GameHorizon.gr

Graveyard Keeper Review – Θα ριξετε πολυ θαψιμο

Είστε φανατικός παίκτης των Simulation games; Αναρωτιόσασταν πάντα τι συμβαίνει στους adventurers των medieval RPGs που εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο; Σας αρέσει η ιδέα να διαχειρίζεστε το δικό σας νεκροταφείο; Μήπως βαρεθήκατε τον πολύχρωμο κόσμο του Stardew Valley και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό με περισσότερο χιούμορ και δράση; Αν ναι, καλωσήρθατε στον κόσμο του Graveyard Keeper, όπου θα μάθετε από πρώτο χέρι τη διασκεδαστική, γεμάτη θανατικό και καψίματα σε πάσσαλους ζωή ενός νεκροθάφτη του μεσαίωνα.

Story

Στο Graveyard Keeper ξεκινάτε σαν ένας σύγχρονος, σκληρά εργαζόμενος συνηθισμένος τύπος που γυρνάει σπίτι του και στην κοπέλα του αργά το βράδυ. Ξαφνικά σας χτυπάει ένα αμάξι και ξυπνάτε στο κρεβάτι ενός άγνωστου σπιτιού σε ένα άγνωστο μέρος. Γρήγορα θα ανακαλύψετε πως μεταφερθήκατε σε έναν μεσαιωνικό κόσμο και όλοι οι κάτοικοι του κοντινού χωριού σας θεωρούν τον τοπικό νεκροθάφτη. Μετά από μερικές ερωτήσεις στους ντόπιους, ο στόχος σας είναι ξεκάθαρος: να ενεργοποιήσετε μια μαγική πύλη στον κοντινό λόφο και να επιστρέψετε σπίτι σας. Προφανώς επειδή δεν είναι όλα εύκολα σε αυτή (ή την άλλη) ζωή, πρέπει να κάνετε πρώτα κάποια συγκεκριμένα πράγματα για να ενεργοποιήσετε την πύλη. Πέρα από το βασικό story, υπάρχουν και διάφορα άλλα quests τα οποία θα σας δώσουν διάφοροι NPCs που θα συναντήσετε στον κόσμο με διάφορες ανταμοιβές. Για παράδειγμα, αν φέρετε στον Inquisitor 20 καυσόξυλα για το επόμενο κάψιμο μάγισσας, θα σας επιτρέψει να επεκτείνετε το νεκροταφείο σας και θα είναι πολύ πιο φιλικός μαζί σας για μελλοντικές χάρες και πληροφορίες.

Graveyard Keeper 3

Αν και εκ πρώτης όψεως το σενάριο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, οι χαρακτήρες δίνουν χρώμα στην ζοφερή καθημερινότητα σας και είναι πραγματικά αξιομνημόνευτοι, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται. Από τον Gerry, το αλκοολικό κρανίο που μιλάει και τον κομμουνιστή γάιδαρο που σας φέρνει τον επόμενο “πελάτη” μέχρι την μάγισσα που πάσχει από αμνησία Clotho και τον ανατριχιαστικό Inquisitor, θα απολαύσετε κάθε γραμμή διαλόγου και κάθε ατάκα που θα σας πετάξουν οι NPCs. Σταδιακά όσο ολοκληρώνετε quests για τους χαρακτήρες, θα γίνονται πιο φιλικοί μαζί σας γεγονός που θα σας επιτρέψει να μάθετε περισσότερα για τοποθεσίες, τον κόσμο που βρίσκεστε και το παρελθόν άλλων NPCs.

Gameplay

Επειδή είστε ένας απλός Graveyard Keeper, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άπειρα άλλα πράγματα να κάνετε. Μπορείτε να χτίσετε νέες εγκαταστάσεις στο σπίτι σας για να παράγετε βασικά πράγματα, όπως λαχανικά και επεξεργασμένη ξυλεία, αλλά σταδιακά θα τις εξελίξετε για να φτιάχνετε όπλα, γυαλί, διακοσμητικά και πιο ευπαρουσίαστους τάφους. Πέρα από αυτό μπορείτε να μαζέψετε πρώτες ύλες, να εξερευνήσετε τον κόσμο και να κυνηγήσετε τέρατα, να ανεβείτε κοινωνική τάξη και να γνωρίσετε νέους NPCs. Πάνω απ’ όλα όμως, είστε υπεύθυνος για το νεκροταφείο και την εκκλησία του, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να κάνετε την Θεία Λειτουργία συγκεκριμένες μέρες και να φροντίζετε τους νεκρούς. Ή και όχι. Δεν σας εμποδίζει κανείς από το να “πειραματιστείτε” με τους “πελάτες” σας πριν τους βάλετε μέσα στο κρύο και υγρό χώμα. Και αν τα πράγματα πάνε πολύ στραβά και δεν τους ξεχωρίζει ούτε η ίδια τους η μάνα, μπορείτε πάντα να τους πετάξετε στο ποτάμι όταν δεν κοιτάζει κανείς.

Graveyard Keeper 1

Το Graveyard Keeper έχει ένα εκτενές crafting system, το οποίο σταδιακά γίνεται όλο και πιο αχανές. Μπορείτε για παράδειγμα να συγκεντρώσετε iron ore από τον κόσμο και να τον λιώσετε σε ένα furnace για να φτιάξετε iron ingots. Μετά, αναλόγως το επίπεδο της τεχνολογίας σας, μπορείτε να φτιάξετε από nails και iron parts μέχρι καλύτερα εργαλεία και σπαθιά. Υπάρχουν 7 technologies διαθέσιμες με διαφορετικά upgrades η κάθε μια τα οποία θα σας επιτρέψουν να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα, αν επενδύσετε στο Anatomy θα μπορείτε να βγάλετε από τους νεκρούς τον εγκέφαλο, τα εντόσθια και άλλα ζουμερά όργανα εκτός από το αίμα και τα οστά που μπορούσατε στην αρχή, ενώ αν επενδύσετε στο Theology θα μπορείτε να αναβαθμίσετε την εκκλησία σας και να κάνετε πιο αποτελεσματικές sermons. Για να ξεκλειδώσετε νέα upgrades πρέπει να μαζέψετε red, green και blue points τους οποίους μπορείτε να βρείτε σε κάθε πράξη που κάνετε. Για παράδειγμα, αν κόβετε ξύλα ή μαζεύετε iron ore θα αποκτήσετε red points ενώ αν φυτεύετε λαχανικά και κόβετε αγριόχορτα θα μαζέψετε green points.

Αν προτιμάτε κάτι με λιγότερο χιούμορ από το Graveyard Keeper, με περισσότερο τρόμο και ανατριχίλες διαβάστε επίσης το Darkwood Review!

Δυστυχώς κάπου εδώ εντοπίζεται και ένα βασικό αρνητικό του Graveyard Keeper, το balancing. Πολλά από τα workstations ή αντικείμενα που θα χρειαστεί να φτιάξετε απαιτούν ένα σημαντικό ποσό πρώτων υλών το οποίο απαιτεί χρόνο για να μαζευτεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ή θα επικεντρωθείτε σε αυτό αγνοώντας τα καθήκοντα σας ή θα προσπαθείτε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, γεγονός που θα σας προκαλέσει χάος, εκνευρισμό και πονοκέφαλο. Ευτυχώς οι developers άκουσαν τις παρατηρήσεις των gamers σχετικά με αυτό το θέμα και ξεκίνησαν να φέρνουν μια αίσθηση balance στο παιχνίδι με διάφορα patches. Επιπλέον θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τα iron ores, καθώς δεν κάνουν respawn και υπάρχει μόνο ένα iron deposit το οποίο βρίσκεται σε σημείο που θα ξεκλειδώσετε σχετικά αργά στο game. Ακόμα, ένα πρόβλημα που παρατήρησα προσωπικά είναι οι υπερβολικές τιμές που υπάρχουν για κάποια ζωτικής σημασίας αντικείμενα όπως τα whetstones, τα οποία χρειάζεστε για να κρατήσετε σε καλή κατάσταση τα εργαλεία σας. Για να αγοράσετε ένα whetstone πρέπει κυριολεκτικά να δουλέψετε 2 in-game εβδομάδες και να δώσετε ότι έχετε μαζέψει ως τότε, γεγονός που σας κρατάει πίσω. Ας ελπίσουμε τέτοια θέματα να λυθούν σύντομα.

Graveyard Keeper 4

Technical

Όσον αφορά την αισθητική του, το Graveyard Keeper αξιοποιεί τα pixel graphics στο έπακρο. Ο κόσμος έχει παραδόξως μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας τόσο στα περιεχόμενα των κτηρίων και την εμφάνιση των NPCs, όσο και στα μικρά πράγματα όπως τα φυτά στις λίμνες, τη σκόνη στους λόφους και άλλα. Γενικότερα δεν θα σας κουράσει οπτικά και η ποικιλία των περιοχών θα βγάλει τον εξερευνητή από μέσα σας. Από τον γεμάτο ομίχλη Swamp και το ζοφερό Graveyard μέχρι το γεμάτο κόσμο και θόρυβο Village και τις υπόγειες κατακόμβες, υπάρχει παντού κάτι να δείτε και να εξερευνήσετε. Όσον αφορά το πώς τρέχει σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πρόβλημα με τα fps, αν και υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο να παρατηρήσετε κάποια μικρά freezes κάθε φορά που μπαίνετε σε μια νέα περιοχή, πιθανόν επειδή γίνεται εκείνη την στιγμή rendering.

Όσον αφορά τον ήχο, αρχικά θα σας ενθουσιάσει το υπέροχο soundtrack. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικό theme να παίζει όταν βρίσκεστε σε αυτήν (ίσως είναι και ένας λόγος που υπάρχουν freezes) και θα ακούσετε διάφορες μελωδίες. Από τις χαλαρωτικές και μελαγχολικές νότες του Graveyard μέχρι τις κεφάτες μελωδίες του Village, κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό και τρομερά ευχάριστο. Και κάπου εδώ εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα του ήχου, το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα κομμάτι για κάθε περιοχή που παίζει συνέχεια σε loop και σταδιακά θα σας τρελάνει μετά τις 4 ώρες playthrough. Προσωπικά σε ένα σημείο εκνευρίστηκα και απλώς έβαλα playlist από του Youtube επειδή δεν άντεχα άλλο να ακούω συνέχεια το ίδιο πράγμα. Καλό θα ήταν να υπάρχει λίγη παραπάνω ποικιλία.

Graveyard Keeper 2

Final Verdict

Αν και πολλά indies είναι σαν να βγαίνουν από γραμμές μαζικής παραγωγής, το Graveyard Keeper ξεχωρίζει εύκολα χάρις στο διαφορετικό του setting, το χιούμορ του και το γεγονός πως σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το δικό σας νεκροταφείο. Είναι μια φρέσκια ιδέα και αξιοποιεί κάποια παραδοσιακά mechanics των simulation games για να δημιουργήσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν κάποια προβλήματα όπως μερικά bugs, freezes και balancing issues, αλλά φαίνεται πως οι developers έχουν σκοπό να τα διορθώσουν και ήδη έχουν έρθει τα πρώτα patches. Είναι τρομερά διασκεδαστικό και έχει την δυνατότητα να γίνει ακόμα καλύτερο.

Gamehorizon approves οπωσδήποτε!

8

Γραφικά

8.5/10

Ήχος

7.0/10

Σενάριο

8.5/10

Gameplay

8.0/10

Θετικά

 • Πανέμορφα γραφικά.
 • Μοναδικό και πρωτότυπο setting
 • Κλασσικό και εκτενές simulator gameplay
 • Μεγάλος κόσμος για να εξερευνήσετε
 • Ξεχωριστοί και αξιομνημόνευτοι NPCs
 • Μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων
 • Διαχειρίζεστε το δικό σας νεκροταφείο!

Αρνητικά

 • Υπάρχουν κάποια bugs και freezes
 • Το soundtrack γίνεται γρήγορα επαναλαμβανόμενο
 • Θα σας εκνευρίσουν κάποια προβλήματα με το balancing
 • Απαιτεί grinding που δεν θα αρέσει σε όλους

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre RPG
Platforms PC, Xbox One
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Lazy Bear Games
Εκδότης tinyBuild
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 15 Αυγούστου 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i5 στα 1,5 GHz ή ανώτερο
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Κάρτα με 1 GB και shader model 3.0 ή ανώτερη
Χωρητικότητα 1 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!