GameHorizon.gr

Doom Retrospective Final Part

CZFSruS

To 2145 εεε..Τον Αύγουστο του 2004 κυκλοφόρησε το Doom 3 το οποίο αποτελεί ένα Reboot της ομώνυμης σειράς.

Το 2004 αποτέλεσε τεχνολογικά , ίσως μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο gaming , λόγω δύο τίτλων που έμελλε να αλλάξουν τα γραφικά των games για πάντα (Half Life 2Doom 3)!

1

To Doom 3  “γονάτιζε” πολλά PC , όχι λόγω κακού προγραμματισμού αλλά της φοβερής μηχανής γραφικών ( id tech 4) που διέθετε. Aυτό έδινε τη δυνατότητα για πιο ρεαλιστικούς φωτισμούς, καλύτερη απεικόνιση σκιών και λεπτομερέστατα textures σε χαρακτήρες,αντικείμενα αλλά και όλο το στήσιμο του παιχνιδιού!.

Η id αυτή τη φορά ξέφυγε από τα καθιερωμένα, δίνοντας στον χρήστη να καταλάβει απόλυτα, πράγματα που στα προηγούμενα 2 Doom δεν ήταν τόσο εύκολο να καταλάβεις.

Αυτό γίνεται μέσω διαλόγων, απεικόνιση σκηνών σε στυλ κινηματογραφικής ταινίας αλλά και ενός PDA που δίνεται στον χρήστη το οποίο παίζει ρόλο σε πολλά σημεία του παιχνιδιού. Μέσω αυτού έχετε τη δυνατότητα τα δείτε τα objective σας, email που λαμβάνετε από άλλους NPC, Audio Logs που σας δίνουν πληροφορίες για πολλά πράγματα από αρκετά στοιχεία για το σενάριο του παιχνιδιού  μέχρι και πολλές φορές, για το που πρέπει να πάτε αλλά και κωδικούς για να ανοίξετε  πόρτες και διάφορα boxes που έχουν όπλα ammo κλπ. Το PDA με λίγα λόγια, αλληλεπιδρά σε αρκετά σημεία με τον χρήστη. Πέρα από τα Audio Logs , μπορείτε να δείτε και κάποια Video που παρουσιάζουν λεπτομερέστατα τον κόσμο του Doom.

 

pda1

Αυτή τη φορά το Doom , δεν είναι μόνο ένα απλό FPS , αλλά έχει και πάρα πολλά στοιχεία Survival Horror. Αυτό φαίνεται μέσα από τη χρήση ενός φακού , που σας δίνεται στην αρχή του παιχνιδιού o oποίος λειτουργεί όμως με τη χρήση μπαταρίας.Το ίδιο ισχύει και για το stamina που κάθε φορά που τρέχετε κατεβαίνει και πρέπει να περιμένετε λίγη ώρα για να ξανανέβει.

21 (1)

Το όλο στήσιμο αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σκοτεινό.Τέρατα πετάγονται ξαφνικά, στην κυριολεξία απο παντού! Αυτή τη φορά δε τα βλέπεις , γιατί έρχονται από εκεί που δε το περιμένεις, αλλά και λόγω της σκοτεινής ατμόσφαιρας που επικρατεί πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον φακό πρώτα για να δεις  τι συμβαίνει γύρω σου. (Όταν κρατάς τον φακό δε μπορείς να έχεις και όπλο μαζί).

28

Το gameplay είναι απλά πιο εθιστικό και τρομακτικό πέρα από κάθε φαντασία! Πόρτες που τρίζουν, ασανσέρ που ανοίγουν χώρις λόγο. Ακούς ακόμα και τις σταγόνες που στάζουν απο τον σωλήνα! Aκόμα και μέσω του PDA ακούς κραυγές, μάχες και διαλόγους από τους διάφορους NPC, αλλά και το χάος που επικρατεί είναι κάτι που αγχώνει τρομερά τον χρήστη και τον κάνει να θέλει να βυθιστεί ακόμα πιο πολύ στο κόσμο του Doom. Με άλλα λόγια ο ήχος είναι απλά φανταστικός!

Το ίδιο ισχύει και για τα γραφικά και, όπως γράφω παραπάνω, είναι κάτι το μοναδικό απ ’όλες τις απόψεις! Με λίγα λόγια είναι χάρμα οφθαλμών! Από τις λεπτομέρειες στα γραφικά μέχρι και την παρουσίαση του χώρου στις πίστες που ξεπερνάν κάθε game που είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε!

21

doom-3

Όσον αφορά το μοναδικό σενάριο! Βρισκόμαστε στο έτος 2145. Στην αρχή του παιχνιδιού σας γίνετε ένα μικρό briefing για την UAC, μια εταιρία η οποία κάνει επιστημονικές έρευνες στο Άρη, που αφορούν τηλεμεταφορές, βιολογικές έρευνες αλλά και έρευνες για νέα όπλα. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός Space Marine ο οποίος φτάνει στον Άρη , ως ο  Νew Guy ,o οποίος είναι μέλος  μιας επίλεκτης μονάδας τους UAC Space Marines. Ουσιαστικά αντικαθιστάτε έναν άλλο Space Marine ο οποίος σκοτώθηκε σε μια αποστολή. Όλα μοιάζουν με μια τυπική μέρα στη δουλειά, αλλά σύντομα όλα θα αλλάξουν…Πιστέψτε με πολύ σύντομα….

Sholmes

KbKsZwp

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας  η UAC , βρήκε κάποια artifacts από έναν αρχαίο πολιτισμό στον Άρη τα οποία μετέφεραν γνώσεις  πέρα από κάθε φαντασία, αλλά και γνώσεις για  πανίσχυρα όπλα και σχέδια για μια μέθοδο τηλεμεταφοράς σε άλλες διαστάσεις…. Στην ουσία με το portal που άνοιξαν, άνοιξαν παράλληλα και μία πύλη στην κόλαση με ορδές δαιμόνων να κατασπαράζουν του πάντες και τα πάντα…..

23

24

Από εκεί λοιπόν ξεκινάνε όλα.Το σενάριο έχει ιδιαίτερο βάθος και είναι πολύ προσεγμένο.

Τo Doom 3 είχε στο σύνολο 27 πίστες και θα βρείτε τον εαυτό σας να περνάει μέσα από την πόλη στον Άρη, εργαστήρια που γινόντουσαν πειράματα αλλά και την ίδια την κόλαση μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό που είναι το σημείο που βρέθηκαν τα αρχαία Artifacts.

Όσον αφορά το οπλοστάσιο σας έχετε τα καθιερωμένα όπλα. Από γροθιές, πιστόλι, machine gun, shotgun plasma gun κλπ αλλά και τα κλασσικά chainsaw και BFG 9000. Ωστόσο πρόσθεσαν χειροβομβίδες και ένα Soul Cube, το πιό δυνατό όπλο του παιχνιδιού που είναι ένα από τα artifacts που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή στον Άρη. Το cube απορροφά τις ψυχές όσων σκοτώνετε , εξαπολύοντας μία πολύ δυνατή επίθεση (ανά 5 kills). Επίσης έχει την ιδιότητα να κάνει Heal τον παίκτη, αλλά αυτό που το κάνει αξιοθαύμαστο είναι πως κάθε φορά που χρησιμοποιείται (αφού έχεις μαζέψει 5 souls) ακούγεται  μια φωνή να λέει…”Use Us”….

3

34

9

Το multiplayer κομμάτι αυτή τη φορά έχει 4 modes υποστηρίζοντας στη αρχή μέχρι 4 παίκτες (αργότερα με κάποια mods που βγήκαν έφτανε μέχρι 8 ή 16). Και τα  4 mode έχουν όλα τη μορφή Deathmatch. To standar deathmatch, το team death match, το Last man standing και το Tournament.

12947_front

Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία του Doom 3 ανακοινώθηκε και ένα stand alone expansion, το Resurection of evil που κυκλοφόρησε το 2005. Το game προσέθετε 3 νέα όπλα (δίκανο shotgun, Ionized Plasma Leviator και το Τhe Artifact που είχε περίπου την ίδια χρήση με το Soul Cube  δίνοντας πολλές επιπλέον ιδιότητες στον χρήστη) και αρκετούς νέους εχθρούς. Σεναριακά λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά τα γεγονότα το Doom 3 , όταν λαμβάνουν ένα περίεργο σήμα από ένα δορυφόρο που βρισκόταν στον Άρη. Στέλνουν λοιπόν μια επίλεκτη ομάδα , για να δει το τι συμβαίνει και ανακαλύπτουν μία εισβολή δαιμόνων στον Άρη για ακόμα μία φορά…..

Artifactdoom3roe doom3

Κυκλοφόρησε επίσης και μία έκδοση για το Original Χbox μαζί με το expansion. Είχε τεράστια απήχηση όσον αφορά το Multiplayer μέσω του Xbox Live.

12939_front

Το 2012 ξανακυκλοφόρησε για PS3, Xbox 360 και PC με ανανεωμένη μηχανή γραφικών. Ωστόσο έλαβε πολύ άσχημες κριτικές για τον κακό χειρισμό, τα μεγάλα load times και δυνατότητα μόνο για autosave. Μαζί κυκλοφόρησε και ένα καινούριο mid level με ονομασία The Lost Mission. 

47945-doom-3-bfg-edition-old-full

To Doom 3 ήταν μία τεράστια επιτυχία για την id Sofware που θεωρείται ο πατέρας τον σύγχρονων FPS.

Το ηθικό δίδαγμα και αυτού του Retrospective είναι πώς όλοι μας είμαστε άνθρωποι με ευαισθησίες και δαίμονες. Ωστόσο αυτά είναι που μας κάνουν από τη φύση μας ανθρώπους…Οι δαίμονες που έχουμε μέσα μας και τους κερδίζουμε κάθε φόρα με σκοπό να γινόμαστε καλύτεροι!!!!  

hqdefault

Doom 3 Trailer

Doom 3 Hell Gameplay

 [Πηγή 1,2]

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre FPS Survival Horror
Platforms
Αρ. παικτών 1-4
Εταιρία Ανάπτυξης id Sofware
Εκδότης Activision
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 3-08-2005

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Ονομάζεται Κώστας Κοτόπουλος ή αλλιώς ‘’Snake’’. Η πρώτη του επαφή με το gaming ήρθε στη τρυφερή ηλικία των 8 με τα Super Mario Land 2 The Six Golden Coins και Super Mario Bros για το Nes. Κατευθείαν ένας έρωτας γεννήθηκε που θα τον ακολουθεί ακόμα 20 χρόνια μετά! Η πρώτη κονσόλα που απέκτησε ήταν το N64 με Super Mario 64 ενώ τα games που τον σημάδεψαν για μια ζωή ήταν το Zelda Ocarina of Time και Metal Gear Solid! Από την αγάπη του για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έγινε τεχνικός υπολογιστών! Έχει απίστευτο κόλλημα με την Nintendo και την Sega για λόγους που παραμένουν άγνωστοι ενώ το Metal Gear Solid είναι ο έρωτας της ζωής του! Αγαπημένα Games του είναι τα Zelda, Metal Gear Solid, Max Payne και Dark Souls ενώ αγαπημένα Genre είναι τα RPG, Action Adventure και FPS!