GameHorizon.gr

Παρουσιάζουμε τον κόσμο του Cossacks 3!

Δεκαπέντε χρόνια πριν, ένα παιχνίδι στρατηγικής έκανε την εμφάνιση του και καθήλωσε τους gamers παγκοσμίως. Μιλάμε φυσικά για τον πρώτο τίτλο της σειράς Cossacks ο οποίος δόθηκε στο κοινό τον Απρίλιο του 2001. Πέντε χρόνια μετά, το 2006 πήραμε στα χέρια μας το expansion του Cossacks 2 και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε για την συνέχεια. Μια συνέχεια που καθυστέρησε τόσο πολύ και είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς να χάσουν την ελπίδα για έναν τρίτο τίτλο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν φέτος. Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο expansion, το Cossacks 3 κάνει την εμφάνιση του για να μας καθηλώσει για άλλη μια φορά μπροστά στις οθόνες μας.

 

Παρακολουθήστε το Cossacks 3 επίσημο trailer

 

Για πάρα πολλούς, το Cossacks 3 είναι απλώς ένα remake του πρώτου τίτλου, Για άλλους είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Πριν αναλύσουμε το παιχνίδι πάμε πρώτα να δούμε κάποια βασικά πράγματα. Για όσους δεν το ξέρετε ήδη, η σειρά Cossacks είναι μια σειρά real-time strategy παιχνιδιών. H εταιρία παραγωγής της σειράς είναι η Ουκρανική GSC Game World και τα παιχνίδια μπορείτε φυσικά να τα βρείτε στο steam!

 

Εισαγωγή

 

Χρονικά, στο Cossacks 3, βρισκόμαστε στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα. Αυτομάτως βλέπουμε την ομοιότητα με τον πρώτο τίτλο της σειράς που διαδραματίζονταν της ίδια εποχή στην ίδια περιοχή! Η εταιρία όμως δεν μας απογοητεύει καθώς κρατάει την υπόσχεση της και μας δίνει μία μεγάλη ποικιλία καινούριων στοιχείων. Το πιο χαρακτηριστικό βέβαια είναι τα γραφικά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε παραπάνω, καθώς μόλις κάποιος ρίξει μια ματιά στο παιχνίδι βλέπει τεράστια διαφορά. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο, η μηχανή δημιουργίας του παιχνιδιού ξεπερνάει κατά πολύ την αρχική του εικόνα.

 

Cossacks 3

 

Γραφικό περιβάλλον

Δυστυχώς όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο θα περιμέναμε σήμερα. Όλοι ξέρουμε το πόσο εξελιγμένα και ρεαλιστικά έχουν γίνει τα γραφικά των παιχνιδιών σήμερα. Το Cossacks 3 σίγουρα είναι ένα όμορφο παιχνίδι με αρκετή προσοχή στις λεπτομέρειες των τοπίων, των μονάδων, των πόλεων που μπορείτε να χτίσετε καθώς και των μαχών. Παρόλα αυτά θα μπορούσε σίγουρα να είναι πιο ρεαλιστικό!

Συνήθως όταν μιλάμε για γραφικά, το μάτι μας πέφτει κατευθείαν στην γενική εικόνα του παιχνιδιού. Συνήθως μιλάμε για τα τοπία και γενικά το background του παιχνιδιού. Το Cossacks 3 δεν μας απογοητεύει εδώ! Κάθε λεπτομέρεια, από τα δέντρα μέχρι και το νερό, τα τοπία μας αφήνουν με μία πολύ ευχάριστη αίσθηση. Το ίδιο μπορούμε να πούμε φυσικά και για τα κτίρια τα οποία είναι εξίσου καλοφτιαγμένα με αρκετές λεπτομέρειες που συνδέονται πανέμορφα η μία με την άλλη, δίνοντάς μας έτσι την τέλεια πόλη!

 

Cossacks 3

Οι μάχες μεταξύ αποικιών

 

Τέλος, για τον τομέα των γραφικών, θα μιλήσουμε για τις μονάδες. Φανερά βελτιωμένες, οι μονάδες είναι πλέον πολύ πιο απολαυστικές για το μάτι. Φτιαγμένες με ιστορική λεπτομέρεια, όσον αφορά τις στολές, και με κινήσεις αρκετά πραγματικές στην μάχη, μας δίνουν την αίσθηση ενός πραγματικού στρατού της τότε εποχής!

Τα γραφικά όμως, είναι ένας μόνο τομέας και ίσως όχι αυτός που ενδιαφέρει τους περισσότερους από εμάς. Το gameplay είναι ίσως το πιο σημαντικό και αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Για να περάσουμε όμως στο gameplay θα πρέπει πρώτα να επιλέξουμε το campaign. Και πλέον έχουμε περισσότερες επιλογές στον τομέα αυτό καθώς και περισσότερες αποστολές.

 

 

 

 

Cossacks 3

Στην φωτογραφία βλέπουμε μια Ρώσικη αποικία

 

Η Ρωσία, η Τουρκία, η Αγγλία και η Γαλλία είναι τα έθνη τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας. Επιλέγοντας το campaign μιας εκ των τεσσάρων αυτών χωρών, θα πρέπει να φροντίσουμε να εξελίξουμε τον στρατό μας αλλά και την πόλη μας, ούτως ώστε να φέρουμε εις πέρας τις αποστολές και να στεφτούμε νικητές! Και πραγματικά, η πολυμορφία των αποστολών δεν έχει τέλος.

Ενώ ένα από τα προβλήματα του παρελθόντος ήταν το ότι, σε τέτοιου τύπου campaigns περιοριζόμαστε από τις ίδιες αποστολές ξανά και ξανά, εδώ αυτό αλλάζει. Έχουμε μία τεράστια λίστα επιλογών και θα μπορούσε να μας τύχει το οτιδήποτε. Ένα είναι το σίγουρο, όποια χώρα και να επιλέξουμε, δεν πρόκειται να βαρεθούμε.

 

Περνώντας φυσικά αυτές τις αποστολές παρατηρούμε πως η γενική ιστορία της κάθε χώρας εξελίσσεται ακριβέστατα. Δεν υπάρχουν ιστορικές ανακρίβειες στο παιχνίδι κάτι το οποίο το κάνει ακόμη πιο ρεαλιστικό. Και φυσικά είναι και αυτό μία ευκαιρία για λίγη διδασκαλία ιστορίας, για όσους φυσικά ενδιαφέρονται!

Παρόλα αυτά, πάντα δυσκολία των campaigns. Με άλλα λόγια τα campaigns είναι αρκετές φορές άνισα μεταξύ τους καθώς ανά περιόδους παρατηρούμε κάποια να λύνονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από κάποια άλλα!

 

Cossacks 3

Μια κλασική πόλη του 17ου αιώνα

 

Τέλος ας περάσουμε στο καθαρά πρακτικό κομμάτι του πώς παίζεται το παιχνίδι. Εδώ δεν έχουμε κάποια αλλαγή καθώς το κλασσικό real-time strategy gameplay παραμένει ίδιο. Συλλέγουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, χτίζουμε τα κτήρια μας, εκπαιδεύουμε τον στρατό μας, κάνουμε τις απαραίτητες εξελίξεις σε στρατεύματα κτήρια και όπλα και είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο! Τίποτα διαφορετικό από αυτό που πάντα ξέραμε και που τόσο αγαπάμε να κάνουμε στα παιχνίδια στρατηγικής.

Στον τομέα της μάχης ίσως έχουμε και την λιγότερη εξέλιξη, μιας και οι επιλογές μας παραμένουν περιορισμένες και ο στρατός δεν ελέγχεται και τόσο εύκολα. Αλλά εντάξει, στον πόλεμο όλα επιτρέπονται!

Η ΑΙ του παιχνιδιού επίσης θα μπορούσε να βελτιωθεί αρκετά. Αρκετά συχνά έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στα οποία ο αντίπαλος στρατός απλά κολλάει και δεν κάνει τίποτα. Σίγουρα αυτό είναι ότι καλύτερο σε ώρα μάχης αλλά τι να την κάνεις μία τέτοια νίκη;

Το Cossacks 3 σίγουρα δεν είναι ένα παιχνίδι-απογοήτευση, όπως πολλοί θα περίμεναν. Τα καινούρια γραφικά, οι επιλογές των αποστολών, τα νέα και εξελιγμένα campaigns, το κάνουν αρκετά ενδιαφέρων για να περάσει ο χρόνος. Η δομή του ίσως δεν του δίνει περιθώρια εξέλιξης, καθώς φαίνεται να είναι ένα απλό remaster του πρώτου τίτλου. Ίσως με κάποιες βελτιώσεις της ΑΙ και κάποιο expansion που θα εξισορροπεί κάπως τα πράγματα στον τομέα της ανισότητας το παιχνίδι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό. Στην τωρινή του μορφή παρόλα αυτά, είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα αξίζει να έχει κάποιος στην συλλογή του!

Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι από την υπηρεσία Steam

Cossacks 3

8.6

Ιστορία

8.5/10

Ατμόσφαιρα

8.5/10

Γραφικά

9.5/10

Mουσική

8.0/10

Θετικά

  • Εύκολο Co-op
  • Ιστορικά ακριβές
  • Εξελιγμένα γραφικά
  • Πλούσιο σε μονάδες στρατού και κτηρίων

Αρνητικά

  • Υστερεί σε φυσικούς ήχους
  • Μοιάζει πολύ με τα άλλα της σειράς

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Strategy
Platforms
Αρ. παικτών Single Player, Co-op, Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης GSC Game World
Εκδότης GSC Game World
Διάθεση GSC Game World
Ημ. Διάθεσης 20 Σεπτεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i5-3470, 3.20GHz ή AMD FX-6300, 3.5Ghz
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών nVidia GeForce 560 ή ATI Radeon HD 7900 Series
Χωρητικότητα 6 GB διαθέσιμος χώρος