GameHorizon.gr

Review Tulpa

Το Tulpa είναι ένα παιχνίδι δημιούργημα της ελληνικής εταιρίας Encryptique που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2015 αποκλειστικά για την πλατφόρμα του Steam!

Το Tulpa είναι ένας τίτλος στα πρότυπα του LIMBO και του INSIDE το οποίο προσπαθεί να κάνει μια εξιστόρηση μέσα από τα μάτια των εκάστοτε πρωταγωνιστών!

Tulpa

Στη συγκεκριμένη περίπτωση χειριζόμαστε 2 soulmates, την Ophelia και τον αδερφό της Oliver. Aυτοί μας λένε την δική τους ιστορία μέσα από ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον με έξυπνους γρίφους και (όχι πάντα) υπέροχο artwork που σε ενθουσιάζει και μουσική που σε κάνει πολλές φορές ~σε συνδυασμό με το όμορφο artwork~ να ξεχνιέσαι!

Tulpa

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι λάτρης των Indie Games αλλά τίτλοι σαν το LIMBO και το INSIDE θεωρούνται διαμάντια κατά την ταπεινή μου γνώμη!

Το Tulpa προσπαθεί να αντιγράψει τα στοιχεία των τίτλων και το πετυχαίνει αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό!

Ξεκινώντας από το χειρισμό θα παρατηρήσουμε πως με τα “βελάκια” του keyboard χειριζόμαστε την Ophelia ενώ με το space δίνουμε την εντολή για jump και τέλος με το control η Ophelia αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, για παράδειγμα σπρώχνει ένα αντικείμενο. Ωστόσο, οι φορές που θαχρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το control είναι κυριολεκτικά μηδαμινές! Αυτό συμβαίνει γιατί ο αδερφός της Ophelia, ο Oliver (WASD για κίνηση και για αλληλεπίδραση το mouse), ο οποίος είναι ένα πνεύμα, θα τον χρησιμοποιήσετε τις περισσότερες φορές με το mouse για να λύσετε τους γρίφους που θα βρείτε μπροστά σας!

Tulpa

Κάτι που δε μου άρεσε στον χειρισμό είναι πως θα πρέπει πολλές φορές να προσπαθείτε να βρείτε το τι πρέπει να κάνετε αλλάζοντας μεταξύ της Ophelia, παρόλο που ουσιαστικά μόνο τον Oliver θα χρησιμοποιείτε κυρίως! Επίσης, δεν μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο για πολύ ώρα καθώς θα πεθάνουν και οι δυο!

Όσον αφορά τους γρίφους, το Tulpa πραγματικά με ταλαιπώρησε πάρα πολλές φορές καθώς πέρα από γρίφους λογικής,για παράδειγμα το ότι θα πρέπει να σπρώξεις ένα κιβώτιο για να ανέβεις κάπου, όπως γίνεται και στο LΙΜΒΟ (editor’s note: Τα οποία είναι καθαρά filler puzzles.), ενώ άλλες φορές πρέπει να μυρίσεις τα νύχια σου για το τι πρέπει να κάνεις χωρίς κάποιο στοιχείο!

Tulpa

Από άποψη γραφικών με κέρδισε το σουρεαλιστικό τοπίο και ο σχεδιασμός ο οποίος ομολογώ πως είναι ο κυριότερος λόγος για κάποιον να αγοράσει το Tulpa! Περιβάλλον που πολύ απλά καθόμουν και χάζευα χωρίς να κάνω κάτι,  με όμορφα άγρια τοπία να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή από εκεί που δε το περιμένεις δείχνοντας πως η  Encryptique έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο artwork του Tulpa και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι με μια λέξη, υπέροχο. Βυθίζεσαι σ’ένα περίεργο, φανταστικό κόσμο, με πολλά συναισθήματα να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του gameplay! ( Encryptique σου βγάζω το καπέλο!)

Tulpa

Ο ήχος είναι εξίσου καλός με κομμάτια που θυμίζουν εκείνα του LIMBO και όπως και ο τομέας γραφικών σου ξυπνάνε συναισθήματα και σου φέρνουν σκέψεις από το παρελθόν!

Tulpa

Γενικότερα το όλο στήσιμο γραφικών και ήχου με έκανε να νιώσω πολλές φορές πως έπαιζαν με την ψυχοσύνθεση και τις αναμνήσεις μου, σε αντίθεση με τους κακούς πολλές φορές γρίφους που με ξενέρωναν πολύ άσχημα!

Ένιωσα πως το Tulpa είναι ένα τίτλος που μπορεί να δώσει πολλά. Χάνεται δυστυχώς στους γρίφους λόγω έλλειψης λογικής, της μικρής του διάρκειας ~συγκεκριμένα μου πήρε λιγότερο από 2 ώρες για να το τελειώσω~ αλλά και τη σχετικά μεγάλη του τιμή καθώς τα 9,99€ είναι πολλά για έναν τίτλο που κρατάει μόλις 2 ώρες!

Tulpa

Η Encryptique κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια για να δημιουργήσει το “ελληνικό LIMBO” και το πετυχαίνει σ’ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά νιώθεις πως το Tulpa μπορούσε να δώσει ακόμα πιο πολλά!

Αυτό που κρατάω είναι τα συναισθήματα που μου προξένησε το Tulpa με το σουρεαλιστικό του περιβάλλον και τον ήχο που σε βυθίζει στην κυριολεξία σε σκέψεις!

Μπορείτε παρακάτω να δείτε το trailer του Tulpa

GameHorizon.gr – TULPA GIVEAWAY

9.99€
5.6

Ιστορία

4.0/10

Ατμόσφαιρα

7.0/10

Γραφικά

6.5/10

Mουσική

6.5/10

Gameplay

4.0/10

Θετικά

  • Υπέροχο Artwork
  • Μοναδική Ατμόσφαιρα
  • Ήχος που σε κάνει να ατριχίαζεις
  • Κόσμος με πολλές λεπτομέρειες

Αρνητικά

  • Γρίφοι που δεν έχουν κανένα νόημα
  • Κουραστικό Gameplay σε κάποια σημεία
  • Πολύ μικρό ούτε 2 ώρες
  • Τιμή

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Adventure, Indie
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Encryptique
Εκδότης Rising Star
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 29 Ιανουαρίου 2015

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα WindowsXP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8
Επεξεργαστής ntel Core2Duo at 2.5Ghz ή AMD Athlon64 X2 at 2.6Ghz
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών ΝVidia GeForce GTS 450 ήAMD Radeon HD5750
Χωρητικότητα 600 mb διαθέσιμος χώρος

Ονομάζεται Κώστας Κοτόπουλος ή αλλιώς ‘’Snake’’. Η πρώτη του επαφή με το gaming ήρθε στη τρυφερή ηλικία των 8 με τα Super Mario Land 2 The Six Golden Coins και Super Mario Bros για το Nes. Κατευθείαν ένας έρωτας γεννήθηκε που θα τον ακολουθεί ακόμα 20 χρόνια μετά! Η πρώτη κονσόλα που απέκτησε ήταν το N64 με Super Mario 64 ενώ τα games που τον σημάδεψαν για μια ζωή ήταν το Zelda Ocarina of Time και Metal Gear Solid! Από την αγάπη του για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έγινε τεχνικός υπολογιστών! Έχει απίστευτο κόλλημα με την Nintendo και την Sega για λόγους που παραμένουν άγνωστοι ενώ το Metal Gear Solid είναι ο έρωτας της ζωής του! Αγαπημένα Games του είναι τα Zelda, Metal Gear Solid, Max Payne και Dark Souls ενώ αγαπημένα Genre είναι τα RPG, Action Adventure και FPS!