GameHorizon.gr

Total War Warhammer – Review

Στις εγκαταλελειμμένες περιοχές της Sylvania του Total War Warhammer, οι νεκρές λεγεώνες των Vampire Counts συγκεντρώνονται. Μοναδικός σκοπός είναι η καταστροφή των πάντων. Μετά από πολλά παιχνίδια, η Creative Assembly επιτέλους ήρθε για να ταράξει τα νερά, ξεφεύγοντας από τον κόσμο της ιστορίας, μπαίνοντας σε αυτόν της μαγείας και της φαντασίας. Το συναίσθημα του να ελέγχεις μία λεγεώνα από νεκρούς, έτοιμος να κατακτήσεις το Altdorf είναι μοναδικό.

Η καινούργια προσθήκη στη σειρά παιχνιδιών Total War ήρθε για να μείνει. Όντας ένα παιχνίδι στο οποίο η φαντασία είναι αυτή που κυριαρχεί με δράκους, νάνους, ανθρώπους orcs και νεκρούς να μάχονται στον ίδιο χάρτη.

 

 Μπορείτε να δείτε το Trailer του Total War: Warhammer

 

 

Main Theme Fantasy

Μέχρι στιγμής η Total War έβγαζε παιχνίδια τα οποία είχαν να κάνουν με ιστορικά γεγονότα και ήταν πάνω στο παγκόσμιο χάρτη. Από όποια πλευρά και να το δούμε είτε είναι τα γραφικά ή η εποχή στο τέλος τα παιχνίδια ήταν σχεδόν ίδια μεταξύ τους. Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Με το παιχνίδι να είναι βασισμένο καθαρά στον φανταστικό κόσμο του Warhammer, ένας κόσμος που συνδυάζει σχεδόν τα πάντα’ από την περίοδο της αναγέννησης μέχρι το φανταστικό κόσμο του J.R.R. Tolkien. Παρά το γεγονός ότι έχει τόσο μεγάλη έκταση παραμένει τόσο ένα υπέροχο όσο περίεργο setting.

Δίνοντας στους παίχτες τη δυνατότητα να παίξουν με τέσσερα διαφορετικά factionEmpire, Dwarfs , Green Skins και Vampire Counts. 

Το παιχνίδι προσφέρει μία διαφορετική οπτική στον τρόπο προσέγγισης μίας νίκης. Μία μεγάλη νίκη για τους GreenSkins ίσως είναι καταστροφική για τις νεκρές λεγεώνες του Manfred Von Carstein.

 

Warhammer_1

 

Στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, παρά τις διαφορές στα unit και τις τοποθεσίες των faction, όλα είχαν έναν κοινό γνώμονα, κάτι το οποίο απουσιάζει παντελώς από το Warhammer. Για παράδειγμα παίζοντας με τους Vampire Counts δεν μπορείς να επεκταθείς πάρα πολύ γρήγορα καθώς υπάρχει ένα ιδιαίτερο mechanic που ονομάζεται vampiric corruption. Αυτό ουσιαστικά απαγορεύει στον παίχτη να είναι υπερβολικά επεκτατικός καθώς θα έχει προβλήματα με το public order, κάτι που πονοκεφαλιάζει τους περισσότερους από εμάς.

Από την άλλη πλευρά το Empire, πέρα από τον “εμφύλιο” με τον οποίο ξεκινάει βρίσκεται στο κέντρο του χάρτη με πολλά human factions τριγύρω. Η νίκη μπορεί να επιτευχθεί με αρκετούς τρόπους, με την καλύτερη λύση να είναι η διπλωματία. Ένα καινούργιο feature, επονομαζόμενο join confederation, δίνει την δυνατότητα στον αυτοκράτορα Franz να ελέγχει περιοχές για το faction του χωρίς καν να φορέσει την πανοπλία του.

Ίσως το αγαπημένο μου feature, ως αναφορά τα factions είναι αυτό των Dwarfs, με το λεγόμενο Book of Grudges. Είναι λες και υπάρχει κάποιος μεγάλος σοφός στην πρωτεύουσα και το μόνο πράγμα που κάνει είναι να κοιτάει πότε κάποιος εχθρός παραβιάζει τα σύνορά σου, βάζοντας την κάθε παράβαση στο βιβλίο. Φυσικά εσύ θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό και μάλιστα γρήγορα αλλιώς οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

 

 

Τέλος έχουμε τους GreenSkins ή αλλιώς τα πράσινα μεγάλα τέρατα που πατάν τα πάντα στο πέρασμα τους (κοινώς orcs). Κύρια μηχανική των GreenSkins είναι μία μπάρα που μετράει το fightiness του κάθε στρατού. Αυτό αυξάνεται κερδίζοντας μάχες. Φυσικά όταν χάνονται μάχες ή όταν βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης, πρωτάκουστο πράγμα για τους πράσινους φίλους μας, το fightiness πέφτει. Όταν το fightiness είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ο στρατός αποτελείται από 17 τουλάχιστον unit, όλες οι νίκες δίνουν μία άλλη ομορφιά. Με τα Orcs να είναι χαρούμενα και να μαζεύονται δημιουργώντας μία bonus στρατιά το Waaagh!

Όλες αυτές οι διαφορές άλλαξαν δραματικά τον τρόπο παιχνιδιού με το κάθε faction. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι είναι υπερβολικά εύκολο να βγάλεις στρατό νωρίς στο παιχνίδι, ποτέ δεν ακολούθησα επεκτατική πολιτική με τους Vampire Counts πριν εξαπλωθεί το vampiric corruption. Αντίθετα με τους Greenskins δεν σταμάτησα ποτέ να πολεμάω, κυρίως τους Dwarfs. Κάθε Faction έχει το δικό του μοναδικό τρόπο παιχνιδιού που δεν θυμίζει σε τίποτα κανένα προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Κάθε faction είναι σαν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

 

Warhammer_2

Ο στρατός πρέπει να οργανωθεί σωστά ακόμα και κατά την διάρκεια της μάχης στο Warhammer

 

Φανταστικές μάχες

Πέρα από τα εκπληκτικά γραφικά και το αληθοφανές animation των χαρακτήρων, το παιχνίδι περιέχει και στο τομέα της μάχης το κάτι παραπάνω. Χωρίς να θέλω να μιλήσω ακόμα για τους heroes και τους agents, ας επικεντρωθούμε στα unit για την ώρα.

Όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, κάθε faction είναι σαν ένα διαφορετικό παιχνίδι, αυτό δεν ισχύει μόνο στο campaign map, αλλά και στο real time κομμάτι του παιχνιδιού. Με τα factions να έχουν διαφορετικά και πάρα πολλά unit, δίνουν άπειρες επιλογές για τη δημιουργία του ιδανικού στρατού για όλα τα γούστα.

Ας ξεκινήσουμε και πάλι από τους Vampire Counts που δεν έχουν ούτε ένα ranged unit, ούτε καν skeleton archers.

Σαν λάτρης των English longbowmen του Medieval Total War, το θεώρησα μεγάλη πρόκληση να παίξω μάχη χωρίς ούτε ένα ranged unit. Ένα μεγάλο χαμόγελο δημιουργήθηκε στο πρόσωπο μου όταν είδα τα ιπτάμενα unit όπως και το πόσο μεγάλο micro management υπάρχει. Με μεγάλες ορδές από σκελετούς να καλύπτουν τα κενά και τους επικούς Hexwraiths η νίκη ήταν σίγουρη.

Πηγαίνοντας στο Empire τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Πέρα από ακόντια, σπαθιά και τόξα έχουμε καραμπίνες και κανόνια να απαρτίζουν τις στρατιές του αυτοκράτορα. Πέρα από την τεχνολογία που διαθέτει η αυτοκρατορία, υπάρχουν και οι Demigryph Knights. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό και ευγενέστερο από ένα Demigryph. Τέτοια πλάσματα βρίσκονται στις πρώτες γραμμές των στρατιών της αυτοκρατορίας όντας ένα από τα χαρακτηριστικά της unit.

Από την άλλη πλευρά οι Dwarfs, μίας και δεν χρησιμοποιούν μαγεία, η κύρια δύναμη τους είναι η τεχνολογία και το μπαρούτι. Στους Dwarfs υπάρχει ίσως το καλύτερο unit σε όλο το Warhammer Total War, είναι ένα ranged artillery unit που ονομάζεται Grudge Thrower. Αυτό το unit ήταν και ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με τους Dwarfs, που πέρα από πάρα πολύ δυνατά artillery και ranged units, είναι όλοι τους armored, κάτι που τους δίνει μεγάλο προβάδισμα στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού.

Τέλος έχουμε τους GreenSkins που πέρα από τις πολλές επιλογές σε unit έχουν και πολλά τέρατα στις τάξεις τους. Γίγαντες και αράχνες είναι στο πεδίο της μάχης για λογαριασμό των πράσινων φίλων μας, έτοιμοι για όλα. Φυσικά το χιούμορ δεν μπορούσε να λείπει από τους GreenSkins με άλλο ένα κορυφαίο unit, Doom Diver Catapult. Ζωντανά Orcs εκτοξεύονται στις αντίπαλες στρατιές με μόνο σκοπό να σπείρουν το φόβο, το τρόμο και το θάνατο.

 

Warhammer_3

Το πεδίο μάχης και ο χάρτης στο Warhammer

 

Lords, Agents Quests

Οι Lords ή αλλιώς Generals, όπως τους είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο πλέον. Αρχικά ας τονίσουμε το γεγονός ότι οι faction leaders και legendary lords δεν πεθαίνουν ποτέ, μόνο τραυματίζονται και είναι έτοιμοι για να ξαναβγούν μετά από μερικούς γύρους. Ένα πράγμα που αναγκαστικά προσέχαμε σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς μιας και ο καλύτερος general που είχες, θα πέθαινε επειδή ήταν 70 χρονών.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ειδικές ικανότητες που μπορούν να αλλάξουν αισθητά την έκβαση μίας μάχης. Για παράδειγμα ο Manfred Von Carstein, legendary lord των Vampire Counts πέρα από πολύ δυνατός μαχητής είναι και ένας πολύ φοβερός μάγος. Η σωστή χρήση των lords μπορεί να κερδίσει μία μάχη, που χωρίς αυτούς έμοιαζε χαμένη. Φυσικά κάθε faction έχει τους δικούς διαφορετικούς lords, που ο καθένας έχει τις δικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Αυτό ισχύει και για τους agents, με το κάθε faction να έχει διαφορετικούς.

Από τους Witch Hunters της Empire μέχρι τα μοχθηρά banshee των Vampire Counts κάθε agent έχει διπλή σημασία, καθώς μπορεί να σταθεί μόνος του στο χάρτη αλλά και να μπει σε ένα στρατό. Αυτό δείχνει πολλές επιλογές για το πως θα στηθεί ένας στρατός. Φανταστείτε ένα πολέμαρχο, ένα μάγο και ένα δολοφόνο στο ίδιο πεδίο της μάχης. Μοιάζει περισσότερο με D&D party παρά με frontline ενός στρατού.

Κάθε Faction δίνει την επιλογή να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο legendary lords που ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Φυσικά καθώς περνάει ο χρόνος μέσα στο παιχνίδι μπορεί αν βγει και ο άλλος lord, κάνοντας κάποια απαραίτητα quests.

O κάθε lord, πέρα από τα μοναδικά skill trees που έχει, έχει και δικά του special quests. Αυτά εμφανίζονται είτε επειδή ο hero ανέβηκε level είτε επειδή υπάρχει κάποια ιστορική μάχη στην οποία συμμετέχει. Οι ιστορικές μάχες μπορούν να παιχτούν και εκτός τους campaign map ξεχωριστά, σε ένα ειδικό mode καθαρά για αυτό.

Ας μην ξεχνάμε και τα items και τους followers που εμπεριέχονται στο παιχνίδι. Αντικείμενα όπως πανοπλίες, όπλα αλλά και μαγικά φίλτρα και μενταγιόν είναι διαθέσιμα για τους lords αλλά και τους agents. Με τις επιλογές να είναι πάρα πολλές ανάλογα με το build που θέλει να κάνει ο καθένας στον lord ή τον agent.

 

Warhammer_4

Warhammer

 

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, το Total War Warhammer είναι ένα παιχνίδι με φανταστικές ιδέες, ενδιαφέρον χαρακτήρες, εκπληκτικά unit, factions και mechanics. Δεν μπορώ να πω πως τρελάθηκα με τους Greenskins όσο με τους Vampire Counts, αλλά όλα τα factions είχαν μία συνοχή και τίποτα δεν ήταν μισοτελειωμένο ή βαρετό. Τα μεγάλα tech trees, όπως και οι πολλές επιλογές στο mirco management των units κατάφερε να με χαροποιήσει πλήρως. Βλέποντας απίστευτες μάχες με ατελείωτες στρατιές από νεκρούς απέναντι σε ανθρώπους, νάνους και orcs εκπλήρωσε κάθε όνειρο που είχα κάνει για αυτό το παιχνίδι.

Όσοι θέλουν να αγοράσουν την ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, μπορούν να το κάνουν μέσα της υπηρεσία Steam στο παρακάτω Link

 

Total War Warhammer

8.6

Ιστορία

9.0/10

Ατμόσφαιρα

9.0/10

Γραφικά

8.5/10

Mουσική

8.0/10

Θετικά

  • Μοναδικότητα
  • Πολυπλοκότητα

Αρνητικά

  • 60 ευρώ και εγγυημένα θα μας πηδήξουν στα DLC

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Real-Time Strategy Battles
Platforms
Αρ. παικτών Singleplayer/Multiplayer up to 8 players online and lan
Εταιρία Ανάπτυξης Creative Assembly
Εκδότης Sega
Διάθεση Zegetron
Ημ. Διάθεσης 24 Μαΐου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i5-4570 3.2GHz/ AMD FX 8350
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών AMD Radeon R9 270X 2048MB / NVIDIA GeForce GTX 760 2048MB @ 1080p
Χωρητικότητα 35 GB διαθέσιμος χώρος