GameHorizon.gr

Yo-Kai Watch [Nintendo 3DS Review]

Όταν είχε βγει το Pokémon θυμάμαι πόσα παιχνίδια προσπάθησαν να γίνουν σαν το Pokémon, κυρίως στην εποχή του Gameboy Colour. Η σειρά Shin Miami Tense είχε μερικά τέτοια παιχνίδια, ονόματι Devil Kids (και μιλάμε για την σειρά παιχνιδιών που έχει και τα Persona), τα Megabits, τα Diriment που αντέχουν και σήμερα. Ακόμα και τα Looney Toons είχαν ένα Pokémon κλώνο, που λέγονταν Looney Toons Collector, όπου μάζευες όλα τα Looney Toons.  Γενικώς, η φάση ήταν «Got to catch’em all!» Βεβαία, ακόμα και σήμερα βγάζουν κλώνους των Pokémon. Ένα από αυτά είναι το σημερινό μας παιχνίδι, το Yo-Kai Watch, ένα παιχνίδι που μαζεύουμε και γινόμαστε φίλοι με Ιαπωνικά πνεύματα!

Story

Εμείς (είτε σαν αγόρι, είτε σαν κορίτσι) βρίσκουμε ένα ρολόι που μας επιτρέπει να βλέπουμε τα yokai. Προσπαθούμε να σταματήσουμε ότι μπελάδες προκαλούν διάφορα άθλια yokai, με την βοήθεια και καθοδήγηση του Yooka Butler μας, Whisper, που ρίχνει τα φώτα του και την σοφία του, δείχνοντας το προφανές.

Σε σχέση με τα Pokémon, εδώ έχουμε ένα καλογραμμένο στόρι. Βασικά έχουμε κάτι παραπάνω από το «Πιάστε όλα τα πλάσματα», καθώς εδώ δεν είναι το βασικότερο στοιχειό σε αυτό το παιχνίδι. Στο Pokémon, βαριέμαι να βλέπω την ιδία φόρμουλα ξανά και ξανά:

Ξεκινά από την μικρή πόλη με ένα Pokémon -> Πάρε όλα τα Badges -> Νίκησε και κατέστρεψε την ομάδα κακοποιών του παιχνιδιού και πιασε το Legendary του εξώφυλλου -> Νίκησε την Elite 4 και Champion -> The End.

Όχι μόνο υπάρχει story που ξετυλίγεται σταδιακά, είναι καλά γραμμένο και έχει και μαθήματα για τα παιδιά, όπως να κοιτάζουμε και τις δυο πλευρές του δρόμου, να μην λέμε ψέματα και να μην κλέβουμε.

Gameplay

Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω τις συγκρίσεις με το Pokémon. Και εδώ ψάχνουμε να βρούμε πλάσματα, να τα πιάσουμε και να κάνουμε μια δυνατή ομάδα. Η μάχη είναι turn-based, τρεις εναντίων τριών, οι επιθέσεις γίνονται αυτόματα και μετά εξαπολύουμε τις Ultimate. Ευτυχώς που υπάρχει και ένα fast-forward κουμπί, γιατί πραγματικά είναι αργές οι μάχες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι στη μάχη το δικό σας yokai μπορεί να την αράξει στην γωνιά και να μην κάνει τίποτα. Αυτό λέγεται Loafing, και είναι εντελώς στην τύχη, στρατηγική μηδέν. Οι boss battles είναι πιο κουραστικές, καθώς θα πρέπει πρώτα να βρούμε τα αδύναμα σημεία του και μετά φουλ επίθεση.

Αντί για Poke-balls, εδώ πιάνουμε τα Yokai με φαγητά. Υποθέτω ότι πείθεις κόσμο να έρθει μαζί σου πιο εύκολα με φαγητό από μια περίεργη μπάλα που σε αιχμαλωτίζει,  αλλά, όπως και με τους ανθρώπους, τα Yo-Kai έχουν προτιμήσεις για τα φαγητά. Υπάρχει κρέας, λαχανικά, κινέζικο πιάτο, ιαπωνικό πιάτο, γλυκά, ψάρι, χυμοί/αναψυκτικά και γάλα. Όλα προτιμούν ένα είδος φαγητού και απεχθάνονται ένα άλλο είδος φαγητού. Άμα, στη διάρκεια της μάχης, δώσετε φαγητό σε ένα Yo-Kai  που του αρέσει, αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθει μαζί σας.

Βεβαία, κάθε Yo-Kai είναι κρυμμένο στον κόσμο μας, και με την βοήθεια του ρολογιού μας, μπορούμε να τα βρούμε σε δέντρα, σε στύλους της ΔΕΗ, κάτω από τα αμάξια κτλπ. Τα quests είναι λίγο ενδιαφέροντα, καθώς έχουμε να κάνουμε με προβλήματα που μπορούμε να καταλάβουμε στην πραγματική ζωή, κυρίως για τα παιδιά, όπως να βοηθήσουμε φίλους, μια ηλικιωμένη κ.α.

Άλλα πράγματα που με εκνεύρισαν είναι ότι στα quests δεν αναγράφεται καλά τι πρέπει να κάνουμε, ή που πρέπει να πάμε. Πολλές φορές χρειάστηκε να καταφύγω σε walkthrough. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κάποια quests θέλουν ένα συγκεκριμένο yokai, ο Whisper λέει που μπορεί να είναι, αλλά στο Journal δεν αναγράφεται, και για να μάθουμε πού είναι το yokai, πρέπει να μιλήσουμε στον quest giver για να μας πει ο Whisper που είναι.

Technical aspects

Ο κόσμος είναι όμορφος, καθώς είμαστε σε μια μεγάλη πόλη. Σε σχέση με τις πόλεις στα Pokémon, όπου πραγματικά είναι απλά 2-3 κτήρια και τα βάφτισαν πόλεις, εδώ υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα ζωντανό, πολύπλοκο περιβάλλον. Έχει μια κεντρική αγορά, μικρά και μεγάλα σπίτια, και άφθονη λεπτομέρεια. Η μουσική είναι επίσης ικανοποιητική. Το voice acting ήταν περιορισμένο στην καλύτερη, αλλά όπως και να’χει κάνει τη δουλειά του.

Final Thoughts

Το Yo-Kai Watch είναι ένας ευχάριστος και ισάξιος κλώνος του Pokémon, για παιδιά, αλλά και ενήλικες. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα και θα ήθελα να εξερευνήσω ακόμα πιο πολύ τον κόσμο αυτό. Και η δυσκολία του είναι χαμηλή αρκετά για να το απολύσετε.

Keep calm and blame on the Yokai, mates.

8.1

Σενάριο

7.0/10

Ήχος

8.0/10

Εικόνα

9.0/10

Χαρακτήρες

8.5/10

Θετικά

  • Ωραίο worlbuilding
  • Γεματο προσωπικότητα
  • Εύκολο για όλους

Αρνητικά

  • Κουραστικές μάχες

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Role-Playing Game
Platforms Nintendo 3DS
Αρ. παικτών Single and Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης Level-5
Εκδότης Nintendo
Διάθεση Public κτλπ + Nintendo E-Store
Ημ. Διάθεσης 11 Ιουλίου 2013

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Nintendo 3DS
Επεξεργαστής invalid
Μνήμη invalid
Κάρτα Γραφικών invalid
Χωρητικότητα invalid