GameHorizon.gr

Expeditions: Viking – Review

Είναι γεγονός ότι την τελευταία διετία έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάμπολλα παιχνίδια και ταινίες με θέμα τους Vikings και τη Σκανδιναβική μυθολογία. Παιχνίδια που πραγματεύονται τόσο τις ηρωικές τους μάχες και τα θρυλικά τους έπη όσο και τις ωμές αντιξοότητες που εκείνοι αντιμετώπισαν στην ιστορία. Ωστόσο στο Expeditions: Viking τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το νέο παιχνίδι της indie εταιρίας Logic Artists από τη Δανία, των Ali Emek, Juan Ortega και Jonas Waever, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα με ένα πολλά υποσχόμενο strategy rpg με δυνατή ιστορία και πλούσιο περιεχόμενο.

 

Story :

Η ιστορία του παιχνιδιού θυμίζει μία καλογραμμένη νουβέλα φαντασίας με πολύ καλή αφήγηση και έντονες ανατροπές. Θέματα όπως φιλία, αγάπη, εκδίκιση, τιμή και απόγνωση έχουν την τιμιτική τους. Το παιχνίδι μας βάζει στη θέση του ή της διαδόχου μίας Viking φατρίας ύστερα από το θάνατο του μεγάλου της πατριάρχη. Ήδη από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την ταφή, ο ήρωας μαθαίνει πως οι υπόλοιποι φύλαρχοι δεν τον θεωρούν άξιο και πως πρέπει να ανακτήσει το κύρος του και να κερδίσει τη θέση του με την αξία του. Σε μία πρώτης κλάσης ίντριγκα, ο ήρωας παλεύει ενάντια στο χρόνο ώστε να αποδείξει σε όλους την αξία του. Εδώ λοιπόν έχουμε και μία πρωτοτυπία έναντι στα γραμμικά rpgs του είδους. Ο ήρωας μπορεί να αναδείξει την αξία του με διαφορετικούς τρόπους: με λεηλασίες στις ακτές της Αγγλίας, με εμπόριο στο βασίλειο της Δανίας ή ακόμα και με σύναψη συμμαχιών με ισχυρά βασίλεια όπως αυτό της Σκωτίας.

Το character generation είναι σχετικά πλούσιο, με επιλογές σε πορτραίτα και στην εμφάνιση του ήρωα αλλά και των companions του στην πορεία. Ο κάθε χαρακτήρας έχει έναν αριθμό από πόντους για να βάλει στα χαρακτηριστικά που του καθορίζουν και το efficiency στα skills του, θυμίζοντας λίγο D&D κρατώντας ένα καλό συσχετισμό με το κομμάτι του RPG.

Το character creation είναι λεπτομερές! Με τις επιλογές που έκανα με χαρακτήρισε ως …berserker! (μα γιατί!)

Gameplay :

Το gameplay του παιχνιδιού μας εισάγει σε ένα διαφορετικό interface, όπου ο παίκτης έχει μπροστά του το χάρτη της επικράτειας και επιλέγει στα μέρη που θα κίνηθει και τις κινήσεις που θα κάνει. Από εκεί μπορεί να επιλέξει ποιά θα είναι η επόμενή του περιπέτεια και ποιούς συντρόφους θα πάρει μαζί του. Αργότερα ο χάρτης αλλάζει και μας παρουσιάζει διαφορετικά μέρη με διαφορετικά landmarks και περιπέτειες, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του παίκτη. Μέσα σε κάθε μέρος, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα μετακίνησης των ηρώων του σε στυλ Baldur’s Gate με οπτική στα ¾ που ο παίκτης μπορεί να αλλάξει κατά βούληση. Οι μάχες του παιχνιδιού είναι ενδιαφέρουσες και έντονες καθώς προϋποθέτουν σχεδιασμό και σωστή μετακίνηση των ηρώων μέσα στο battlefield. Με μία turn-based δυναμική ο παίκτης πάιζει όλους του τους ήρωες πριν τον αντίπαλο, εκτελώντας κάθε πολεμική τακτική που μπορεί να φανταστεί κανείς με ένα σχεδόν ωμό ρεαλισμό. Ικανότητες όπως charge, feint, cautious step, attack of opportunity έχουν την τιμιτική τους καθώς βάζουν τον παίκτη να εκτίμηση την κατάσταση και να δράσει ανάλογα κρατώντας το ενδιαφέρον του αναλλοίωτο. Καθότι μία λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει σε ένα χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να τραυματιστεί αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που εκείνος θα παίζει (πχ. Η shieldmaiden μου είχε έναν ισχυρό τραυματισμό στο πόδι που την έκανε ανήμπορη να περπατήσει στη μάχη. Έτσι ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στο τόξο..)
Αλλά ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση υπάρχουν και τα camps, όπου ο παίκτης μπορεί να τα επισκευτεί ώστε να αναρρώσουν οι ήρωές τους, να μάθουν νέα skills αλλά και να επιδιορθώσουν τα αντικείμενά τους.

Τεχνικά :

Τεχνικά, το Expeditions: Viking μπορούμε να πούμε ότι έχει απλά γραφικά χωρίς κάτι το επιτηδευμένο, με στρωτά textures ενώ η μηχανή του έχει ωραία physics. To παιχνίδι παίζει άνετα στα maximum γραφικά χωρίς να κολλάει ενώ έχει πολλά καλά στημένα environments που αντιπροσωπεύουν επάξια τοπία και terrains της φύσης. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο loading time στην αρχή, όπου για περίπου 5 λεπτά ο παίκτης κοιτάει την οθόνη περιμένοντας να φορτώσει το save του, το οποίο όμως εξαλείφεται κατά την πορεία του παιχνιδιού.
Η μουσική του παιχνιδιού είναι υπέροχη και αντιπροσωπευτική του είδους με αυλούς και κύμβαλα, με ρυθμικές άρπες σε μυθικές νότες και μελωδίες …όταν υπάρχει. Διότι μέσα στο παιχνίδι η μουσική σταματάει ξαφνικά προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στον παίκτη δίνοντας την αίσθηση της πίεσης ή της απουσίας ενδιαφέροντος σε αυτό που κάνει ο παίκτης εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, όταν κάνει την εμφάνισή της δένει αριστοτεχνικά με το όλο σύνολο.

Στο Camp screen, αναθέτοντας καθήκοντα στον κάθε ήρωα. Κάποιοι θα φυλάξουν σκοπιά, κάποιοι θα θεραπευθούν και κάποιοι θα μαγειρέψουν.

Ο χάρτης, γεμάτος από μέρη για εξερεύνηση…!

Final Verdict :

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Expeditions: Viking είναι ένας πολλά υποσχόμενα τίτλος, με πολύ βάθος που σέβεται και ικανοποιεί ακόμα και τον πιο action-oriented παίκτη και πωλείται στο Steam για 30 ευρώ. Αν και η τιμή θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη, θεωρείται ότι είναι αντιπροσωπευτική για ένα τέτοιο παιχνίδι που προσφέρει ανάλογη εμπειρία, ενώ είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει πάμπολλες ώρες παιχνιδιού για τους λάτρεις των strategy games με μεγάλες δόσεις rpg! Όσοι λοιπόν αγαπήσατε το Expeditions: Conquistador, της ίδιας εταιρίας, σίγουρα θα λατρέψετε και το Expeditions: Viking!

 

ATMOSPHERE: 8/10

SOUND: 6/10

GAMEPLAY: 8/10

GRAPHICS: 7/10

STORY: 9/10

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms PC, TBA
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Logic Artists
Εκδότης Logic Artists
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 27 Απριλίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core2 Quad Q9400 2.66 GHz
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce GTS 450
Χωρητικότητα 12 GB διαθέσιμος χώρος