GameHorizon.gr

Ryse: Son of Rome Review – Τι έκαψε ο Νέρων?

Από την εταιρία που δημιούργησε γνωστούς τίτλους όπως τα Crysis και Far Cry series, κυκλοφόρησε το 2013 το Ryse: Son of Rome. Ένα hack and slash παιχνίδι με πολλή δράση και γεμάτο από τις αξιαγάπητες 1 vs 100 μάχες που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου God of War είδους παιχνίδια. Διαδραματίζεται στην περίοδο της κυριαρχίας του Νέρωνα (ένας απ’ τους γνωστότερους «τρελούς αυτοκράτορες» της Ρώμης) και ενώ το πλαίσιο είναι ιστορικό προφανώς υπάρχουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

ryse

Story

Είστε ο Marius Titus, ένας λεγεωνάριος που θέλει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο της οικογένειάς του στα χέρια των Britons, μιας φυλής που ζει στη Βρετανία και επιτέθηκε στη Ρώμη (υπενθυμίζω πως υπάρχουν αλλαγές και προσθήκες). Ο Vitallion, ένας στρατηγός, δέχεται το Marius στη λεγεώνα του που πολεμάει στη Βρετανία προσπαθώντας να σταματήσει την επανάσταση της Boudica.

 

ryse

 

Η ιστορία είναι από τα δυνατά κομμάτια του Ryse. Οι λίγοι βασικοί χαρακτήρες δεν ήταν ιδιαίτερα βαθείς αλλά είχαν ο καθένας τη δική του υπόσταση και ξεχώριζαν. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα σαν να βλέπω ταινίες όπως το Centurion (2010) και το Gladiator (2000) (βασικά το Gladiator σίγουρα το είδα μέσα στο παιχνίδι). Παρόλο που η ιστορία είναι απλή στα τελευταία επίπεδα γίνεται ακόμα πιο έντονη και ζωντανή.

 

 

ryse

 

Gameplay

Το Ryse εδώ έχανε πολύ. Κατ’ αρχήν το καλύτερο μέρος της μάχης είναι όταν βρίσκεστε σε σχηματισμό χελώνας (αν έχετε δει Αστερίξ σίγουρα ξέρετε αυτό το τετράγωνο από ασπίδες που κάνουν οι Ρωμαίοι), είναι καλά φτιαγμένο και η θέση της κάμερας σπάει από τα συνηθισμένα της όρια για να μπει κάτω από τις ασπίδες όποτε οι λεγεωνάριοι τις σηκώνουν.

Σε συγκεκριμένα σημεία ο χαρακτήρας καλείται να διατάξει το στρατό του επιλέγοντας ανάμεσα σε 2 στρατηγικές κινήσεις, που θα τοποθετήσει τους τοξότες και που το πεζικό για παράδειγμα. Αυτό ήταν ένα καλό στοιχείο αλλά χρησιμοποιήθηκε λιγότερο απ’ όσο περίμενα.

 

ryse

 

Τα πλήκτρα είναι ελάχιστα και η δυσκολία εύκολη ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα, με λίγη προσοχή. Οι μάχες είναι απίστευτα repetitive και από τα πολλά finishing moves που απ’ ότι κατάλαβα μπορούσες να κάνεις, λίγα συνέβαιναν. Πέρα από την οπτική ευχαρίστηση και κάποια boosts που δίνουν (π.χ. γέμισμα ζωής, παραπάνω xp, κλπ), τα finishing moves, είναι υπερβολικά εύκολα στην εκτέλεση καθώς χρησιμοποιείται μόνο το δεξί και το αριστερό κλικ. Πέρα από μάχες το παιχνίδι δεν προσφέρει και πολλά όση ώρα δεν παρακολουθείς τα πανέμορφα και κινηματογραφικά του cutscenes, με μόνη εξαίρεση τα collectibles που βρίσκονται κρυμμένα (κάποια μπροστά στα μάτια σας) και λίγο interaction με στοιχεία του περιβάλλοντος, όταν όμως είναι απαραίτητο για να συνεχίσεις.

 

ryse

 

Εδώ να σημειωθεί πως το Ryse έχει επιπλέον το Gladiator Mode, στο οποίο μπορείτε να παίξετε solo ή multiplayer μέσα στο Κολοσσιαίο αντιμέτωποι με διάφορα κύματα εχθρών και στο οποίο μπορείτε να αλλάξετε λίγο την εμφάνιση του παίκτη σας όπως και την ειδική του επίθεση.

Τεχνικά και Μουσική

Φανταστικά. Η ατμόσφαιρα, τα γραφικά και ειδικά ο φωτισμός ήταν απλά εκπληκτικά και δίνουν μεγάλη ζωντάνια στα cutscenes και όχι μόνο. Οι χαρακτήρες έχουν εκφράσεις πολύ ανθρώπινες και σε συνδυασμό με το πολύ καλό voice acting στις σκηνές όπου βλέπουμε ασταθείς χαρακτήρες όπως τον Commodus και το Basilius, είναι σαν να βλέπετε ταινία.

ryse

Η μουσική του παιχνιδιού μου πέρασε απαρατήρητη εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως το main menu και κάποιες συγκεκριμένες στιγμές στην ιστορία και γενικότερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Παρά το γεγονός ότι ήταν απλή και τα κομμάτια ίσως λίγα, δεν το παρατήρησα και ούτε με ενόχλησε καθόλου. Σίγουρα όμως ταιριάζει με το setting και είναι όμορφη προσθήκη όπου υπάρχει.

 

Παλιό… αλλά καλό ! Ryse: Son of Rome Trailer

 

Final Verdict

Το παιχνίδι το προτείνω καθώς ήταν πολύ καλό σε γενικές γραμμές, αλλά περισσότερο όσο δεν έπαιζα. Αν θέλετε να εστιάσετε στην ιστορία προτείνω χαμηλό βαθμό δυσκολίας μιας και δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα δύσκολα επίπεδα παρά μόνο περισσότερους εχθρούς. Αν είστε βέβαια αρχαιόκαυλος (όπως εγώ) τότε έχετε παραπάνω λόγους να το παίξετε γιατί θυμίζει αρκετά σχετικές ταινίες και την εποχή. Και να μην είστε όμως θα περάσετε όμορφα και θα γλεντήσετε τον πολύ θάνατο στα τελευταία επίπεδα όπου η ιστορία είναι πιο έντονη.

To Gamehorizon δίνει το thumbs up του.

Ryse: Son of Rome

7.8

Atmosphere

8.5/10

Sound

7.0/10

Gameplay

5.0/10

Graphics

9.5/10

Story

9.0/10

Θετικά

  • Ιστορία, χαρακτήρες και ωραίοι θάνατοι
  • Γραφικά, φωτισμός και ατμόσφαιρα πολύ ωραία
  • Acting, voice acting πολύ καλά
  • Διάρκεια παιχνιδιού σε σχέση με το βαρετό gameplay
  • Τα γραφικά του gameplay είναι ίδια με αυτά των cutscenes

Αρνητικά

  • Ελάχιστα πλήκτρα
  • Αρκετά φτωχό gameplay
  • Πολύ εύκολες μάχες
  • Εύκολα αρκετά collectibles
  • Λίγα μοντέλα για τους Britons τους οποίους πολεμάς με τις χιλιάδες

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Action, Adventure, Hack n' Slash
Platforms Xbox One, PC
Αρ. παικτών Single Player, Multi Player
Εταιρία Ανάπτυξης Crytek
Εκδότης Microsoft Studios, Crytek
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 22 Νοεμβρίου 2013

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Θάνος Μαγαλιός
ήρθε σε επαφή με το gaming από πολύ μικρή ηλικία με πρώτα παιχνίδια το Age of Mythology και Kingdom Hearts. Από τότε βυθίζεται όλο και βαθύτερα στον κόσμο του gaming και πάντα ψάχνει κάτι καλό στα παιχνίδια που παίζει, από την πλοκή και το gameplay μέχρι το soundtrack και την ατμόσφαιρα.