GameHorizon.gr

Doom Retrospective Part 1

Arxiki eikona
Με την επικείμενη κυκλοφορία του Doom αυτή την Παρασκευή 13 του μηνός (Παρασκευή και 13?)  θα γίνει ένα μικρό retrospective που θα χωριστεί σε 3 μέρη (1 για κάθε game) και θα μας δώσει να καταλάβουμε, γιατί ο κόσμος λάτρεψε όχι μόνο το Doom αλλά και τα FPS.

Ήταν 1994 όταν βρέθηκα πρώτη φορά παγιδευμένος στην “κόλαση” του Doom. Με σημάδεψε, με αποτέλεσμα μπόλικων μηνών αϋπνίας και φόβου για το άγνωστο. Αυτό  άλλαξε την εμπειρία μου ως gamer για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι και σήμερα!GW288H216

H Id Software ιδρύθηκε το 1991, από τέσσερα μέλη της, μέχρι τότε, εταιρίας υπολογιστών Softdisk.Τους προγραμματιστές John Carmack και John Romero,τον game designer Tom Hall και τον Αndrian Carmack.(Πως λέμε Παπαδόπουλος στην Ελλάδα, απλή συνωνυμία).

Το πρώτο της game ήταν το Commander Κeen ένα side-scrolling platform που κυκλοφόρησε το 1990 (αρχικά για DOS),  ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησαν το Wolfenstein 3D το 1992  που ήταν  ”η αρχή του καλού”.

Tο πρώτο Doom κυκλοφόρησε αρχικά το 1993. Χειριζόσουν έναν Space Marine με το όνομα Doomguy. Ο Doomguy λοιπόν,(εσείς δηλαδή, καθώς όπως έχει πει ο John Romero, στην ουσία ο Doomguy είναι ο παίκτης)  πηγαίνει στο Άρη για να ερευνήσει κάποια πειράματα που γίνονται και αφορούν τηλεμεταφορές στα δύο φεγγάρια του, τον Phobos και τον Deimos, και βρίσκεται να πολεμάει στην κυριολεξία Θεούς και δαίμονες, που βγαίνουν από την κόλαση!!!!

blood and goreΤο Doom είχε τεράστια απήχηση για τα γραφικά του αλλά δέχτηκε κριτικές για την ωμή βία.Υπολογίζεται πως μόνο στα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του, το έπαιξαν κοντά στα 15 εκατομμύρια παίκτες (και μετά βλέπω πολλούς να μιλάνε για το Wow)! Χρησιμοποιεί την Doom engine , για να απεικονίσει το όλο σάπιο περιβάλλον που επικρατεί στον Άρη , αλλά και στα δύο φεγγάρια του και το καταφέρνει, μαγεύοντας σε στην ουσία ακόμα και σήμερα.

Η Doom engine ήταν ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα, καθώς ήταν η πρώτη 3D real engine  μηχανή γραφικών. Ο ήχος από την άλλη, το ίδιο υπέροχος, φροντίζοντας να σου δίνει μια κλειστοφοβική και αγχωτική ατμόσφαιρα, ακούγοντας τις κραυγές των δαιμόνων μερικές φορές χωρίς να μπορείς καν να τους δεις! Στη σκέψη και μόνο, του τι υπάρχει εκεί λίγο πιο δίπλα το οποίο έχει μια ακόρεστη δίψα για αίμα αλλά δε το βλέπεις…Ω Θεέ μου…!

Το Doom χωρίζεται αρχικά σε 3 Episodes και αργότερα κυκλοφόρησε το Ultimate Doom .(κυκλοφόρησε το 1995 προσθέτοντας ένα ακόμη, με μορφή expansion συμπεριλαμβάνονται και τα 3 πρώτα.)

Το πρώτο επεισόδιο ονομαζόταν Knee-Deep in the Dead,  δόθηκε σαν shareware  και είχε 9 πίστες οι οποίες διαδραματιζόταν στο πρώτο φεγγάρι του Άρη τον Phobos και έφταναν μέχρι μια υπερδιάστατη πύλη, ανάμεσα στα δυο φεγγάρια.

Το δεύτερο επεισόδιο ονομάστηκε The Shore of Hell.Και εκείνο με τη σείρα του είχε 9 πίστες , ενώ αυτή τη φορά ο Doomguy βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Deimos οι οποίες είχαν καταταληφθεί από τους δαίμονες.

hellΤο τρίτο επεισόδιο είχε την ονομασία Inferno και διαδραματιζόταν στην κόλαση (9 πίστες και αυτό)! Ω ναι στη κόλαση επιτέλους! Το επεισόδιο ονομάστηκε Inferno , από την Θεία Κωμωδία του Δάντη καθώς η λέξη Inferno σε πολλές γλώσσες σημαίνει κόλαση.

ulti doomΤο τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο λεγόταν Thy Flesh Consumed και βρισκόταν μόνο στο expansion Ultimate Doom, το οποίο είχε και τα τρία προηγούμενα (9 πίστες και εδώ).Το επεισόδιο διαδραματίζεται ανάμεσα στο τέλος του πρώτου Doom και πριν την αρχή του Doom 2. Πολεμάτε ορδές δαιμόνων και τεράτων που στάλθηκαν από μία πύλη ανάμεσα στην Γη και την κόλαση.Την πύλη που χρησιμοποιεί και ο Doomguy για να φτάσει στη Γη, με όλη τη δράση, αυτή τη φορά να διαδραματίζεται στην ίδια την Γη μέσα σε βάσεις και δαιμονικούς ναούς.

shotgunChainsaw

Kατά τη διάρκεια του game βρίσκουμε πληθώρα όπλων αλλά και άλλων αντικειμένων. Όπλα όπως shotgun, πιστόλι, PlasmaGun, Rocket Launcher, αλλά μπορείς να τιμωρήσεις τους δαίμονες ακόμα και με γυμνά χέρια (γροθιές). Τα δύο καλύτερα τα άφησα για το τέλος! Chainsaw (αλυσοπρίονο) , μιλάμε για πολύ αίμα και ίσως το καλύτερο απ’όλα το BFG9000 (Big Fucking Gun) το οποίο σκοτώνει τα πάντα one hit!

BFG9000inaction-HellRevelead-map32bare hands big demon

Εκτός από τα όπλα, βρίσκουμε armor το οποίο επιτρέπει στο Life , να κατεβαίνει κάθε φορά λιγότερο σε σχέση με όταν δε φοράς armor. Επίσης βρίσκουμε, ammunition για τα οπλα, keycards powerups κλπ.

332367-doom-dos-screenshot-found-the-exit-this-is-the-goal-of-everyHealthBonusD201

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα objectives , απλά πρέπει να πας από τη μία πίστα στην άλλη, μέσα από ένα Exit Room ( το οποίο φαίνεται πάντα στο χάρτη). Ωστόσο για να γίνει όλο αυτό θα πρέπει να επιβιώσετε απ όλους τους κινδύνους, να βρείτε keycards που ανοίγουν  πόρτες για να συνεχίσετε το level, κρυμμένους διακόπτες και πολλές παγίδες που δεν διακρίνονται εύκολα. Συνήθως τα level έχουν μια μορφή λαβυρίνθου, που από το ένα σημείο πρέπει να πας στο άλλο και γιατί όχι να ξαναπεράσεις από το ίδιο, για να πας σε ένα άλλο που ξεκλειδώνει μετά! Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα secret areas που υπάρχουν σε κάθε level τα οποία λειτουργούν σαν επιβράβευση, για όποιον εξερευνά καλύτερα, δίνοντας και τη δυνατότητα να βρει alternative exit του Level.

automap

Τέλος , αξίζει να αναφέρω πως το Doom χρησιμοποιεί ένα automap στο οποίο μπορείς να δεις , ανά πάσα στιγμή, το που είσαι. Ένα από τα στοιχεία που το έκανε ξεχωριστό όμως ήταν και το multiplayer που είχε δύο modes. Το Cooperative που 2 εώς 4 παίκτες έκαναν ομάδες και πολεμούσαν μεταξύ τους και το κλασικό Deathmatch όπου 2 έως 4 παίκτες αλληλοσκοτωνόντουσαν σε μια μάχη δίχως τέλος.MultiplayerΤο Doom , θεωρείτε ο βασιλιάς των FPS και όχι άδικα καθώς η όλη η σειρά , είναι πραγματικά ένα διαμάντι βλέποντας πολλές φορές , το πρώτο Doom να φιγουράρει στις λίστες των Top 10 games όλων τον εποχών, αλλά και στα Top 10 games που άλλαξαν ουσιαστικά το gaming.

Doom Gameplay

Doom Boss Fight

 Doom Original Soundtrack

[πηγή 1, 2]

 

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre FPS
Platforms
Αρ. παικτών 1-4
Εταιρία Ανάπτυξης Id Software
Εκδότης Gt Interactive
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 10//12/1993

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Ονομάζεται Κώστας Κοτόπουλος ή αλλιώς ‘’Snake’’. Η πρώτη του επαφή με το gaming ήρθε στη τρυφερή ηλικία των 8 με τα Super Mario Land 2 The Six Golden Coins και Super Mario Bros για το Nes. Κατευθείαν ένας έρωτας γεννήθηκε που θα τον ακολουθεί ακόμα 20 χρόνια μετά! Η πρώτη κονσόλα που απέκτησε ήταν το N64 με Super Mario 64 ενώ τα games που τον σημάδεψαν για μια ζωή ήταν το Zelda Ocarina of Time και Metal Gear Solid! Από την αγάπη του για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έγινε τεχνικός υπολογιστών! Έχει απίστευτο κόλλημα με την Nintendo και την Sega για λόγους που παραμένουν άγνωστοι ενώ το Metal Gear Solid είναι ο έρωτας της ζωής του! Αγαπημένα Games του είναι τα Zelda, Metal Gear Solid, Max Payne και Dark Souls ενώ αγαπημένα Genre είναι τα RPG, Action Adventure και FPS!