GameHorizon.gr

Πρώην Animator της BioWare Απαντά για τα Animations του Mass Effect Andromeda

Καλή η υγιής κριτική, αλλά κάπου το παράκανε η κοινότητα.

Όπως θα έχετε σίγουρα ακούσει, το Mass Effect Andromeda έχει δεχτεί σφοδρή επίθεση από την gaming κοινότητα, αλλά όχι για κακό λόγο. Από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα gameplay trailers, τα animations έχουν γίνει αιτία για κριτική, η οποία έφτασε σε σημείο να δεχτούν λεκτικές επιθέσεις κάποιοι εργαζόμενοι της BioWare. Μάτια χωρίς ζωή μέσα τους, περίεργη κίνηση χειλιών και πολλά ακόμα κατάφεραν να αμαυρώσουν το παιχνίδι, πριν καν κυκλοφορήσει.

Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι animators μοιράστηκαν τις εμπειρίες που απέκτησαν σε διάφορα projects για να δείξουν την άλλη πλευρά του νομίσματος στο συγκεκριμένο θέμα. Εξήγησαν πόσο δύσκολο είναι το animation σε projects μεγάλης κλίμακας, όπως το Mass Effect: Andromeda, και γιατί είναι άστοχο να συγκρίνονται με άλλα παιχνίδια.

Στο Twitter, ο πρώην animator της BioWare και νυν της Naughty DogJonathan Cooper, είπε τη δική του άποψη. “Το κοινό έχει γίνει πολύ πιο παρατηρητικό, κάτι που κάνει τη δουλειά μας πιο δύσκολη, αλλά ενισχύει την ποιότητα των animations (και των animators), σαν απαίτηση,” έγραψε, αφού κατήγγειλε τις επιθέσεις.

Ο Cooper εξήγησε πως οι σχεδιαστές RPG, και όχι απαραίτητα οι animators, μπορούν να δουλέψουν σαν DJ, αναμειγνύοντας ήδη υπάρχοντα animations για να ολοκληρώσουν σημαντικές σκηνές, και να αφήσουν τις λιγότερο σημαντικές σε αλγόριθμους, εκτός αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ασχοληθούν οι ίδιοι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η BioWare υποτίμησε το χρόνο για να σχεδιαστεί ο κάθε διάλογος στο παιχνίδι, αφήνοντας αρκετούς με κακής ποιότητας animations εξαιτίας των αλγορίθμων.

Αν και ακούγεται συμπονετικός με την πρόκληση που αντιμετώπιζε η πρώην εταιρία του, ο Cooper προτείνει μια εναλλακτική, δίνοντας το Horizon: Zero Dawn σαν παράδειγμα. “Αν σχεδίαζα ένα σύστημα διαλόγου τώρα, θα πίεζα για μια ροή εργασιών βασισμένη σε γρήγορη και προσιτή καταγραφή σωμάτων και προσώπων, αντί για αλγόριθμους”, είπε.

“Το μόνο θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι πως οι ΑΑΑ τίτλοι δεν μπορούν να αμελούν την ποιότητα των animations μόνο με συστημική προσέγγιση”.

Η BioWare δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη διαδικασία animation του Mass Effect Andromeda, οπότε δεν είναι απόλυτα σωστό να πάρουμε την ανάλυση του Cooper σαν δεδομένο. Η θεωρία του όμως έχει βάση, καθώς δούλεψε στα Mass Effect 1 και Mass Effect 2.

Εντωμεταξύ, στο Anim State, μια ιστοσελίδα για animations, τρεις επαγγελματίες animators μίλησαν για τις εμπειρίες τους, όσον αφορά τα προβλήματα το Mass Effect Andromeda.

“Ακόμα και σε μικρότερα συστήματα, η οργάνωση μπορεί να γίνει εφιάλτης”, είπε ο Tim Borelli, animator της First Strike Games. “Αντί να φτιάξεις προσαρμοσμένα animations για κάθε γραμμή διαλόγου, ανάλογες του ηθοποιού, είναι πιο πιθανό να φτιάξεις φωνήματα (αα, εε, οο κτλ), σχήματα κινήσεων (θυμός, χαρά, λύπη κτλ) για τα πάνω και κάτω μέρη του προσώπου, animations για τη γλώσσα του σώματος (χαρούμενος, θυμωμένος, ενθουσιασμένος κτλ) σε διάφορα επίπεδα”.

Mass Effect Andromeda

Αυτά καλό είναι να μην γίνονται.

Ο Boreli εξηγεί ακόμα πως υπάρχουν και άλλα συστήματα που έχουν σχέση με τα animations: που θα είναι στραμμένο το κεφάλι, που κοιτάζουν τα μάτια, που είναι τα πόδια, για παράδειγμα. Όλοι οι animators πιστεύουν πως το animation σε ένα παιχνίδι όπως το Mass Effect Andromeda, δεν πρέπει να θεωρείται σαν κάποιος απλά να κάνει τα μοντέλα να κουνιούνται.

“Νομίζω πως είναι αστείο που οι παίκτες κατηγορούν τους animators για αυτά τα προβλήματα, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι δικό τους φτάιξιμο”, είπε ο Gwen Frey, ο οποίος δούλεψε στο Bioshock Infinite. “Σε ένα ΑΑΑ τίτλο, ειδικά τέτοιας κλίμακας, τα μικρά cut scenes δεν δημιουργούνται ποτέ από animators. Αντιθέτως, φτιάχνεις ένα σύστημα για τους σχεδιαστές και τους εμπιστεύεσαι για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά”.

Ίσως με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, να πάρουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τους δημιουργούς του Mass Effect Andromeda για το τι συνέβη με τα animations. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία ενός animation, οπότε δεν είναι πάντα ευθύνη των animators για το τι θα πάει στραβά. Οπότε, δείξτε λίγο έλεος πριν στείλετε φάκελο με άνθρακα στα γραφεία της BioWare.

Facebook Comments

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!

One comment

  1. Σταύρος Καφετζής says:

    H Bioware pote den itan gnosti gia ta facial animation tis. Kai sto dragon age metria stin kaluteri itan, dinoun emfasi allou oi anthropoi. Aplos ston kosmo aresei na klaigetai.

Leave a Reply

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon