GameHorizon.gr

Video Review: Sword Art Online

Video Review: Sword Art Online. Ένα video review από το κανάλι Greek Anime Reviews. Απολαύστε:

Η ιστορία του SAO είναι ιδιαίτερα απλή. Πρόκειται για χιλιάδες παίκτες οι οποίοι βρίσκονται  παγιδευμένοι σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας και ο μόνος τρόπος για να βγουν είναι να το τερματίσουν. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι όποιος πεθάνει στο παιχνίδι πεθαίνει και στην πραγματικότητα.

Η Πλοκή

Και μόνο από την περίληψη το SAO φαίνεται ένα παρά πολύ ενδιαφέρον anime. Η ιδέα παικτών παγιδευμένων σε ένα παιχνίδι, αναγκασμένοι να παλέψουν για τη ζωή τους, υπόσχεται μία ενδιαφέρουσα εμπειρία με πολλές προοπτικές.  Αρχικά, το SAO παίζει αρκετά καλά με την ιδέα, ωστόσο, όσο η σειρά προχωρά, τόσο και η ποιότητα πέφτει. Παρόλο που ο κόσμος του SΑΟ αποτελείται από 100 επίπεδα, δεν εξερευνείται σε όλο του το μεγαλείο. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες εδώ και εκεί, αλλά και αυτές δεν εξελίσσονται πλήρως

Μετά από τα πρώτα ενδιαφέροντα επεισόδια  η ιστορία αλλάζει κατεύθυνση, και αντί για ένα MMO με μάχες μετατρέπεται σε ένα harem, με επεισόδια που δεν έχουν άμεση σχέση με τη πλοκή και μοιάζουν περισσότερο με Filler.  Στη συνέχεια επικεντρώνεται στο ρομάντζο, αφού οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές ξεκινούν οικογένεια και ζούνε τον έρωτα τους στην εξοχή. Τελικά, η σειρά ξαναγυρνά στην κεντρική της πλοκή, ωστόσο η τελική έκβαση είναι απογοητευτική.

Ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο anime δέχεται hate εντός του community είναι γιατί υπόσχεται κάτι διαφορετικό από αυτό που προσφέρει. Το παιχνίδι επιβίωσης αποτελεί, δυστυχώς, μόνο την επιφάνεια. Σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς, η  σειρά στερείται ουσιώδη διαπροσωπικών συγκρούσεων, ψυχολογικών ή ηθικών διλλημάτων, παιχνίδια μυαλού, τακτικές, συμμαχίες και προδοσίες. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της σειράς, το εικονικό παιχνίδι θανάτου αποτελεί μία μάσκα ενώ στη ουσία ασχολείται περισσότερο με το ρομάντζο των δύο πρωταγωνιστών με λίγη δράση εδώ και εκεί και harem στοιχεία.

Είναι ιδιαιτέρα εκνευριστικό το πόσες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είχε το συγκεκριμένο anime. Από τη στιγμή που η σειρά ασχολείται με video games θα περίμενε κανείς να αποτελεί ένα μέσο εισαγωγής στον κόσμο των RPG’s για όσους δεν γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φόρο τιμής στο είδος, προκαλώντας νοσταλγία αλλά και συναισθήματα ταύτισης από τους χρόνιους παίκτες.

Η σειρά διαθέτει και ένα δεύτερο arc, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο του πρώτου. Αυτό αλλάζει τελείως το στιλ της σειράς, καθώς οι παίκτες μπαίνουν σε άλλο παιχνίδι αυτή τη φορά. Η πλοκή του δεν έχει νόημα, ο κύριος κακός είναι από τους χειρότερους που έχουν υπάρξει και προβάλλεται αιμομιξία! Άξιο προσοχής είναι ότι στο anime δεν υπάρχει ενδοιασμός ούτε από τη κυβέρνηση, ούτε τη κοινωνία αλλά ούτε και από τους ίδιους τους παίκτες στην ιδέα να ξαναμπούν σε ένα τέτοιο κόσμο μετά τα γεγονότα που συνέβησαν με το πρώτο παιχνίδι.  

ΟΙ Χαρακτήρες

Ο Kirito είναι ένας από τους εκνευριστικότερους χαρακτήρες anime. Ο ίδιος  αποτελεί την επιτομή του Gary  Stu, δηλαδή του χαρακτήρα που είναι τέλειος σε όλα και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα εγωκεντρικός και μελαγχολικός, ενώ οι πράξεις τους δεν βγάζουν νόημα. Για παράδειγμα, ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα το παιχνίδι από όλους, καθώς έχει παίξει τη Beta  μορφή του, ενώ είναι και σε μεγαλύτερο level από τους υπόλοιπους. Αντί, λοιπόν, να βγει και να προσπαθήσει να βοηθήσει τους παίκτες να νικήσουν το παιχνίδι, αποξενώνεται από όλους, με την πρόφαση ότι η πλειοψηφία  δεν συμπαθεί τους Beta testers. Η συμπεριφορά αυτή, όταν  είσαι παγιδευμένος σε έναν ψηφιακό κόσμο, στον οποίο κινδυνεύει η ίδια σου η ζωή, δεν έχει ούτε ένα ίχνος αληθοφάνειας!

Οποιαδήποτε πράξη και γνώρισμα του kirito τον κάνει ακόμη πιο αντιπαθητικό. Σαν να μην έφτανε αυτό, όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες που εμφανίζονται τον ερωτεύονται. Ένα φθηνό harem στοιχείο για να μας δείξουν πόσο καταπληκτικός είναι ο kirito, το οποίο, όμως, λειτούργει σαν μπούμερανγκ και τον κάνει ακόμη πιο αντιπαθή.

Κύρια πρωταγωνίστρια είναι Asuna, η οποία ξεκινάει δυναμικά, αλλά όσο προχωράει η σειρά χάνεται στη σκιά του Kirito. Καταλήγει, λοιπόν, στα γεγονότα του δεύτερου arc, να αποτελεί μία damsel in distress. Απόλυτος εκμηδενισμός ενός κατά άλλα υποσχόμενου χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι παντελώς αδιάφοροι.

Ετυμηγορία

Το SAO πρόκειται για εκείνη την κατηγορία anime, τα οποία ακούγονται τόσο ενδιαφέροντα και έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά η εκτέλεση είναι πέρα για πέρα απογοητευτική. Έχει εκπληκτική εικόνα και ήχο, αλλά η ιστορία και οι χαρακτήρες δεν τραβάνε. Αν παρομοιάζαμε το SAO με κάποια ταινία θα λέγαμε ότι αποτελεί το Twilight των Anime. Και τα δύο παίρνουν δύο κόσμους με μεγάλη ιστορία και δυνατότητες και τους μετατρέπουν σε χλιαρά ρομάντζα. Τέλεια ιδέα, απαίσια εκτέλεση, πράγμα που δείχνει ότι από την ιδέα στην πράξη υπάρχει μεγάλος δρόμος.

sword art online

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms
Αρ. παικτών
Εταιρία Ανάπτυξης
Εκδότης
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Γιάννης Στάθης
Τα παιχνίδια μπήκαν στη ζωή του από μικρή ηλικία με πρώτη επαφή το Samurai Shodown στο PlayStation. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στα action και MOBA games. H δεύτερη αγάπη του είναι τα Anime. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει δει πάνω από 50 Anime με ιδιαίτερη προτίμηση στα Supernatural, Sports και Superpower.