GameHorizon.gr

Pro Evolution Soccer 2017 – Review

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης γενιάς κόνσολων, δηλαδή από το 2005 μέχρι το 2010 η σειρά Pro Evolution Soccer,  το παιχνίδι του Ιαπωνικού κολοσσού που ακούει στο όνομα KONAMI ήταν μακράν το καλύτερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που κυκλοφορούσε στην αγορά. Τα παιχνίδια όμως που ακολούθησαν από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν κατώτερα του μετριου με  αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στην αγορά.

Αν προσέξατε καλά, είπα μόνο μέχρι το 2014 και αυτό διότι από το 2015 και μετά η KONAMI κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει την σειρά PES στην κορυφή της αγοράς. Μπορεί πέρσι η προσπάθεια της να μην στέφθηκε με τόση επιτυχία, όμως φέτος νομίζω πως τα κατέφερε και με το παραπάνω.

PES 2017

Ξεκινώντας απο αυτο που βλέπει πρώτα ο κάθε παίκτης, τα μενου δηλαδή φέτος έχουμε αρκετα απλουστευμένα μενού  σε σχέση με αλλες χρονιες, χωρίς όμως να αλλάζει το γενικό τους ύφος προσφέρωντας ετσι γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα modes και στις διάφορες επιλογές του παιχνιδιού.

Γραφικά

Περνώντας τώρα στον οπτικό τομέα εδώ η Ιαπωνική εταιρία τα πηγαίνει για άλλη μια χρονια περίφημα.Ξεκινώντας απο τα πρόσωπα, τα οποια στην πλειοψηφία των παικτών είναι λεπτομερέστατα με ώραίες υφές και ρεαλιστικότατα.Κακή ίσως είναι η παλέτα των χρώματων που έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα πρόσωπα χαλώντας έτσι λιγο την κατα γενική ομολογία πολυ καλή απεικόνιση τους.Όσο αναφορά γενικά τα μοντέλα των παικτών και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ αληθοφανή και άρτια απεικόνιση που πολλές φορές αγγίζει την πραγματικότητα.Στα γήπεδα τώρα και ενώ η δουλεία που έχει γίνει στο camp nou είναι συγκλονιστική και πραγματικά ρίχνει σαγόνια, τα υπόλοιπα μου φάνηκαν παρόμοια μεταξύ τους με εμφανή την έλειψη του προσωπικού στοιχείου απο το κάθε γήπεδο και αυτο ίσως να είναι ενα απο τα λίγα παράπονα που έχω απο την γραφική απεικόνιση του παιχνιδιού.Το γρασίδι του παιχνίδιου ιδιαίτερα στα κοντινά πλάνα ειναι πραγματικά υπέροχο και λεπτομερεστατο.Ωστώσο και εδώ η επιλεγμένη παλλέτα χρωμάτων ειναι αμφισβιτίσιμη, ιδιαίτερα κατα τους νυχτρερινούς αγωνες που δίχνει λιγο ξεπλιμένο.Τέλος λεπτομέρειες όπως η ανάσα των παικτών το «πλατς» της μπάλας στο βρεγμένο γρασίδι ο ιδρώτας στα πρόσωπα των παικτών και αλλα προσδίδουν ενα κλικ παραπάνω στην απεικόνιση του παιχνιδιου.

Pro Evolution Soccer 2017_20161013170257

 

Αnimations

Στα animations τώρα το φετινό προ έρχεται με πληθώρα νέων animation βοηθώντας έτσι το παιχνίδι σε ένα τομέα που μέχρι πρότινος χώλαινε. Οι κινήσεις των παικτών είναι ποιο ρεαλιστικές από ποτέ και σε ορισμένα σημεία αγγίζουν την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, τρωτά σημεία υπάρχουν όπως το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι παίκτες μοιάζουν να γλιστράνε πάνω στο γήπεδο, πρόβλημα το οποίο υπάρχει χρονιά χωρίς όμως κάποια βελτίωση. Επίσης η κίνηση των παικτών γύρω από τον άξονα τους δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι 360 μοίρες, αλλά ότι ο παίκτης κινήτε υπό γωνίες.Στα animation των τερματοφύλάκων τώρα και εδώ υπάρχει αρκετή βελτίωση άλλα ακόμα χρειάζεται δουλειά με τις αντιδράσεις τους πολλές φορές να μην είναι ρεαλιστικές και με το animation να έχει μικρές καθηστερησεις της τάξης των 1-2 ms ,έχοντας όμως μερικές πολύ καλές στιγμές. Αξίζει να σημειωθεί εδώ η προσθήκη κάποιων πολύ ωραίων αντιδράσεων-annimation των τερματοφυλάκων όταν δέχονται κάποιο γκολ,όπως το να πέφτουν απογοητευμένοι στο χορτάρι ή να κλοτσούν το δοκάρι δίνοντας μας έτσι να καταλάβουμε και να νιώσουμε και εμείς την απογοήτευση τους.Τέλος τα annimations στα τάκλιν είναι εκπληκτικά και πολύ αληθοφανή με το collision detection να λειτουργεί πραγματικά υπέροχα και απροβλημάτιστα.

 

Pro Evolution Soccer 2017_20161010200057

 

Gameplay

Περνώντας τώρα στον σημαντικότερο τομέα του παιχνιδιού αυτόν του gameplay δηλώνω πλήρως ικανοποιημένος με τη δουλειά της εταιρίας. Αρχίζοντας με την ταχύτητα του παιχνιδιού το PES, πάντα ήταν ένα γρήγορο παιχνίδι και παρόλο που η ταχύτητα έχει πέσει σε σχέση με άλλες χρονιές, παραμένει ακόμα γρήγορο μιλώντας πάντα για την default ταχύτητα του παιχνιδιού. Πολύ καλό είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα του παιχνιδιού αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα ,σε συνθήκες βροχής δηλαδή η ταχύτητα πέφτει αισθητά. Στον τομέα των μεταβιβάσεων τώρα, οι πάσες στο παιχνίδι είναι γενικά σωστές χωρίς να περνάει η μπάλα σε παίκτες που πολλές φορές δεν θέλουμε. Επιπλέον είναι αρκετά υποβοηθούμενες ακόμα και στο επίπεδο 1 που είναι το μικρότερο πριν το off και η αλήθεια είναι πως θα ήθελα λίγο παραπάνω ελευθερία. Τα σουτ φέτος είναι αρκετά ευκολότερο να καταλήξουν στο τέρμα ,καθώς η βοήθεια είναι και εδώ αρκετή κάνοντας έτσι σπάνιο το γεγονός ένα σουτ να καταλήξει πολύ μακριά από την εστία. Η ταχύτητα με την οποία φτάνει η μπάλα στο τέρμα έχει αυξηθεί και τα σουτ είναι σχετικά ευθύβολα και δυνατά. Υπάρχει βέβαια επιλογή με το πάτημα του σχετικού κομπίου τα σουτ  να πάνε πλασαριστά ή φαλτσαριστά. Παρατήρησα όμως ότι τα σουτ αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε γκολ.

Όσο αναφορά τις σέντρες τις βρήκα αρκετά καλές και ισορροπημένες, θα έλεγα και και οδηγούν σε τέρμα όταν οι συνθήκες ευνοούν και όχι κάθε φορά που θα τις επιχειρήσετε. Είναι σίγουρα και αυτές όμως ένας καλός τρόπος για σκοράρισμα. Και μιας και μιλήσαμε για σκοράρισμα σίγουρα ο ποιο καλός τρόπος για να πετύχετε ένα τέρμα είναι να βρεθείτε απέναντι από τον τερματοφύλακα, μιας και οι φορές που είδα τον αντίπαλο γκολκίπερ να αποκρούει κάποιο τετ α τετ ήταν ελάχιστες. Για να καταφέρεται να βγείτε απέναντι από τον τερματοφύλακα αρκεί να δώσετε την γνωστή ως, προωθημένη μπαλιά είτε αυτή είναι ψηλή είτε χαμηλή, εδώ να πούμε πως ανάλογά με το πόσο κρατήσετε το κουμπί πατημένο καθορίζετε κατά κύριο λόγο την δύναμη της πάσας και όχι την απόσταση που θα πάει η μπάλα.Τέλος καλοί τρόποι σκοραρίσματος όπως είδη θα καταλάβατε, είναι  τα σουτ άλλα και οι σέντρες υπό προϋποθέσεις όμως πάντα.

 

Pro Evolution Soccer 2017_20161012124307

Πάμε τώρα σε ένα άλλο κομμάτι του gameplay αυτό της τακτικής και του τρόπου στησίματος των ομάδων στο χόρτο. Εδώ λοιπόν έχουμε έναν τομέα στον οποίο το παιχνίδι τα πηγαίνει εξαιρετικά.Σας δίνoνται πληθώρα επιλογών για το πως να παρατάξει την ομάδα σας τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Πέρα από το σύστημα που μπορείτε να επιλέξετε, μπορείτε να διαλέξετε πόσο ψηλά θα είναι η άμυνα της ομάδας, πόσο επιθετική θα είναι η άμυνα,  αν θα παίξετε παιχνίδι κατοχής ή παιχνίδι με βαθιές μπαλιές, πως θα πιέζουν οι παίκτες την μπάλα και άλλες πάρα πολλές επιλογές. Εκτός αυτόν υπάρχει και η επιλογή για προχωρημένες επιλογές τακτικής που όπως καταλαβαίνετε εκεί έχετε  ακόμα περισσότερα πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το στήσιμο της ομάδας σας.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τώρα ίσως έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη ai που έχουμε δει ποτέ σε ποδοσφαιράκι. Η ομάδα που χειρίζεται η CPU ιδιαίτερα σε υψηλά επίπεδα δυσκολίας λειτουργεί απίστευτα.Οι αντίπαλοι δημιουργούν σωστά δομημένες και όμορφες φάσεις, κινούνται σωστά στον κενό χώρο και γενικά παίζουν λες και την ομάδα την χειρίζεται κάποιος παίκτης.Οι άμυνες τώρα είναι αρκετά κλειστές οδηγώντας έτσι τον παίκτη να ιδρώσει για να καταφέρει να βγάλει φάση και γενικότερα να ιδρώσει για να καταφέρει να πάρει την νίκη.Όσο αναφορά τους διαιτητές κατά γενική ομολογία λειτουργούν καλά, λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις χωρίς να επηρεάζουν σε καμία περίπτωση αρνητικά την εκβαση των αγώνων.Πραγματικά πολύ καλή δουλειά από τους Ιάπωνες όσο αναφορά την AI σίγουρα η καλύτερη που έχουμε δει σε PES.

PES 2017

 

Modes

Πάμε τώρα στα διάφορα modes του παιχνιδιού. Εδω δεν έχουμε κάτι καινούργιο καθώς όλα τα κλασσικά modes επιστρέφουν. Τα βασικά είναι τα master league , become a legend και myclub, αλλά φυσικά μπορείτε να παίξετε πρωτάθλημα, κύπελο ,Champions league, Europa league αλλά και online διοργανώσεις και απλά online ματσάκια.Στον τομέα του online, γενικά τα πράγματα κυλάνε ομαλά χωρίς lag με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια υπάρχει input lag, δηλαδή καθυστέρηση από τη στιγμή που θα δώσετε την εντολή μέχρι την στιγμή που θα εκτελεστεί χωρίς όμως να είναι εύκολα παρατηρήσιμο και ενοχλειτικό. Στο master league,το οποίο αποτελεί και το παλαιότερο single player mode του franchise υπάρχουν ορισμένες αλλαγές. Οι μεταγραφές πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με πέρσι, όπου ακόμα και αν είχατε αναλάβει μια μεγάλη η ομάδα οι παίχτες αρνούνταν να έρθουν σε αυτήν. Η σημαντικότερη προσθήκη όμως βρίσκεται στην Deadline Day, δηλαδή στην τελευταία μέρα των μεταγραφών όπου εμφανίζεται μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ κάθε απόφαση από τους παίκτες μεταβάλλεται ανάλογα με τον υπολειπόμενο χρόνο.

Στο myclub τώρα στόχος είναι να φτάσετε σε όσο το δυνατό υψηλότερη κατηγορία αλλάζοντας ένα τυχαίο roster που σας δίνεται αρχικά παίζοντας είτε online είτε offline αγώνες. Παίκτες φέρνετε στην ομάδα είτε μέσω σκάουτερ που μπορείτε να πάρετε μέσα από διαπραγματεύσεις που σας δίνονται, είτε ως επιβράβευση μετά από παιχνίδια. Εκτός από τους σκαόυτερ, παίκτες μπορείτε να φέρεται και μέσω των μάνατζερ, τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε  με ingame χρήματα που κερδίζεται από τα παιχνίδια αλλά και με κανονικά χρήματα.Όπως καταλάβατε τα microtransactions είναι δυστυχώς εδώ.Τραγικό είναι πως για άλλη μια χρονιά δεν γίνεται να επιλέξουμε ποιόν παίκτη θέλουμε να φέρουμε στην ομάδα μας, με αποτέλεσμα οι σκάουτερ αλλά και οι μάνατζερ να φέρνουν τυχαία τους παίκτες.Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι ο περιορισμός της «ταχύτητας» χρησιμοποιώντας παραπάνω από έναν σκάουτερ.

PES 2017

 

Γενικά για το Pro Evolution Soccer 2017

Ας μιλήσουμε τώρα για κάποια διαχρονικά προβλήματα του παιχνιδιού που και φέτος επιστρέφουν.Ας ξεκινήσουμε από το ποιο ασήμαντο που είναι η ελληνική περιγραφή. Φέτος οι Σωτηρακόπουλος και Θαναηλάκης είναι απλά τραγικοί με ατάκες που πολλές φορές δεν ταιριάζουν με την ροή και τα γεγονότα του αγώνα και ατάκες που είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενες. Τα πράγματα βέβαια είναι σαφώς καλύτερα στην αγγλική περιγραφή όπου εκεί η δουλειά που έχει γίνει είναι ικανοποιητική σε μεγάλο βαθμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά οι άδειες των ομάδων.Τα πράγματα δεν είναι ούτε φέτος καλά εδώ, με τις περισσότερες ομάδες να μην υπάρχουν επίσημα στο παιχνίδι και να είναι κλασσικά με άλλα ονοματά και εμφανίσεις.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Μπάγερν Μονάχου δεν υπάρχει καθόλου στο παιχνίδι, ούτε καν με άλλη ονομασία.Σε μια προσπάθεια να σώσει την κατάσταση η ΚΟΝΑΜΙ έχει αποκτήσει δικαιώματα δευτερευόντων πρωταθλημάτων από λατινική Αμερική και άλλες διάφορες περιοχές. Έχει φυσικά και τα δικαιώματα των δυο μεγάλων ευρωπαικών διοργανώσεών του Champions και Europa league.

PES 2017

 

Συμπερασματικά το PES έχει επιστρέψει για τα καλά, σχεδόν βελτιωμένο σε όλους τους τομείς και καλύτερο από ποτέ. Η φετινή δουλειά είναι πραγματικά αξιέπαινη και σοβαρή και κοιτάει στα μάτια πλέον τον μεγάλου του αντίπαλο που ακούει στο όνομα FIFA. Δυστυχώς κάποια από τα φαντάσματα του παρελθόντος όπως είναι οι άδειες επιστρέφουν και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι μέσω της υπηρεσίας Steam

PES 2017

8.6

Gameplay

9.0/10

Animation

8.3/10

Γραφικά

8.7/10

Περιεχόμενο

8.5/10

΄Ηχος

8.3/10

Θετικά

  • Ικανοποιητικός οπτικός τομέας
  • Βαθύ και μεστό gameplay
  • Πλήθος τακτικών επιλογών
  • Ποικιλία από modes
  • Ρεαλιστικό annimation...

Αρνητικά

  • Που ακόμα όμως θέλει βελτίωση στούς τερματοφύλακες
  • Η απουσία επίσημων αδειών συνεχίζει να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα
  • Η ελληνική περιγραφή είναι ακόμα αστεία
  • Τα microtransactions επιστρέφουν δυναμικά

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Sports
Platforms
Αρ. παικτών 1-22
Εταιρία Ανάπτυξης PES Productions
Εκδότης Konami
Διάθεση Zegetron
Ημ. Διάθεσης 15 Σεπτεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος