GameHorizon.gr

Wargroove Review – Ο διάδοχος των Advance Wars

Η εταιρεία ανάπτυξης Chucklefish μας συστήθηκε με τις εξαιρετικές κυκλοφορίες Starbound και Stardew Valley (υπήρξαν κι άλλες αλλά λογικά αυτές έχετε ακούσει περισσότερο), όπου καθιερώθηκε στο μυαλό μας σαν μια ομάδα developers που ξέρουν πως να συνδυάζουν νοσταλγία και σωστές επιρροές από κλασικούς τίτλους για να υπάρξει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μετά το management/crafting/survival στοιχείο, η Chucklefish αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον χώρο των Strategy με το Wargroove, μια κυκλοφορία με προφανείς επιρροές από τα Advance Wars. Τι, δεν τα θυμάστε; Τι θα λέγατε για το Final Fantasy Tactics; Ούτε τώρα; Τα Ancient Empires που υπάρχουν και στο Play Store;

Story

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως αν περιμένετε ίντριγκες, επικές μάχες και splatterιές, ξεχάστε τες. Το Wargroove διαδραματίζεται σε έναν fantasy κόσμο χαμηλής βίας όπου υπάρχουν τέσσερις factions: το Cherrystone Kingdom, του οποίου βασίλισσα είναι η πρωταγωνίστρια Mercia, η Felheim Legion, οι undeads της υπόθεσης, οι Floran Tribes, ανθρωποειδή φυτά και η Heavensong Empire, οι Ιάπωνες με το (ποιος το περίμενε) τεχνολογικό πλεονέκτημα. Όλα ξεκινούν όταν η Felheim Legion δολοφονεί τον βασιλιά του Cherrystone Kingdom και πατέρα της Mercia, οπότε η πρωταγωνίστρια γίνεται βασίλισσα χωρίς να ξέρει και πολλά για το τι πρέπει να κάνει. Η Mercia μαζί με τον πιστό της σκύλο Caesar (ο οποίος είναι και commander παρακαλώ, θα δείτε παρακάτω) και τον μάγο Emeric ξεκινάει ένα ταξίδι για να αναζητήσει συμμάχους και να τερματίσει την απειλή της Felheim Legion μια για πάντα.

Gameplay

Το Wargroove έχει δεχτεί προφανείς επιρροές από τα strategy τύπου Advance Wars, όπως προαναφέραμε. Κάθε χάρτης έχει διαφορετική μορφολογία, παρέχοντας διάφορα buffs στις μονάδες σας. Για παράδειγμα οι δρόμοι επιτρέπουν στους στρατιώτες σας να κινηθούν πιο μακριά, τα βουνά προσφέρουν παραπάνω κάλυψη σε επιθέσεις ενώ τα ποτάμια κοστίζουν σε κίνηση και προστασία. Οι τέσσερις factions που μπορείτε να διαλέξετε φαίνονται διαφορετικές εκ πρώτης όψεως, αλλά στην εμφάνιση σταματούν οι διαφορές τους. Οι swordsmen, για παράδειγμα, αν και έχουν διαφορετικά ονόματα σε κάθε faction, τα στατιστικά τους είναι τα ίδια, κάτι που κοστίζει σε ποικιλία αλλά κερδίζει σε γρήγορο balance. Προσωπικά θα προτιμούσα οι developers να είχαν δουλέψει λίγο παραπάνω στα στατιστικά και να είχαν κάνει, για παράδειγμα, τις Floran Tribes να έχουν αδύναμες αλλά φτηνές μονάδες για zerg τακτικές ή την Heavensong Empire να έχει πανάκριβους στρατιώτες οι οποίοι θα αντέχουν παραπάνω στα χτυπήματα και θα έκαναν περισσότερη ζημιά.

Αν σας άρεσε το Wargroove, διαβάστε επίσης το review μας για το Sword Legacy: Omen.

Όσον αφορά τις μονάδες, υπάρχουν πολλές για να επιλέξετε. Από βασικούς swordsmen που δεν κάνουν πολλά από μόνοι τους και pikemen που όσο περισσότεροι είναι τόσο το καλύτερο, μέχρι Giants που κάνουν περισσότερη ζημιά όσο κατεβαίνουν τα health points τους και Dragons που το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι οι mages και οι archers. Κάθε μονάδα έχει διαφορετικά στατιστικά και διαφορετικό τρόπο για να κάνει critical damage, οπότε θα χρειαστεί να περάσετε λίγο χρόνο στην εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει in-game για να μάθετε τις ιδιαιτερότητες του κάθε στρατιώτη. Πέρα από τις standard μονάδες, στη διάθεση σας έχετε και έναν commander από τους 12 που υπάρχουν συνολικά και μοιράζονται στις 4 factions. Κάθε commander έχει μια ειδική κίνηση που ονομάζεται Groove και φορτίζεται όσο τον βάζετε να πολεμάει αντίπαλους στρατιώτες. Τα Grooves είναι εξαιρετικά σημαντικά στον τρόπο που θα τα διαχειριστείτε και μπορούν εύκολα να μετατρέψουν μια χαμένη μάχη σε αναπάντεχη νίκη. Για παράδειγμα, ο Emeric δημιουργεί ένα Elder Shard που δίνει armor στις μονάδες που βρίσκονται κοντά του ενώ η Sigrid αφαιρεί health από μια μονάδα για να ανακτήσει την δική της.

Wargroove

Πέρα από το gameplay στις μάχες, το Wargroove προσφέρει διάφορα modes και multiplayer από 2 ως 4 άτομα. Υπάρχει η campaign, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης για να μάθετε το παιχνίδι, το Arcade, μια γρήγορη πρόκληση για κάθε commander ξεχωριστά και το Puzzle, όπου θα πρέπει να νικήσετε την μάχη σε έναν γύρο. Το πραγματικά αξιοσημείωτο στοιχείο του παιχνιδιού όμως είναι ο map editor. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόνομους χάρτες για ένα γρήγορο multiplayer παιχνίδι με τους φίλους σας ή να δημιουργήσετε τις δικές σας campaign με χάρτες, cutscenes, μουσική, διάλογο κτλ. Και μην ανησυχήσετε για το πόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι, η Chucklefish έκανε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται και δεν θα παιδευτείτε καθόλου. Φυσικά μπορείτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας με την κοινότητα του Wargroove ή να κατεβάσετε campaigns και maps άλλων παικτών.

Technical

Στο κομμάτι των γραφικών το Wargroove καταφέρνει να πετύχει τον σκοπό του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλότητα γίνεται. Το pixel art κυριαρχεί παντού με αρκετή λεπτομέρεια, όπως τις πανοπλίες, τα πρόσωπα και το έδαφος, ενώ τα χρώματα είναι ζωηρά και δίνουν ζωή ακόμα και στην μίζερη Felheim Legion. Από την άλλη φροντίστε να μην περάσετε υπερβολικά πολύ χρόνο στο Wargroove, καθώς μπορεί εύκολα να σας κουράσει και να χρειαστείτε διάλειμμα. Πέρα από αυτό, κάθε faction έχει διαφορετικές σε εμφάνιση μονάδες, χρώματα και κουλτούρα που μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε στο gameplay και να διαλέξετε την αγαπημένη σας. Το Cherrystone Kingdom έχει τους παραδοσιακούς knights, η Felheim Legion είναι nordic zombies, οι Floran Tribes είναι δέντρα με δόντια και η Heavensong Empire είναι σαν την μεσαιωνική Ιαπωνία με αρκετά twists. Σε γενικές γραμμές δεν θα χορταίνετε να το βλέπετε!

Wargroove

Όσον αφορά τον ήχο, η Chucklefish ξεπέρασε τον εαυτό της. Αν και τα sound effects και ο διάλογος είναι ελάχιστα, η μουσική είναι εξαιρετική, απόλυτα ταιριαστή με τον κάθε commander ή faction και θα σας βάλει αμέσως στο κλίμα του Wargroove. Από τις upbeat μελωδίες της Mercia και τους ξέφρενους ήχους κάθε victory screen μέχρι τα ambient κομμάτια του χάρτη, τα αφτιά σας θα ευχαριστηθούν το κάθε λεπτό. Το μόνο αρνητικό είναι πως αν και υπάρχει ήδη ένας αξιοπρεπής αριθμός μουσικών κομματιών, ο ήχος του Wargroove θα άγγιζε την τελειότητα αν υπήρχε λίγη ποικιλία παραπάνω.

Final Verdict

Το Wargroove είναι από τα καλύτερα Strategy που έχουν κυκλοφορήσει φέτος και αποτίει φόρο τιμής σε θρυλικές κυκλοφορίες όπως τα Final Fantasy Tactics και Advance Wars που μας συντρόφεψαν στην παιδική μας ηλικία. Οι μικρές ελλείψεις και λάθη που έχει δεν είναι σημαντικά και δεν καταφέρνουν να καταστρέψουν την άψογη strategy εμπειρία που σας προσφέρει το παιχνίδι. Ειδικά αν είστε πρωτάρηδες με τα Strategy, το Wargroove είναι από τις καλύτερες επιλογές για να ξεκινήσετε να γνωρίζετε το είδος, ενώ οι βετεράνοι θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που έχει αθώο περιτύλιγμα, αλλά βαθύ περιεχόμενο γεμάτο προκλήσεις.

0.00
7.9

Γραφικά

8.0/10

Ήχος

8.5/10

Σενάριο

7.0/10

Gameplay

8.0/10

Θετικά

  • 4 factions με 12 commanders για να διαλέξετε
  • Πληθώρα μονάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά
  • Συμπαθητική campaign που σας γνωρίζει το παιχνίδι
  • Easy to learn, difficult to master
  • Το soundtrack είναι εξαιρετικό

Αρνητικά

  • Τα γραφικά πιθανόν να σας κουράσουν λίγο με το πολύωρο gaming
  • Το soundtrack χρειάζεται μερικά κομμάτια ακόμα
  • Θα μπορούσε να υπάρχει λίγη ποικιλία στα χαρακτηριστικά των factions

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms
Αρ. παικτών
Εταιρία Ανάπτυξης
Εκδότης
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα
Επεξεργαστής
Μνήμη
Κάρτα Γραφικών
Χωρητικότητα

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!