GameHorizon.gr

Lovekami: Useless Goddess Review

Αααχ… Ξεκίνησες τόσο καλά Lovekami: Useless Goddess… Τόσο καλά… Γιατί δεν ξέρουν να γράφουν σοβαρά story οι Ιάπωνες ρε παιδί μου…;

Story

Το Lovekami: Useless Goddess, εξελίσσεται σε μία Ιαπωνία όπου συνέβη η “πτώση των Θεών“. Εξαιτίας της, οι διάφορες θεότητες, ανεξάρτητα του πόσο σημαντικές ήταν, κατέληξαν να ζουν με τους θνητούς. Πρακτικά, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει θεότητες με τεράστια… “Προσωπικότητα” και να μπει σε σχέση μαζί τους, οπότε προφανώς μιλάμε για ένα κλασσικό dating sim.

Lovekami (3)

Τα animated sprites στους κανονικούς διαλόγους είναι υπέροχα, μακάρι κι άλλα visual novels να το κάνουν αυτό.

Αντίθετα με το αρχικό Lovekami: Divinity Stage, όπου όλες οι θεότητες ήταν επιτυχημένες pop-idols (bear with me, Ιαπωνία είναι), στο Lovekami: Useless Goddess, ο παίκτης είναι σε ένα πιο street-level επίπεδο, συναντώντας μία Aragami, θεότητες που είναι γνωστές για τα καπρίτσια τους και για το οτι δεν ακολουθούν κανόνες. Η εν λόγω Aragami, Akane, έχει προβλήματα με τα νεύρα της εξαιτίας των διαρκών καβγάδων της με τη θεότητα που την προσέχει, Inori.

Lovekami Header

Η main χαρακτήρας του παιχνιδιού και πιθανότατα το πρώτο (και τελευταίο) route σας, η Akane.

Σαν Aragami, δυσκολεύεται να ελέγχει της δυνάμεις της, οι οποίες βασίζονται στη συναισθηματική της σταθερότητα, οπότε καταλήγει να προκαλεί συχνά διακοπές ρεύματος. Αυτές οι διακοπές ρεύματος έχουν τραβήξει την προσοχή των αντίστοιχων οργανισμών που ελέγχουν τα kami, οι οποίοι απειλούν να τη μετατρέψουν σε spirit, μια μορφή ύπαρξης που δεν έχει πρόσβαση στη γη.

Lovekami (7)

Τα chibi arts έχουν τη φάση τους.

To Lovekami έχει τεράστια θέματα cringe από ένα σημείο και μετά.

… Και τώρα αν όλα αυτά σας ακούστηκαν ενδιαφέροντα ώρα να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ plot και setting, γιατί το plot είναι πώς να γίνεται ζευγαράκι είτε με την Akame, είτε με την Inori, είτε με την παιδική σας φίλη Maika. Όλες τους έχουν τεράστιες “προσωπικότητες” και χαρακτήρα ο οποίος ξεκινάει κωμικός και quirky, αλλά τελικά χάνει όλο το ενδιαφέρον του στην πορεία, σε βαθμό που αναρωτιέστε γιατί μπήκαν στον κόπο να βάλουν το setting με τη μυθολογία.

Διαβάστε επίσης: Stein’s Gate review

Lovekami (11)

Τα τρία πιθανά route σας. Αριστερά Maika, μέση Akane, δεξιά Inori. Ή με άλλα λόγια titties, boobies και bazalongas.

Διαβάστε επίσης: Criminal Girls: Invite Only

Ο πρωταγωνιστής λέγεται Sho, αλλά δεδομένου οτι έχει την προσωπικότητα ενός μαρουλιού, ας δούμε τις κοπέλες. Reminder: Μπορείτε να πατήσετε στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση, κατά προτίμηση όταν οι γονείς σας λείπουν από το δωμάτιο.

 

Lovekami (8)

Akame: Η main χαρακτήρας/poster girl του παιχνιδιού. Σαν aragami κάνει οτι της κατέβει, το οποίο είναι συνήθως να τεμπελιάζει και να τρώει πολύ. Ταυτόχρονα η ίδια η ύπαρξή της είναι που κρατάει το σπίτι του πρωταγωνιστή όρθιο, οπότε αν φύγει αυτή… Ο mc θα αναγκαστεί να μετακομίσει… Με πληρωμένα έξοδα σε ένα καλύτερο μέρος… Έχε χάρη που έχει μεγάλα βυ(γ)ζιά. Κάπου στην πορεία οι writers ξεχάσαν να τη γράφουν αστεία (το ίδιο πάει και με τις άλλες δύο), οπότε καταλήγει απλώς λίγο τσουλάκι.

 

Lovekami (5)

Inori: Η caretaker της Akame, η Inori είναι μια πιο παραδοσιακή “onee-san” χαρακτήρας που έχει σκοπό να αναμορφώσει την Akame για να μην την μετατρέψουν σε spirit. Μιλάει ελαφρώς πιο πολιτισμένα, έχει το quirk οτι είναι χάλια στη γυμναστική… … Ε… Τη άλλη προσωπικότητα είπαμε οτι είχε;

 

Lovekami (12)

 

Maika: Με design, χαρακτήρα και ρόλο στο story που το Dagashi Kashi θα μπορούσε εύκολα μα μηνύσει, η Maika είναι η κλασσική tsundere παιδική φίλη, η οποία όλως τυχαίως έχει βάψει το μαλλί ξανθό. Έχει περισσότερη προσωπικότητα (και “προσωπικότητα”) από τις άλλες δύο, αλλά μην περιμένετε και πολλά.

 

Lovekami (1)

Απ’οτι κατάλαβα βάλανε όλο το καλό writing στην εισαγωγή και μετά είπαν “κουράστηκα, γ@μα το”.

Gameplay

Ως κλασσικό visual novel, το Lovekami: Useless Goddess περιλαμβάνει πολύ διάβασμα και πολύ αριστερό κλικ του mouse από τη στιγμή που θα χάσετε την υπομονή σας με το plot και θα θέλετε απλώς να πάρετε το 100% completion. Όλο το game έχει μόνο μία επιλογή, κάπου στα 3/5 του, όπου πρακτικά σας ρωτάει ξεδιάντροπα με ποια από τις τρεις θέλετε να καταλήξετε.

Από τα συνοδευτικά έχει τα κλασσικά gallery, music collection κτλπ, ενώ κάπου στην αρχή έχει κι ένα ωραίο animated opening song, που ακούγεται σχεδόν σαν παρακάλια των devs να γίνει anime (καλή τύχη μ’αυτό παιδιά). Ειλικρινά μετά από το πρώτο δίωρο, όπου για να λέμε και του στραβού το δίκιο είχε δείξει καλές προοπτικές, το Useless Goddess με έχασε τελείως.

Lovekami (10)

Technical

Το Uselss Goddess χρησιμοποιεί ένα πολύ καλαίσθητο συνδυασμό ελαφρού 3D model και 2D CG art, το οποίο προκαλεί άριστες πρώτες εντυπώσεις σε συνδυασμό με το αρχικά καλό writing. Τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων γέρνουν ελαφρώς αριστερά και δεξιά καθώς μιλάνε, ενώ ακολουθεί και ένα ελαφρό lip-synching όποτε έχουν διάλογο, κάνοντας το game παραδόξως ρεαλιστικό για αρχή.

Lovekami (2)

Τώρα το είδα, μα το Θεό το store page λέει τις διαστάσεις τους. Σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Dal Sengo review

Ηχητικά το Useless Goddess παίρνει ανάμικτη βαθμολογία, με τη μουσική να είναι από αδιάφορη ως εκνευριστική, αλλά το voice acting από την άλλη παίρνει άριστα. Ειδικά η Akame ταιριάζει ακριβώς στο χαρακτήρα της, με τη φωνή της να ακούγεται τεμπέλικη και ναζιάρα καθ’όλη τη διάρκεια του τίτλου, την Inori να ακούγεται σαν… “Onee-san”, και η Maika σαν tsundere (βέβαια η Akame έχει και πάλι το καλύτερο va).

Lovekami (4)

Που και που πετάγονται mini wikipedia entries σαν αυτή στα δεξιά.

Τεχνικά να πω οτι με χάλασε το κακάσχημο menu που μοιάζει να βγήκε από windows xp στην αρχή του game, παρά το σχετικά βολικό σύστημα που μας επιτρέπει να κάνουμε κατευθείαν continue προσπερνώντας το in-game menu. Κατά τ’άλλα το Useless Goddess είναι αδιάφορο, χωρίς να τραβάει τίποτα την προσοχή.

Lovekami (6)

Ε, φυσικά και πρέπει να έχουμε petting scene. Πώς αλλιώς θα το χαρεί ο μέσος Ιαπωνόφιλος; Με loli; Ε; Με loli; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ LOLIS;

Final Verdict

Όπως καταλάβατε, το game δεν είναι για να τρελαθείτε κιόλας. Σίγουρα, έχει κάποια ωραία CG, και υποθέτω οτι οι fans των αφύσικα μεγάλων “προσωπικοτήτων” θα το εγκρίνουν, αλλά προσωπικά το Lovekami: Useless Goddess μου ήταν αδιάφορο. Πολύ cringe, λίγο “action”, χαμένες προοπτικές κωμωδίας. Βασικά στην τελική, δεν είναι χαζό να κάνεις visual novel όπου όλοι οι χαρακτήρες έχουν πάνω κάτω την ίδια εμφάνιση; Αν θες να τραβήξεις κόσμο κάνε ξέρω την Akane με τους τεράστιους βύζους και μετά δώσε στις άλλες λίγο διαφορετικές διαστάσεις και σωματότυπο, ή τουλάχιστον, λέω τώρα, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Sorry, αλλά το τελικό συμπέρασμα που έβγαλα είναι οτι οι χαρακτήρες του Lovekami: Useless Goddess σχεδιάστηκαν με βάση τα γούστα των developer, οι οποίοι μετά θυμήθηκαν οτι πρέπει να έχεις διαφορετικά routes. Ακόμα και ο Ichiei Ishibumi που έφτιαξε το Highschool DXD (και καταλαβαίνουμε όλοι τις προτιμήσεις του) είχε τη σοφία να βάλει ποικιλία από girls, τόσο σε χαρακτήρα όσο και σε εμφάνιση, τι διάολο;

Το Gamehorizon δίνει ένα παγερό thumbs down.

6.3

Sound

7.5/10

Gameplay

5.0/10

Graphics

8.5/10

Story

4.0/10

Θετικά

 • To voice acting της Akane.
 • Κινούμενα μοντέλα.
 • Για όσους έχουν huge boobs fetish θα είναι παράδεισος.
 • Καλό comedy στην αρχή.
 • Τα mini-wiki entries.

Αρνητικά

 • Το κακάσχημο menu πριν μπείτε.
 • Αδιάφοροι χαρακτήρες.
 • Η Inori ήταν filler χαρακτήρας.
 • Criiiiiiiinge.
 • Story να΄χαμε να λέγαμε.
 • Η μουσική ήταν απλώς κακή.
 • Έλλειψη σοβαρού
 • Όλοι οι chars μοιάζουν το ίδιο.
 • Misleading στην αρχή.
 • Είχε ανάγκη για opening song.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player,
Εταιρία Ανάπτυξης MoeNovel
Εκδότης MoeNovel
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 29 May, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Microsoft Windows 7/8/10
Επεξεργαστής Intel Core2Duo or higher
Μνήμη 2 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Intel HD graphics or higher (VRAM 512MB)
Χωρητικότητα 3 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.