GameHorizon.gr

Sword Legacy: Omen Review – Μεσαιωνικό XCOM

Κάποια στιγμή το αφτί σας σίγουρα θα πήρε χαμπάρι μια σχετικά παλιά σειρά που λέγεται “XCOM”. Το reboot της το 2012 την έκανε πιο προσιτή στο σύγχρονο κοινό και παραμένει μια από τις ιδανικότερες επιλογές σας, αν είστε λάτρεις των tactical RPGs. Το Sword Legacy: Omen που κυκλοφόρησε φέτος πατάει στα χνάρια των XCOM, αλλά τολμάει να κάνει διάφορες αλλαγές τόσο στο σενάριο και το setting όσο και στο gameplay του. Το ερώτημα είναι, καταφέρνει να πετύχει κάτι με αυτό ή τρέχει πίσω από το πρότυπο του σαν παιδάκι που το παράτησαν οι γονείς του στα mall;

Story

Το Sword Legacy: Omen διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του μεσαίωνα, σε μια Βρετανία που έχει κάποια lowkey στοιχεία φαντασίας όπως μαγεία και elves. Αν έχετε δει Vikings ή Lost Kingdom, πολλές από τις περιοχές που αναφέρονται στην πλοκή θα τις δείτε και εδώ. Πρωταγωνιστής είναι ο Uther Pendragon, διοικητής του στρατού του βασιλείου της Mercia και (στα κρυφά πάντα για να μην φύγει κανένα κεφάλι) αφόρητα καψούρης με την πριγκίπισσα της Mercia. Μια μέρα που όλα είναι φαινομενικά καλά και ωραία, η Mercia δέχεται την ξαφνική επίθεση του βασιλείου του Wessex, ο βασιλιάς σκοτώνεται και η πριγκίπισσα απάγεται α λα Princess Peach. Ο Uther, σαν gritty badass που είναι, συγκεντρώνει μια ομάδα που αποτελείται από τον ίδιο, τον μισότρελο μάγο Merlin, τον “εντελώς-στον-κόσμο-του” υποψήφιο ιππότη Duanne και την κλέφτρα με την κοφτερή γλώσσα Gwen.

Σκοπός τους είναι να σώσουν την πριγκίπισσα και να αποκαταστήσουν το βασίλειο της Mercia, πριν το Wessex φέρει τον πόλεμο σε όλη την Βρετανία. Προφανώς όπως καταλάβατε, μιλάμε για την ιστορία του μπαμπά του βασιλιά Αρθούρου η οποία έχει υποστεί πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις από τον θρύλο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν και το σενάριο πέφτει στην παγίδα αρκετών RPG κλισέ, όπως η damsel in distress, ο κακός βασιλιάς που θέλει να κυβερνήσει τον κόσμο και η ύπαρξη του chosen one που θα σώσει τους πάντες, δεν είναι καθόλου κακογραμμένο και το βρήκα πολύ ευχάριστο. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα σημαντικά plot holes ενώ, αν και απλοϊκό, ήταν αρκετό για να κρατήσει το ενδιαφέρον μου. Επιπλέον οι χαρακτήρες με τους οποίους θα ξεκινήσετε, αλλά και όσοι βρείτε στον δρόμο σας, είναι ξεχωριστοί ενώ στους διαλόγους τους θα παρατηρήσετε πως ο καθένας έχει τις δικές του φιλοδοξίες.

Gameplay

Όσον αφορά το gameplay, όπως είπαμε παραπάνω το Sword Legacy: Omen ακολουθεί τα πρότυπα του XCOM. Έχετε ένα party 4 χαρακτήρων με τον καθένα να έχει την δική του class, το δικό του gear και τα δικά του skills. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τα skill points που κερδίζετε είναι διαθέσιμα για όλους τους χαρακτήρες, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πάνω σε ποιόν από όλους θα επενδύσετε. Προσωπικά το βρήκα αρκετά εκνευριστικό σαν σύστημα, καθώς το progression γίνεται πολύ πιο αργούς ρυθμούς, ειδικά στην αρχή και δεν πρόκειται ποτέ να φτάσετε στο τέλος της ιστορίας με όλους τους χαρακτήρες maxed out. Όσον αφορά τις μάχες, πρόκειται το παραδοσιακό turn based σύστημα που βασίζεται σε action points για κίνηση και επίθεση, αλλά με μερικές ενδιαφέρουσες προσθήκες. Για παράδειγμα, οι πισώπλατες επιθέσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές σε σύγκριση με ένα frontal assault, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να κινηθείτε με σύνεση και προσοχή γιατί αυτό μπορούν να σας το κάνουν και οι εχθροί σας. Επιπλέον θα πρέπει να μελετήσετε με προσοχή την κάθε πίστα, καθώς υπάρχουν enviromental hazards που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Δύο παραδείγματα είναι ledges στα οποία μπορείτε να σπρώξετε τους εχθρούς σας με το shield bash του Uther ή με το pole push του Duanne για ένα γρήγορο instakill και βαρέλια με πίσσα τα οποία προκαλούν ζημιά στα action points όποιου πατήσει μέσα τους.

Αν θέλετε ένα μεσαιωνικό RPG με dark humour και πρωτότυπο gameplay, ρίξτε μια ματιά στο review του Graveyard Keeper.

Πέρα από τα παραπάνω, το Sword Legacy: Omen δεν διαθέτει κάποια άλλη καινοτομία που θα το ξεχώριζε από άλλα tactical RPGs. Οι χαρακτήρες και οι classes τους σας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε το party που προτιμάτε καλύτερα, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα οι υπόλοιποι θα περνάνε το χρόνο τους στο camp σας, σκοτώνοντας μύγες. Οι επιλογές σε gear είναι αρκετά περιορισμένες χωρίς κάποιο τρομερό αντίκτυπο στο gameplay, ενώ αρκετά κομμάτια λειτουργούν με ένα trade σύστημα όπου θα θυσιάζετε κάποιο stat όπως action points για περισσότερα resistances ή το ανάποδο. Ένα άλλο αρκετά αρνητικό σημείο είναι το scaling, καθώς κάποιες πίστες είχαν πολύ πιο απότομη κλιμάκωση δυσκολίας από το αναμενόμενο, πράγμα που σημαίνει πως θα περάσετε αρκετές ώρες στα δάση της Broken Britannia σκοτώνοντας mobs για να κάνετε level up τους χαρακτήρες σας.

Technical

Όσον αφορά τα γραφικά, το Sword Legacy: Omen είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιεί καρτουνίστικα γραφικά που αφήνουν μια αίσθηση πως τα πάντα είναι σχεδιασμένα στο χέρι (άσχετα που δεν είναι). Τα περιβάλλοντα είναι πολύ όμορφα με αρκετές λεπτομέρειες από τις πρώτες σας μάχες στα δάση της Mercia μέχρι τα καταπράσινα δάση και τα παγωμένα κάστρα του Βορρά. Οι χαρακτήρες είναι επίσης πολύ όμορφα σχεδιασμένοι με ικανοποιητικά animations στην διάρκεια της μάχης, αν και τα animations στην διάρκεια του διαλόγου είναι φτωχικά και περιορίζονται σε βλεφαρίσματα. Επιπλέον υπάρχει και ένας μικρός βαθμός gore όπως θα δείτε και στα screenshots με γουρούνια να τρώνε σάπια πτώματα, αποκεφαλισμούς σας finishing moves στη διάρκεια της μάχης και άλλα.

Στο ηχητικό κομμάτι τα πράγματα είναι κάπως πιο μέτρια. Το Sword Legacy: Omen δεν έχει πολλά να προσφέρει όσον αφορά το voice acting ενώ η μουσική, αν και μεσαιωνική που ταιριάζει στο κλίμα του παιχνιδιού, δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει ή να είναι αξιομνημόνευτη. Τουλάχιστον τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά ενώ το soundtrack παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ποικιλία, κάτι που βλέπουμε κάπως δύσκολα στα indies που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια.

Final Verdict

Το Sword Legacy: Omen δεν είναι καθόλου κακό, το αντίθετο μάλιστα είναι αρκετά καλό. Το μόνο του πρόβλημα είναι πως δεν τόλμησε αρκετά να ρισκάρει με κάποια νέα προσθήκη ή πρωτοπορία στο gameplay, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ξεχωρίσει από άλλα tactical RPGs που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά έχει solid gameplay (με μερικές χαζές επιλογές όπως το skill system), μια ενδιαφέρουσα ιστορία με καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και συμπαθητική παρουσίαση που θα σας είναι ευχάριστη στο μάτι. Αν βαρεθήκατε το XCOM και θέλετε κάτι διαφορετικό, είναι μια από τις καλύτερες σας επιλογές. Gamehorizon approves!

7.4

Γραφικά

7.5/10

Ήχος

6.5/10

Σενάριο

8.0/10

Gameplay

7.5/10

Θετικά

  • Solid tactical RPG gameplay
  • Συμπαθητικά και ξεχωριστά γραφικά
  • Καλογραμμένο σενάριο με ενδιαφέροντες χαρακτήρες
  • Διάφοροι τρόποι να σκοτώσετε εχθρούς στις μάχες

Αρνητικά

  • Δεν προσφέρει κάποια καινοτομία στο gameplay
  • Χαζό skill system
  • Κάπως απλοϊκό σενάριο

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms
Αρ. παικτών
Εταιρία Ανάπτυξης
Εκδότης
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα
Επεξεργαστής
Μνήμη
Κάρτα Γραφικών
Χωρητικότητα

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!