GameHorizon.gr

Pillars of Eternity

Narrator του Pillars of Eternity: “YOU MUST GATHER YOUR PARTY BEFORE VENTURING FORTH”.

Όταν το άκουσα αυτό για πρώτη φορά, ένα μικρό δάκρυ νοσταλγίας κύλισε από το μάτι μου και χαμογέλασα και εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι θα μου άρεσε.

Όταν ήμουν μικρούλης, όταν όλοι έπαιζαν FIFA ή Super Mario, εγώ ήμουν στραμμένος στο PC και έπαιζα συνήθως ότι είχε ο πατέρας μου. Ένα από αυτά τα παιχνίδια που έπαιζα συνεχώς ήταν το Baldur’s Gate, και συγκεκριμένα το 2ο. Τεράστιο παιχνίδι που μου έτρωγε τον χρόνο, κάνοντας  quests, μάχες, φτιάχνοντας τους χαρακτήρες μου έναν προς έναν. Και μετά έπιασα Icewind Dale, Planescape Torment και Fallout 2. Ήταν μια εποχή που τα cRPGs (ή Computer RPGS) θριάμβευσαν.

Δυστυχώς, όμως, ενώ τα χρόνια περνούσαν, άλλαζε και η βιομηχανία και οι τάσεις και το είδος πέθαινε (η Bioware του έκανε ένα πολύ ωραίο tribute με τα Dragon Age, αλλά δεν ήταν αρκετό).

Τώρα όμως είμαστε στην εποχή του Kickstarter, τη χώρα της νοσταλγίας, οπού λες ότι θα φτιάξεις την συνεχεία ή κάτι παρόμοιο ενός κλασσικού παιχνιδιού και θα έβλεπες το χρήμα να ρέει πιο γρήγορα και από ότι ο Κηφισός σε εποχή καταιγίδων.  Ένα από αυτά ήταν το Pillars of Eternity. Φτιαγμένο από την Obsidian Entertainment, εταιρία με πολλά πρώην μέλη της Interplay και Troika Games, κυκλοφόρησε το 2015. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα projects που χρηματοδοτήθηκε από το πλήθος στο Kickstarter. Κατάφερε να φτάσει τον στόχο του 1.1 εκατομμυρίων δολαρίων σε 24 ώρες και έκλεισε με λιγότερο από 4 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβρη του 2012.

STORY/GAMEPLAY

Εμείς είμαστε ένας Watcher, κάποιος που μπορεί να δει το παρελθόν των άλλων και να επηρεάσει και να αλλάξει τις ψυχές τους. Στον κόσμο αυτό, πολλά παιδιά γεννιούνται χωρίς ψυχές και πρέπει να ανακαλύψουμε την αιτία, καθώς και να βρούμε την προέλαση των δυνάμεων μας. Στην αρχή, το story λίγο με έχασε, γιατί δεν επεξηγεί αρχικά τι γίνεται, και αργεί μέχρι να το καταλάβουμε. Και ετοιμαστείτε για διάβασμα. Πολύ διάβασμα. Πολλές φόρες δεν υπάρχει voice-acting σε διάλογους με NPCs και άμα δεν προσέχεις μπορεί και να χάσεις λεπτομέρειες.

pillars of eternity

Τι εστί όμως Pillars of Eternity; Εάν αγαπάτε το Baldur’s Gate, Planescape Torment, είναι ακριβώς αυτά, φυσικά χωρίς να είναι βασισμένο στην μηχανή του Dungeons and Dragons. Έχει την βάση του D&D, άλλα χρησιμοποιεί και τα δικά του, όπως επιπλέον φυλές και κλάσεις.  Είναι πιο απλοϊκό, καθώς έχει λίγα skills και πολλές φόρες αισθάνεται κενό.

Οι μάχες είναι μεν σε πραγματικό χρόνο, άλλα μπορείτε να κάνετε pause για να μπορέσετε να σκεφτείτε τις επόμενες σας κινήσεις, κάτι που θα το κάνετε συχνά. Στη διάρκεια του pause μπορείτε να δίνετε εντολές τις οποίες θα ολοκληρώσουν τα party members μετά το ξεκόλλημα. Επίσης προσοχή που στέλνετε τα fireball σας.

Υπάρχουν δυο μπάρες στο παιχνίδι: endurance και health. Το endurance λειτουργεί κάπως σαν ασπίδα για το health σας, και αναπληρώνεται υστέρα από κάθε μάχη. Το health αναπληρώνεται μονό από potions και spells, οπότε πρέπει να προσέχετε και τα δυο, καθώς εάν πέσει το health στο 0, ο χαρακτήρας είναι μόνιμα νεκρός.

pillars of eternity

Πιο πολλά EXP θα λαμβάνετε ολοκληρώνοντας αποστολές, είτε main story, είτε side-quests, οπότε κάποιες φόρες το να σηκώσουμε το σπαθί μας και να σφάζουμε ότι κινείται δεν είναι και η καλύτερη (ή και σοφότερη) επιλογή μας.

Οφείλω να πω ότι αγάπησα τους συντρόφους που με ακολουθούσαν. Ο καθένας έχει ένα ρόλο και μια ξεχωριστή προσωπικότητα, και οι διάλογοι που ανταλλάσσουν μεταξύ τους είναι αστείοι. Στη διάρκεια του παιχνιδιού θα κάνετε και αποστολές που σχετίζονται με αυτούς, όπως να αποκαλύψετε το παρελθόν τους, να τους βοηθήσετε σε μια δύσκολη κατάσταση κλπ.

pillars of eternity

Ένα στοιχειό που δεν μου άρεσε στο Pillars of Eternity είναι ότι μας δίνεται ένα οχυρό, που μπορούμε να το φτιάξουμε, να το επεκτείνουμε και να φέρουμε εμπόρους, στρατιώτες και μάγους μέσα του. Έχει και ένα dungeon πολλών επιπέδων που όσο πάτε πιο κάτω τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Άμα δεν ήταν το dungeon, δεν θα ασχολιόμουν με το οχυρό καθόλου.

Έβγαλαν και δυο μίνι-expansions, που προσθέτουν ακόμα πιο πολύ περιεχόμενο, και σιδερώνει κάποια προβλήματα με το βασικό παιχνίδι.

TECHNICAL ASPECTS

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι υπέροχος, και μεγάλος. Κάθε πόλη και περιοχή έχει την δική της ταυτότητα, όπως και οι σύντροφοι που είναι μαζί σας καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.  Έχουν προσωπικότητα, την ιστορία τους και βοηθούν να ξετυλίξουν τον κόσμο. Το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με εσάς είναι εκπληκτικό.

pillars of eternity

Το voice acting είναι κάλο, δεν είχα πολλές cringe στιγμές. Βεβαία, έχει πιο πολύ διάβασμα, πάρα διάλογο με φωνές. Κάποιοι σημαντικοί χαρακτήρες έχουν voice acting, άλλα πολλές φόρες υπάρχει ησυχία. Το soundtrack είναι πάρα πολύ ωραίο. Κάθε κομμάτι, ενισχύει την ατμόσφαιρα και το κομμάτι που παίζει στο αρχικό μενού είναι πολύ κάλο.

FINAL THOUGHTS

To Pillars of Eternity είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι κάποια είδη δεν πεθαίνουν, ανεξάρτητα από τι λένε μεγάλες ΑΑΑ εταιρίες, όπως η ΕΑ, η Activision και η Ubisoft, που βγάζουν κάθε χρόνο τη μια μετριότητα μετά την άλλη, γεμάτες bugs και glitches, με πλοκές που τις ξεχνάς μετά από δυο ώρες και υπερτιμημένα DLCs που δεν προσθέτουν τίποτα.

8

Atmosphere

7.0/10

Sound

8.0/10

Gameplay

9.0/10

Graphics

8.0/10

Story

8.0/10

Θετικά

  • Καλος κοσμος
  • Σαν το παλια καλα CRPG

Αρνητικά

  • Για τους φαν των CPRG

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Role-Playing Game
Platforms PC, Playstation 4, Xbox One
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Obsidian Entertainment
Εκδότης Paradox Entertainment
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 26 Μαρτίου 2015

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows Vista 64-bit or newer
Επεξεργαστής Intel Core i5-2400 @ 3.10 GHz / AMD Phenom II X6 1100T
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Radeon HD 7700 or NVIDIA GeForce GTX 570
Χωρητικότητα 14 GB διαθέσιμος χώρος