GameHorizon.gr

Sylvio 2 Review – Όταν η Φθήνια Είναι Καλύτερη από την Ακρίβεια

Τόσα σκουπίδια έχουν περάσει από τα χέρια μου από τότε που μπήκα σε αυτό το site. To Lovekami: Useless Goddess, το Perception, το Bullet Soul… Θα έλεγε κανείς οτι τα σκουπίδια του gaming έρχονται σε κάθε μορφή και είδος, εκεί που δεν το περιμένεις. Εξαιτίας του Perception είχα μάθει οτι ότι first person και horror δεν είναι απαραίτητα καλό, αλλά θεωρούσα οτι το Perception ήταν κάτι που συμβαίνει μια φορά, όταν ευθυγραμμίζονται τα άστρα. Μια φεμινιστική μπούρδα που σπίλωσε το καλό όνομα του first person horror, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετή για να χάσω την πίστη μου στο είδος. Ιδού λοιπόν το Sylvio 2, το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ παιχνίδι που έχω παίξει στο Gamehorizon, εδώ για να καταμαυρίσει το λαμπρό όνομα του first-person horror.

Sylvio 2 (12)

Story

Το Sylvio 2 λαμβάνει χώρα σε μια σειρά “νησιών”, όπου έγινε κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους κάηκαν ζωντανοί και εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο μιας occult resercher, η οποία πηγαίνει από θαμμένο-στην-κρύα-λάβα σπίτι σε θαμμένο-στην-κρύα-λάβα σπίτι, καταγράφοντας τα μηνύματα που τις αφήνουν τα φαντάσματα εκεί. Στην αρχή αρχή του παιχνιδιού ελέγχετε για περίπου 5 λεπτά τον αδερφό της κυνηγού μας, ο οποίος την ψάχνει στο ολοκαίνουριο, γυαλισμένο πλοίο ενός φίλου του. Αφού αναλάβετε την Julliette (την πρωταγωνίστρια) βρίσκετε το πλοίο στην ίδια θέση αλλά σκουριασμένο (κάτι που κανείς ποτέ δεν αναφέρει), οπότε μέσα σε 2 λεπτά δεν έχετε καμία αμφιβολία ποιο είναι το twist και οτι η Julliette βρίσκεται σε κάποιου είδους μετά θάνατον ζωή.

Sylvio 2 (4)

Κάθε ένα από τα “νησιά” που έχουν σχηματιστεί από την κρυωμένη λάβα είναι στην ουσία ένα mini dungeon, το οποίο εξερευνάτε, μαθαίνοντας την ξεχωριστή ιστορία του (η οποία παραδόξως δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο). Η δουλειά σας είναι να βρίσκετε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του επόμενου νησιού (μετά από μια πολύ αργή και εκνευριστική διαδικασία), ώστε να στέλνετε το πλοίο/σαράβαλο σας εκεί. Στην πορεία εξερευνάτε τους χώρους και λύνετε τα μυστήρια για τα οποία ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε.

 

Διαβάστε επίσης: Pamela Review

Sylvio 2 (14)

Τα πρώτα δύο λεπτά είναι ατμοσφαιρικό, αλλά σε κάποια φάση θα συγχαθείτε να το βλέπετε αυτό το πλοίο.

Gameplay

Το “ζουμί” της απογοήτευσης του Sylvio 2 βρίσκεται στο gameplay του, αλλά πριν από αυτό θα ήθελα να παραθέσω μερικές περιγραφές του game κατευθείαν από το store page. ~Εχέμ εχέμ~: “Το Sylvio 2 είναι ένα ατμοσφαιρικό, first-person horror χωρίς αντιπάλους που σας κυνηγάνε ή φθηνά jump scares.“. Λοιπόν developers, αυτή τη στιγμή έχω εγκατεστημένα στο PC τα Dead Space 1, Soma και Doki Doki Literature club, το καθένα με τελείως διαφορετικό είδος horror. Αν κάνετε τέτοια δήλωση για το πώς το Sylvio 2 δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο και πρακτικά κατουράτε όλα τα άλλα, το καλό που σας θέλω να μη βγει μάπα το παιχνίδι.

Sylvio 2 (5)

Ελπίζω να σας αρέσει αυτό το mini game, γιατί μόνο αυτό θα κάνετε.

Όπως και να’χει, το game παίζεται με first-person perspective, υπό την αφήγηση της Juliette. Σε κάθε νησί υπάρχουν προκαθορισμένες άσπρες τελείες (που φαίνονται μέσα από τοίχους) οι οποίες σας δείχνουν που να πάτε για να προχωρήσετε την ιστορία, και οποιοδήποτε άλλο είδος εξερεύνησης δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το γιατί είναι κακή ιδέα να αφαιρούμε το στοιχείο της εξερεύνησης από ένα horror game πιστεύω δε χρειάζεται να το εξηγήσω, πόσο μάλλον το να σας πιάνει από το χεράκι και να σας δείχνει που να πάτε, ειδικά απ’τη στιγμή που ξέρετε απ’την αρχή οτι δεν θα σας πεταχτεί τίποτα.

Το αμάρτημα του Sylvio 2 είναι οτι είναι βαρετό.

Sylvio 2 (2)

Το ένα gimmick που έχει το Sylvio 2 είναι η ανάλυση των ηχογραφήσεων. Κάθε φορά που φτάνετε σε ένα interaction spot καταγράφετε ένα ηχογραφημένο μήνυμα ή video, το οποίο μετά πρέπει να παίξετε σε μία από τις 6 διαφορετικές ταχύτητες (slow, normal και fast + οι reverse εκδόσεις τους) ώστε να καταλάβετε τι θέλουν να σας πουν τα φαντάσματα. Είναι ένα feature που δουλεύει ικανοποιητικότατα σαν mini-game (όπως τα “διαλείμματα” για hacking σε άλλα games), αλλά όχι σαν το κύριο mechanic του παιχνιδιού, που επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά. Σαν developer θα έβαζα τον παίκτη να το επαναλάβει αναγκαστικά το πολύ καμιά 15αριά φορές σε όλο το game, σίγουρα όχι εκατόνγ@μημένεςοκτώ (seriously).

Sylvio 2 (9)

Το καλύτερο βέβαια δεν είναι ούτε η υπερβολική καθοδήγηση, ούτε το επαναλαμβανόμενο puzzle, ούτε οι βλακείες του monitor (στα τεχνικά αυτό). Το βραβείο βλακείας το παίρνει η διαδρομή λεωφορείου που κάνει το πλοίο σας κάθε φορά που του δίνετε νέες συντεταγμένες. Αντί να έχει ένα ωραίο loading screen, όλος ο υποτιθέμενος χάρτης υπάρχει κανονικότατα, featuring ένα μικρό πέλαγος με το απόλυτο τίποτα μέσα του. Κάθε φορά που βάζετε νέες συντεταγμένες θα πρέπει να περιμένετε το πλοίο να ταξιδέψει εκεί ΣΕ REAL TIME μέσα σε μια θάλασσα ομίχλης με το απόλυτο τίποτα για να κάνετε. Αν υπάρχει κάτι χειρότερο σε ένα horror game από το να μη με τρομάζει, αυτό είναι να με κάνει να βαριέμαι. Η διαδρομή του πλοίου μπορεί να φτάσει και μέχρι ένα εξωφρενικό πεντάλεπτο, στο οποίο δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κάνουμε (εκτός απ΄το να βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο εννοώ).

Technical

Unreal engine 4 είναι, οπότε ξέρουμε τι σημαίνει αυτό: Main menu που σέρνονται χωρίς λόγο (και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ κακοφτιαγμένο οπότε δεν καταλαβαίνετε τι έχετε επιλέξει), προβλήματα με το monitor αν δεν είστε συνδεδεμένοι σε μία ξεχωριστή οθόνη με HDMI και αρκετά σεβαστές επιδόσεις in-game. Γραφικά δεν είναι άσχημο, με εξαίρεση κάποιες πολύ εκνευριστικές αντανακλάσεις φωτός όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Sylvio 2 (3)

Ηχητικά το παιχνίδι τα πάει αρκετά καλύτερα, κυρίως λόγω του ευχάριστου voice acting της Julliette (και επειδή το όλο point είναι να ακούτε ηχητικά μηνύματα, οπότε αν τα σκ@τωναν κι εκεί…). Η μουσική είναι επίσης σε πολύ αρεστά επίπεδα, αν και θα την προτιμούσα λιγότερο τσιριχτή με τα βιολιά, ειδικά από τη στιγμή που ξέρουμε οτι δεν πρόκειται να μας πεταχτεί τίποτα. Έχω την εντύπωση οτι είπαν απλώς στο συνθέτη “Θέλουμε μουσική για horror game.” χωρίς να του εξηγήσουν καμία λεπτομέρεια, οπότε αυτός έγγραφε κομμάτια για chase scenes και κρυφτό στα σκοτεινά. Το παιχνίδι δεν υποστηρίζει controller, ενώ θα χρειαστεί να το κλείσετε και να το ξανανοίξετε 2-3 φορές για να μη βγάζει bug η οθόνη.

 

Διαβάστε επίσης: Observer Review

Sylvio 2 (6)

Final Verdict

Το Sylvio 2 κάνει το πιο θανάσιμο αμάρτημα που μπορεί να κάνει ένα horror game: Εϊναι βαρετό. Μπορεί να καινοτομεί σε αρκετούς τομείς, αλλά οι ιδέες του δεν παύουν να είναι χαζές. Όταν περηφανεύεται στο store page για το πως δεν είναι κλασσικό “φθηνό” horror, δε δικαιολογείται να βγαίνει τελικά μέτριο στην καλύτερη. Και αυτό χωρίς να μετράμε τα χίλια δυο άλλα προβλήματά του. Ντροπή και όνειδος.

Το Gamehorizon δίνει ένα παγερό thumbs down.

4.9

Ατμόσφαιρα

6.0/10

Ήχος

6.5/10

Εικόνα

5.5/10

Gameplay

1.5/10

Θετικά

  • Όμορφα γραφικά.
  • Το voice acting της Juliette.

Αρνητικά

  • Τον κακό του τον καιρό το monitor.
  • Βαρετό όσο δεν πάει.
  • Επαναλαμβανόμενο.
  • Χαμένες ευκαιρίες, συνέχεια.
  • Ένα καλό mini-game είναι το main feature.
  • Μηδενική δυσκολία.
  • Παραείναι χαρούμενο με τον εαυτό του.
  • Οι διαδρομές με το πλοίο... Argh...

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Adventure, Horror,
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Stroboskop
Εκδότης Stroboskop
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 11 Δεκεμβρίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 or higher
Επεξεργαστής Dual core 2.4GHz
Μνήμη Unavailable
Κάρτα Γραφικών Video card with 512 MB of VRAM
Χωρητικότητα 7 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.