GameHorizon.gr

Agony Unrated Review – Gore, Βυζια και Crashes

Το Agony ήταν ένας από τους πιο πολυσυζητημένους τίτλους φέτος. Αρχικά για το πώς ο τίτλος “θα σπείρει”, με το hype πολύ πριν βγει, έπειτα για το πώς πρόδωσε τις προσδοκίες όλων αφού βγήκε. Σε αυτόν το χαμό συνέβαλαν το άτσαλο gameplay, αλλά και τα τραγικά censors που είχε υποστεί η Steam έκδοση. Εδώ μπαίνει το Agony Unrated, η νέα, ξεχωριστή έκδοση του Agony, χωρίς καθόλου censoring αλλά και με πολλές βελτιώσεις των developers στο βασικό game, μετά το τραγικό feedback που λάβανε.

 

-Μμμ… Ωραία, βγήκε η εισαγωγή. Καιρό είχα να παίξω ένα καλό horror. Μετά το visual novel της περασμένης βδομάδας, θέλω κάτι λίγο πιο ώριμο ρε παιδί μου, κάτι διαφορετικό από το cringe της Ιαπωνίας. Οπότε για πες μου Agony Unrated, σαν κλασσικό, καλό, πατροπαράδοτο δυτικό horror που είσαι, τι έχεις για μένα;
-Εεε… Σου έχω βυζάκια από succubus. Επί 10 ώρες. Σε όλα τα μεγέθη και σχήματα.
-…
-…
-Fuck it, I’m down. Συνέχισε.

Agony Unrated (5)

Story

Ναι, πριν το παίξω, το μόνο που ήξερα για το Agony ήταν οτι έχει πολύ gore μέσα και το περιστασιακό titty. και εδώ βλέπετε πόσο βαθιά ήταν η άγνοιά μου… Από τη λέξη “περιστασιακό”. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή όμως, είστε ο Nimrod, ένας βασιλιάς της Βαβυλώνας που έκανε κάποιου είδους συμφωνία με τη succubus Red Goddess, καταδικάζοντας το βασίλειό του στην κόλαση ή κάτι τέτοιο…

Agony Unrated (6)

Μες στο δάσος περπατώ…

Το περίεργο με το Agony είναι οτι ενώ το backstory του χαρακτήρα σας φαίνεται να είναι το κύριο plot του τίτλου, στην τελική είναι το λιγότερο ενδιαφέρον πράγμα που συμβαίνει. Γενικά το Agony Unrated ανήκει σε αυτά που έχουν αδύναμο σενάριο αλλά ισχυρό setting, ο κόσμος σας ενδιαφέρει περισσότερο από το τι πρέπει να κάνετε μέσα σε αυτόν. Η κόλαση είναι ένα ζωντανό, τεράστιο οικοσύστημα, το οποίο απαρτίζεται από δύστυχους και πιο δύστυχους. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από σάρκα, το πάτωμα είναι φτιαγμένο από σάρκα, οι κάτοικοι τρέφονται με σάρκα και μετά άλλοι κάτοικοι τρέφονται με τη σάρκα αυτών που τρέφονταν με σάρκα.

Agony Unrated(14)

Η Red Goddess.

Ο κόσμος του Agony Unrated θυμίζει πολύ την κόλαση του Clive Barker, αλλά στο πιο ανοργάνωτο και πιο σεξουαλικό (αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν). Οι… Ε… “μουνοκέφαλες” succubi βρίσκονται παντού, και για την ακρίβεια είναι οι βασικές foot soldiers της Red Goddess, η οποία κυβερνάει σαν βασίλισσα, κάνοντας το ήδη βίαιο μέρος χειρότερο. Ο πάτος της τροφικής αλυσίδας είναι οι martyrs, δηλαδή οι απλοί άνθρωποι/humans, οι οποίοι είναι αθάνατοι μέχρι να καταστραφεί η καρδιά τους (για κακή τους τύχη), και χρησιμεύουν σαν τροφή για τις μουνοκέφαλες, πρώτη ύλη για τα κτήρια, διακόσμηση για τους πιο εκλεπτυσμένους χώρους, και βέβαια σαν δαυλοί για τις σκοτεινές γωνιές.

Agony Unrated (11)

Εσείς είστε ένας από αυτούς, αλλά με τη δυνατότητα να παρατάτε το σώμα σας για να βρείτε καινούριο όποτε πεθαίνετε, παίρνοντας τον έλεγχο των πιο αδύναμων μυαλών (martys και κατώτεροι δαίμονες). Όλη η νοήμονα κόλαση φαίνεται να προσπαθεί να ευχαριστήσει τη Red Goddess, κάτι που προσπαθείτε να πετύχετε και εσείς, διασχίζοντας χιλιόμετρα για να φτάσετε στο μεγάλο ναό της, παρόλο που δεν έχετε ιδέα για τα κίνητρά της. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσετε κάθε λογής δαιμόνιο, από τους κλασσικούς, καρτουνίστικους κόκκινους δαίμονες, μέχρι γιγάντια πουλιά-φάλαινες που πετάνε στον αέρα.

Agony Unrated (1)

Βέβαια οι αγαπημένες σας θα είναι πάντα αυτές. Θυμηθήκαμε να πούμε οτι το review είναι 18+ ?

Gameplay

Ok, αφού ξεκαθαρίσαμε οτι το παίκτης έχει κίνητρα για εξερεύνηση (σε ζευγάρια των δύο), είναι ώρα να υποφέρουμε: Όταν ελέγχουμε ανθρώπινο σώμα (δηλαδή η default κατάστασή μας), το Agony Unrated είναι ένα απελπιστικά αργό adventure game, όπου κινούμαστε με την άνεση και την λεπτότητα ενός τανκ, μαρτυρώντας για να κάνουμε ακόμη και τις πιο μικρές διαδρομές, σε μια κόλαση που είναι αδικαιολόγητα μεγάλη.

Agony Unrated (3)

Κύριος σκοπός μας είναι να πηγαίνουμε από το σημείο Α’ στο σημείο Β’, με τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε από το ένα στο άλλο να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο (συνήθως υπάρχουν πολλαπλά μονοπάτια για να διαλέξουμε), μαζεύοντας όσο πιο πολλά collectibles γίνεται στην πορεία. Και είναι πολλά, ω, είναι πολλά. Σαν human υπάρχει ένας χάρτης πάνω-δεξιά, 1)χάρη στον οποίο βλέπουμε όλα τα collectibles γύρω μας 2)χωρίς τον οποίο δεν έχουμε καμία ελπίδα να βρούμε το δρόμο μας στο clusterf@ck γραφικών που είναι το Agony.

Agony Unrated (9)

Μια στο τόσο θα βρείτε κάτι τέτοια στιλάτα freaky πράγματα, ανάμεσα στους τόνους gore.

Φαντάζεστε λοιπόν τον ενθουσιασμό μου όταν το παιχνίδι είναι αποφασισμένο να με κάνει να παίξω σαν ένας από τους δαίμονες, οι οποίοι με τις ικανότητές τους μπορούν να ξεκλειδώσουν μερικές ξεχωριστές διαδρομές, αλλά δεν έχουν GPS ούτε για δείγμα, και τη μισή ώρα δεν έχω ιδέα που πάω. Και μόνο η απουσία ενός σωστού συστήματος προσανατολισμού, αχρηστεύει τελείως οποιοδήποτε σώμα πέρα από τους Martyrs, ακόμα και αν αυτό το σώμα είναι ιπτάμενο, με ελευθερία κινήσεων 360 μοιρών.

Agony Unrated Extra

Το πρωτοπαλίκαρο της Red Goddess και η χαρακτήρας που ελέγχετε στο succubus mode (όπου δεν υπάρχει GPS οπότε f@ck that).

Βέβαια μην έχετε την εντύπωση οτι τα controls σαν δαίμονας είναι καλύτερα. Όλα τα πιθανά σώματά σας είναι εξίσου ελεύθερα να κολλήσουν σε ένα invisible wall, ή, χειρότερα, να πέσουν μέσα από το χάρτη, κάνοντάς σας να τρώτε αδικαιολόγητα Instant game-overs στη σειρά σε πολλά σημεία, και απλώς να κολλάτε σε ηλίθια platforming σε ακόμα περισσότερα. On that note: Έτσι και ξαναπιάσω developer που για το final boss πετάει τελείως διαφορετικά mechanics από όλο το υπόλοιπο game, κάποιος θα πεθάνει. Καταφέρνω με τα χίλια ζόρια να φτάσω στο τέλος αυτού του καταραμένου adventure, και κάποιος αθεόφοβος αποφασίζει να μου πετάξει platforming section στα 5 λεπτά πριν τα credits!

 

Για μια εξίσου βασανιστική εμπειρία με το Agony Unrated, διαβάστε το review μας για το Torment: Tides of Numenera.

Agony Unrated (2)

Α ναι, τα κακάσχημα μωρά-δαίμονες είναι staple του τίτλου, και για την ακρίβεια τα χρειάζεστε για τις λύσεις πολλών puzzle.

But I digress, υπάρχει κάτι που να αξίζει στο gameplay του Agony Unrated αν αφαιρέσουμε τα απαίσια controls, το θεοσκότεινο mapping και τα εξαιρετικά βυζάκια; Πφφφ… Εεε… Υποθέτω οτι κάποια από τα collectibles ήταν αρκετά εντυπωσιακά, όπως πίνακες σε κλασσικά θρησκευτικά στυλ, και τα γράμματα/σημειώσεις του μυστηριώδους “K.N.”, τα οποία ανακαλύπτετε στην πορεία. Πέρα απ’αυτό… Εεε… Μμμ… You know what? Όχι, το gameplay ήταν απαίσιο! Το succubus mode, για το οποίο ήταν τόσο περήφανοι οι developer, αχρηστεύεται τελείως από την απουσία GPS, ενώ τα 7 διαφορετικά ending του main story πάνε στράφι όταν καταλήγετε απλώς στο ending που βρήκατε τυχαία, μη δίνοντας δεκάρα για την ιστορία μετά τον εκνευρισμό που είχατε υποστεί.

Agony Unrated (8)

Το υποτιθέμενο boss fight ήταν σκέτη απογοήτευση.

Technical

Εδώ τα πράγματα είναι διχασμένα. Από τη μία έχουμε τα καταπληκτικά character και environment designs του Agony Unrated… Όσον αφορά την αισθητική τους. Κάθε χώρος είναι ξεκάθαρα διακοσμημένος με πολύ προσοχή και αγάπη, και οι κάτοικοι της κόλασης ολοφάνερα γαλουχήθηκαν με πολύ στοργή στα χέρια κάποιου designer. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι χάρμα να τους βλέπεις, και μαρτύριο να προσπαθείς να τους διασχίσεις.

Agony Unrated (12)

“Όχι, όχι, το τελικό boss fight πρέπει να έχει unskippable cinametics! Αλλιώς πώς θα σπάσουμε τα νεύρα του παίκτη όταν πεθαίνει από το απαίσιο platforming και πρέπει να ξαναδεί 3 ciinematic από την αρχή;”

Δεν ξέρω κατά πόσο τα screenshot αρκούν για να πάρετε μια γεύση του clusterf@ck που είναι οι shaders και ο σχεδιασμός της κόλασης. Θέλω να φανταστείτε, μαζί με αυτόν τον ολοκληρωτικό χαμό, και προβλήματα στην κίνησή σας, με κάθε μικρό βαθούλωμα ή ανύψωμα του εδάφους να σας μπλοκάρει το sprinting την πιο κρίσιμη στιγμή. Οι developer του Agony Unrated φαίνεται επίσης να άλλαξαν γνώμη για την ύπαρξη steath στη μέση του παιχνιδιού. Στην αρχή του game, οι χώροι είναι γεμάτοι με hiding spots, ενώ καθώς προχωράτε, το mechanic φαίνεται να ξεχάστηκε τελείως.

Agony Unrated (13)

Το παιχνίδι το έπαιξα σε capped 20 FPS απ’οτι κατέγραφε το Fraps, και αλλαγές στα γραφικά δε φάνηκε να παίζουν κανένα ρόλο, οπότε το έπαιξα σε max ανάλυση μιας και έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε διαφορά. Δεδομένου οτι το laptop μου είναι σχετικά γερό μηχάνημα, δε νομίζω οτι αυτό είναι καλό σημάδι. Ο ήχος είναι απλώς αδιάφορος, με μερικά αστεία κακά reads για κάποιους χαρακτήρες. Α και πριν το ξεχάσω: Στα προβλήματα προσθέστε απουσία steam overlay (οι εικόνες τραβήχτηκαν όλες με το Fraps), και συχνά πυκνά crashes και κολλήματα (περίπου 5 στα 10ωρο playthrough μου).

 

Final Verdict

 

Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι καλό για το Agony Unrated που να μην τελειώνει σε “-άκια” ή “-άρες”, αλλά πραγματικά δεν μου’ρχεται τίποτα. Είναι ξεκάθαρο οτι οι developer είχαν πολύ αγάπη για το project, αλλά στην τελική αυτό δε σημαίνει τίποτα όταν αποτυγχάνει σχεδόν σε κάθε τομέα, από το gameplay μέχρι τα τεχνικά του. Δυστυχώς αντί να είναι ένα survival horror ή ένα stealth game, όπως αρχικά σχεδίαζαν οι developers, αναγκάστηκε (κατάντησε θα έλεγε κανείς) να είναι ένα κακοφτιαγμένο adventure, το οποίο δε θα ευχαριστήσει κανέναν που έχει ανεβασμένο το φερμουάρ. Κρίμα, κρίμα, κρίμα.

Το Gamehorizon δίνει λυπημένο thumbs down.

4.9

Ιστορία

5.0/10

Ήχος

3.5/10

Γραφικά

7.0/10

Gameplay

4.0/10

Θετικά

 • Σχεδιασμός τεράτων και περιβάλλοντος.
 • ...Boobs?
 • ...Boobs! (καταφατικά)

Αρνητικά

 • Crashes κάθε τρεις και λίγο.
 • Αδικαιολόγητα πολλά collectibles.
 • Πολύ μεγάλες απαιτήσεις συστήματος.
 • Κολλήματα και bugs.
 • "Μεθυσμένα" controls / invisible walls
 • Mechanic που ξεχαστήκανε
 • Εκνευριστικό trial&error mini-game
 • Απαίσιο mapping, χάνεστε τελείως
 • Μεγάλος παράγοντας τύχης

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Survival Horror, Adventure, Stealth
Platforms PC, Playstation 4, Xbox One
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Madmind Studio
Εκδότης Madmind Studio
Διάθεση Steam. Xbox Live, PS Network
Ημ. Διάθεσης 30 Οκτωβρίου 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 / 8 /10
Επεξεργαστής Intel Core i5-8400, AMD Ryzen 5 1600
Μνήμη 16 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Radeon RX 580 or Nvidia GeForce GTX 1060 6GB
Χωρητικότητα 17 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.