GameHorizon.gr

Sorcery Jokers Review

Εδώ στο Gamehorizon, η Mangagamer μας έχει καλομάθει με high-production τίτλους, από τα ερωτοτροπικά ενός μέσου μαθητή Ιαπωνίας περιστοιχισμένου από κάποιο χαρέμι σχολιαροκόριτσων, μέχρι τα ερωτοτροπικά μιας πόρνης-καπαιτάνιου περιστοιχισμένης από κάποιο χαρέμι furry futanaris (και πιστέψτε το ή όχι, το δεύτερο δούλεψε καλύτερα απ’το πρώτο). Το Sorcery Jokers είναι από τις πρώτες περιπτώσεις που η “Ιαπωνίλα” που συνήθως κοροϊδεύω όχι μόνο δούλεψε, αλλά βασίλεψε.

Βασικά για να είμαι ειλικρινής, πιθανόν να απόλαυσα το Sorcery Jokers όσο το απόλαυσα ακριβώς επειδή στην αρχή με βάραγε αλύπητα με κακό writing και tropes τα οποία έχω δει χίλιες φορές και πλέον έχω συγχαθεί. Το visual novel (kinetic novel για την ακρίβεια, δηλαδή δεν έχετε επιλογές και στην ουσία πρόκειται απλώς για μια μεγάλη ιστορία) είναι πρακτικά έτοιμο για anime μεταφορά, κερδίζοντας τις καρδιές πολλών readers με ένα κλίμα action-μυστηρίου, στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι. Το πραγματικό ατού του τίτλου πάντως, είναι το σύστημα πολλαπλών πρωταγωνιστών του, εκ των οποίων έναν δεν χορταίνετε να βλέπετε και έναν θέλετε να σπάσετε στο ξύλο.

 

Story

Στη modern-day πόλη Agartha έχει εμφανιστεί μαγεία την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η κυβέρνηση έχει οργανωθεί γύρω απ’αυτό, ιδρύοντας σχολεία για την εκμάθησή της, χρησιμοποιώντας την σε κάθε είδος τεχνολογίας σαν καύσιμο και yada yada yada. Κλασσικό modern fantasy setting που έχετε δει καμιά εκατοστή φορές, σαν δικαιολογία για να έχουν οι χαρακτήρες μας cool δυνάμεις. Το setting περιπλέκεται αρκετά στην πορεία με συνωμοσίες μπηγμένες σε συνωμοσίες, όπου η κακιά κυβέρνηση κάνει πειράματα για να φτιάξει καλύτερες μαγείες κτλπ κτλπ, και το βασικό νόημα σαν σωστό mystery είναι οτι σχεδόν κάθε χαρακτήρας που συναντάμε ως Haruto ή ως Senri κρύβει από πίσω του ολόκληρο backstory που είναι δεμένο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο γενικότερο σενάριο, και κυρίως: Μας λέει ψέματα.

Sorcery Jokers (10)

Αυτή η πρόταση από τη Fiona περιγράφει τέλεια τον χαρακτήρα του Senri.

Τώρα, όπως είπα παραπάνω, το Sorcery Jokers (του οποίου το όνομα, spoilers, δε θα βγάλει ποτέ νόημα πέρα από το οτι ακούγονταν cool στα αυτιά ενός Ιάπωνα σεναριογράφου), κερδίζει το κοινό του κυρίως χάρη στο gimmick των πολλαπλών οπτικών γωνιών. Ενώ το μέσο visual novel έχει μόνο έναν πρωταγωνιστή και βλέπουμε τα πάντα μέσα απ’τα δικά του μάτια, στο Sorcery Jokers αλλάζουμε οπτικές γωνίες από συνολικά έξι major χαρακτήρες στην πορεία, + διάφορους λιγότερο σημαντικούς για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Οι πιο κύριοι βέβαια, είναι οι dual πρωταγωνιστές μας, ο Haruto και ο Senri.

 

Παρά τις (λίγες) hentai σκηνές του, το Sorcery Jokers είναι mystery visual novel, όχι dating sim.

 

Αν σας ζητούσα να συνοψίσετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μέσου, βαρετού shounen πρωταγωνιστή σε μία λίστα, κατά πάσα πιθανότητα θα μου περιγράφατε τον Haruto. Παντελής έλλειψη χαρακτήρα πέρα από τα κλασσικά “too kind” και “justice warrior”; Check. Αδιάφορες broken powers; Check. Γυναίκες που να στοιβάζονται μπροστά του αλλά αυτός παραείναι γ@μωπαρθένος για να κάνει τίποτα; Check. High-school student; Check. Θεόχαζο τεράστιο claymore κατευθείαν από Final Fantasy; Check. Η απόφαση του Sorcery Jokers να αφιερώσει τις δύο πρώτες ώρες του από την οπτική γωνία αυτού του ανυπόφορου μπάσταρδου (literally) με έκανε να θέλω να παρατήσω το παιχνίδι στην αρχή. Όταν η catch-phrase κάποιου είναι “That wouldn’t be playing fair.”, ξέρεις οτι από κοντά θα του έσκαγες μπουνιά στο πρώτο δεκάλεπτο. Από την άλλη, (δόξα τον Πανάγαθο Y’Golonac), έχουμε τον Senri.

Sorcery Jokers New (3)

Δείγμα των menu που ξεκλειδώνετε στο end-game. Όπως βλέπετε, έχει 8 ολόκληρες σελίδες από CGs.

Θα προτιμούσα να αποφύγω τα spoils όταν πρέπει να περιγράψω τι εστί Senri, αλλά τα παρακάτω παραδείγματα, κατευθείαν από την ιστορία του Sorcery Jokers, πιστεύω αρκούν για να σας δώσουν μια ιδέα: Ο Senri, είναι κάποιος που στα πέντε πράγματα που λέει, τα εφτά είναι ψέματα. Ο Senri, είναι κάποιος που δεν έχει πρόβλημα να βεβηλώσει το πτώμα μιας φίλης του, lootάροντάς το για λεφτά και πληροφορίες σε βαθμό βλασφημείας. Ο Senri, είναι το είδος ατόμου που πιστεύει οτι αν έχεις μπλέξει τόσο πολύ που οι μπλόφες δεν αρκούν για να τη γλιτώσεις, το πρόβλημα ήταν οτι δεν μπλόφαρες αρκετά. Ο Senri, θα τραβήξει πιστόλι σε ξιφομαχία. Ο Senri, ξέρει να εκτιμάει τα ενεργειακά ποτά και κατεβάζει Red Bull μέρα-νύχτα (“Red Elephant” στο παιχνίδι). Ο Senri, βλέπει αθώους να σφάζονται και λέει “Bored now, πάω σπίτι μου.”. Ο Senri, θεωρεί οτι κάνει χάρη σε γυναίκες όταν του παίρνουν πίπα. Ο Senri, από την αρχή του παιχνιδιού μέχρι το τέλος του, θα κάνει το σωστό μόνο αν τον συμφέρει, είναι περίεργος, δε βαριέται και ξύπνησε από το καλό πλευρό εκείνη τη μέρα. Θα μπορούσα να συνεχίσω.

Δειγματοληπτικά, mini-εικόνες (πατάτε για μεγαλύτερη ανάλυση) από το h-content του παιχνιδιού. Είπα να πάω για τα πιο συγκρατημένα αυτή τη φορά:


Sorcery Jokers (14)

 

 

 

Χωρίς καμία υπερβολή, λέω οτι ο Senri είναι ίσως ο αγαπημένος μου χαρακτήρας σε anime και visual novel. Ο τύπος trollάρει από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφήνει τα προβλήματά του σε άλλους χωρίς δισταγμό και γενικά δε δίνει δεκάρα για άτομα που δεν του φαίνονται άμεσα χρήσιμα. Από την άλλη παίζει, παίζει και όχι, να τρέφει όντως συμπάθια για τους συνεργάτες του, ενώ δε φοβάται να τεθεί σε κίνδυνο ο ίδιος, κινούμενος πάνω απ’όλα από την περιέργειά του. Ειδικά από τη στιγμή που θα καταλάβετε ΠΟΣΟ ακριβώς μπλοφάρει ο Senri στη ζωή του και στις μάχες του, θα αρχίσετε να νιώθετε πραγματική αγωνία σε κάθε σκηνή μαζί του, αναρωτόμενοι μέχρι πού θα καταφέρει να φτάσει ποντάροντας μόνο στον ψυχολογικό πόλεμο και στο να είναι απρόβλεπτος. Τελικά, αρκούν οι εννιά ζωές για να μη σκοτώσει η περιέργεια τη γάτα;

Sorcery Jokers (15)

Μαντέψτε για ποιον μιλάει.

Ιδού το σημερινό roster χαρακτήρων. Θυμίζουμε, μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε πλήρη ανάλυση (τα πιο πικάντικα είναι πιο κάτω).

 

Sorcery Jokers (24)Haruto: Φωνάζει “πρωταγωνιστής” από το χιλιόμετρο και είναι απλώς αδιάφορος. Με διαφορά το χειρότερο κομμάτι του Sorcery Jokers.

 

Sorcery Jokers (1)Senri: Ένα γ@μημένο διαμάντι.

 

Sorcery Jokers (2)Asahi: Η κοκκινομάλλα loli είναι time-traveller, όπως θα μαντέψετε από τα πρώτα 5 λεπτά που εμφανίζεται στην οθόνη, και διακατέχεται από μια αθωότητα και αγάπη για δικαιοσύνη (…) που την τραβάει αμέσως στο Haruto. Αν δεν ήταν loli μάλλον θα είχε φάει κι αυτή μπουνιά από κοντά, αλλά προς το τέλος ο χαρακτήρας της φτιάχνει κάπως, ή ίσως απλώς τη συνηθίζετε. Προς το τέλος του παιχνιδιού καταντάει περισσότερο cheerleader, αν και έχει γενικά καλούτσικο character arc.

 

Sorcery Jokers (7)Riku: Η δεύτερη κοπέλα του Haruto, μετά την Asahi, η Riku είναι η κλασσική “cool beauty” με στοιχεία tsundere διάσπαρτα στο χαρακτήρα της. Έχει ίσως το καλύτερο character arc στο παιχνίδι, δεδομένου οτι την Fiona για κάποιο λόγο δε θα τη συμπαθήσετε και ο Senri μένει πάνω κάτω σταθερός στις ανύπαρκτες αξίες του. Η Riku μας χάνει όσο παίζει τον straight man για το Haruto και την Asahi, αλλά στις σκηνές δράματος θα την αγαπήσετε.

 

Sorcery Jokers (20)Noah: Η Noah μπαίνει στην ιστορία κατά τη μέση της, και αντίθετα με την Asahi και το Haruto που είναι αγνοί λόγω προσωπικής βλακείας, η Noah είναι αθώα γιατί κυριολεκτικά αποκτά συνείδηση μόλις έρχεται σε επαφή με τον Senri. Είναι η μοναδική χαρακτήρας χωρίς κρυφές ατζέντες στο παιχνίδι, και η μοναδική για την οποία ο Senri φέρει συμπάθια σε βαθμό αυτοθυσίας (μα τον Cthulhu σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ που να μην του αποφέρει κέρδος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο). Για να πω την αλήθεια τα αστεία μαζί της γίνονται cringy σε ένα-δυο σημεία, αλλά τα καταφέρνει άριστα στον κύριο ρόλο της, που είναι να αναπτύξει το χαρακτήρα του Senri.

 

Sorcery Jokers (4)Fiona: Η δεύτερη girl του Senri, η Fiona αλλάζει στρατόπεδα τόσο συχνά που ακόμα και αφού “εξιλεωθεί” στο τρίτο arc του παιχνιδιού, θα έχετε χτίσει μια αντιπάθεια για τον ξεροκέφαλο χαρακτήρα της. Powerhouse που φέρνει τον Senri στα άκρα των ικανοτήτων του, η αδερφή-δολοφόνος έχει σεβαστότατο character-arc το οποίο όμως λήγει απογοητευτικά και με cliche. Θα έλεγα οτι παραείναι perfect για να βγαίνει ρεαλιστική, το οποίο της αφαιρεί πολλούς πόντους.

 

Sorcery Jokers (25)Ruu: Μπορεί το “Rururu” να μην πλησιάζει το “pun pun pun”, αλλά η τύπισσα παραμένει τρελή για δέσιμο. Ικανοποιητικότατη villain που τελικά επισκιάζει ακόμα και τον τελικό κακό με την ψυχωτική και σαδιστική συμπεριφορά της, το παιδιάστικο, magical girl getup της ταιριάζει τέλεια, ενώ ο χαριτωμένος τρόπος που μιλάει, αν και ελαφρώς cliche, είναι πολύ ευχάριστη αντίθεση στο μακελιό που προκαλεί. Το μόνο voice-acting στο παιχνίδι που θα σας μείνει.

 

Από τους πιο minor χαρακτήρες μου άρεσαν πολύ η Ageha και η Akeno, οι οποίες είχαν πολύ διαφορετικές αλλά και πολύ καλογραμμένες προσωπικότητες (ειδικά στην αρχή του δεύτερου “arc” του παιχνιδιού για την Ageha).

Για τα hentai κομμάτια του τίτλου μην περιμένετε και πολλά, έχουν διάρκεια σφηνάκι και έχω την εντύπωση οτι τα έβαλαν απλώς για να τα βάλουν (σύνολο τρεις πίπες ή παρεμφερή μόνο, + μερικά suggestive shots που εξαφανίζονται πριν καλά καλά εμφανιστούν) και κατά τ’άλλα το Sorcery Jokers φαίνεται πιο απασχολημένο με το να περιγράφει σκηνές μάχης με το τσουβάλι. Υπάρχουν extra h-scenes στα epilogues, τα οποία για κάποιο λόγο είναι ξεχωριστά του main story και έχουν ξεκάθαρα φτιαχτεί για fanservice, αλλά ακριβώς για αυτό το writing τους είναι πολύ χειρότερο από το κανονικό. Εννοείται οτι για οποιοδήποτε h-content θα χρειαστεί να κατεβάσετε το adult patch (το οποίο θα βρείτε πατώντας σε αυτό το link). Πάντως το πραγματικά πιπεράτο περιεχόμενο θα το βρείτε στα epilogues.

Sorcery Jokers (21)

Gameplay

Στην αρχή το Sorcry Jokers διακλαδώνονταν πολύ, επιτρέποντάς σας μέσα από ένα στιλάτο menu να διαλέξετε εναλλακτικές οπτικές γωνίες των ίδιων γεγονότων. Από τη δεύτερη arc και μετά (πέντε σύνολο) το παιχνίδι φαίνεται να ξεχνάει αυτό το menu, και μας οδηγεί μόνο του από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο, όντας πολύ πιο γραμμικό. Για να πω την αλήθεια το παιχνίδι παρακράτησε, με το Steam να σημειώνει πάνω από 50 ώρες σύνολο για να το τερματίσω. Ειδικά στις φάσεις που μόλις έχετε τελειώσει μια χορταστικότατη δόση Senri και μετά πρέπει να αντέξετε ένα ατελείωτο δίωρο Haruto γιατί κάτι πρέπει να κάνει και αυτός ο μ@λάκας, θα νιώθετε να πονάτε, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο.

Σαν kinetic novel, δεν υπάρχουν πολλαπλά τέλη. Όταν το παιχνίδι θα σας ζητάει να διαλέξετε πρωταγωνιστή, κάπου στο δεύτερο arc, στην ουσία επιλέγετε απλώς σειρά προτεραιότητας, καθώς ότι και να γίνει για να προχωρήσετε πρέπει να παίξετε τις σκηνές και του ενός και του άλλου. Με εκνεύρισε αρκετά η έλλειψη backtracking, καθώς πολλές φορές προσπερνούσα voice-overs κατά λάθος και δεν είχα τρόπο να τα ξανακούσω, όχι οτι το voice-acting ήταν τίποτα το τραγικό.

Technical

Στα τεχνικά το Sorcery Jokers φαίνεται οτι έχει γερό budget από πίσω του, το είδος budget που του έχει αγοράσει χαλαρά μια θέση για anime release στα επόμενα 2-3 χρόνια, με ικανοποιητικότατα high-definition γραφικά και μπόλικα CGΙ. Είναι επίσης το είδος budget που αγοράζει ποιοτικούς, κλασσικούς voice-actors, οι οποίοι όμως δεν ξεφεύγουν ποτέ από το απλώς “καλό”. Είδα μεγάλα ονόματα στα credits του Sorcery Jokers, αλλά ακριβώς επειδή είναι μεγάλα ονόματα, η ηθοποιία τους περνάει αδιάφορη. Με εξαίρεση τη Ruu, κανένα άλλο voice από ένα πλήρως voice-acted παιχνίδι 50+ ωρών δε θα σας μείνει (ούτε καν η φωνή του Senri), το οποίο είναι κρίμα.

Sorcery Jokers (5)

Μία από τους πιο μέτριους side-characters.

Final Verdict

Αν είναι να πάρετε το Sorcery Jokers, θα το πάρετε για την ιστορία του και τα υψηλά production values του, όχι για dating sim. Το μυστήριο και η ίντριγκα πάνε σύννεφο σε συνδυασμό με δεκάδες σκηνές μάχης, ενώ ο χαρακτήρας του Senri, του ενός από τους δύο πρωταγωνιστές, είναι σκέτη απόλαυση στο διάβασμα. Τώρα δυστυχώς ο άλλος πρωταγωνιστής είναι ένας καρκίνος που συμβολίζει όλα όσα είναι λάθος με την “ιαπωνίλα”, αλλά ακόμα και με το δικό του στίγμα το Sorcery Jokers παραμένει ένας αξιοπρεπέστατος τίτλος που προτείνεται για αγορά.

Το Gamehorizon δίνει το thumbs up για αγορά.

7.5

Story

7.0/10

Characters

7.0/10

Sound

8.0/10

Graphics

8.0/10

Θετικά

 • Motherf@cking Senri.
 • Ατμόσφαιρα μυστηρίου.
 • Δυνατό supporting cast.
 • Πλήρως voice-acted.
 • Το voice-acting της Ruu.
 • Πολλά CG.

Αρνητικά

 • Δε λέει να τελειώσει.
 • Στην αρχή το τραβάνε όσο δεν πάει.
 • Haruto και ελαφρώς Asahi.
 • Επιλογές να'χαμε να λέγαμε.
 • Γενικά αδιάφορο voice acting.
 • Πρέπει να κατεβάσετε adult patch.
 • Απογοητευτικότατος τελικός villain.
 • Στο τέλος όλοι βγάζουν dunamis απ'τον κ@λο τους.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel, Mystery
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης 3rd Eye
Εκδότης Mangagamer
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 13 Ιανουαρίου 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows Vista or newer
Επεξεργαστής Core2Duo 1.8GHz
Μνήμη 3 GB RAM
Κάρτα Γραφικών 1920x1080
Χωρητικότητα 7200 MB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.