GameHorizon.gr

The Kindred Preview: Το Εξώγαμο του Minecraft και του Sims

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί κλώνοι του Minecraft;

*Βαθύς αναστεναγμός* Κοιτάξτε, είναι αλήθεια πως, από τότε που έσκασε το Minecraft στη ζωή μας, αποτέλεσε “έμπνευση” για 50^50 παιχνίδια, που στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Είτε έχει PokeBlox, είτε έχει πειρατές, είτε έχει δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, είναι το ίδιο βαρετό, μονότονο και κουραστικό concept. Οπότε δεν θα σπαταλήσω χρόνο να σας πω για το The Kindred, δεν θα το κοιτάξω καν, θα του βάλω ένα 2/10 και θα την κοπανήσ-

“Νικηφόρε, έχει strategy μέσα. Έχει και sim elements, θυμάσαι που στο Sims 2 έκλεινες τους Sims σου σε μικρά δωμάτια και τους τάιζες σάπια ψάρια μέχρι να πεθάνουν; Ή τότε που έκανες κοινωνικά πειράματα (και καλά), βάζοντας 1 άντρα και 10 γυναίκες σε ένα σπί-“

-ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ! Εντάξει, ίσως και να αξίζει τον κόπο αυτό τελικά. Για πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

The Kindred

Αυτά τα μπασταρδάκια είναι που ελέγχετε.

Story

Σοβαρά τώρα, περιμένετε να έχει ένα παιχνίδι σαν το The Kindred, έστω και κάποια μορφή ιστορίας; Αν όχι, γελαστήκατε. Στο παιχνίδι, έχετε σαν άλλος θεός, τον έλεγχο των Kin σας, τα οποία είναι τα ανθρωπάκια που πρέπει να καθοδηγήσετε, να ταϊσετε και να προσέξετε, σαν παντοδύναμη νταντά τους. Τα Kin σας λοιπόν, δεν ήταν πάντα στη μέση της ερημιάς, όπως τα βλέπετε στην αρχή του κάθε παιχνιδιού. Αποφάσισαν να το σκάσουν από την πατρίδα τους, καθώς ήθελαν να ξεφύγουν από “καταπιεστές”. Τώρα, από εκεί και πέρα, ότι ξέρετε, ξέρω. Μαζί τους φέρνουν κάποια αντικείμενα και προμήθειες, και είναι δουλειά σας να τα βάλετε να χτίσουν κάτι με αυτά.

Ειλικρινά, εδώ φτάνει το βάθος της ιστορίας του παιχνιδιού. Τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το αξιόλογο, τίποτα το λεπτομερές. Προσωπικά, δεν απογοητεύτηκα ιδιαίτερα, ίσα ίσα που μου έκανε εντύπωση πως έβαλαν λίγο ψήγμα ιστορίας σε ένα παιχνίδι-κλώνο του Minecraft.

Gameplay

Καταρχήν, να βάλω ένα μικρό disclaimer: το παιχνίδι είναι σε Early Access ακόμα, οπότε δεν θα κριθεί με βάση το τι μπορεί να γίνει, αλλά με βάση το τι μας έχει πετάξει στη μάπα ως τώρα.

Σκεφτείτε τα Kins σαν την προέκταση του εαυτού σας. Χρειάζεστε κάποιους χτίστες, κάποιους αγρότες, κάποιους κυνηγούς και τα λοιπά. Υπάρχουν αρκετές δουλειές για να κρατήσετε την μικρή σας κοινωνία ανέπαφη, πριν γίνει κάτι σαν την Wasteland στο Fallout. Το κάθε Kin σας, δημιουργείται με μια τυχαία προδιάθεση σε κάθε δουλειά, η οποία συμβολίζεται με έναν αριθμό στην οθόνη ανάθεσης δουλειών. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορα και καλά θα γίνει η δουλειά. Να σημειώσουμε εδώ, πως ο αριθμός αυτός επηρεάζεται και από την ηλικία του Kin σας, οπότε αν βάλετε παιδιά να κόβουν δέντρα και να δουλεύουν σε ορυχεία, καλώ αμέσως τώρα το Χαμόγελο του Παιδιού, την αστυνομία και έναν ψυχίατρο, άρρωστα καθάρματα.

The Kindred

Η ανάθεση δουλειών είναι εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Για να μείνουμε λίγο στα Kins και τις ανάγκες τους, να ξέρετε πως οι διατροφικές αξίες των φαγητών που θα τα βάλετε να φάνε, είναι ανάλογες του πραγματικού κόσμου. Μια ευωδιαστή μπριζόλα, για παράδειγμα, θα τα γεμίσει περισσότερη ενέργεια από μια σαλάτα (HA! Joke’s on you, vegeterians!). Για να μάθετε τι αξίζει και τι όχι, αρκεί να πατήσετε πάνω στο φυτό/κρέας και θα τα μάθετε όλα. Τόσο απλό. Όπως και να ‘χει, η εύρεση τροφής είναι βασική σας προτεραιότητα, καθώς ο θάνατος στην αρχή είναι κάτι το εύκολο να συμβεί. Ειδικά αν βρεθείτε σε περιοχή με λίγες προμήθειες, το restart φαίνεται σαν μια πολύ λογική λύση.

Το gameplay από εκεί και πέρα, είναι κάτι μεταξύ Minecraft και Sims. Τα Kin σας έχουν ανάγκες όπως στέγαση, κρεβάτι, άνεση και άλλα, οπότε πρέπει να τις καλύψετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Για το σκοπό αυτό, θα μαζέψετε πρώτες ύλες από το περιβάλλον και θα χτίσετε σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις που κρίνετε απαραίτητες. Το The Kindred, σαν καλός κλεφταράκος, έχει “δανειστεί” το σύστημα χτισίματος που κάνει τόσο καλό το Stonehearth. Με άλλα λόγια, έχετε μεν κάποια σχέδια έτοιμα για να χτίσετε κάποια βασικά κτήρια, αλλά το χτίσιμο είναι ελεύθερο. Μπορείτε να φτιάξετε από ένα κλασσικό σπίτι από λάσπη και χώμα, μέχρι μια 5οροφη βίλα που έχει πισίνα στο υπόγειο. Και στην οροφή.

Μιας και το παιχνίδι δεν είναι first person, για να ξέρετε ποιος κάνει τι μέσα στο σπίτι του (perverts), έχετε τρία πολύ χρήσιμα κουμπιά. Ο σκοπός τους είναι να σας επιτρέπουν να βλέπετε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και των τοίχων, σαν x-ray. Πολύ χρήσιμο, καθώς δεν θα σας σπάζει τα νεύρα με 500 κλικ για να βάλετε στη θέση της μια λάμπα.

The Kindred

The Redneck Life.

Μεγάλο ρόλο παίζει το crafting και τα μηχανήματα. Αν έχετε τα υλικά, μπορείτε να κατασκευάσετε από απλές αξίνες, μέχρι καλώδια και μπαταρίες. Είναι καλό που το The Kindred πάει ένα βήμα παραπέρα από το medieval concept που έχουν συνήθως αυτά τα παιχνίδια και φέρνει λίγο σύγχρονο πολιτισμό στον κόσμο του, μέχρι και τουρμπίνες έχει. Η ποικιλία των craftable items είναι μεγάλη, αλλά είναι τραγικά απλό να φτιάξετε τα πράγματα που χρειάζεστε. Οπότε, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Στα αρνητικά τώρα, το παιχνίδι είναι επιεικώς, βαρετό. Ακόμα και εγώ που γουστάρω τέτοιες simulation/strategy φάσεις, μάζευα τα σάλια μου και έβαλα μαξιλάρι στην καρέκλα για να κοιμηθώ πιο άνετα ενώ παίζω. Πέρα από τις βιολογικές ανάγκες των Kins σας, δεν υπάρχει απολύτως καμία απειλή. Καμία. Είναι ένας κόσμος με ζωάκια, δεντράκια και φυτάκια, χωρίς αρρώστιες, θηρευτές ή αντίπαλες φατρίες και τέρατα για να απειλήσουν το χωριό σας. Στο Stonehearth τουλάχιστον, έχεις εισβολές τεράτων που γίνονται όλο και πιο δύσκολες όσο περνάει η ώρα. Έχει σύστημα μάχης, εντολές να δώσεις στα ανθρωπάκια σου, διπλωματία, quest και ανάπτυξη στρατού. Στο The Kindred, δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Είναι μόνο χτίσιμο, μάζεμα υλών και τροφής και πάλι από την αρχή. Πόσο να αντέξει κανείς αυτή τη μονοτονία; Δύο ώρες και πολλές λέω, εγώ δεν την πάλεψα πάνω από τρεις και κάτι.

Γραφικά – Ήχος

Από αισθητική άποψη, να είμαστε δίκαιοι, το παιχνίδι είναι ωραίο. Ναι μεν είναι το 3D Block concept παντού εδώ, οπότε δεν είναι κάτι το ουάου, αλλά οι λεπτομέρειες με κέρδισαν. Υπάρχουν πολύ καλοστημένες σκιές και με πολύ καλή ακρίβεια, οι οποίες είναι ανάλογες του ύψους στο οποίο βρίσκεται ο ήλιος. Τα εφέ του νερού είναι όσο πιο ρεαλιστικά μπορούν να είναι για τέτοιο παιχνίδι, αλλά γαλάζια blocks, δεν είναι. Τα ποτάμια και οι λίμνες γυαλίζουν, βάζοντας αρκετό ρεαλισμό στο παιχνίδι. Και έτσι, αποφεύγεται το μπέρδεμα να νομίζετε πως τα Kins σας μπορούν να περπατήσουν στο νερό, σαν άλλοι Jesus. Επίσης, το ηλιοβασίλεμα και η αυγή, είναι εξαιρετικά, γεμίζοντας το χάρτη χρώματα που λίγες φορές θα δείτε σε άλλο παιχνίδι του είδους. Καθόλου άσχημα.

The Kindred

Οι λεπτομέρειες των γραφικών είναι αντικειμενικά πολύ καλές.

Για τον ήχο, όπως θα έλεγε ο Ψινάκης, “μωρή μουρλή, τι είναι αυτά;”. Το The Kindred έχει αξιοποιήσει ένα χαλαρό, ήρεμο, γεμάτο γαλήνη soundtr-ζζζζζζζζζζ, χρρρρρρ, ζζζζζζζ…

Α, τι;! Ναι, όπως έλεγα, η μουσική του παιχνιδιού είναι πληκτική μέχρι χασμουρητού. Όταν κατάλαβα πως δεν θα αντέξω με βαρετό gameplay και βαρετή μουσική, έβαλα λίγο Kasabian ταυτόχρονα με το παιχνίδι, μπας και μείνει το βλέφαρο ανοιχτό. Θα μου πείτε, χωρίς έστω μια απειλή, τι μουσική άλλη μπορούσαν να βάλουν; Και πάλι, ασυγχώρητο. Συν ότι ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, είμαι σίγουρος πως το έχουν κλέψει από άλλο παιχνίδι και το επεξεργάστηκαν, αλλά ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι και από που.

Final Verdict

Όχι. Δεν αξίζει τον κόπο. Καλύτερα να πάτε στο Stonehearth που αναφέραμε και πριν, καθώς έχει πιο ζωντανό και πολύπλοκο gameplay. Το The Kindred το συστήνω μόνο αν θέλετε να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα ή μια κρίση νεύρων, ή αν θέλετε να πάρετε δώρο για το 5χρονο ανιψάκι σας. Μόνο τότε. Ο μόνος τρόπος για να ανέβει λίγο το παιχνίδι, είναι να έχει και μερικές απειλές παραπάνω από την πείνα και την κούραση.

The Kindred

Έχει ποικιλία αντικειμένων τουλάχιστον.

The Kindred

14,99€
4.3

Ιστορία

2.0/10

Ατμόσφαιρα

5.5/10

Γραφικά

8.0/10

Ήχος

2.5/10

Gameplay

3.5/10

Θετικά

 • Πολύ όμορφα γραφικά.
 • Κλασσικό management/simulation gameplay.
 • Ικανοποιητική ποικιλία craftable items.
 • Πολύ καλό σύστημα χτισίματος.
 • Πλήρης απουσία bugs.

Αρνητικά

 • Πλήρης απουσία απειλών.
 • Το soundtrack είναι πληκτικό και μονότονο.
 • Το gameplay γίνεται κουραστικό και επαναλαμβανόμενο πολύ γρήγορα.
 • Πολλά features είναι κλεμμένα από άλλα παιχνίδια.
 • Η ιστορία είναι μικρή και γενική όσο δεν πάει.
 • Χρειάζεται ακόμα πολύ περιεχόμενο για να μην είναι βαρετό.
 • Τίποτα το πρωτότυπο, πατάει σε μια δοκιμασμένη συνταγή.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie, Simulation, Strategy, Early Access
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Persistent Studios
Εκδότης Nkidu Games Inc.
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 24 Φεβρουαρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows Vista/7/8/8.1/10 64Bit
Επεξεργαστής Intel or AMD CPU, 2.0GHz ή καλύτερο
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών 512Mb Vram with a gpu passmark score of 2000 - Minimum Resolution 1280x720
Χωρητικότητα 400 MB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!