GameHorizon.gr

Halycon 6 – Review – Κατακτήστε το Γαλαξία!… Πριν σας Κατακτήσει Αυτός

Να κι ένα genre που δεν κάνω συχνά reviews: turn-based combat. Βέβαια το Halycon 6 είναι πολύ πιο μπερδεμένο από αυτό, αποτελώντας μίξη με ένα άλλο genre στο οποίο είμαι εντελώς άσχετος: strategy. Ετοιμαστείτε για μια εκρηκτικά δύσκολη, κατά καιρούς άδικη, αλλά γενικά βαθιά και πλούσια εμπειρία. … Που εγγυημένα σε κάποια φάση θα σας κάνει να πείτε “άντε γ@μήσου” και να κλείσετε το παιχνίδι, μόνο για να περάσει μια μέρα και να το ξανανοίξετε.

(Επίσης για να είμαι ξεκάθαρος: Ο πλήρης τίτλος είναι Halcyon 6: Starbase Commander (LIGHTSPEED EDITION).)

Halycon 6 (3)

Story

Σε ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στα άστρα, οι σχέσεις μας με τις εξωγήινες φυλές είναι τεταμένες. Σαν η ισχυρότερη faction δε μας ένοιαζε ιδιαίτερα (θα έλεγα οτι οι δεύτεροι ήταν οι πειρατές μετά από εμάς), μέχρι που ανακαλύψαμε ένα artifact. Ερευνώντας το για να δούμε τις πλήρεις δυνατότητές του, ανοίξαμε κατά λάθος ένα portal, από το οποίο άρχισε την εισβολή της μία νέα φυλή “flesh aliens“, εχθρική προς όλους.

Με την πλειοψηφία της ανθρωπότητας να έχει αφανιστεί , αναλαμβάνετε το ρόλο του κυβερνήτη του Halycon 6, του τελευταίου διαστημικού σταθμού της Federation, και τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας, καθώς οι flesh aliens εξαπλώνονται. Μετά από αυτό, η ιστορία θα εξελιχθεί όπως θα επιλέξετε εσείς. Τα διάφορα είδη aliens είναι ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις, προδοσίες, εμπόριο και οτιδήποτε άλλο φαντάζεστε. Βέβαια το ποιοι είναι άξιοι εμπιστοσύνης είναι συζητήσιμο.

Halycon 6 (14)

Προφανώς η κύρια απειλή είναι οι flesh aliens όμως. Ενώ αρχικά θα υπάρχουν μόλις 2-3 ομάδες από δαύτους στο χάρτη, με το άνοιγμα των portals οι αριθμοί τους πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Γενικά θα έλεγα οτι οι υπόλοιπες φυλές είναι εκεί απλώς για να πεθάνουν κατά πλειοψηφίαν, με τους flesh aliens να είναι μια μόλυνση που εξαπλώνεται εκρηκτικά.

Survival tip: Μην περιμένετε οι aliens να είναι απλόχεροι με τις αμοιβές σας. Τρίξτε τους τα δόντια.

Halycon 6 (12)

Δείτε πώς έχουν παρασιτήσει στο γαλαξία μου τα σιχάματα.

Το μόνο πρόβλημα που είχα με το story, είναι οτι οι flesh aliens, που υποτίθεται οτι είναι εχθρικοί προς όλους, φαίνεται να έχουν βεντέτα μόνο με σας στο gameplay, με μόλις 1-2 σενάρια να περιγράφουν συγκρούσεις μεταξύ των flesh aliens και των άλλων φυλών. Γενικός κανόνας του Halycon 6: Άμα κάποιος σας τη σπάει στα νεύρα, δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Πείτε τους μια ευγενική καλημέρα και μετά κάντε τους κομματάκια.

Halycon 6 (15)

Πέραν της διπλωματίας με τους aliens, θα καλείστε να πάρετε αποφάσεις και για τη συμπεριφορά του πληρώματός σας. Από ακτιβιστές μέχρι τεμπέληδες μαθητές, το Halycon 6 είναι γεμάτο με προβλήματα που χρίζουν της προσοχής σας. Το πώς θα τα χειριστείτε θα επηρρεάσει το ηθικό του πληρώματος, καθώς και τα resources σας.

Gameplay

Γενικά το Halycon 6 είναι ένα management game με turn-based μάχες. Ας ξεκινήσουμε από το πιο βαρετό κομμάτι, το strategy. Στο παιχνίδι, οι officers σας είναι τα πάντα. Ο κάθε officer μπορεί να ελέγχει από ένα σκάφος (που σημαίνει οτι για να έχετε πλήρη ομάδα μάχης θέλετε τουλάχιστον τρεις), ενώ για να κάνετε διάφορες εργασίες μέσα στη βάση σας πέρα από το χτίσιμο χρειάζεστε έναν Officer για να επιβλέπει την κατάσταση.

Halycon 6 (6)

Κατά κάποιο τρόπο οι officers είναι το πιο πολύτιμο currency απ’όλα, και υπάρχουν πολλά. Αρχικά έχουμε τα materials και το dark matter, τα οποία είναι απαραίτητα για να ξεκλειδώνετε κτήρια και upgrades. Μετά έχουμε το προσωπικό, το οποίο στο late game θα αρχίσει πραγματικά να σας βασανίζει. Το χρειάζεστε για να επανδρώνετε αεροσκάφη, καθώς και για ενεργοποιείτε βάσεις που έχουν καταστρέψει οι flesh aliens.

Halycon 6 (11)

Μετά έχουμε τα drones, τα οποία αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις προμήθειες που παράγουν οι εξωτερικές βάσεις στο Halycon 6. Μετά-μετά, έχουμε το morale. Το σύστημα του morale είναι πραγματικά άδικο, καθώς αν καταφέρετε να το έχετε πάνω από 40% από mid-game και μετά, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη. Όποτε χάνετε μια εξωτερική βάση, χάνετε 5 morale, ενώ όταν την ξαναπάρετε παίρνετε μόλις 1 morale. Τώρα θα πείτε “ok, τότε απλώς μην τις χάνεις εξ’αρχής”. Psych! Η αρμάδα σας δεν μπορεί να επιτεθεί σε κινούμενους στόχους, οπότε ο μόνος τρόπος να επιτεθείτε στους flesh aliens είναι να τους αφήσετε πρώτα να κλέψουν μια απ’τις βάσεις σας για λίγο.

Το ζουμί του Halycon 6 είναι οι μάχες.

Halycon 6 (9)

Σύντομα θα θέλετε να σπάσετε τα μούτρα αυτού του μικρού.

Εφόσον έχετε τα resources (και αυτό είναι ένα μεγάλο “εφόσον”), πρέπει να ξεκινήσετε να αναβαθμίζετε το Halycon 6, εξερευνώντας τα αχρησιμοποίητα δωμάτια και χτίζοντας μια επιχείρηση της επιλογής σας. Εδώ να δώσω ένα μικρό survival guide. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ανοίξτε πρώτα το “officer academy” upgrade και χτίστε το. Οι οδηγίες του παιχνιδιού δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες για το πώς φτιάχνετε νέους officers (πρέπει να κάνετε το ανάλογο upgrade στο officer academy), οπότε χωρίς αυτήν θα έχετε μόλις δύο άτομα για να αναλαμβάνουν άμυνα, εξερεύνηση, εργασίες στη βάση και διευθέτηση διοίκησης.

Survival tip: ΠΑΤΕ γυρεύοντας για καβγά.

Halycon 6 (10)

Τα εφέ των attacks είναι εντυπωσιακά.

Ίσως να σκεφτείτε οτι μετά θα πρέπει να φτιάξετε τις επιχειρήσεις για materials και dark matter. Πάλι λάθος. Αυτές απλώς αυξάνουν τα υλικά που κερδίζετε από άλλες πηγές, ενώ για να βγάλουν οι ίδιες currency, θα πρέπει να βάλετε έναν officer σε μόνιμη βάση πάνω τους. Τα καλά νέα είναι οτι οι μάχες είναι πολύ γενναιόδωρες με τα materials και το dark matter, οπότε προτείνω με τη βοήθεια της officer academy, να ρίξετε όλα τα resources στο να φτιάξετε 3 spaceships για αρχή, τα οποία θα στέλνετε στη μία μάχη μετά την άλλη (και βέβαια κάντε τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις τους).

Halycon 6 (7)

Το παιχνίδι μπορεί να σας προτείνει να φτιάξετε νέα βάση για να κάνετε ships μεγαλύτερων tiers. Κακή ιδέα. Με το που φτιάξετε shipyard tier 2, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι αντίστοιχα δυνατότεροι flesh aliens (μαζί με τα portal, τα οποία θα πλημμυρίζουν το χάρτη από ένα σημείο και μετά). Στην τελική, όλο το “ζουμί” του Halycon 6, βρίσκεται στις turn-based μάχες, είτε στο έδαφος, είτε στα spaceships.

Survival tip: ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Officer Academy με την πρώτη ευκαιρία

Halycon 6 (5)

Στην πορεία του παιχνιδιού οι flesh alien φαίνεται να γίνονται πιο έξυπνοι.

Αρχικά, πρέπει να βρείτε το συνδυασμό πλοίων που σας ταιριάζει. Προσωπικά, το ιδανικό που πέτυχα ήταν ένα science ship (healer) και δύο tactical ships (damage dealers). Στην αρχή της κάθε μάχης, μπορείτε να επιλέξετε ποιες 3-4 κινήσεις θα έχει το πλοίο σας διαθέσιμες μέσα στη μάχη (+ όσες ξεκλειδώνετε από το skill-tree του officer). Υπάρχουν ένα σωρό συνδυασμοί κινήσεων, πλοίων και officers που μπορείτε να βρείτε, μέχρι τελικά να καταλήξετε οτι τα δύο dps πλοία συμφέρει απλώς να κάνουν ένα single shot μέχρι ο αντίπαλος να πεθάνει, ούτε τακτικές ούτε τίποτα. Αυτό βέβαια στο early game, γιατί στο late game αλλάζουν τα πράγματα! Στο late game πρώτα θα κάνετε αύρες και μετά single shots μέχρι ο αντίπαλος να πεθάνει (οι αύρες δεν παίρνουν καν γύρο). Η μόνη συμβουλή που έχω εδώ είναι πάντα να ξεκινάτε από τον αντίπαλο με το μικρότερο health.

Halycon 6 (13)

Το Halycon 6 με κάποιο τρόπο δίνει πάρα πολλές οδηγίες και ταυτόχρονα είναι τελείως ελλιπές στις οδηγίες του. Από τη μία έχετε ένα tutorial το οποίο θα σας τρομάξει με το πόσα πράγματα θέλει να θυμάστε, από την άλλη κανείς δε θα σας πει τα πιο βασικά, όπως οτι χρειάζεστε το officer academy ή οτι δεν μπορούν όλοι οι officers να οδηγήσουν όλα τα οχήματα, ή οτι μπορείτε να κάνετε equip 1 item στα πλοία από ένα μικροσκοπικό κουμπί του menu που δεν υπάρχει περίπτωση να προσέξετε με την πρώτη.

 

Ο γενικός κανόνας είναι οτι οι κόκκινοι officers μπορούν να οδηγάνε τα tactical spaceships και οι μπλε τα science. Τώρα αν με ρωτήσετε ποιος οδηγάει τα άλλα 4 είδη spaceships, θα σας γελάσω, εγώ δε βρήκα λόγο ή resources να πειραματιστώ περισσότερο στο 7ωρο playthrough μου. Οπωσδήποτε στα officer upgrade των κόκκινων officers, δώστε στον ένα από τους δύο το μονοπάτι που δίνει αύρες (θα καταλάβετε όταν φτάσετε). Η πρώτη αύρα είναι σωτήρια.

Survival tip: Tier 2 tactical φτιάξτε Rhonins, ΟΧΙ archers. Αγνοήστε τα stats.

Halycon 6 (8)

Δείγμα του upgrade menu…

Το πρόβλημά μου με το Halycon 6, είναι οτι το late game είναι μαρτύριο στις μάχες. Οι flesh aliens αρχίζουν να φτάνουν τα 2 και 3 χιλιάρικα ζωή, τη στιγμή που το πιο δυνατό ship σας θα είναι στο 1 χιλιάρι. Αυτό θα το ανεχόμουν βέβαια, αν δεν ήταν για τις σχεδόν τυχαίες insta-kill moves. Από τη στιγμή που πεθάνει ένας officer στη μάχη, χάνετε για πάντα, ανεξάρτητα του αν νικήσετε ή όχι (αργότερα μπορείτε να φτιάξετε το Officer Cloning Facility αλλά αμφιλεγόμενα δεν αξίζει). Όταν λοιπόν ένα άκυρο death ray αφανίσει τον top officer σας, η μόνη λογική σκέψη στο μυαλό σας θα είναι να σπάσετε το πληκτρολόγιο.

Διαβάστε επίσης: Fictorum Review

Το δεύτερο πρόβλημά μου είναι οτι όπως το χτίζουν, υποτίθεται οτι ένα μεγάλο κομμάτι του gameplay θα είναι και οι ground-based μάχες. Στις 7 ώρες παιχνιδιού δεν παίζει να έκανα πάνω από 3-4 τέτοιες, σε αντιστοιχία με τις εγγυημένα 50+ μάχες με διαστημόπλοια. Μεγάλο letdown.

Halycon 6 (1)

Techincal

Το παιχνίδι λειτουργεί καθαρά με pixelated γραφικά, αν και τους έχει δοθεί αρκετή προσοχή σε λεπτομέρειες. Το μόνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πέρα από τις συνομιλίες με τους αντίπαλους captains, ήταν τα παραδόξως όμορφα backgrounds στις μάχες, τα οποία σίγουρα τραβάνε τα βλέμματα. Κατά τ’άλλα, το Halycon 6 είναι πάνω κάτω οτι περιμένετε από ένα Kickstarter project. Ο ήχος περνά απαρατήρητος, και όλο το controlling γίνεται με το mouse, οπότε δεν έχω τίποτε να πω.

Survival tip: Κάθε φορά που κάνετε εγκατάσταση με νέα tier spaceships, κάντε scrap την παλιά και κάντε scrap τα παλιά σας πλοία. Τα προηγούμενα tier πλέον δεν παίζουν ρόλο στο παιχνίδι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε πίσω μερικά από τα resources που επενδύσατε σε αυτά.

Halycon 6 (2)

Final Verdict

Κοιτάξτε, αρχικά το Halycon 6 θα σας τρομάξει με τον αριθμό πληροφοριών που σας πετάει. Μετά θα αρχίσει να σας αρέσει, καθώς θα έχετε πιάσει το νόημα και η βάση σας επιτέλους θα έχει αρχίσει να λειτουργεί (το πιθανότερο θα αρχίσετε δεύτερο game αφού μάθετε τα βασικά). Και μετά στο late game θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τους flesh alien να έχουν πλημμυρίσει το χάρτη σας.

Αν το προτείνω; Φυσικά! Το Halycon 6 είναι μια πολύ πλούσια, sandbox-y εμπειρία, η οποία θα σας φάει σίγουρα αρκετές ώρες απ’τη ζωή, οι οποίες όμως θα τελειώσουν άδοξα τελικά από ένα καπρίτσιο της τύχης. Μέχρι τότε όμως, πραγματικά θα απολαύσετε το βάθος του gameplay.

Το Gamehorizon δίνει άφοβα το thumbs up του.

7.5

Atmosphere

9.0/10

Sound

5.0/10

Gameplay

8.5/10

Graphics

7.5/10

Θετικά

 • Εκπληκτικό βάθος gameplay.
 • Όμορφα backgrounds.
 • Μεγάλη διάρκεια.
 • Φύση a la sandbox.
 • Ευνοεί το επιθετικό gameplay.
 • Τεράστιο replayability.

Αρνητικά

 • Απαραίτητο το restart μετά τις πρώτες 2 ώρες.
 • Οι εξωγήινοι παραείναι τσιγκούνηδες.
 • Απουσία sound effects στους διαλόγους.
 • Έλλειψη humor (κολλάει με τα γραφικά).
 • Τυχαία insta-kill.
 • Υπερπερίπλοκο Interace.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Strategy, Turn-Based,
Platforms PC,
Αρ. παικτών Single Player,
Εταιρία Ανάπτυξης Massive Damage, Inc.
Εκδότης Massive Damage, Inc.
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 10 Aug, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP, Vista, 7, 8 or 10
Επεξεργαστής 2GHZ
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών 512MB
Χωρητικότητα 1 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.