GameHorizon.gr

Conan Exiles Review

Ποιος θέλει ένα First Person Survival MMO στον κόσμο του Conan?! Όλοι ε; Υπέροχα γιατί το Conan Exiles είναι ακριβώς… Ε… Χμμ… Μμμ… Ok, ίσως να μην είναι “ακριβώς” αυτό που λέγαμε οτι θα είναι.

Story
Βρίσκεστε σταυρωμένος στη μέση μιας ερήμου. Γύρω σας βρίσκονται κι άλλοι σταυρωμένοι, σκελετοί πλέον. Είστε εκεί γιατί σας εξόρισαν απ’την πατρίδα σας, όπου κατηγορηθήκατε για ένα έγκλημα που ίσως διαπράξατε, ίσως δε διαπράξατε, δεν έχει σημασία πια. Το τέλος πλησιάζει, αλλά δεν είστε το είδος άντρα που… Περίμενε, μπορώ να φτιάξω γυναίκα; Μπορώ να ελέγχω και το μέγεθος του στήθους?! Woohoo! “Εχέμ…” Δεν είστε το είδος ατόμου που θα πέσει τόσο εύκολα. Σφίγγετε τα δόντια, παλεύοντας με τα δεσμά σας για να… OH MY GOD μπορώ να την έχω και τελείως γυμνή! Εύγε Conan Exiles, ξεκινάμε πολύ ωραία τη συνεργασία μας.

Conan Exiles - New Pic 1

Η ξαφνική έλλειψη ορατότητας στις αμμοθύελλες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συνοψίζοντας τα, είστε δεμένος στη μέση της ερήμου, σας σώζει ο Conan και μετά από μια σύντομη μάχη σας αφήνει σύξυλους στη μέση του πουθενά για να τα βγάλετε πέρα. Ταυτόχρονα φοράτε στο χέρι σας ένα βραχιόλι που σας κρατάει παγιδευμένους στον κόσμο όπου είσαστε εξόριστοι, δημιουργώντας death walls γύρω από τη χώρα (θα μπορούσε να τα πει και κανείς “developer walls”).

 

Το θέμα είναι οτι δεν μπορείτε να περιμένετε story πέρα από αυτό, και η όλη συνάντηση με τον Conan γίνεται στο opening cinematic/διαφημιστικό spotάκι και όχι in-game. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι σας αμολάει τελείως ελεύθερους στη σαβάνα, χωρίς καμία ιστορία ή αφήγηση. Είμαι σίγουρος οτι κάποιο όνομα από τον κόσμο του Conan πετάγεται σε κανένα item description, ή ίσως το όνομα κάποιας από τις φυλές βάρβαρων του κόσμου να υπάρχει και στα βιβλία, αλλά είναι όλο καθαρά διακοσμητικό.

Conan Exiles - Pic 2

Θα τη μισήσετε σύντομα αυτήν την έρημο.

Το Conan Exiles δεν έχει σχεδόν καμία σχέση lore-wise με τον Conan τον Κιμμέριο. Είναι μια μεγάλη ανοιχτή περιπέτεια, ένας τεράστιος κόσμος για να εξερευνήσετε, να σφάξετε και να αιχμαλωτίσετε, και είμαι τελείως cool με αυτό. Μέσα με χίλια. Το θέμα είναι οτι παίρνει ένα πολύ σοβαρό όνομα του fantasy και το πετάει μέσα χωρίς λόγο και πραγματικό context, απλώς για να τραβήξει κόσμο, σε βαθμό δυσφήμισης.

 

Gameplay
Αν ήθελε κανείς να περιγράψει το Conan Exiles με 2 λέξεις θα είχε μια λέξη περίσσευμα, γιατί και μόνη της η λέξη “Minecraft” αρκεί. Αφού επιλέξετε αν θέλετε να παίξετε single ή multiplayer (πηγαίνετε single, οι multiplayer servers για την ώρα είναι πιο άδειοι κι από τα ελληνικά ταμεία, + θα lagέρνει χωρίς λόγο), ξεκινάτε την περιπέτειά σας από την έρημο, όπου επιλέγετε φύλο, φυλή, θεότητα και κάνετε customize την εμφάνισή σας. Παραδόξως στο single player που έπαιζα εγώ οι χαρακτήρες φορούσαν εσώρουχα, ενώ στο multiplayer πήγαιναν τσίτσιδοι (θα περίμενε κανείς να ισχύει το ανάποδο). Αφού έφτιαξα το χαρακτήρα μου (έναν άντρα μουσκουλιάρη Ασιάτη κανίβαλο) ξεκίνησα την περιπέτειά μου.

Conan Exiles - Pic 3

Ok, δε θέλω να υπονοήσω τίποτα με το πόση έμφαση έδωσε το παιχνίδι στα γραφικά μυών για τους άντρες αλλά…

Πρώτη κίνηση: Να βγω από την έρημο. Κοιτάζω γύρω, βλέπω στο βάθος πράσινο. Πράσινο σημαίνει δέντρα, δέντρα σημαίνει “όχι άλλη έρημος”. “Ωραία” λέω, και τραβώ για εκεί, κοιτάζοντας ανήσυχος την αχρείαστα-πολύ προσοχή που είχαν δώσει οι developers στο να σχεδιάσουν τα μούσκουλα του κανίβαλού μου. Φτάνοντας στην αρχή της πρασινάδας ξαφνικά η μουσική άλλαξε: Ένας κακάσχημος feral μου επιτίθονταν, σαν να βγήκε από το The Hills Have Eyes. Ευτυχώς η ανταπόκρισή μου ήταν γρήγορη. Μερικές μπουνιές με τις δύο σκανδάλες και κατάφερα να τον ρίξω, με το health μου να είναι ακόμα πάνω από 75% και να γεμίζει. “Ωραία λέω, είμαι αρκετά δυνατός” είπα, οπότε προχώρησα στο δάσος όπου ένας άνθρωπος-χελώνα με σκότωσε με μία φάπα.

Survival Συμβουλή: Για να μαζέψετε κρέας και γούνα από ένα πτώμα στο Conan Exiles πρέπει να το χτυπήσετε με αξίνα ή παρόμοιο εργαλείο μετά θάνατον.

 

“Από τώρα “you are dead”?! Καλά” λέω, “ας κάνω respawn και ας συνεχίσω αποφεύγοντας τον.”, lesson learnt, οπότε και αναστήθηκα στην έρημο… Σε τελείως διαφορετικό σημείο. Ξαναξεκίνησα λοιπόν το ταξίδι μου, χωρίς να έχω ιδέα για πού βαδίζω ή τι τερατώδη πλάσματα με περιμένουν. Εξερεύνησα για λίγο την έρημο, η οποία ήταν γεμάτη εγκατελειμμένα ερείπια, μέχρι που αντίκρισα επιτέλους πάλι πράσινο. “Αχά!” είπα, “Επιτέλους θα συνεχίσω την περιπέτειά μου!” και ο Ασιάτης-κανίβαλος μου έπεσε ξερός επειδή είχα πεθάνει από αφυδάτωση.

Conan Exiles - Pic 4

Πείτε με ρατσιστή ή σεξιστή αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν “Χμ… Όχι, δεν είναι αρκετά εξωτική για σκλάβα”.

Δεύτερο lesson learnt, φρόντισε να έχεις πάντα κοντά σου μια πηγή καθαρού νερού, got it. Ξανάρχισα λοιπόν το ταξίδι μου, πάλι παίρνοντας διαφορετικό μονοπάτι καθώς το respawn με έβγαλε στο τυχαίο ερείπιο υπ’αριθμόν #150. Αποφεύγοντας ότι μπορούσα (ευτυχώς τρέχω αρκετά γρήγορα) έφτασα επιτέλους σε πηγή νερού, απ’όπου ήπια αρκετά για να γεμίσει η μπάρα με τη σταγόνα. Τότε ήταν που πρόσεξα και τη δεύτερη μπάρα, αυτή με σύμβολο ένα μπούτι κοτόπουλου. Αλλά ok, πλέον βρισκόμουν σε μια αφρικανική σαβάνα που εκτείνονταν όσο έφτανε το μάτι μου, πρέπει να είναι θησαυροφυλάκιο φαγητού το μέρος!

 

Survival Tip: Το πρώτο που θέλετε να φτιάξετε σε ένα σπίτι είναι campfire και όχι κρεβάτι.

 

Σκότωσα λοιπόν μία από τις μικρές χελώνες (δεν μπορούν να σε πολεμήσουν, είναι μωρά), και πήγα να κάνω loot το πτώμα της, για να το βρω άδειο. Καθώς πατούσα το X όμως, ανακάλυψα οτι ο χαρακτήρας μου μπορεί να μαζέψει πέτρες από το έδαφος. Surprise surprise! ΟΛΟΣ ο κόσμος του Conan Exiles μπορεί να συλλεχθεί! Τα πάντα, από πέτρες και δέντρα μέχρι… Ε… Πιο σκούρες πέτρες και πιο μεγάλα δέντρα (αυτά είναι σχεδόν το 95% του κόσμου believe me). Χαρούμενος χρησιμοποίησα τις πέτρες και τα ξερόκλαδα που μάζεψα από το έδαφος για να φτιάξω την πρώτη μου αξίνα. Δυστυχώς, όπως ανακάλυψα στα 5 μου, η αξίνα δεν τρώγονταν, οπότε άρχισα να απελπίζομαι για φαγητό. Όσο και να έψαξα όμως δεν μπορούσα να κάνω loot καθόλου φαγητό.

Conan Exiles - Pic 5

Πανέμορφα γραφικά το άτιμο.

Τρίτο lesson learnt, αφού εξασφαλίσεις νερό ψάξε στο περιβάλλον σου για φαγητό. Η μπάρα του κατεβαίνει πιο αργά, αλλά αντίστοιχα ανεβαίνει και πιο δύσκολα. Πάλι σε διαφορετική περιοχή της ερήμου respawn, αρχίζει να γίνεται εκνευριστικό αυτό. Κοιτάω το inventory μου, εξαφανισμένη η αξίνα. Δεν πειράζει. Αυτή τη φορά ξέρω πως να την φτιάξω! Αφού ξαναέφτιαξα αξίνα και ξαναέφτασα στη σαβάνα είδα ένα camp με ανθρώπους μπροστά, δύο όμορφες Αφρικανές γυναίκες. “Πάω να κάνω εμπόριο!” λέω, να δω πώς δουλεύει το σύστημα με τους npcs.

 

Τέταρτο lesson learnt, αν κάποιος μοιάζει βάρβαρος, είναι βάρβαρος. Αρχίζει να μου τη δίνει αυτή η έρημος. Ψάχνω, βρίσκω νέο μονοπάτι για τη σαβάνα. Και ξανά προς τι δόξα τραβώ. Καθώς εξερευνούσα άλλη μία από τις 100 ολόιδιες σαβάνες, 2 ακόμα βάρβαροι -βαριά οπλισμένοι- πιθηκομούριδες μου ορμάνε, αλλά αυτή τη φορά ξέρω πώς να τους αποφύγω! Τρέχω μέσα στο νερό, όπου δεν μπορούν να με ακολουθήσουν και γυρνάω να τους κοιτάξω με ένα χαμόγελο στα χείλη καθώς στέκονται ανήμποροι στην όχθη. “Χα! Τους έδειξα! Καλά να πάθουν! Ε, κύριε κροκόδειλε;”

Conan Exiles - Pic 6

Έκτο και έβδομο lesson, δεν είναι καλή ιδέα να πηγαίνεις για εξερεύνηση τη νύχτα. Ειδικά χωρίς πυρσό.

Πέμπτο lesson learnt. Πραγματικά τα έχω πάρει στο κρανίο. Κάνοντας skip καμιά 20αρια lessons ακόμα, (πχ μην τρως ωμό κρέας) φτάνουμε στα πιο πρόσφατα. Έχω επιτέλους χτίσει το διώροφο σπίτι μου, με σκοπό να προσθέσω και τρίτο όροφο. Κάπου εδώ ήταν, που είχε εξαφανιστεί το αρχικό μου άγχος για επιβίωση έχοντας μάθει τα κόλπα του παιχνιδιού (και έχοντας μια ημίγυμνη μαύρη σκλάβα να χορεύει από δίπλα) που συνειδητοποίησα κάτι: Το παιχνίδι ήταν πανέμορφο.

 

Survival Tip: Το τσεκούρι και η αξίνα μπορεί να φαίνονται κοφτερά, αλλά οι απλές μπουνιές στο πρόσωπο είναι πιο αποτελεσματικές εναντίον humans.

 

Με αυτό εννοώ οτι ο κόσμος γύρω μου ήταν να σου τρέχουν τα σάλια. Δέντρα, σαβάνα, καθαρό νερό, φοβερά γραφικά, απλώς δε χόρταινα να το βλέπω. Σε όλη την πορεία που το παιχνίδι προσπαθούσε να με ξεκάνει δεν είχα καταφέρει να θαυμάσω πόσο φυσικός και υπέροχος ήταν ο κόσμος του. Και τότε ήταν που γύρισα να κοιτάξω και το σπίτι μου και το μόνο που είδα ήταν δύο κακάσχημοι όροφοι από λασπόπετρα και γύρω του το απόλυτο τίποτα, καθώς είχα αδειάσει ολόκληρη τη νησιά από τα φυσικά της resources για να φτιάξω αυτό το τερατούργημα (και να αιχμαλωτίσω μία μαύρη ημίγυμνη χορεύτρια, αυτό δεν το μετανιώνω).

Conan Exiles - Pic 8

Πέθανα μερικά δευτερόλεπτα αφού τραβήχτηκε αυτό το screenshot, δεν το ξαναβρήκα ποτέ αυτό το σπίτι.

 

Βλέπετε στο Minecraft, που παίρνω τόση ώρα σαν παράλληλο του Conan Exiles, ο κόσμος είναι άσχημος από φυσικού του. Τετραγωνισμένα low HD γραφικά δε σε συνδέουν με τη φύση, οπότε βλέπεις τη δική σου συνδρομή στον κόσμο ως καθαρή βελτίωση, αλλά όταν τα γραφικά είναι άριστα όπως στο Conan Exiles, τότε είναι που καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ζημιά έχεις κάνει. Ενώ το σκεφτόμουν αυτό είδα οτι είχε αρχίσει να μου τελειώνει το ανθρώπινο κρέας στο inventory, οπότε κολύμπησα στο γειτονικό νησί όπου ήξερα οτι ζουν άγριοι, ώστε να σκοτώσω, να ληστέψω, να ~κυριολεκτικά~ σκλαβώσω όποια μου έκανε κέφι και τέλος να φάω τους νεκρούς.

 

Survival Tip: Ποτέ μην πολεμάτε πάνω από έναν αντίπαλο ταυτόχρονα.

 

Ανεβαίνοντας στην κορυφή του νησιού βρήκα μόνο έναν δύστυχο να κάθεται φρουρός, οπότε και τον έκανα κομματάκια με την πολύ ανώτερη πανοπλία μου. Αφού τον ξέκανα (και μάζεψα το κρέας του) άρχισα να λεηλατώ το άδειο camp για να μαζέψω οτι πολύτιμο υπήρχε πριν καταστρέψω τα υπόλοιπα. Έφτασα λοιπόν σε ένα loot chest και ω τι τύχη, είχε καμιά 200αριά πέτρες μέσα, αρκετές για να τελειώσω τον τρίτο όροφο του σπιτιού μου! Καθώς τις μάζεψα όμως, πέρασα το weight limit και δεν μπορούσα να κουνηθώ (το Conan Exiles θυμίζει πολύ Oblivion ώρες ώρες). Πάω να ανοίξω λοιπόν το inventory για να κάνω craft τους τοίχους και τα ταβάνια που ήθελα (τα οποία ζυγίζουν λιγότερο) για να ρίξω το βάρος μου…

Conan Exiles - Pic 8

Ζώα, φυτά, ανθρώπους… Θα φάτε οτι βρείτε αν θέλετε να επιβιώσετε.

…Εκεί ήταν και που έκαναν spawn όλοι οι βάρβαροι ταυτόχρονα από το τίποτα. Κυριολεκτικά, εκείνη την ώρα είχαν ρυθμιστεί για respawn από αέρα κοπανιστό. Και εγώ ήμουν στη μέση του camp. Και περίμενα να τελειώσουν τη δημιουργία τους 5 στρώσεις τσιμέντο πριν μπορέσω να κουνηθώ. Ξανά η έρημος. Γυμνός, χωρίς κανένα όπλο ή φαγητό ή νερό. Και δεν μπορούσα να θυμηθώ προς τα που ήταν το σπίτι μου, όπου είχα αφήσει το εναλλακτικό gear για περίπτωση ανάγκης. Άντε και γ@μήσου Conan Exiles.

 

Technical
Με τον τρόπο που το έγραψα μπορεί να ακούστηκε σαν το παιχνίδι να με “έκλεψε” για πρώτη φορά στο τέλος, αλλά σας διαβεβαιώ οτι είχαν υπάρξει πολλές περιστάσεις στις οποίες πέθανα χωρίς λόγο, πχ επειδή το παιχνίδι lagαρε ενώ πολεμούσα χελωνανθρώπους. Και lagέρνει, ω, πόσο lagέρνει. Είναι αδύνατο να κάνεις ένα παιχνίδι όπου τα πάντα μπορούν να σπαστούν και να συλλεχθούν χωρίς να σέρνεται λίγο, αλλά χωρίς το Razer Cortex, το Conan Exiles πολύ απλά δεν παίζεται.

 

Survival Tip: Τα τελευταία τρία στατιστικά είναι σχεδόν άχρηστα. Επενδύστε σε strength και vitality μόνο.

Conan Exiles - Pic 9

Και κάπως έτσι εδώ στο GameHorizon χτυπάμε κόκκινα views.

 

Ξεπερνώντας το in-game lag, το αρχικό loading time είναι απλώς αδικαιολόγητο. Κυριολεκτικά μπορεί να χρειαστείτε και 3-4 λεπτά για να τελειώσει το πρώτο loading και οι ρυθμίσεις των γραφικών δε φάνηκε να παίζουν κανένα ρόλο σε αυτό.

 

Τα ίδια τα γραφικά βέβαια ήταν υπέροχα. Από τη στιγμή που θα σταματήσουν να σας ξεκοιλιάζουν κροκόδειλοι, δε θα χορταίνετε να βλέπετε το φυσικό, τεράστιο κόσμο του Conan Exiles. Το μέγεθος του χάρτη είναι τεράστιο, ενώ εγγυημένα υπήρχαν πολλές περιοχές και μυστικά που ακόμα δεν είχα εξερευνήσει. Η μουσική μπορεί να γίνει εκνευριστική στο loading screen, αλλά κατά τ’άλλα είναι σε πολύ απολαυστικά επίπεδα, θυμίζοντας πολύ συχνά oblivion.

Conan Exiles - The City

Τη βρήκα τυχαία όσο εξερευνούσα μετά από ένα death. Ποτέ δεν την ξαναβρήκα.

Final Verdict
Στην τελική αξίζει να αγοράσετε το Conan Exiles; Η απάντηση είναι ένα δύσκολο “όχι” για την ώρα, αλλά αυτό είναι μόνο λόγω του Early Access. Το παιχνίδι είναι υπέροχο, απλώς πρέπει να φτιαχτούν κάποιες ατέλειες που έχει σε optimization, καθώς και να ρυθμιστούν κάποια πράγματα όπως respawn times και controller buttons.

 

Αν έχω ένα παράπονο απ’τον τίτλο, αυτό είναι οτι δεν έχει σχέση με Conan. Όταν μιλάμε για τον Conan το Βάρβαρο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι καμπούρηδες μάγοι, ίσως κάποια γυμνή γκόμενα σε ένα κλουβί και σκοτεινές συμφωνίες και ίντριγκες που δείχνουν τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Το Conan Exiles είναι ένα ξερό Man vs. The Wild, που είναι μεν καλό από μόνο του, αλλά δεν έχει καμία σχέση με Conan. Είναι σαν να ονομάζεις το game σου SAO: Broken Reality και να μην έχει καμία σχέση με SAO.

9

Ατμόσφαιρα

9.5/10

Γραφικά

9.0/10

Mουσική

8.0/10

Gameplay

9.5/10

Θετικά

 • Ένας τεράστιος, ανοιχτός κόσμος για εξερεύνηση.
 • Είναι Minecraft για ενήλικες.
 • Nudity. (πάντα θετικό)
 • Φοβερές τεχνικές λεπτομέρειες.
 • Οπτικά άπταιστο.
 • Φτιάχνετε κυριολεκτικά τη δική σας περιπέτεια.

Αρνητικά

 • Δεν είναι Conan.
 • Δεν έχει class.
 • Η φυλή σας δεν έχει νόημα.
 • Θα σας σπάσει τα νεύρα εγγυημένα.
 • Πολύ, πάρα πολύ lag.
 • Δε σας κλέβει επίτηδες, αλλά και πάλι σας κλέβει.
 • Το hit detection είναι για κλάματα.
 • Το αρχικό loading είναι αδικαιολόγητο.
 • Η μουσική του loading.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Action, Survival,
Platforms
Αρ. παικτών Single Player & Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης Funcom
Εκδότης Funcom
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 31 Ιανουαρίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 10 64 bit
Επεξεργαστής Intel Quad Core i5/i7 3.3 GHz or AMD equivalent
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών nVidia GeForce GTX 780 Ti/970 (High settings) and 1070 (Ultra settings) or AMD equivalents
Χωρητικότητα 35 GB διαθέσιμος χώρος

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.