθως σε χαμηλές νότες, ελαφρώς psychedelic στη φύση της. Στη Black Zone, όπου κινείστε μόνο με το night vision, η μουσική φέρνει αδικαιολόγητα πολύ σε Silent Hill, με τις low-key νότες να προκαλούν ανατριχίλα, καθώς τεντώνετε τα αυτιά για οποιοδήποτε σημάδι παρουσίας slashers στο σκοτάδι, σκηνές που θα σας μείνουν αξέχαστες (για την ακρίβεια μακάρι να ήταν μεγαλύτερη η Black Zone).

Haydee (22)

Selfie μετά από ένα μακελειό.

Σε κάποια πολύ συγκεκριμένα δωμάτια του παιχνιδιού πρόσεξα lag, κυρίως σε περιοχές όπου υπήρχε changable environment, σε συνδυασμό με enemies, αλλά αυτά μετρούνταν στα δάχτυλα σε σχέση με τις δεκάδες από rooms. Κατά τ’άλλα, το performance του Haydee είναι άριστο, ακόμα και σε full γραφικά, όντας πολύ ελαφρύ για το σύστημα.

Haydee (19)

Οι σκιές μερικές φορές είναι ελαφρώς απογοήτευση.

Final Verdict

Είναι πραγματικά εγκληματική η έλλειψη προσοχής που είχε το Haydee. Συχνά έχω την εντύπωση οτι ο δημιουργός είχε φτιάξει ένα άρτιο third person survival horror/platformer, αλλά επειδή φοβήθηκε οτι δε θα πούλαγε μόνο από αυτό (υποψίες βάσιμες to be fair), πέταξε μετά, σαν κερασάκι στην τούρτα, μια υπερσεξουαλικοποιημένη πρωταγωνίστρια. Προσωπικά δεν παραπονιέμαι καθόλου (το αντίθετο μάλιστα), αλλά αυτή η απόφαση ίσως του κόστισε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, που θα αποφύγει άδικα τον τίτλο λόγω σοβαροφάνειας. Συνοπτικά πάντως, το Haydee είναι άριστο σε κάθε τομέα, απλώς μην μπείτε περιμένοντας μόνο fanservice και χαρά.

Το Gamehorizon δίνει το thumbs up για την αγορά και υψώνει το ποτήρι. Bottoms up!

Επειδή πραγματικά μου φάνηκε κρίμα να μην ανεβάσω 2-3 screenshots ακόμα που έβγαλα (το παιχνίδι είναι πολύ F12 material), πάρτε τα από κάτω (θυμίζουμε πατάτε για να τα δείτε στο full):

Haydee (28)Haydee (1)Haydee (9)Haydee (5)Haydee (32)Haydee (34)Haydee (10)Haydee (4)Haydee (15)Haydee (37)Haydee (6)

0.00
8.3

Atmosphere

9.0/10

Sound

6.0/10

Gameplay

9.5/10

Graphics

8.5/10

Θετικά

 • We have booty. All of the booty.
 • Πανέμορφο μινιμαλιστικό design.
 • Μαζοχιστικά burtal.
 • Απολαυστικό shooting.
 • Εξαιρετικές επιλογές για μουσική.
 • Puzzle που θα σας δυσκολέψουν.
 • Το σύστημα εναλλαγής κάμερας.
 • Platforming που θα προκαλέσει καρδιακό.
 • Άριστη υποστήριξη mods.
 • Τραγική έλλειψη save consumables.

Αρνητικά

 • Προς το τέλος θέλει walkthrough.
 • Θα ήθελε κι άλλο shooting.
 • Σε κάποια λίγα δωμάτια έχει lag.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Survival Horror, Third Person, Adventure, Platformer, Puzzle,
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Haydee Interactive
Εκδότης Haydee Interactive
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 26 Σεπτεμβρίου '16

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64 bit Windows Vista/7/8/10
Επεξεργαστής Quad-core 2.2 GHz
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Geforce gtx960 or Radeon RX 480
Χωρητικότητα 1 GB διαθέσιμος χώρος

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.