GameHorizon.gr

Sorcerer King Rivals Review

Φανταστείτε πως τα Civilization, Endless Legend και Might and Magic βρίσκονται σε ένα δωμάτιο και με ένα μαστίγιο και πυρωμένο σίδερο τα αναγκάζετε να λάβουν μέρος σε ένα όργιο. Κλαίγοντας, ουρλιάζοντας και υποφέροντας, κάνουν τη δουλειά τους (άρρωστα καθάρματα, το ξέρω πως το φαντασιώνεστε) και προκύπτει ένα μωρό. Έχει λίγο απ’ όλους, αλλά δεν μοιάζει με κανέναν 100%. Και το βαφτίσαμε Sorcerer King Rivals.

Αν δεν έχετε πάθει κρίση γέλιου ή αηδίας ακόμα, ας μιλήσουμε για το εν λόγω παιχνίδι. Το Sorcerer King Rivals είναι το standalone expansion (ποιος χρησιμοποιεί ακόμα τον όρο expansion εν έτει 2016;), που σημαίνει πως δεν χρειάζεστε το βασικό παιχνίδι για να παίξετε. Ανήκει στην εταιρία Stardock, παραγωγοί αρκετών “meh”, αλλά και καλών παιχνιδιών. Μερικά παραδείγματα είναι τα Offworld Trading Company, Sins of a Solar Empire: Rebellion, Galactic Civilizations 3 και το μπασταρδάκι μας, το Sorcerer King Rivals. Στην ουσία, πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι με το original, αλλά έχει δύο νέες factions, κάποια balance fixes και πολύ έξτρα περιεχόμενο.

Σαν τον Gul'Dan μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Σαν τον Gul’Dan μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Story

Για όσους είναι γνώριμοι με το σύμπαν, το Sorcerer King Rivals διαδραματίζεται μετά το Fallen Enchantress. Στον φανταστικό κόσμο του Elemental, μια μάγισσα, η Ceresa Fallen Enchantress του τίτλου), χρησιμοποίησε μαγεία που είχε χαθεί για αιώνες προκειμένου να σηκώσει στρατούς από ζόμπια και να κατακτήσει τον κόσμο. Ένας άλλος μάγος, ο Mirdoth, κατάφερε με μια συμμαχία όλων των φυλών να βρει ένα πανίσχυρο αντικείμενο, το Curgen’s Bane και να δώσει στην Ceresa το πουλ τα παπούτσια στο χέρι. Σιγά σιγά ο τυπάς έχασε το μυαλό του, εξαφανίστηκε, και επανεμφανίστηκε σαν πανίσχυρος αρχιμάγος (ή αλλιώς σαν Sorcerer King). Όντας τσαντισμένος για λόγους που κανένας δεν ήξερε, έκανε ένα ωραίο ολοκαύτωμα σε όποια φυλή και πόλη έβρισκε μπροστά του. Πλέον κυνηγά τα Shards of magic για να γίνει θεός, και εσείς πρέπει να τον προλάβετε, οδηγώντας μια από τις διαθέσιμες factions στην αποθέωση. Κυριολεκτικά. Πρέπει να γίνετε θεοί πριν από αυτόν.

Να πω εδώ πως δεν περίμενα να έχει τόσο lore και backstory το παιχνίδι. Και παραδόξως, το απόλαυσα. Δεν ήταν κακό, αλλά δεν θα γλυτώσετε από τα κλισέ που θα πέσουν βροχή πάνω σας.

Αυτό το κατσικοχώρι είναι η μεγαλύτερη πρωτεύουσα στο χάρτη.

Αυτό το κατσικοχώρι είναι η μεγαλύτερη πρωτεύουσα στο χάρτη.

Για παράδειγμα, θα δείτε τη διχόνοια και μίσος μεταξύ ξωτικών και ανθρώπων, τους νάνους που ζουν στα βουνά και γουστάρουν απομόνωση, ή το σατανικό κακό που πρέπει να νικήσετε ενώνοντας όλους τους κόπανους αρχηγούς πριν στρίψει ο ένας το λαρύγγι του άλλου. Κάτι καινούργιο δεν θα ήταν κακό σαν πλοκή ή χαρακτήρα ή φυλή, αλλά δύσκολα υπάρχει παρθενογένεση στα fantasy πλέον.

Gameplay

Όσοι έχετε παίξει Civilization, Endless Legend και Might and Magic, θα βρείτε πολλά γνώριμα στοιχεία. Θα ξεκινήσετε επιλέγοντας μια faction, η οποία έρχεται πακέτο με έναν sovereign, τον οποίο προορίζετε για θεό. Ο κάθε sovereign έχει πρόσβαση σε διάφορα spell books, ικανότητες και μονάδες, επηρεάζοντας το gameplay σας. Τα spell books στην ουσία είναι τα technology trees, απλά είναι μασκαρεμένα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Στην ουσία, με λίγες ώρες σε διαφορετικές factions θα διαπιστώσετε πως η μόνη διαφοροποίηση στις μονάδες είναι η εμφάνιση, οπότε όλα είναι θέμα army diversity, ηρώων και tech trees.

Και τι δεν κάνω για σας, ΚΟΠΑΝΟΙ, Ε ΚΟΠΑΝΟΙ!

Και τι δεν κάνω για σας, ΚΟΠΑΝΟΙ, Ε ΚΟΠΑΝΟΙ!

Ο σκοπός σας όπως είπαμε, είναι να γίνετε βεζύρης στη θέση του βεζύρη θεός στη θέση του θεού. Για να το πετύχετε, πρέπει να χτίσετε το στρατό σας και να ανατρέψτε τον Sorcerer King, πριν σας προλάβει και γίνει πιο δυνατός και από full tank Sion. Ξεκινάτε σαν υπόλογός του, με τον ίδιο να έχει κατακτήσει τον κόσμο. Αν τον αψηφήσετε κατευθείαν, θα φέρει τα στρατεύματά του να κάνουν την πόλη σας Κόσοβο.

Η επιβίωσή σας εξαρτάται από μια ισορροπία μεταξύ υποταγής και επέκτασης. Ο Sorcerer King θα έρθει αρκετές φορές να ρωτήσει πως πάει η επαρχία του ή να σας ζητήσει βοήθεια, και θα πρέπει να ξέρετε πότε να γονατίσετε, πότε να το φέρετε διπλωματικά και πότε να τον φτύσετε στη μούρη κουκούλα. Όσο το παίζετε καλό παιδί, θα σας δώσει συμβουλές, δώρα, στρατό, προμήθειες και ότι του ζητήσετε. Γιατί επαναστατείτε εναντίον του είπαμε;

Σκεφτείτε πως η αποθέωση είναι σαν ένα τεράστιο ρολόι. Οι πράξεις σας καθυστερούν τους δείκτες ή τους επιταχύνουν. Αν σας προλάβει, game over και πάλι απ’ την αρχή. Ο καλύτερος τρόπος να τον καθυστερήσετε είναι να βρείτε τα shards of magic και να τα οχυρώσετε, πριν ο παλαβιάρης τα κάνει σκόνη.

Όπως στα Might and Magic, έχετε κανονικές μονάδες και ήρωες. Οι ήρωες μπορούν να ανέβουν επίπεδο για να μάθουν νέες ικανότητες και να ανεβάσουν τα στατιστικά τους. Είναι οι οδοστρωτήρες σας στη μάχη, και μπορείτε να τους κάνετε πανίσχυρους αν τους φτιάξετε εξοπλισμό.

Might and Magic rip-off. Ποτέ δεν μου άρεσε εκείνο το παιχνίδι.

Might and Magic rip-off. Ποτέ δεν μου άρεσε εκείνο το παιχνίδι.

Για να φτιάξετε εξοπλισμό, αλλά και διάφορα πράγματα όπως φίλτρα, θα αξιοποιήσετε το loot system, που είναι αρκετά καλό. Η μάχες, τα quest και διάφορα γεγονότα θα αφήσουν τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σπαθιά, μπότες, θώρακες κτλ που χρειάζεστε απελπισμένα πολύ για να μην χάσετε παιχνίδι 5 ωρών σερί.

Μιας και το είπαμε, τα quest είναι το πιο απολαυστικό σημείο του παιχνιδιού. Μπορείτε να τα πάρετε από άλλες factions, από πανδοχεία ή από τυχαίες συναντήσεις. Τα quest στο Sorcerer King Rivals έχουν ένα σύστημα επιλογών, το οποίο αποφασίζει το αποτέλεσμα και τις ανταμοιβές που θα πάρετε. Αν και οι”καλές” επιλογές έχουν πλάκα σαν ατάκες, τίποτα δεν είναι πιο ξεκαρδιστικό από το να φέρεστε σαν αρχί κόπανοι σε φίλους και εχθρούς. Τι κι αν θυσιάσω όσους μου σπάνε τα νεύρα στο βασίλειο για να πετύχω συμμαχία με τους undead; Το άξιζε. Αν υπάρχει ένα πράγμα που κάνει το παιχνίδι μοναδικό, είναι το σπαρταριστό χιούμορ και οι ατάκες του χαρακτήρα σας.

Τουλάχιστον, το Sorcerer King Rivals έχει κρατήσει το personalization που είχε και το Endless Legend. Μπορείτε να αλλάξετε τα ονόματα στις μονάδες σας και τους ήρωες σας, μέχρι και να γράψετε δικά σας quest, αν σας αρέσουν κάτι τέτοια. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον Sir Cumference and the knights of the Pervy Table στη μάχη.

Γενικά, όλα είναι αρκετά καλά για ένα 4x strategy, αν και τα πάντα είναι κλεμμένα από κάπου. Δεν είναι κάτι κακό, αλλά στερεί από το παιχνίδι την αυθεντικότητα. Το μόνο αρνητικό είναι πως το doomsday mechanic με τον Sorcerer King σας περιορίζει αρκετά, καθώς αν επεκταθείτε πολύ γιατί τα πάτε καλά, θα τον αναγκάσει να σας αδειάσει πιο γρήγορα από σάπια πίτσα στα σκουπίδια.

Especially the ugly! Yeah, just take them, I never gave many shits anyway.

Especially the ugly! Yeah, just take them, I never gave many shits anyway.

Γραφικά

Για φετινό παιχνίδι, υπάρχει μια ανησυχητική έλλειψη ποιότητας και λεπτομέρειας στα γραφικά. Τα Might and Magic και Endless Legend έχουν υπέροχα γραφικά, γεμάτα χρώμα, λεπτομέρεια και αντικείμενα. Το Sorcerer King Rivals μοιάζει σαν παλιό Warcraft, με τετράγωνα πλακίδια, μικρή ποικιλία χρωμάτων και πολυγωνικά μοντέλα. Τουλάχιστον, αυτό σημαίνει πως μπορεί να το τρέξει και η κουτσή Μαρία, αν και ίσως δείτε κάποια περίεργα crashes χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Δεν είναι κακό, αλλά ένα παιχνίδι του 2016 που κάνει τους χαρακτήρες να φαίνονται σαν χρωματιστές φούσκες από κοντά, δεν με ελκύει και τόσο.

Ήχος

Fantasy είναι, οπότε να περιμένετε την κλασσική μεσαιωνική – κέλτικη θεματολογία. Επικές τρομπέτες, αποκρυφιστικές συνθέσεις και απειλητικοί τόνοι θα σας κρατήσουν καλή παρέα και θα το απολαύσετε μέχρι ένα σημείο. Το soundtrack θα το προσέξετε σίγουρα, αλλά δεν θα κάνει πολλά για να σας βάλει στο κλίμα. Η έλλειψη voice acting είναι επίσης απογοητευτική, καθώς η ανάγνωση των αστείων επιλογών διαλόγου από σωστές φωνές και με σωστό ύφος, θα κέρδιζε έξτρα πόντους.

"Ας πούμε τον σπαστικό μου γείτονα που παίζει Παντελίδη στη διαπασών στις 5 το πρωί."

“Ας πούμε τον σπαστικό μου γείτονα που παίζει Παντελίδη στη διαπασών στις 5 το πρωί.”

Final Verdict

Όσον αφορά τα 4x strategy, είναι από τα κατώτερα θα έλεγα, και παραείναι overpriced για αυτά που προσφέρει. Πάρτε το σε κάποια έκπτωση αν σας ψήνει τόσο και θέλετε κάτι εναλλακτικό, αλλιώς κυνηγήστε άλλους 4x τίτλους που αξίζουν τα λεφτά σας. Με αυτή την τιμή για αυτά που προσφέρει, όχι, εκτός αν έχετε λεφτά για σκότωμα. Για φαν του universe, ναι, με 50% έκπτωση τουλάχιστον.

Sorcerer King Rivals

5.4

Ιστορία

7.0/10

Ατμόσφαιρα

0.0/10

Γραφικά

5.5/10

Mουσική

6.5/10

Gameplay

8.0/10

Θετικά

 • Μάχες από Might and Magic
 • Gameplay από Endless Legend
 • Tech Trees από Civilization
 • Ευελιξία στην αντιμετώπιση των quest
 • Τρομερές ατάκες και απαντήσεις στους διαλόγους
 • Πλούσιο customization system
 • Καλό loot system
 • Καλοσχεδιασμένα στοιχεία RPG

Αρνητικά

 • Τίποτα που δεν θα έχετε ξαναδεί
 • Έλλειψη voice acting (το παιχνίδι το ζητάει!)
 • Απαρχαιωμένα γραφικά
 • Το doomsday mechanic σας περιορίζει πολύ
 • Καμία ουσιώδης βελτίωση σε σύγκριση με τους προκατόχους του

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Strategy
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Stardock Entertainment
Εκδότης Stardock Entertainment
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 22 Σεπ 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 10 / 8.1 / 7 SP1 / Vista SP2
Επεξεργαστής 2.2 GHz Dual Core Processor
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών 512 MB DirectX 9.0c Compliant Video Card
Χωρητικότητα 5 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!