GameHorizon.gr

They Are Billions Preview – Where is your God now?

Από τότε που το gaming ήταν στα γεννοφάσκια του 30 χρόνια πριν, δεν μας έλειψαν τα zombie games. Από το Evil Dead στον Commodore 64, τα Resident Evil και τα The Walking Dead της Telltale μέχρι το DayZ και το Left 4 Dead 2, δεν χορταίνουμε να μοιράζουμε πόνο και σφαίρες στους πεινασμένους για μυαλά εχθρούς μας. Όλοι αυτοί οι τίτλοι όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ελέγχετε έναν μόνο χαρακτήρα και προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα με φίλους ή μόνοι σας. Το They Are Billions θέλει να αλλάξει αυτή τη συνταγή και να πρωτοπορήσει με το Strategy στοιχείο, ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να κάνει.

Story

Το They Are Billions διαδραματίζεται σε έναν steampunk κόσμο όπου ξαφνικά γίνεται (όπως πάντα) ένα zombie apocalypse. Ο πολιτισμός καταρρέει, οι νεκροί δισεκατομμύρια, όπως λέει και ο τίτλος, και όλα φαίνονται μαύρα για το ανθρώπινο είδος. Εσείς ελέγχετε μια αποικία επιζώντων με σκοπό σας να αναπτυχθείτε και να αντιμετωπίσετε τις ορδές των zombies για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μιας και ο τίτλος βρίσκεται σε early access, δεν υπάρχουν ξεχωριστές μονάδες ή αξιομνημόνευτα πρόσωπα παρά μόνο οι εργάτες και οι στρατιώτες της αποικίας σας. Δεν υπάρχει καν κάποια μορφή campaign καθώς κάθε παιχνίδι διαμορφώνεται από κάποιους παράγοντες όπως ο αριθμός των zombies στον χάρτη και οι μέρες που έχετε μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι. Αν επιβιώσετε σε συγκεκριμένα επίπεδα δυσκολίας ξεκλειδώνετε και νέους χάρτες οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερες προκλήσεις. Είναι άγνωστο αν στο μέλλον οι developers προσθέσουν κάποια campaign, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει μια ευχάριστη προσθήκη.

They Are Billions 3

Gameplay

Σκεφτείτε το They Are Billions σαν Warcraft 2 ή 3 αλλά με zombies. Ξεκινάτε με ένα Command Center, το οποίο αν καταστραφεί χάνετε το παιχνίδι, 4 Rangers και 1 Soldier. Για να αναπτύξετε την βάση σας πρέπει να χτίσετε με προσοχή τα κτήρια σας και να διαχειριστείτε τους πόρους σας, καθώς τίποτα δεν είναι σε αφθονία. Ο κάθε χάρτης σας παραδίδει στο έλεος των RNG θεών, κάνοντας κάθε playthrough μοναδικό και με διαφορετική δυσκολία. Σε ένα παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσετε σε ένα φαράγγι το οποίο είναι ιδανικό για να χτίσετε τις άμυνες σας και σε κάποιο άλλο δίπλα από μια πόλη γεμάτη zombies που θα σας επιτεθούν πριν προλάβετε να βρίσετε την κακή σας τύχη. Σημαντικοί πόροι για να αναπτύξετε την αποικία σας είναι οι εργάτες, τους οποίους αυξάνετε με τα tents, και η energy που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό τα κτήρια και τις άμυνες σας. Αν δεν προσέξετε δεν είναι δύσκολο να κολλήσετε σε μια στάσιμη κατάσταση που δεν μπορείτε να χτίσετε τίποτα γιατί δεν έχετε το energy ή τους πόρους που απαιτούνται, οπότε το new game είναι η μόνη σας λύση.

Γενικότερα θα αντιμετωπίσετε πολλές trial and error καταστάσεις, όπου θα διαγράφετε τη μια αποικία μετά την άλλη μέχρι να βρείτε την χρυσή συνταγή. Οι “συμπαθείς” undead προσελκύονται σταδιακά στην αποικία σας όσο χτίζετε λόγω του θορύβου, αρχικά σε μικρές ομάδες 2-3 εχθρών και αργότερα σε ολόκληρα κύματα χιλιάδων. Αν καταφέρουν να ρίξουν το health ενός κτηρίου στο 0, θα δημιουργήσουν νέα zombies, γεγονός που δημιουργεί μια χιονοστιβάδα φρίκης καθώς βλέπετε την αποικία σας να καταστρέφεται εκ των έσω. Το They Are Billions προσπαθεί πολύ σκληρά να σας τιμωρήσει για το κάθε σας λάθος μέχρι να μάθετε τι κάνετε και η αλήθεια είναι πως το καταφέρνει σε εκνευριστικό βαθμό. Ευτυχώς μπορείτε να βρείτε πολλούς guides για να γλυτώσετε τον εαυτό σας από το να χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο μετά την αποτυχημένη χιλιοστή προσπάθεια.

They Are Billions 4

Όσον αφορά τις μονάδες, θα ξεκινήσετε έχοντας στην διάθεση σας Rangers, που είναι αθόρυβοι και γρήγοροι, ιδανικοί για μικρές ομάδες zombies και Soldiers που είναι jacks of all trades. Σταδιακά μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες μονάδες μέσω Research όπως τον Lucifer, έναν tank χαρακτήρα με φλογοβόλο που θυμίζει τους Big Daddies από το Bioshock και τον μεγαλοπρεπή Titan, ένα ρομπότ που μπορεί να διαλύσει εκατοντάδες zombies χωρίς να χάσει ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Δυστυχώς όπως και εσείς, έτσι και τα zombies έχουν ξεχωριστές μονάδες όπως τις Harpies που κινούνται γρήγορα και μπορούν να πηδήξουν πάνω από τα τείχη σας και τους Chubbies που το health bar τους θα έκανε τα raid bosses του WoW να κοκκινίσουν από ντροπή. Αν θέλετε να επιβιώσετε στον σκληρό κόσμο του They Are Billions πρέπει να μάθετε τις δυνατότητες κάθε μονάδας και να προσαρμόζεστε σε κάθε κύμα απέθαντων που θα σας χτυπάει την πόρτα.

Αν σας αρέσει το They are Billions, διαβάστε επίσης: Frostpunk Review

Το πρόβλημα είναι πως όταν μάθετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, το They Are Billions δεν μπορεί να σας προσφέρει πολλά. Η ποικιλία κτηρίων φαίνεται μεν περιορισμένη αλλά είναι παραπάνω από αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σας, όπως και οι μονάδες. Θα ήταν καλό στο μέλλον να προστεθεί ένα ακόμα κτήριο για αναβαθμίσεις των μονάδων σας όπως νέα όπλα, armor και τα λοιπά. Επιπλέον το γεγονός πως οι χάρτες είναι randomly generated μπορεί να σας οδηγήσει πολλές φορές σε σενάρια που είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιώσετε, οπότε καλό είναι όταν ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι να στείλετε τους Rangers για εξερεύνηση προκειμένου να κινηθείτε αναλόγως.

They Are Billions 2

Technical

Αισθητικά το They Are Billions καταφέρνει να πιάσει τον παλμό της steampunk κουλτούρας, τόσο στην εμφάνιση των μονάδων σας όσο και στα κτήρια που έχετε στη διάθεση σας. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα set γραφικά options, τα οποία δεν μπορείτε να αλλάξετε, τουλάχιστον δεν βρήκα κάποιο τρόπο όσο το έψαξα. Ειδικά το brightness είναι σε ένα πολύ περίεργο επίπεδο όπου υπάρχουν πολύ έντονα χρώματα με πολύ έντονες λάμψεις και σκιές, γεγονός που μου προκάλεσε πονοκέφαλο μέσα σε ένα 40λεπτο. Κατά τα άλλα οι μονάδες σας είναι πολύ καλά σχεδιασμένες ενώ θα παρατηρήσετε πως τα zombies έχουν διαφορετικά μοντέλα και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση τους.

Ο ήχος από την άλλη είναι εξαιρετικός καθώς η κάθε μονάδα έχει διαφορετικές γραμμές διαλόγου και διαφορετικό ύφος. Για παράδειγμα οι Rangers γκρινιάζουν συνέχεια για τα χρήματα που τους χρωστάτε ενώ ο Soldier είναι ο παραδοσιακός πιστός φαντάρος που θα κάνει ότι του ζητήσετε. Η μουσική είναι επίσης εξαιρετική και ταιριάζει άψογα στο κλίμα του They Are Billions με τόνους που θα σας σηκώνουν την τρίχα κάθε φορά που πηγαίνετε στο fog of war για να το εξερευνήσετε.

They Are Billions 5

Final Verdict

Το They Are Billions μπορεί να βρίσκεται σε Early Access αλλά αξίζει τα χρήματα του με το παραπάνω. Έχει αξιοπρεπέστατο content χωρίς bugs ή crashes και θα μπορούσε άνετα να κυκλοφορήσει και στην παρούσα κατάσταση του. Βέβαια για Strategy λείπουν κάποια πράγματα όπως map seeds, map editor, campaign και μερικά νέα κτήρια και μονάδες, αλλά ας ελπίσουμε πως θα προστεθούν στο μέλλον. Gamehorizon approves!

They Are Billions

7.9

Γραφικά

7.5/10

Ήχος

8.0/10

Σενάριο

7.5/10

Gameplay

8.5/10

Θετικά

  • Εξαιρετικός ήχος
  • Σαδιστικά καλός βαθμός δυσκολίας
  • Κλασσικό strategy gameplay
  • Έλλειψη bugs και crashes
  • Ενδιαφέρουσες μονάδες και zombies
  • Κάθε playthrough είναι ξεχωριστό

Αρνητικά

  • Μερικοί χάρτες είναι πρακτικά αδύνατοι
  • Ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι για όλους
  • Set γραφικά που κουράζουν
  • Αδύναμο end game content

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Strategy
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Numantian Games
Εκδότης Numantian Games
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 12 Δεκεμβρίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit ή 32bit Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Διπύρηνος Intel Core ή AMD στα 2Ghz ή ανώτερος
Μνήμη 4 GB RAM ή ανώτερη
Κάρτα Γραφικών Intel HD3000, Radeon ή Nvidia με υποστήριξη shader model 3 και 1GB video ram ή ανώτερη
Χωρητικότητα 4 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!