GameHorizon.gr

Maize Review

Γιατίίί?!?! Γιατί Θεέ μου γιατί?! Με τέτοιο production team εγώ… Ο πλανήτης… Στα πόδια μου… Γιατί Maize…; Γιατί;

Όπως ίσως να άφησε να υπονοηθεί η διακριτική εισαγωγή μου το Maize είναι “ελαφρώς” απογοητευτικό. Αποτελεί ένα adventure δημιούργημα της νεοσύστατης Finish Line Games, το οποίο όμως είναι σε first person (πολλά ωραία τέτοια τελευταία).

Maize - Pic 8

Η υπόγεια βάση επιχειρήσεων που θα εξερευνήσετε εκτενώς.

Story
Το παιχνίδι σας ξεκινάει χωρίς κάποια εξήγηση ή προτροπή, στη μέση ενός πανέμορφα animated λιβαδιού με καλαμπόκια. Τα καλαμπόκια γύρω σας είναι αδιαπέραστα, οπότε τα μονοπάτια που ακολουθείτε δημιουργούν ένα λαβύρινθο, οδηγώντας σας όπου ήθελε να σας οδηγήσει το παιχνίδι, το οποίο είναι πολύ συχνά το πουθενά.

Καθώς προχωράτε το παιχνίδι συλλέγετε πληροφορίες μέσω notes για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε η Αμερική επί του ψυχρού πολέμου, με σκοπό να οπλοποιήσει τα καλαμπόκια, ώστε να μεταφέρουν κάποιου είδους θανάσιμη ασθένεια. Το πείραμα είχε φοβερά μεγάλο budget, αρκετό ώστε να φτιαχτεί μια ολόκληρη μυστική βάση κάτω από τη φάρμα που βλέπετε (μην κλαίγεστε για spoils, κάνει μπαμ από το πρώτο 5λεπτο), καθώς και για την πλήρη… “Διακόσμησή” της.

Maize - Pic 3

Ιδού το humor μας κύριοι.

Λόγω της ηλιθιότητας ενός από τους δύο επικεφαλείς επιστημόνων όμως (το παιχνίδι θέλει να το περάσει για αστείο αλλά σύντομα ο τύπος θα σας τη σπάσει στα νεύρα), το πείραμα αποτυγχάνει πλήρως, με μόνη παρενέργεια την εισαγωγή νοημοσύνης στα καλαμπόκια (πιστέψτε με, το να γράφω αυτές τις γραμμές είναι πολύ πιο περίεργο για μένα από εσάς που τις διαβάζετε).

Σκοπός σας είναι να επαναφέρετε ενέργεια στην εγκατάσταση επειδή… Έλα ντε. Ταυτόχρονα “αντιμετωπίζετε” ένα κακό καλαμπόκι με γαλλική προφορά, υπηρετείτε μια βασίλισσα καλαμπόκι(η;) με γερμανική προφορά και έχετε για σύνεργό σας ένα αρκουδάκι με τεχνητή νοημοσύνη ονόματι Vladdy… Με ρώσικη προφορά. Α και ακούτε στο background τα καλαμπόκια να πιάνουν κουβεντολόι με βρετανική προφορά.

Maize - Pic 7

Το παιχνίδι θα βγάζει προοδευτικά όλο και λιγότερο νόημα.

Αν αυτό σας ακούγεται αστείο σας διαβεβαιώ οτι το humor καταντά σύντομα κουραστικό, αφού όλο το game ποντάρει στο ίδιο αστείο: “Μα τι καπνίζανε για να τα σκεφτούνε όλα αυτά;” και σύντομα καταντάει σαχλό. Και ναι, απόλαυσα με την ψυχή μου το Sausage Party, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο έξυπνα ανώριμο και το χιούμορ τρίτης δημοτικού.

Το μόνο θετικό στοιχείο που βρίσκω στο Maize είναι ο Vladdy (μια προπαγανδιστική αντιγραφή του Teddy από τους Ρώσους) ο οποίος σας βρίζει σε όλη την πορεία του παιχνιδιού ενώ ταυτόχρονα κοροϊδεύει τους ηλίθιους Αμερικάνους και τις βάσεις τους όπου δε δουλεύει τίποτα. (Το gag με το πώς επισκευάζει τις συσκευές δεν παλιώνει σύντομα.)

Maize - Pic 5

Ίσως το μόνο highlight του τίτλου: Ο Vladdy.

Gameplay
Ως first person adventure game, σωστά το Maize μπορεί να σας φέρει στο μυαλό το Kona, δηλαδή στην ουσία ένα item collection παιχνίδι, όπου εξερευνάτε τους χώρους πάνω κάτω για να βρείτε το ένα γρανάζι που σας έλλειπε, με τη διαφορά οτι τα πάντα λάμπουν, οπότε το τί πρέπει να κάνετε είναι πάντα φως φανάρι.

Η εξερεύνηση των χώρων θα σας αποκαλύψει επίσης τα διάφορα collectibles (εγώ είχα μαζέψει 73/75 όταν τερμάτισα το game χωρίς ιδιαίτερο κόπο), τα οποία είναι εκεί μόνο για να πετάνε οι devs κι άλλα σαχλά αστεία πάνω σας, αν και για να είμαι ειλικρινής με κάποια μου ξέφυγε ένα πνιχτό γελάκι, κάτι το οποίο δεν μπορώ δυστυχώς να πω για το κύριο παιχνίδι.

Δυστυχώς το Maize είναι πολύ “railroad” όσο κι αν θέλει να το κρύψει, με αποτέλεσμα η χαρά free-roaming που μας μετέφερε το Kona να απουσιάζει πλήρως εδώ, καθώς στην ουσία πάτε ακριβώς όπου θέλουν οι developers (κάνουν και μερικά meta jokes για αυτό τα πουλάκια μου, ελπίζοντας οτι θα τους χαμογελάσουμε αντί να τους σαπίσουμε στο ξύλο όπως θα’πρεπε).

Maize - Pic 2

Ok, ναι, μία στο τόσο τυχαίνει και ένα καλό αστείο, αλλά δεν έχετε ιδέα από τι βλακείες θα περάσετε πρώτα.

Technical
Εδώ είναι που με συγχύζει το Maize και ο λόγος που θέλω να πνίξω τους developers. Οπτικά το παιχνίδι είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ. Φοβερές αναλύσεις, μηδενικό lag και ξεκάθαρα πολύς κόπος έχουν μπει σε αυτό το σκουπίδι και τα παίρνω στο κρανίο.
“Εντάξει ρε Σταύρο, επιλογή τους είναι αν θέλουν να κάνουν κομω~”
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Άμα σας δώσω την CryEngine και μου γυρίσετε μια super high def Ντόρα Η Μικρή Εξερευνήτρια δε θα γελάσω, θα σας βάλω σε sleeping bag και θα σας πλακώσω στο δέντρο, όπως έκανε ο Jason στο Παρασκευή και 13!

Στον τομέα του ήχου το παιχνίδι παραδίδει όσο καλά θα ελπίζαμε να παραδώσει, με τον Vladdy να έχει πολύ γέλιο λόγω της προφοράς σε συνδυασμό με την εμφάνισή του, αλλά σε γενικές γραμμές οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν είναι και οι πιο συμπαθητικοί, ειδικά στην περίπτωση του “villain” μας. Η μουσική είναι επίσης αδιάφορη,

Maize - Pic 1

Με τέτοια γραφικά ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΕΣ.

Δείτε το gameplay του Maize εδώ:

Final Verdict
Όχι, όχι και πάλι ΟΧΙ.Maize - Pic 9

Σοβαρά είναι έγκλημα κατά του gaming να έχεις ένα crew με τόσες δυνατότητες και επειδή ο σεναριογράφος ήταν ένας ανίδεος μπαμπουίνος να φτιάχνεται μία τόσο μεγάλων προδιαγραφών ΠΑΤΑΤΑ. Το Maize είναι ο ορισμός του πεταγμένου χρήματος και δυστυχώς λόγω των trollάδων ηλίθιων που γράφουν joke reviews στο Steam, αυτή η βλακεία είναι στα overwhelmingly positive.

Βασικά όσο το σκέφτομαι, το game κάνει ακριβώς αυτό που κοροϊδεύει στην ιστορία του. Πολύ μεγάλο μέρος του game ασχολείται με το πώς τα χρήματα της έρευνας σπαταλήθηκαν σε βλακείες από έναν από τους δύο αρχιεπιστήμονες. Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που βλέπει την ειρωνεία σε αυτό!

Maize - Pic 4

Βρείτε τον σεναριογράφο και πνίξτε τον.

 

Το Game Horizon παίζει ρώσικη ρουλέτα μαζί του. Με έξι σφαίρες.

5.1

Ιστορία

0.5/10

Γραφικά

8.5/10

Mουσική

6.5/10

Gameplay

5.0/10

Θετικά

  • Τα γραφικά είναι υπέροχα.
  • Fluent gameplay χωρίς lag.
  • Ο Vladdy έχει πλάκα.

Αρνητικά

  • Οτι πιο σαχλό έχετε δει ποτέ σας.
  • ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΙΚΑ?!
  • Ο Ted σύντομα θα σας προκαλεί τάσεις ανθρωποκτονίας χωρίς καν να εμφανίζεται.
  • Ο villain είναι cringeworthy.
  • Ειδικά προς το τέλος το παιχνίδι γίνεται αχώνευτο και ανυπομονείτε να τελειώσετε.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Adventure,
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Finish Line Games
Εκδότης Finish Line Games
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 1 Δεκεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 or above, 64 bit
Επεξεργαστής Dual-core Intel or AMD, 2.0 GHz or higher
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce 460 GTX | AMD Radeon 6870 HD series or higher
Χωρητικότητα 11 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.