GameHorizon.gr

RPG Maker FES Review – Φτιάξτε Έναν Κόσμο στο 3DS Σας!… Την Ώρα της Τάξης!

Ποτέ δεν πήγαινα τη Nintendo ξέρετε. Έχουν με διαφορά το καλύτερο περιφερειακό της αγοράς, αλλά αντί να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν βγάζοντας τίτλους για όλες τις ηλικίες, αυτοπεριορίζονται στο Mario και τον Link και οτι άλλο icon έχουν για τα 5χρονα. Για χρόνια έλεγα οτι θα ευχόμουν να μπορούσα να φέρω εγώ την αλλαγή, παράγοντας κάτι με πιο ενήλικο περιεχόμενο για το 3DS. Εδώ είναι που μπήκε η Kadokawa στη μέση, φέρνοντάς μου το RPG Maker FES.

Τα ξαδέρφια του, το VX Ace και το MV τα έχετε πετύχει σίγουρα στο Steam. Πρόκειται για προγράμματα με τεράστιες δυνατότητες, επαγγελματικές ευκαιρίες και κυρίως, την ικανότητα να φτιάξετε κάτι που σας κάνει περήφανους. Για τους αμύητους, τα RPG Maker είναι λογισμικά δημιουργίας 2D RPGs, τα οποία δεν χρειάζονται καθόλου κώδικα και όπου το μόνο όριο είναι η φαντασία σας (και η οικονομική σας δυνατότητα να αγοράζετε DLC).

RPG Maker FES

Τα παιχνίδια που φτιάχνονται από τα RPG Maker είναι σχεδόν κομμένα και ραμμένα για το 3DS περισσότερο και από τον υπολογιστή, αλλά δυστυχώς η Nintendo με τη στενομυαλιά που τη διακρίνει, δεν κάνει συμφωνίες εύκολα με indie παραγωγούς, όπως κάνει η Valve ή ακόμα και η EA. Η Kadokawa, σαν κομμάτι της πορείας της να κατακτήσει όλον τον κόσμο εμπορίου της Ιαπωνίας (σοβαρά δείτε το σύμβολο τους με τον φοίνικα, είναι ΠΟΛΥ πιο απλωμένοι απ’όσο αρχικά νομίζετε), πλέον έστειλε τα πλοκάμια της και στο 3DS, βγάζοντας ένα RPG Maker που κατευθείαν δημιουργεί ΑΠΟ το 3DS και σας επιτρέπει να μοιράζεστε επίσης κατευθείαν τις δημιουργίες σας από το 3DS.

Όπως προαναφέρθηκε, τις δημιουργίες μας μπορούμε να τις μοιραστούμε δωρεάν με τους υπόλοιπους κατόχους 3DS, ανεβάζοντάς τες στην αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή το Nintendo Store. Από εκεί μπορείτε να κατεβάσετε τις δημιουργίες άλλων χρηστών (ξεκινάτε με μία δωρεάν θέση για να ανεβάσετε ένα project, και μπορείτε να αγοράσετε μέχρι άλλες 15, αν και πιστεύουμε οτι μία είναι υπέραρκετη).

Από τα games που υπάρχουν ήδη, σας προτείνουμε να παίξετε:
-The Dark Ages
-Cat Tails
-Goon Squad

RPG Maker FES

Τα Πρώτα Βήματα
Με το που ξεκινάτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε το downloadable content και να κατεβάσετε όλα τα δωρεάν dlc που για κάποιο λόγο δεν κατέβηκαν από την αρχή. Με τα δωρεάν dlc κατεβασμένα, το FES έχει πλέον υπέραρκετά resources για αν φτιάξει ένα παιχνίδι από μόνο του.

Δεν κάνουμε walkthrough ή tutorial εδώ, οπότε δεν θα κάτσω να εξηγήσω ακριβώς τι κάνει το κάθε κουμπί, αλλά θα δώσω μια γενική σειρά tips:
1)Ξεκινήστε το παιχνίδι σας σχεδιάζοντας τον πρώτο χάρτη. Μετά σταματήστε, και σχεδιάστε το αρχικό party member, τον κεντρικό πρωταγωνιστή. Βάλτε τα Data του στο Database (μην κάτσετε ακόμα να φτιάξετε skills). Σχεδιάστε τον επόμενο χάρτη μετά τον εισαγωγικό, από τον οποίο μάλλον ο παίκτης θα πάρει πρώτη φορά τον έλεγχο του χαρακτήρα. Η περιοχή μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μετά καθίστε και φτιάξτε τα αρχικά skills.
Γενικά. πηγαίνετε το producion εναλλάξ. Αν το πάτε “πρώτα θα φτιάξω όλους τους χάρτες” ή “πρώτα όλα τα party members” θα βαρεθείτε εγγυημένα.

RPG Maker FES

2)Όταν πάτε να βάλετε αντικείμενα στο χώρο, αρχικά μπορεί να παρατηρήσετε μια σχετική έλλειψη ποικιλίας. Σε αυτή τη φάση το πιο πιθανό αγνοείτε το δεξί βελάκι γύρω από τα premade icons των αντικειμένων γιατί νομίζετε οτι θα σας πάει σε άλλη κατηγορία tiles. ΛΑΘΟΣ. Σας πάει σε διαφορετική σελίδα της ίδιας κατηγορίας. Μου πήρε 2-3 ώρες να το ανακαλύψω αυτό, δεν είναι obvious, οπότε προσέξτε.

3)Δίνετε HP ελεύθερα στους αντιπάλους. Κάνει τις μάχες μεγαλύτερες, χωρίς να χαλάει εύκολα το balance του παιχνιδιού.

4)Δίνετε description σε όσο πιο πολλά αντικείμενα του χώρου γίνεται. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι αν ο παίκτης δεν κάτσει να τα διαβάσει και μόνο που ξέρει οτι υπάρχουν ανεβαίνει η εκτίμησή του για το παιχνίδι.

5)Αυτό αφορά κυρίως το γούστο του καθενός, αλλά κατ’εμέ βάλτε κυνισμό ελεύθερα. Humor δώστε ελεύθερα επίσης, αρκεί να θυμάστε να κρατάτε τα 4th wall breaks σε όσο το δυνατόν μικρότερο βαθμό γίνεται.

Τα πιο Βαριά
Η ανάπτυξη ενός μέσου τίτλου διάρκειας 5 ωρών περίπου θα σας πάρει κατά επίσης μέσο όρο 60-70 ώρες σύνολο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσετε τόσο. Κάντε publish τις δημιουργίες σας μέχρι το σημείο που είναι έτοιμες, εφόσον έχουν κανά 20λεπτο τουλάχιστον gameplay και με το πάσο σας κάντε τες update όποτε έχετε έτοιμο κι άλλο περιεχόμενο. Δεν είναι ανάγκη να σχεδιάσετε και να εκδώσετε το Shire και τη Mordor ταυτόχρονα. Φτιάξτε πρώτα πρώτα το Shire, και αφού έχετε τελειώσει μαζί του, σχεδιάστε και το δρόμο για τη Mordor σιγά σιγά.

Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα rpg maker games που κυκλοφορούν στο player είναι οι κλασσικές ιστορίες “heroes save the world”. Από την άλλη, οι top rated είναι πάντα οι πιο παράδοξες, αυτές που κάνουν twist στην φόρμουλα. Για παράδειγμα στο cat tail είστε απλώς ένας κεραμιδόγατος. Στο the Dark Ages είστε ο Devil King που χάνει τις δυνάμεις του και θέλει να ξαναπάρει το θρόνο του. Παίξτε με την ιδέα οι ήρωές σας να είναι περίεργοι. Στο “Yaey for Evil!” που φτιάχνω εγώ, η πρωταγωνίστρια είναι μια succubus που πρέπει να αποδείξει στη θεία της οτι δεν είναι απλώς χαραμοφάης, επιστρέφοντας στην κόλαση ξεγελώντας adventurers για να την πάνε μέχρι εκεί. Να είστε δημιουργικοί. Το παράδοξο με τα RPG Maker είναι οτι έχουν φτιαχτεί για να μιμούνται το UI και gameplay των Final Fantasy, αλλά το να έχετε story όπως τα Final Fantasy είναι οτι χειρότερο. Κάντε οτι μπορείτε για να μιμηθείτε τα παλιά RPG της Black Isle αν θέλετε να κάνετε διαχρονικό παιχνίδι (Baldur’s Gate, Planescape Torment κτλπ).

RPG Maker FES

Σε τι υστερεί σε σχέση με τα PC counterparts:
Παραδόξως σε λιγότερα πράγματα απ’οτι περίμενα. Η μόνη ουσιαστική διαφορά πέραν του να βάζεις scripts/plugins είναι οτι δεν μπορείτε να δείχνετε εικόνες στην οθόνη όποτε θέλετε. Το FES έχει preinstalled πάμπολλα sprites, με αντίστοιχα facesets και full bust images, τα οποία είναι πανέμορφα. Κάποια ιδιοφυΐα όμως, αποφάσισε οτι αυτά τα full bust images θα εμφανίζονται μόνο όταν κάνετε κάποιο skill ή παίρνετε level up, οπότε το FES χάνει δυνατότητες να είναι ένα πανέμορφο visual novel χωρίς κανένα λόγο.

Επίσης το word wrapping λάμπει δια της απουσίας του, με τον χρήστη να πρέπει να υπολογίζει που χωρίζονται οι γραμμές αντί το FES να πηγαίνει ημισυμπληρωμένες λέξεις αυτόματα από κάτω μόνο του.

Also να πάει να γαμηθεί το σύστημα copy/paste του. Ένα από τα πιο συχνά πράγματα που θα θέλετε να κάνετε θα είναι copy ένα συγκεκριμένο tile σε ένα άλλο σημείο. Το FES για κάποιο αδιανόητο λόγο έχει χωρίσει το select σε επίπεδα TILE A και όλα τα υπόλοιπα (θα καταλάβετε), οπότε κάθε φορά που πάτε να κάνετε copy θα πρέπει ξεχωριστά πρώτα να κάνετε select πιο από τα δύο επίπεδα θέλετε (και πάντα είναι στο δεύτερο by default ενώ 99% θα χρειάζεστε το πρώτο).

RPG Maker FES

Final Verdict
Φυσικά και να το πάρετε. Η διάρκεια ζωής του τίτλου είναι πραγματικά άπειρη, είναι φανταστικό μέσο για να περνάτε ευχάριστα μια βαρετή διάλεξη στο πανεπιστήμιο και κυρίως, νιώθετε οτι επιτέλους φτιάχνεται το ρεζίλι που είναι το είδος τίτλων που κυκλοφορούν οι κονσόλες της Nintendo. Ανεπιφύλακτο Thumbs Up.

RPG Maker FES

7.3

Atmosphere

8.0/10

Graphics

8.0/10

Sound

6.0/10

Gameplay

7.0/10

Θετικά

  • Φορητό RPG Maker.
  • Τα art είναι υπέροχα.
  • Shares στο Player.
  • Πολλά δωρεάν dlc.

Αρνητικά

  • Έλλειψη word-wrap.
  • Το ηλίθιο copy-paste.
  • Δεν μπορείτε να βάελετε εικόνες όποτε θέλετε.
  • Θέλει ψάξιμο το UI.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre RPG, Softwarae,
Platforms 3DS
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Kadokawa
Εκδότης Kadokawa
Διάθεση Nintendo Shop, Retail,
Ημ. Διάθεσης 27 Ιουνίου, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 3DS
Επεξεργαστής 0
Μνήμη 0
Κάρτα Γραφικών 0
Χωρητικότητα Blocks ανάλογα με τη χρήση

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.