GameHorizon.gr

Orphan Review – Ντένις ο Τρομερός vs Εξωγήινοι

Κάποια στιγμή στην ζωή σας σίγουρα πρέπει να έχετε δει το Signs, μια πολύ καλή ταινία με aliens του 2002 με πρωταγωνιστή τον Mel Gibson. Αν ξέρετε για τι πράγμα μιλάω, φανταστείτε πως κρατάτε μόνο τον βασικό χαρακτήρα και τον κάνετε παιδί, το οποίο για κάποιο περίεργο λόγο μοιάζει καταπληκτικά στον Ντένις τον Τρομερό. Και κάπως έτσι έχετε το Orphan, ένα πολύ ενδιαφέρον indie adventure.

Story

Ο πρωταγωνιστής μας είναι, όπως είπαμε πριν, ένας lookalike του Ντένις του Τρομερού, ο οποίος έχει μακρινή καταγωγή από μια φυλή Ινδιάνων. Αν σας ακούγεται κάπως αχρείαστο σαν λεπτομέρεια, σας προειδοποιώ πως το παιχνίδι προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά να σας το υπενθυμίζει κάθε λεπτό. Μια μέρα γυρίζετε αργά το απόγευμα από το σχολείο στο σπίτι σας, το οποίο είναι παράλληλα και αγρόκτημα. Ενώ βοηθάτε τους γονείς σας με τις δουλειές, ο ουρανός γεμίζει κομήτες και μετά από μερικές εκρήξεις, ξυπνάτε στα χαλάσματα του σπιτιού σας ενώ η Γη δέχεται επίθεση από εξωγήινους. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα γεγονότα έγιναν λίγο καιρό πριν και ο ανώνυμος πρωταγωνιστής μας ξυπνάει σε ένα εξωγήινο σκάφος όπου ένα τεράστιο ρομπότ α λα Glados σας εξηγεί πως σκοτωθήκατε κάποια στιγμή μετά τα πρώτα στάδια της εισβολής. Δουλειά του ρομπότ είναι να μαζέψει DNA από όσους νεκρούς μπορεί και να δημιουργήσει κλώνους για να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος. Χωρίς να έχετε μνήμη από ότι συνέβη, ο κλώνος του πρωταγωνιστή προσπαθεί να θυμηθεί τα γεγονότα της εισβολής με την βοήθεια του ρομπότ. Το σενάριο ομολογώ πως είναι αρκετά ενδιαφέρον και παρά μερικά χαζά σημεία του, είναι πολύ καλογραμμένο.

 

Gameplay

Το Orphan είναι ένα κλασσικό adventure με την έννοια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κυρίως stealth για να ξεφύγετε από τους εξωγήινους που επιτίθενται σε ότι κινείται. Υπάρχουν και διάφορα όπλα όπως grenades που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά η καλύτερη σας επιλογή είναι να αγκαλιάσετε το χώμα και να κάνετε θάμνους και βράχια δεύτερα σας σπίτια. Χάρις στο γενικότερο art του παιχνιδιού, αρκετές περιοχές την νύχτα ή διάφορες σπηλιές θα χρειαστούν κάποιο flashlight ή lantern για να δείτε που πηγαίνετε χωρίς να πέσετε στο χάος ή πάνω σε κάποιον πολύ τσαντισμένο εξωγήινο. Αυτό που πραγματικά βρήκα ενδιαφέρον είναι πως το save system συνδυάζει healing station, καθώς μπορείτε να ψαρέψετε (αν βρείτε καλάμι) και να ψήσετε τα ψάρια που θα βρείτε σε μια φορητή camp που έχετε μαζί σας. Αν βρείτε κάποιο ήρεμο σημείο που δεν απειλείστε άμεσα από κανέναν, μπορείτε να στήσετε μια tent και να ανάψετε φωτιά για να κάνετε save και να αναπληρώσετε health.

Πέρα από αυτό, το Orphan διαθέτει και αρκετό platforming το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνηθίσετε ειδικά αν παίζετε με χειριστήριο, καθώς το παιχνίδι σχεδιάστηκε με αυτό το σκεπτικό. Υπάρχουν μερικά κακώς σχεδιασμένα σημεία που θα χρειαστείτε αρκετή προσπάθεια για να ανεβείτε ή να κάνετε την προσευχή σας και να πηδήξετε από το σωστό σημείο, αλλά δεν θα σας ταλαιπωρήσουν πολύ. Επιπλέον υπάρχουν και μερικά puzzles με την μορφή “βρες αυτό το αντικείμενο-βάλε το στη σωστή θέση-πήγαινε σε προηγούμενη περιοχή”, τα οποία πιο πολύ σας καθυστερούν παρά δοκιμάζουν την παρατηρητικότητα και την εξυπνάδα σας.

Αν σας άρεσε το Orphan και μισείτε τον εαυτό σας, δοκιμάστε το Overdreamer review μας!

Technical

Αισθητικά το Orphan με ικανοποίησε και με το παραπάνω. Αν και είναι 2D με κύριο χρώμα το μαύρο, τα background είναι υπέροχα και υπάρχει ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο λεπτομέρειας στα περιβάλλοντα. Από το εξωγήινο σκάφος και το σπίτι σας μέχρι να σκοτεινά, γεμάτα εχθρούς δάση και τις ανατριχιαστικές σπηλιές, το Orphan θα σας κάνει αρκετές φορές να σταματήσετε για να χαζέψετε τριγύρω και να τραβήξετε μερικά πολύ όμορφα screenshots. Όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι, ο διάλογος είναι ελάχιστος ενώ το soundtrack και τα sound effects συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ανησυχητικής ατμόσφαιρας, ακριβώς σαν τους εξωγήινους που σας κυνηγούν.

Final Verdict

Αν και το Orphan δεν κάνει κάτι συνταρακτικό ή ριζοσπαστικό στο gameplay για να διακριθεί από τα adventures, η αφήγηση του και ιδιαίτερο art που έχει αρκούν για να σας τραβήξουν το ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν έχει πάρει την προσοχή που του αξίζει και όσοι πείτε πως πρόκειται για άλλον έναν κλώνο του Limbo, δοκιμάστε το και θα καταλάβετε πως στέκεται περήφανα μόνο του σαν κάτι το εντελώς ξεχωριστό.

Gamehorizon approves!

8

Ιστορία

8.0/10

Ήχος

8.5/10

Γραφικά

8.0/10

Gameplay

7.5/10

Θετικά

  • Εξαιρετικό art
  • Πανέμορφα, λεπτομερή περιβάλλοντα
  • Αξιομνημόνευτο soundtrack
  • Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή

Αρνητικά

  • Μερικά σημεία του σεναρίου θα προκαλέσουν cringe
  • Μερικές σχεδιαστικές ατέλειες στα περιβάλλοντα
  • Η υπερβολική μαυρίλα του μπορεί να σας κουράσει
  • Αν δεν έχετε χειριστήριο, θα βασανιστείτε με τα controls

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms
Αρ. παικτών
Εταιρία Ανάπτυξης
Εκδότης
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα
Επεξεργαστής
Μνήμη
Κάρτα Γραφικών
Χωρητικότητα

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!