GameHorizon.gr

Stellaris Review – Πότε Πέρασε η Ώρα;

Stellaris σε μισώ ειλικρινά, είσαι σαν το κακό αγόρι που ότι και αν κάνει πάω πάλι πίσω του χωρίς να ξέρω το λόγο. Είχα την εντύπωση πως ήταν από εκείνα τα λεγόμενα strategy games που απλά χτίζεις στρατό και νικάς χωρίς καμία δυσκολία μέχρι να ανεβάσεις τη difficulty του παιχνιδιού. Τελικά ήταν κάτι πάρα πολύ παραπάνω, ήθελε στρατηγική και μέχρι και στη μέτρια δυσκολία ήταν challenging. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέχετε, από πόρους μέχρι και τις διαφορετικές γνώμες των αποίκων σας.

 Gameplay

Ως ένα 4X θα κάνετε 4 πράγματα συνέχεια : eXplore, eXpand, eXploit, και eXterminate. Ας αρχίσουμε από την “εξερεύνηση”. Αν και δεν έχει κάτι το ενδιαφέρον η πιο γνωστή τακτική είναι να στέλνετε τα πολεμικά πλοία σας σε διάφορους πλανήτες και άμα δείξει το εικονίδιο ενός πλανήτη, το εξερευνάτε. Αν και θα προτιμούσα κάποια αλλαγή στο κομμάτι “ανίχνευσης” πλανητών, οι devs δημιούργησαν μια ισορροπία για τις “αυτοκρατορίες” που επεκτείνονται πολύ γρήγορα. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι η “επέκταση”, εδώ θα φανεί εάν δίνετε σημασία στους ανθρώπους σας και τη γνώμη τους για τις κινήσεις σας. Κάθε φορά που εποικίζετε ένα νέο πλανήτη, δημιουργείτε ένα νέο faction με τις δικές του ιδεολογίες και απαιτήσεις. Θα κάνετε τα πάντα για τους κρατήσετε ευχαριστημένους ή δεν θα δώσετε σημασία και συνεχίσετε;. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να σας κοστίσει το παιχνίδι, η γνώμη τους θα κατεβάσει την απόδοση στη παραγωγή πόρων, προκαλώντας ακόμα και αλλαγή “αρχηγού”.

Stellaris

Όσο για τα τελευταία 2 κομμάτια, το exploit και exterminate, υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο. Οι μάχες είναι πολύ απλές. Εάν για παράδειγμα ο στρατός σας έχει ισχύ 6000 και του αντιπάλου έχει 5000 και πάτε σε μάχη είναι σίγουρο πως θα νικήσετε και μετά τη μάχη ο αντίπαλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν θα προλάβει να δημιουργήσει νέο στρατό οπότε του καταστρέφετε ότι έχει μέχρι να παραδοθεί. Και εδώ χαλάει λίγο το ωραίο σύστημα των 4X παιχνιδιών γιατί ένας ολόκληρος πόλεμος τις περισσότερες φορές θα είναι μια μάχη 4 δευτερολέπτων. Ένας πόλεμος δεν θα έπρεπε να είναι τόσο απλός, ένα από τα πιο “δραστήρια” πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο βαρετά.

Τι έχει να προσφέρει το Stellaris;

Το Stellaris έχει ένα Singleplayer mode και φυσικά ένα multiplayer mode, τίποτα δεν αλλάζει εκτός από το γεγονός ότι παίζεις με ανθρώπους. Το τι βρήκα ενδιαφέρον στο Stellaris είναι η “trial and error” μέθοδος του,δεν σου δίνει πολλά για να σας βοηθήσει και θα χάσετε κάμποσες φορές, είναι αναπόφευκτο. Δυστυχώς εδώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μου παράπονα μου για το Stellaris: το trial and error, διότι εδώ υπάρχει λόγο της έλλειψης ενός καλού tutorial. Όλα είναι τόσο… Υπερβολικά στην αρχή. Το tutorial δεν βοηθάει πολύ, απλά αναφέρει τι μπορείς να κάνεις στη “καρτέλα 1” για παράδειγμα αλλά δεν σου δείχνει ακριβώς πώς να το κάνεις.

Stellaris

Ας μιλήσουμε για κάτι που θα έπρεπε να ξέρουν όλοι οι μελλοντικοί αγοραστές του Stellaris: Θα χρειαστείτε έναν καλό υπολογιστή, όπως βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία. Αυτός είναι ένας “μικρός” γαλαξίας 600 αστεριών. Και αυτή είναι μια από τις κάμποσες ρυθμίσεις που έχει το Stellaris. Οι δύο πιο ενδιαφέρον ρυθμίσεις είναι η δημιουργία μιας “αρχαίας” αυτοκρατορίας η οποία έχει τεχνολογία ανώτερη από εσάς σε όλους τομείς, από όπλα,άμυνες μέχρι και πόρους, αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί.Η άλλη ενδιαφέρον επιλογή η οποία τη μισώ με τη καλή έννοια είναι τα end game crises τα οποία φέρνουν τη καταστροφή στο γαλαξία με διάφορους τρόπους, από μαχητές από άλλη διάσταση μέχρι ρομπότ βγαλμένα από το Terminator. Πρέπει να πως προτιμώ τα end game crises. Είναι πιο επικίνδυνα και επηρεάζουν τους πάντες, ενώ οι αρχαίες αυτοκρατορίες δεν νιώθουν και πολύ μοναδικές.

Το Stellaris είναι από εκείνα τα παιχνίδια που είναι εύκολο να μάθεις τα βασικά αλλά δύσκολο να γίνεις αφεντιά. Κάθε φορά έχανα, αλλά μάθαινα κάτι σημαντικό και μου έδινε την ευκαιρία να δοκιμάσω άλλη στρατηγική. Το γεγονός ότι δημιουργείς τη δικιά σου αυτοκρατορία, για παράδειγμα μια ξενοφιλική δημοκρατία ή μια στρατιωτική ολιγαρχία, η επιλογή είναι πάντα δική σας. Αν και τα γραφικά δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό βρήκα τον εαυτό μου να ζουμάρω συχνά στα αστέρια και τις μάχες.

Stellaris

Τελικές σκέψεις

Το stellaris είναι ένα ωραίο παιχνίδι που πιστεύω πως θα αρέσει περισσότερο σε  άτομα που παίζουν παιχνίδια στρατηγικής. Αν θέλετε να αρχίσετε να παίζετε παιχνίδια στρατηγικής θα πρότεινα κάποιο άλλο στη θέση του λόγο του κακού tutorial. Αν και έχει τα αρνητικά του πρέπει να παραδεχτώ πως είναι λίγο εθιστικό, ειδικά αν αποφασίσετε να κάνετε λίγο roleplay. Θέλω πολύ να το προτείνω, είναι ένα καλό strategy game αλλά όχι και το καλύτερο. Αλλά τα αρνητικά του δεν είναι το θέμα εδώ και πάλι θα αξίζει να το αγοράσετε, το πρόβλημα είναι η τσιμπημένη τιμή του. Δεν ξέρω για ποιο λόγο κοστίζει τόσο αλλά σε περίπτωση κάποιας έκπτωσης είναι ένα must buy. Το μόνο που με ανησυχεί σε ποιο σημείο αρχίζει να γίνεται μονότονο, έχω κάμποσες ώρες στο Stellaris και αυτό με κάνει να πιστεύω πως εάν δεν σας αρέσει η στρατηγική μετά τις 100 ώρες ίσως το Stellaris αρχίσει να γεμίζει με σκόνη.

0.00
8

Atmosphere

9.5/10

Sound

6.5/10

Gameplay

8.5/10

Graphics

7.5/10

Θετικά

  • Εθιστικό
  • Νιώθει πραγματικά σαν το διάστημα
  • Καλές ingame επιλογές για το παιχνίδι
  • Έξυπνο AI

Αρνητικά

  • Κακό tutorial
  • Μπορεί να γίνει μονότονο μερικές φορές
  • Ο πόλεμος μπορεί αν τελειώσει σε μια μάχη

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre 4X,Strategy,Grand Strategy,Sci-fi
Platforms PC, Playstation 4, Xbox One
Αρ. παικτών Singleplayer,Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης Paradox Development Studio
Εκδότης Paradox Interactive
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης 9 Μαΐου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής AMD Phenom II X4 850 ή Intel i3 2100
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών AMD HD 6850 ή Nvidia GTX 560TI
Χωρητικότητα 4GB διαθέσιμος χώρος

Χρήστος Αντωνιάδης
Your friendly neighborhood reviewer