GameHorizon.gr

Logan Review: Το Κύκνειο Άσμα Δύο Θρύλων

Το τέλος μιας εποχής.

Με κάθε χρόνο που περνάει, τα superhero movies είναι σαν να βγαίνουν από δεξαμενές κλωνοποίησης (καλή ώρα). Έχουμε team-up movies, crossovers, reboots και πολλά ακόμα. Με τόσους νέους ήρωες να έρχονται στο προσκήνιο από τις σκιές (Doctor Strange, Ant Man, Guardians of the Galaxy), οι οποίοι δεν είναι τόσο γνωστοί στον ελληνικό χώρο, εύκολα κανείς μπορεί να νιώσει πως καταπλακώνεται κάτω από τόνους αλτρουισμού, αυτοθυσίας, κολάν και καπών. Ευτυχώς, το Logan δεν είναι από αυτές τις ταινίες. Αν και έχει το γερασμένο, κουρασμένο και αγριωπό πρόσωπο που ξεκίνησε την τρέλα με τους σούπερ ήρωες το 2000 στο πρώτο X-Men, το τέλος του Hugh Jackman σαν Wolverine είναι μια λιτή και πικρή υπόθεση.

Να σημειώσουμε εδώ, πως ναι μεν θα είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τον Jackman σε αυτό το ρόλο μετά από 17 χρόνια, αλλά το ίδιο ισχύει για τον Patrick Stewart που ενσάρκωσε άψογα τον Professor Charles Xavier. Η απουσία τους από το X-Men franchise θα είναι σίγουρα αισθητή, και θα είναι πολύ δύσκολο για τους αντικαταστάτες τους να αγγίξουν τον πήχη που έβαλαν τόσο ψηλά οι δύο ηθοποιοί.

Logan

Logan, λοιπόν. Είναι το έτος 2029. Οι μεταλλαγμένοι είναι στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς δεν έχει γεννηθεί κανένας καινούργιος τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Wolverine, που πλέον εγκατέλειψε την persona που είχε στους X-Men και είναι ο «απλός» James «Logan» Howlett, εργάζεται σαν σοφέρ στο Τέξας. Μαζί με τον μεταλλαγμένο Caliban, φροντίζουν τον υπερήλικο Charles Xavier. Ο κάποτε Professor X, πάσχει από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία τον κάνει να χάνει τον έλεγχο των τηλεπαθητικών του ικανοτήτων σε καταστροφική κλίμακα. Ο Logan ταυτόχρονα, έχει παραιτηθεί από τη ζωή, πιστεύοντας πως οι μεταλλαγμένοι είναι «το λάθος του Θεού», κάνοντάς τον πιο επιθετικό, λυπημένο και μελαγχολικό. Αλλά, επειδή είναι ο Wolverine, θα προτιμήσει να καρφώσει κεφάλια σε πάσσαλους, παρά να αφήσει έστω ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό του.

Δεν είναι όμως, μόνο ο Xavier που γερνάει και γίνεται ασταθής και αδύναμος. Μετά από 200 χρόνια ύπαρξης, τα γονίδια του Logan αρχίζουν και δυσλειτουργούν. Μπορεί ακόμα να θεραπεύει τις πληγές του, αλλά η διαδικασία είναι επίπονη και απαιτεί πολύ χρόνο. Γνωρίζοντας πως η εποχή των μεταλλαγμένων τελείωσε, ο Logan σκοπεύει να μαζέψει αρκετά χρήματα από τη δουλειά του για να αγοράσει ένα πλοίο και να ζήσει με τον Xavier τις τελευταίες τους μέρες στον ωκεανό, εκεί όπου δεν μπορούν να κάνουν κακό σε κανέναν.

Όλα όμως αλλάζουν, όταν μια νοσοκόμα από το Μεξικό προσπαθεί να προσλάβει τον Logan για να μεταφέρει την κόρη της πέρα από τα σύνορα. Το κορίτσι ονομάζεται Laura Kinney, και γρήγορα αποδεικνύεται πως είναι μεταλλαγμένη, έχοντας σκελετό από αδαμάντιο, τον ίδιο healing factor με του Logan και την ίδια στριμμένη, αλλά καλοκάγαθη (κατά βάθος) (editor’s note: πολύ βάθος) προσωπικότητα. Πρέπει να κάνουν γρήγορα όμως, καθώς ο κυνηγός επικηρυγμένων Donald Pierce θέλει το κεφάλι της μικρής.

Logan

Το Logan, σε αντίθεση με τις άλλες superhero movies, δεν δίνει έμφαση στα ειδικά εφέ και τις εκθαμβωτικές ικανότητες. Είναι απλό, λιτό και σχεδόν ανθρώπινο, δίνοντας πιο εύκολα την αίσθηση μιας εποχής που οι μεταλλαγμένοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ο σκηνοθέτης James Mangold μαζί με τους σεναριογράφους Michael Green και Scott Frank, φρόντισαν η ταινία να έχει επιρροές από Western, αντί για κατασκοπεία και φαντασία. Ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι το Logan καταφέρνει να ξεφεύγει από πολλά κλισέ, μέσω των πρακτικών του stunts, της old-school φωτογραφίας και των σκονισμένων και γεμάτων άμμο τοπίων του.

Μέσα σε αυτό το γεμάτο απελπισία μέλλον, όπου η σοβαρή και μίζερη φιγούρα του Logan μόνο ελαφρύτερη δεν κάνει την κατάσταση, η μικρή Kinney ελαφραίνει το κλίμα με την ελπίδα που έχει εκεί που ο Logan την έχει χάσει, καθώς και την παιδική, αθώα συμπεριφορά της (καλά, όχι πάντα). Αυτό δεν σημαίνει πως η ταινία είναι χαλαρή. Υπάρχουν πολλές στιγμές που το ζευγάρι του αντι-ήρωα και της μικρής του προστατευόμενης καρφώνουν σαγόνια, στομάχια και πόδια με τα νύχια τους σαν να μην υπάρχει αύριο. Μια αξιομνημόνευτη σκηνή είναι όταν η Kinney πετάει το κομμένο κεφάλι ενός μισθοφόρου στα πόδια του Pierce, καθώς εκείνος προσπαθεί να την ηρεμήσει.

Μιας και το αναφέραμε, αν και οι Hugh Jackman, Patrick Stewart και Dafne Keen ήταν εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους, ο Boyd Holbrook σαν Donald Pierce με απογοήτευσε. Αν και θα μπορούσαμε να έχουμε έναν κακό ο οποίος θα αποτελούσε πραγματική απειλή για τον Logan και την Kinney, περιοριστήκαμε σε έναν cyborg κακό, ο οποίος πετάει τη μια σαρκαστική ατάκα πίσω από την άλλη. Δεν γίνεται να το πάρεις στα σοβαρά όταν συμβαίνει αυτό σε κάθε στιγμή που βρίσκεται στην οθόνη. Γλειώδης; Ναι. Επικίνδυνος; Σίγουρα όχι. Ούτε και ο οργανισμός του, οι Reavers, φάνηκαν ιδιαίτερα απειλητικοί. Ήταν στην ουσία απλοί στρατιώτες, απλά αραιά και που έχουν και κάποιο μηχανικό μέλος, όντας cyborg. Απογοήτευση.

Logan

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα χαζά στοιχεία της πλοκής. Για παράδειγμα, δεν μας γίνεται ποτέ ξεκάθαρο τι συνέβη στους υπόλοιπους X-Men, αν και ο Xavier αφήνει κάποιες υπόνοιες. Αν έχετε κάποια γνώση των γεγονότων του κόμικ, θα καταλάβετε πως η πλοκή τους με της ταινίας δεν έχουν κάποια σχέση. Επίσης, και μικρό spoiler alert, παρακάμψτε τις επόμενες γραμμές αν θέλετε, γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχουν αρκετά παιδιά mutants, τα οποία είναι τρομερά επικίνδυνα. Αν είναι τόσο τρομερά όσο περιγράφουν, σε σημείο που κατάφεραν να ξεφύγουν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις σκοτώνοντας πολύ κόσμο, γιατί τα αναπαριστούν τόσο αδύναμα; Συνέχεια τρέχουν να σωθούν με την ουρά στα σκέλια, ενώ οι δυνάμεις τους περιορίζονται σε τηλεκίνηση πευκοβελόνων (ναι, καλά διαβάσατε), παγωμένη ανάσα που μπορεί μόνο να παγώσει ένα χέρι σε απόσταση 15 εκατοστών και πολλά ακόμα. Κάτι δεν στέκει εδώ, ειδικά όταν μιλάμε για ειδικά εκπαιδευμένους και cyborg μισθοφόρους.

Επίσης, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο, είναι τα πολιτικά μηνύματα που θέλησε να περάσει ο σκηνοθέτης. Κάνοντας την Laura Kinney Μεξικάνα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως την κυνηγούν Αμερικάνοι στρατιωτικοί, είναι μια εύκολη υπόνοια για την εκλογή Trump και τις δηλώσεις του περί λαθρομετανάστευσης από το Μεξικό. Γενικότερα, είναι σε αρκετά σημεία εμφανές το μίσος της Αμερικάνικης κυβέρνησης σε λαθρομετανάστες και «διαφορετικούς», πράγμα που δένει με τα γεγονότα της σημερινής εποχής στη συγκεκριμένη χώρα. Απογοητεύτηκα, καθώς είναι superhero movie, όχι πολιτικό δράμα για να προβληματιστούμε για το σύγχρονο κόσμο. Πραγματικά διάλεξαν λάθος ταινία για αυτό το σκοπό.

Logan

Πάντως, το Logan πέρασε κάποια πολύ όμορφα μηνύματα, τα οποία απόλαυσα. Υπήρχε το αίσθημα της απώλειας σε κάθε μορφή, με τους δύο τελευταίους X-Men να θυμούνται το «σπίτι» και την «οικογένεια» που είχαν κάποτε, ενώ οι δυνάμεις τους, τους εγκαταλείπουν. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία του να έχει κανείς οικογένεια, καθώς ο Logan στο τέλος νοιάζεται για την μικρή σε πατρικό βαθμό, και όχι για την αμοιβή αν την μεταφέρει στα σύνορα. Και τέλος, το καλύτερο μήνυμα ήταν η αλλαγή, ο κύκλος που κάνει η ζωή και η ελπίδα πως δεν χάνεται τίποτα, καθώς μια νέα γενιά mutants παίρνει πλέον τα ηνία.

Το Logan ξεχωρίζει σαν superhero movie για την λιτότητα, το δράμα και τα μηνύματα που περνάει. Αν και κάνει αρκετές γκάφες με την πλοκή και το τι θέλει να μας περάσει, είναι μια όμορφη ταινία για το τέλος δυο θρύλων και ένα εξαιρετικό κύκνειο άσμα για τους Hugh Jackman και Patrick Stewart στο X-Men franchise. Το Logan μας έδειξε πως μια τέτοια ταινία μπορεί να εξελίξει πιο πολύ τον χαρακτήρα ενός ήρωα πέρα από τον αλτρουισμό, την αυτοθυσία και την δικαιοσύνη που μπορεί να έχει.Ίσως αλλάξει τον τρόπο που θα βλέπουμε τις συγκεκριμένες ταινίες πλέον. Ίσως όχι. Ο καιρός θα δείξει.

Μείνετε συντονισμένοι με το GameHorizon.gr για όλα τα νέα του Gaming, Anime, Gaming Gear αλλά και PnP. Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο και να κάνετε Like για να υποστηρίξετε την ομάδα μας.

Gaming | eSports | Previews| Reviews | Anime | Events | Technology .

8.4

Πλοκή

7.5/10

Ερμηνέιες

8.5/10

Φωτογραφία

8.5/10

Ήχος

9.0/10

Θετικά

 • Πολύ καλή ιστορία.
 • Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικές.
 • Πιο ανθρώπινη προσέγγιση που εφαρμόζεται τέλεια.
 • Όση βία χρειάζεται.
 • Περνάει μερικά όμορφα μηνύματα
 • Πολύ καλή φωτογραφία.
 • Ώριμο, ενήλικο superhero movie.
 • Είναι ταινία Wolverine.

Αρνητικά

 • Οι κακοί δεν δίνουν αίσθηση απειλής.
 • Υπάρχουν μερικές χαζές αντιφάσεις στην πλοκή.
 • Πολιτικά μηνύματα + superhero movie = WHY DID YOU DO THIS?!
 • Τα παιδιά mutants δεν αναπαριστώνται τόσο επικίνδυνα όσο περιγράφονται.
 • Ο Wolverine, ειδικά στην αρχή, μπορούσε να έχει παραπάνω διάλογο από το shit όλη την ώρα.

Νικηφόρος Μητράκος
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!

No comments

Αφήστε μια απάντηση

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon