GameHorizon.gr

Layers of Fear – Review

Τον περασμένο Αύγουστο οι περισσότεροι ζήσαμε μια ξεχωριστή horror gaming εμπειρία. Φυσικά μιλάω για το demo του Silent Hills το οποίο ονομαζόταν P.T (Playable Teaser). Τα άκρως ρεαλιστικά γραφικά του, οι συναρπαστικοί ήχοι και το ανατριχιαστικό του concept αποτέλεσαν ίσως ένα παιχνίδι τρόμου που ίσως ήταν το καλύτερο στην κατηγορία του. Αν σκεφτούμε πως αυτό που παίξαμε ήταν μόνο ένα demo, δέος θα πρέπει να μας πιάνει σκεπτόμενοι το ολόκληρο παιχνίδι. Προς λύπη όλων μας όμως το Silent Hills δεν θα κυκλοφορήσει καθώς ο Kojima αποδεσμεύτηκε από την Konami και η δημιουργία του ακυρώθηκε.

Από τότε πολλά μικρότερα studios προσπαθούν να βγάλουν κάτι που να φτάνει κοντά σε αυτό που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το Layers of Fear. Το στούντιο Blooper Team επιχείρησε να φτιάξει ένα παιχνίδι βασισμένο στο P.T για να μας δώσει μια αντίστοιχη εμπειρία. Τα κατάφερε όμως ;

Το Layers of Fear διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα σε ένα παλαιωμένο αρχοντικό που απαρτίζεται από πολλά δωμάτια τα οποία μετατοπίζονται και μεταλλάσσονται συνεχώς όσο κυλά το παιχνίδι. Κατά την είσοδο του ο παίχτης αντικρίζει ένα συνηθισμένο σπίτι το οποίο ξεκινά να εξερευνήσει. Ανοίγοντας την πόρτα του πρώτου δωματίου όλα γύρω του πλέον δεν θα είναι όπως πριν. Ιπτάμενα έπιπλα, τοίχοι βαμμένοι με παράξενα χρώματα, φωτισμοί που τρεμοπαίζουν και ο ήχος ενός πιάνου να ακούγεται στο βάθος είναι το ξεκίνημα για το τρομακτικό ταξίδι του χαρακτήρα μας. Στη συνέχεια βρίσκουμε αρκετά στοιχεία τα οποία έχει δανειστεί από το P.T όπως το κρεμασμένο ψυγείο από το οποίο κυλούν λίτρα αίματος, το έμβρυο που κλαίει αλλά και την “αγαπημένη” μας Lucy που αιφνιδιαστικά εμφανιζόταν στην οθόνη μας αφήνοντας μας ένα βήμα πριν το καρδιακό επεισόδιο…

Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο παίχτης δεν έχει περιθώρια αντίδρασης αφού οι μόνες ικανότητες του είναι το Zoom-In και το Zoom-Out όπως και στο demo του Silent Hills. Αυτό που προστέθηκε είναι ένα περιστασιακό interaction με το περιβάλλον δηλαδή συλλογή μερικών αντικειμένων “κλειδιών” και άνοιγμα ραφιών, ντουλαπιών κτλ. Το συγκεκριμένο feature προσφέρει την διαρκή αίσθηση στον χρήστη πως είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στο έλεος των πλασμάτων και φαντασμάτων που θα συναντήσει.

Κάτι που δεν άρεσε στο ευρύ κοινό και πρέπει να ομολογήσω και σε μένα τον ίδιο ήταν η κουραστική επανάληψη των ίδιων σκηνών τρόμου. Το Layers of Fear θα ήταν προτιμότερο να πάρει ως βάση του το P.T παρουσιάζοντας αυτά που είχαμε δει σε μια ελαφρώς αλλαγμένη μορφή, κρατώντας μία ανεξάρτητη πλοκή και concept. Εν ολίγοις μετά από την πρώτη μιάμιση ώρα είναι αναμενόμενο το τι θα ακολουθήσει.

Τα γραφικά του μπορεί να μην φτάνουν τον αρχικό τίτλο όμως με τον δικό τους τρόπο καταφέρνουν να δώσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Όλοι οι χώροι του παιχνιδιού είναι λεπτομερώς κατασκευασμένοι που σε συνδυασμό με τους σκοτεινούς φωτισμούς προσφέρουν και τα ιδιαίτερα χρώματα ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στα μάτια του χρήστη. Τέλος οι εκκωφαντικοί ήχοι κατά την διάρκεια των jump-scares και όχι μόνο, κρατάνε τον παίχτη σε μια συνεχή αγωνία και ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό των εκάστοτε δωματίων.

Εν κατακλείδι, το Layers of Fear μας έδωσε μία γερή δόση τρόμου και για την δυναμική του, το Studio που δημιούργησε το παιχνίδι σίγουρα θεωρείται μεγάλη της επιτυχία. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ο πόθος μας για το Silent Hills δεν θα ξεχαστεί απλώς πλέον δεν θα είναι τόσο έντονος.

Μείνετε συντονισμένοι με το GameHorizon.gr για όλα τα νέα του Gaming, Anime, Gaming Gear αλλά και PnP.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Horror
Platforms
Αρ. παικτών 1
Εταιρία Ανάπτυξης Blooper Team
Εκδότης Aspyr Media
Διάθεση Single-Player
Ημ. Διάθεσης 16 Φεβρουαρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος