GameHorizon.gr

Shuffle! Review – Η Ιαπωνία Ξαναχτυπά… Το Κεφάλι σας στον Τοίχο

Ρε Ιαπωνία, μάθε να γράφεις χαρακτήρες την τύχη μου μέσα. Για κάθε ένα Stein’s Gate υπάρχουν εκατό Lovekami: Useless Goddess. Η λογική είναι οτι αν έχει hentai μέσα θα βγουν όλοι οι χοντροί γυαλάκιδες από τα υπόγειά τους και θα αδειάσουν τα πορτοφόλια τους με ένα τεράστιο ιδρωμένο χαμόγελο. Και δυστυχώς η λογική είναι σωστή, για αυτό και βλέπουμε σκουπίδια σαν το Shuffle! να κυκλοφορούν.

Shuffle! (9)

Άμα ελπίζετε να φτάσετε σε τέτοια με το Steam version, καλή τύχη.

-Α, δηλαδή Σταύρο είναι ένα ακόμα visual novel όπου βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο διαλέγοντας routes μέχρι να φτάσεις στην τύπισσα που είχε προεπιλέξει στο μυαλό σου από το store page ακόμα (στη δική σου περίπτωση μάλλον κάποια loli), για να δεις 2-3 CG τα οποία θα μπορούσες απλώς να googlάρεις χωρίς να σπαταλήσεις 7 ώρες απ’τη ζωή σου, με μόνο θετικό λίγο ωραίο voice acting;

-Καταρχήν φωνή στο κεφάλι μου, θα με λες “Rutsah” εδώ πέρα γιατί αλλιώς κάποιος θα μείνει χωρίς σπίτι, άντε, σαν πολύ αέρα να πήραμε. Δεύτερον: HA! Steam version γατάκι! Το οποίο είναι port από PS2 version που ήταν προορισμένο για παιδάκια! Αυτό σημαίνει οτι η steam version του Shuffle! δεν έχει καθόλου “h” content. Αν δεν το αγοράσεις από το mangagamer το μόνο που θα έχεις θα είναι 7 ώρες build-up για hentai που τελικά θα καταλήγει σε “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Μη μιλήσω για το αίσχος που ονομάζουν ‘voice acting”.

-Ok… Τουλάχιστον έχει βάθος η ιστορία και νόημα η πορεία των routes;

-HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! F@ck no.

Shuffle! (44)

Story

Στον κόσμο του Shuffle, η γη έχει αποκτήσει πλέον μόνιμη επικοινωνία με το demon realm και το god realm. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι κοπέλες με μεγάλα αυτιά (όχι, αυτό δεν είναι υπονοούμενο, εννοώ “μεγάλα αυτιά”) τριγυρνάνε στην Ιαπωνία. Είστε ο νεαρός Rin, ένας τυπικός μαθητής που έχει ξεκάθαρα γυναικείο όνομα, και επίσης ζει με την παιδική του φίλη την Kaede, πρακτικά καμαριέρα του. Όλα αλλάζουν όταν σε μια καθημερινή σχολική μέρα, εμφανίζονται μπροστά του οι kings των demon και god realm αντίστοιχα, λέγοντάς του οτι πρέπει να διαλέξει μία απ’τις κόρες τους για να παντρευτεί, επειδή τις είχε συναντήσει σαν παιδιά και τους είχε γίνει κάποιου είδους παιδικός έρωτας ή κάτι τέτοιο…

Shuffle! (28)

Κοιτάξτε, το γενικό story είναι: Είστε μια μεγάλη χαρούμενη παρέα, διαλέξτε ποια απ’τις κοπέλες θέλετε και προσευχηθείτε οτι οι επιλογές σας στους διαλόγους δε θα σας οδηγήσουν σε τελείως άκυρο route για 100στη φορά την ίδια μέρα. Πριν το πιάσω εκτενώς αυτό, πάμε μία να δούμε το σημερινό roster. Όπως πάντα, μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για zoom. Να ξεκαθαρίσουμε: Αυτό το content θα το έχετε μόνο από την έκδοση του Mangagamer, ΟΧΙ από την έκδοση του Steam:

Shuffle! (35)

 

Shuffle! (5)Sia (Lisianthus): Η daughter του god king και η main girl του παιχνιδιού (έχει το true route). Hyperactive προσωπικότητα και μυαλό κουκούτσι. Διαβάζοντας το description φαίνεται οτι έχει split personality, αλλά στο χάος που είναι τα routes του Shuffle!, ούτε καν την πλησίασα. Φανταστείτε τη Haruhi αλλά σε πιο toned down.

 

Shuffle! (10)Kaede: Η παιδική σας φίλη/αθώα κορασίδα/νοικοκυρά απ’τα 15. Μένετε στο σπίτι της, αφού οι γονείς σας πέθαναν σε ένα κοινό δυστύχημα, και πρακτικά σας υπηρετεί, κάνοντας όλες τις αγγαρείες. Η μόνη της προσωπικότητα είναι να είναι soft-spoken και να λιποθυμάει όποτε κάποια απ’τις άλλες προσπαθεί να σας φλερτάρει. Ακόμα και αν προσπεράσω το εκνευριστικό high-pitched voice acting της, ο χαρακτήρας της ήταν τελείως ρηχός και αδιάφορος. Μία από τις δύο girls που τερμάτισα, στο route της πήγα κυριολεκτικά κατά λάθος. Neeext!

 

Shuffle! (8)Nerine: Η daughter του demon king και μάλλον ο λόγος που αγοράσατε το παιχνίδι, καθώς μοιάζει με elf. Πολύ χαμηλών τόνων και υποτιθέμενα πιο “αιθέρια” ύπαρξη, με εκρηκτική προσωπικότητα όποτε θυμώνει. Βέβαια απ’όσο ξέρω δεν τσακώνεται ποτέ μαζί σας (ή με οποιονδήποτε named character), οπότε δεν το μετράμε καν σαν στοιχείο χαρακτήρα αυτό. Το μόνο της quirk είναι οτι τραγουδάει. … That’s it.

 

Shuffle! (46)Mayumi: Ίσως ο μόνος ενδιαφέρον χαρακτήρας στο παιχνίδι, η Mayumi είναι ένας συνδυασμός tomboy με τσουλάκι (δουλεύει, believe me), ενώ βγάζει με διαφορά τα καλύτερα jokes του παιχνιδιού. Τεμπελίτσα και χαλαρή, ήταν το πρώτο route που προσπάθησα να ακολουθήσω (όχι οτι τα κατάφερα, αλλά είχα την πρόθεση).

 

Shuffle! (14)Primula: Emotionless loli. Προφανώς και προσπάθησα να ακολουθήσω το route, και για άλλη μια φορά απέτυχα. … Τι; Είναι emotionless elf-ish loli, τι άλλο θέλετε;

 

 

Shuffle! (11)Asa: Πρακτικά copy-pasted ο χαρακτήρας της Mayumi, με εξαίρεση οτι δεν είναι flat, η Asa υποτίθεται οτι είναι μεγαλύτερή σας, αν και ποτέ δεν το πρόσεξα αυτό από τους διαλόγους. Προσπάθησα επίσης να ακολουθήσω το route της, και για τρίτη και τελευταία φορά απέτυχα παταγωδώς.

 

Shuffle! (39)Kareha: Το δεύτερο από τα δύο routes που τελείωσα, και παρόμοια με την Kaede, δεν είχα καμία πρόθεση να καταλήξω εδώ. Όπως η Asa είναι copypaste της Mayumi, η Kareha είναι copypaste της Sia, με μια δόση λιγότερο Haruhi. Μαζί με την Kareha παίρνετε πρακτικά δώρο και τη μικρή αδερφή της, την… … Ε… Όπως και να’χει, αδιάφορη ξανθομαλλούσα ojou-sama, oh who the f@ck cares…

 

 

Shuffle! (16)

Μάλλον θα προσέξατε από τα παραπάνω οτι τα routes του Shuffle! με βγάζουν άλλα ντ’άλλων από εκεί που στόχευα, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε στο gameplay. Εκεί που θέλω να δώσω έμφαση είναι το υποτιθέμενο humor του παιχνιδιού. Είναι χιούμορ γραμμένο για live διάλογο, όπου ο ομιλητής καθορίζει την ταχύτητα των προτάσεων, το οποίο όπως φαντάζεστε δε δουλεύει καθόλου καλά σε ένα visual novel όπου μπορώ να σταματήσω στη μέση μιας ομιλίας για να πάω να φτιάξω σάντουιτς. Οι συγγραφείς του Shuffle! πρέπει να πάρουν χαμπάρι οτι αυτό που δουλεύει live, δε δουλεύει και στο “χαρτί”.

Για μια εξίσου χάλια εμπειρία με το Shuffle!, δείτε το review μας για το Dal Segno.

Shuffle! (48)

Δε θα πω ψέματα, ο μόνος λόγος που ζήτησα το παιχνίδι εξαρχής, είναι επειδή νόμιζα οτι ήταν elves, και αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε dark elves στο game.

Και είναι ακριβώς αυτή η αποτυχία του humor που μας οδηγεί στο πραγματικό πρόβλημα του Shuffle!, σε συνδυασμό βέβαια με το καθυστερημένο story: CRINGE. Η ιστορία είναι η κλασσική φαντασία του υπόγειου otaku, που από μόνο του είναι βασανιστήριο, αλλά η χαζοχαρούμενη ατμόσφαιρα απλώς το σκοτώνει. Χρειάστηκε να κάνω διάλειμμα μιας μέρας για να πάρω κουράγιο να τερματίσω το game έστω και με ένα route, έχοντας σχεδόν παραιτηθεί από το πόσο χάλια είναι το story και οι διάλογοι. Το writing δεν παίρνει κανένα ρίσκο, και φωνάζει “τεμπελιά” από χιλιόμετρα.

Shuffle! (26)

Gameplay

Ως κλασσικό visual novel, το Shuffle! σας περνάει από τη μια οθόνη στην άλλη, αλλάζοντας τα text και τα sprite των κοριτσιών στην πορεία, ενώ μία στο τόσο έχετε μια επιλογή να κάνετε η οποία θα καθορίσει ποιο route θα ακολουθήσετε… Στέλνοντάς σας στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα διαλέξετε. Το σύστημα των routes του Shuffle! είναι εντελώς ηλίθιο ΚΑΙ δύσκολο στον προγραμματισμό του, που εξηγεί πώς οι developers τα έκαναν τόσο μαντάρα.

Shuffle! (41)

Αντί η κάθε επιλογή σας να σας πηγαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό “μονοπάτι” της ιστορίας, πρακτικά σας βάζει +1 σε μια μεταβλητή και σας συνεχίζει σε μία ευθεία πορεία του κοινού story, στη διάρκεια του οποίου το παιχνίδι θα καλείται να συγκρίνει μεταβλητές και να δει τι επιλογές να σας ανοίξει για τα επόμενα choices σας, τα οποία επίσης θα σας δώσουν +1 σε κάτι, μέχρι που στο τέλος τέλος θα έχετε φτάσει σε μια κοπέλα. Το πόσο ηλίθιο είναι αυτό δεν περιγράφεται. Αν στην αρχή του παιχνιδιού πχ είχατε να διαλέξετε ανάμεσα στην Asa και την Kareha και εσείς διαλέξατε την Asa, τότε μπορεί πολύ αργότερα να ΜΗΝ μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στην Mayumi και στην Kaede, δύο choices που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση μεταξύ τους.

 

Διαβάστε επίσης: Lovekami: Useless Goddess Review.

Shuffle! (30)

Εξίσου εκνευριστική είναι και η έλλειψη backtracking. Άπαξ και πατήσετε κλικ σε ένα διάλογο, ο μόνος τρόπος να τον ξαναδείτε είναι με load προηγούμενου save. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σπαστικό στις επιλογές, όπου συχνά θα διαλέγετε το λάθος, συνηθισμένοι να πατάτε αριστερό κλικ σαν μανιακοί για να προχωρήσει επιτέλους το story και να τελειώσει το μαρτύριο.

Shuffle! (36)

Technical

Το art είναι από early 2000s, οπότε όπως φαντάζεστε είμαστε στο stage όπου οι Ιάπωνες έχουν πάρει χαμπάρι οτι τα μεγάλα μάτια περνάνε, αλλά δεν έχουν καταλάβει πόσο μεγάλα να τα κάνουν (μιλάμε για μάτια πάντα). Γενικά όσοι έχετε δει το Higurashi θα αναγνωρίσετε αμέσως το art style, οι υπόλοιποι ετοιμαστείτε για ένα κάπως άσχημο θέαμα. Η ανάλυση παραμένει επίσης στα νοσταλγικά early 2000s, με τη Steam version να είχε την περίφημη ιδέα να γεμίσει τα κενά δεξιά και αριστερά της οθόνης με generic εικόνες σύννεφων σε μέρα και νύχτα ανάλογα. Κατά την “ποτέ” ταπεινή μου άποψη αυτό ήταν ηλίθιο, καθώς αν το γέμιζαν απλώς με good-old-fashioned μαύρο θα χτύπαγαν τα νοσταλγικά νεύρα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’οτι τα ~επιεικώς άσχημα~ generic backgrounds, but I digress.

Shuffle! (47)

Μουσικά το παιχνίδι είναι πλήρης αποτυχία, σε σημείο που (και μα τον Cthulhu δεν το’χω ξανακάνει αυτό), απλώς έβαλα τη μουσική στο 0 και έβαλα τραγούδια στο youtube. Συγκεκριμένα το “Alexander Anderson” των TFS, το “Εαυτέ μου” των Going Through και το “Sex” της Κοκκίνου. Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε: 1)”Τι στον π@ύτσο ακούει αυτός;” και 2)”Αυτά μοιάζουν με πολύ άκυρα genres το ένα απ’το άλλο.” Αυτό είναι επειδή το game δεν έλεγε να κρατήσει ένα σταθερό τόνο και το ίδιο, προσπαθώντας να το γυρίσει από το all comedy time σε ελαφρύ δράμα μια στο τόσο, αλλά φαίνεται οτι δεν το είχε καλοσκεφτεί, γιατί δύο λεπτά αργότερα τα παράταγε και γύρναγε στο comedy fun time που κάνει τη γάτα του γείτονα να μοιάζει τόσο πολύ με μπάλα baseball.

 

Διαβάστε επίσης: Criminal Girls: Invite Only

Shuffle! (32)

Διάολε, ΠΩΣ πάω στο route σου, oh typical emotionless loli;

Το voice acting πάει κι έρχεται, με χαρακτήρες σαν την Asa και τη Mayumi να είναι σε ανεκτά επίπεδα, και με τη Kaede και την Kareha να σας προκαλούν για homerun με την προαναφερθείσα γάτα. Χωρίς παρεξήγηση σε όσες κοπέλες όντως μιλάνε έτσι, γιατί πράγματι έχω γνωρίσει μια-δυο, αλλά αυτές οι τσιριχτές φωνές είναι μαρτύριο για τα αυτιά μας (σκεφτείτε την Asahina από την Haruhi, ναι, τόσο χάλια). Βάλτε τους φίμωτρο ή πνίξτε τες στην μπανιέρα μαζί με τη γάτα από πριν και μετά ξενοικιάστε το σπίτι πριν αρχίσουν τα βογγητά από τη σκάλα, I don’t care which.

 

Για το main story του Shuffle! σε anime, πατήστε εδώ.

Shuffle! (6)

Final Verdict

Μέσα από αυτό το review, μπορεί να έχετε καταλήξει οτι το Shuffle! είναι ένα σκουπίδι και δεν αξίζει φράγκο. Αυτή η κρίση σας είναι σωστή. Από την άλλη μπορεί να ανήκετε στο σταθερό πλέον κοινό μας που όποτε βγάζουμε visual novel review πατάει για να δει τις εικόνες hentai και μετά σκάει λεφτά για να αγοράσει το παιχνίδι, διαιωνίζοντας έτσι μια βιομηχανία που θα έπρεπε να είχε πεθάνει εδώ και χρόνια, οπότε ελάτε για ένα ραντεβού με τη γάτα. Είναι εξαιτίας τέτοιων ατόμων που αίσχη όπως το Shuffle! και ~μη χειρότερα~ τα Sakura games συνεχίζουν να βγαίνουν.

Shuffle! (20)

Δείτε εδώ πόσο ξεδιάντροπα σας ρωτάει το game το route σας… Και σας λέει ψέματα ταυτόχρονα.

That said… Αφού τέλειωσα το playthrough αναρωτιόμουν αν πραγματικά οι δημιουργοί του Shuffle! ήλπιζαν να βγει σε anime αυτό το τερατούργημα αποτυχίας, οπότε έκανα ένα μικρό google search και… Όντως βγήκε σε anime. Κουνώντας το κεφάλι συγκαταβατικά είπα να δω ένα-δυο επεισόδια απλώς σαν reference, οπότε είναι μεγάλη λύπη που λέω οτι το anime είναι μια χαρά, το’δα όλο σε μία μέρα. Από τα πιο αστεία harems που έχω δει, με έμφαση σε λεπτομέρειες animation που πραγματικά δεν έχω ξαναδεί anime να κάνει. Οπότε… Yeah.

Shuffle! (31)

Το Gamehorizon δίνει major thumbs down για το Shuffle! σαν visual novel, αλλά δείτε το σαν anime, θα το αγαπήσετε.

Για λίγη ακόμα δόση Shuffle!, πατήστε στις εικόνες από κάτω.

Shuffle! (45)Shuffle! (42)Shuffle! (37)Shuffle! (34)Shuffle! (33)Shuffle! (15)Shuffle! (23)Shuffle! (13)Shuffle! (4)Shuffle! (1)

2.8

Gameplay

2.0/10

Graphics

4.5/10

Story

1.5/10

Sound

3.0/10

Θετικά

  • ... Το anime είναι καλό...

Αρνητικά

  • Το humor δε δουλεύει καθόλου.
  • Τα routes είναι οτι να'ναι.
  • Χαμηλή ανάλυση.
  • Designs από early 2000s.
  • Απαίσιο writing.
  • Τα πάντα σχετικά με την Kaede.
  • Μηδενική προσωπικότητα.
  • Cringe.
  • Censored steam έκδοση.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel, Steam,
Platforms PC, PS2, PS3
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Navel
Εκδότης YumeHeaven
Διάθεση Steam, Mangagamer
Ημ. Διάθεσης 22 Nov, 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP SP2 and up
Επεξεργαστής Οτιδήποτε.
Μνήμη 1 GB RAM
Κάρτα Γραφικών DX9 (shader model 3.0) and up
Χωρητικότητα 4-5 Giga

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.