GameHorizon.gr

Mutiny!! Review – Πειρατές, Θησαυρός και Futas

Σε αυτό το site έχουμε κάνει αρκετά review από visual novels του Mangagamer, με βαθμολογίες τόσο αρνητικές που απορώ όταν μας τα στέλνουν αν έχουν μαζοχιστικές τάσεις. Τα visual novel που είχαμε κοιτάξει μέχρι τώρα ήταν φτιαγμένα από Ιάπωνες, με την κλασσική τους τάση να βγάζουν hentai αλλά να κάνουν οτι μπορούνε για να το παρουσιάσουν ως κάτι άλλο (high-school drama ξέρω’γω, ή, λέμε τώρα, action shounen με κορίτσια να φοράνε στολή στριπτιτζούς γιατί πολεμάνε ρούχα και είναι “ειρωνικό”), κάνοντάς μας να αποστρέφουμε απηυδισμένοι το βλέμμα με την υποκρισία τους. Όχι αυτή τη φορά! Το Mutiny!! κάνει ανταρσία στο κατεστημένο και με την περίεργη υπερηφάνεια που έχουμε σαν δυτικοί, διαφημίζει ~nigh~, πανηγυρίζει αυτό που είναι!… Ένας ανίερος συνδυασμός φετίχ που με κάνει να απορώ ποιο ήταν το target audience.

Mutiny (11)

To full-cast μας. Από αριστερά προς δεξιά: Foo, Groz, Bree, Grace, Alcina, Nemui, Elizameth, Lara, Lyriadre

Κοιτάξτε, γενικά δεν κρίνω τον κόσμο για τις προτιμήσεις του, καθώς και εγώ έχω αρκετά διεστραμμένα γούστα, αλλά… Futunari ΚΑΙ beastiality στο ίδιο μέρος; Μου θυμίζει το πώς το είχε πει ο Mikeus: “άλλο πράγμα να λες οτι ο γιος σου θα φέρει τον αρραβωνιαστικό του στο σπίτι, άλλο πράγμα να πηγαίνει σε gay pride parades”. Ω ναι, τα futa girls είναι το main selling point του Mutiny!!, το οποίο παίρνει τη χαλαρότητα που έχει η Δύση με το sex στα άκρα, όντας σχεδόν το πλήρως αντίθετο από τους Ιάπωνες, χρησιμοποιώντας ένα setting που, αν και οπτικά φαίνεται διαφορετικό, είναι στην ουσία το Mass Effect.

Mutiny (27)

Το μίσος της Grace για τα ρούχα θα γίνει φανερό σύντομα.

Story

Ο Commander Sephard σας για το απόγευμα λοιπόν, θα είναι η Grace, μία πόρνη στον κόσμο του Mutiny!!. Όχι, δεν το λέω μεταφορικά αυτό. Η δουλειά της Grace είναι να είναι ιερόδουλη (πολύ μ’αρέσει αυτή η λέξη), μία καθημερινότητα που απολαμβάνει, μέχρι που στην ταβέρνα όπου δουλεύει εμφανίζεται μία γυναίκα με στολή καπετάνιου με επείγουσα ανάγκη να γίνει τύφλα. Μετά από ένα σύντομο φλερτ, η μυστήρια καπετάνιος-futa φεύγει άρον άρον από την ταβέρνα, αφήνοντας τον καπετανέικο εξοπλισμό της εκεί. Η Grace, μην έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνει, αποφασίζει να πάει στο λιμάνι για να επιστρέψει τη στολή. Εκεί ανακαλύπτει οτι η futoκαπετάνιος χρωστάει λεφτά και έχει αποφασίσει να το βάλει στα πόδια.

Mutiny (20)

Again, ποιο είπαμε οτι ήταν το target audience;

Η Grace πηγαίνει στο εμπορικό γραφείο στο οποίο χρωστάει λεφτά το πλοίο, η “Mutiny!!”, και από καπρίτσιο και μόνο, αποφασίζει να αναλάβει χρέη καπετάνιου, με τα πάντα να περνάνε στο όνομά της, περιλαμβάνοντας το πλήρωμα και τις προηγούμενες οφειλές. Βλέποντας οτι η δουλειά πειρατίνας δεν δούλεψε καλά για την προηγούμενη captain, η Grace αποφασίζει να γίνει κυνηγός θυσαυρών, προσπαθώντας να βγάλει αρκετά ώστε να ξεχρεώσει το πλοίο και να συντηρήσει το πλήρωμα.

Η πιθανότητα να εξεγερθεί το πλήρωμα της Mutiny!! είναι πανταχού παρών.

Mutiny_Flight_Hole2

Μια στο τόσο θα δείτε ωραία CG για το background.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι στην ουσία ένα συνεχόμενο κυνήγι θησαυρών, όπου η Grace δένεται με το πλήρωμα της Mutiny!!, έχοντας χαλαρό side-sex σαν bonus με διάφορες από τις κοπέλες(?), αλλά αναζητώντας σιγά σιγά κάτι πιο ουσιαστικό… Κοιτάξτε, δε λέω, περίεργη επιλογή μια ιερόδουλη σαν πρωταγωνίστρια, πόσο μάλλον καπετάνιος, αλλά από την άλλη βγάζει νόημα. Η Grace χρησιμοποιεί τα… “Ταλέντα” της για να κρατάει τα futa μέλη του πληρώματός της υπό έλεγχο και συνεργάσιμα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί την ιδιότητά της ως καπετάνιος συχνά.

Mutiny (2)

Αυτό που ΔΕ βγάζει νόημα, είναι η ηλίθια σύνδεση που κάνει το Mutiny!! μεταξύ first-mate και route. Σε κάποια φάση κάπου στη μέση του παιχνιδιού, θα ερωτηθείτε ξεκάθαρα ποιο route θέλετε να ακολουθήσετε, επιλέγοντας αντίστοιχα το πρωτοπαλίκαρό σας από το πλήρωμα. Η ίδια η σύνδεση είναι εντελώς λάθος. Γυρνώντας πάλι στα Mass Effect, με τις επιλογές που είχα κάνει, ο Sephard τα είχε φτιάξει με την Tali. Το πλήρωμα αναγνώριζε την Tali σαν “the captain’s girl”, aka η “Πρώτη Κυρία”, δείχνοντάς την τον αντίστοιχο σεβασμό.

Διαβάστε επίσης: Dal Segno Review.

Mutiny (4)

Η no1 πιο χαζή επιλογή του παιχνιδιού.

Αυτό ήταν για τα κοινωνικά όμως. Επαγγελματικά, όταν ο Sephard μου δεν ήταν διαθέσιμος, ΚΑΝΕΙΣ δε στρέφονταν στην Tali για καθοδήγηση (ούτε καν η ίδια), με τον Garus και την EDI να λειτουργούν ως υπαρχηγοί μου εν απουσία μου. Πού θέλω να καταλήξω; Το Mutiny!! πολύ κακώς μπλέκει επαγγελματικά με προσωπικά. Όταν από τα διαθέσιμα routes επέλεξα τη Nemui, μία αντικοινωνική lizard-girl με αυστηρό no-bullsh!t policy και πολλά θέματα, το έκανα επειδή ήταν το route στο οποίο ήθελα να καταλήξω για love-interest, αλλά σαν first-mate είναι με διαφορά η χειρότερη επιλογή σε όλο το παιχνίδι.

Mutiny (3)

Το παιχνίδι θα ξεχάσει σύντομα οτι το mimic υπήρξε παρόλο που υποτίθεται οτι γίνεται crew member.

Να ξεκαθαρίσω οτι το παιχνίδι το τερμάτισα μόνο με το good route της Nemui, και δεν δοκίμασα καμία από τις άλλες girls ή futas (μπορώ να εκτιμήσω ένα cat-girl όσο ο καθένας, αλλά από τη στιγμή που πάμε στα ερμαφρόδιτα αρχίζω να κάνω διακριτικά βήματα προς την πόρτα). Πάμε λοιπόν για την κλασσική εισαγωγή στο cast, θυμίζουμε οτι πατάτε στις 100% ακατάλληλες εικόνες για να τις δείτε σε full ανάλυση:

 

Mutiny (26)Grace: Η ιερόδουλη πρωταγωνίστριά μας, η Grace δεν είναι ακριβώς ηθικό στοιχείο, αλλά ξέρει να χρησιμοποιεί τα ταλέντα της, τα οποία περιλαμβάνουν τη γρήγορη ανάγνωση βιβλίων και βέβαια την πλούσια… “Προσωπικότητά” της. Το μόνο που διασκεδάζει περισσότερο από το sex είναι να κάνει απαίσια puns (το παιχνίδι αναγνωρίζει οτι είναι απαίσια). Όσο πλησιάζετε προς το end-game, αρχίζει να αποκτά αρκετά σεβαστή εμπειρία στη διαχείριση της Mutiny!! και του πληρώματός της, ειδικά με τη βοήθεια της first-mate της.

 

Mutiny (24)Foo: Ενώ κάποιοι χαρακτήρες κάνουν μπαμ από την αρχή σαν futa, η Foo δεν είναι μέσα σε αυτούς. Είναι το παιδί για όλα τα θελήματα στη Mutiny!! Ευχάριστη προσωπικότητα και μυαλό κουκούτσι, η Foo είναι ο πιστός σας σκύλος (κυριολεκτικά), αλλά μέχρι εκεί.

 

Mutiny!!LaraLara/Lyriadre: Το δίδυμο female fairy και spider futa βρίσκεται σε σχέση από καιρό τώρα, και είναι ίσως τα πιο δεμένα μέλη του πληρώματος. Όπου πάει η μία θα έρχεται και η άλλη, και τις κάνετε first-mates μαζί. Η Lara είναι η lookout, προσέχοντας για επιθέσεις πειρατών, ενώ η Lyriadre αναλαμβάνει τις επισκευές του πλοίου. Το παιχνίδι φάνηκε αρκετά ενθουσιασμένο μαζί τους, αλλά εμένα μου ήταν σχετικά αδιάφορες (στους δυο τρίτος δε χωράει). Η Lara θα είναι η πηγή πολλών προβλημάτων αν επιλέξετε τη Nemui για first mate και τραβάει μαζί της και τη Lyriadre.

 

Mutiny (13)Alcina: Ίσως η μόνη από τα futa στην οποία δεν κάνετε απόλυτο κουμάντο, η Alcina είναι το heavy-muscle του πλοίου. Ο χαρακτήρας της μου φάνηκε αρκετά εκνευριστικός, καθώς είναι πολύ εγωίστρια, και όπως και να’χει είναι γ@μημένο futa-werebear, αν τα γούστα σας είναι έστω και λίγο φυσιολογικά θα μείνετε μακριά της.

 

Mutiny (14)Bree: Αλογοfuta με serious-girl προσωπικότητα, έχει δυνατό μυαλό αλλά ασθενές πνεύμα, που σημαίνει οτι την κουμαντάρετε πολύ εύκολα με την Grace. Από τις καλύτερες επιλογές για first-mate καθώς σχεδόν όλο το πλήρωμα φαίνεται να τη συμπαθεί. Άπαξ και τα πάρει στο κρανίο μία φορά δεν ξεχνάει εύκολα (τσακώνεται άγρια με τη Nemui (θα αρχίσετε να βλέπετε μια πατέντα εδώ)).

 

Mutiny (15)Groz: Sphinxfuta με έντονα tsundere στοιχεία. Μπορεί να μην είναι ηλίθια όπως η Foo ή ψυχικά αδύναμη όπως η Bree, αλλά οι ορμόνες τις χτυπάνε κόκκινο, οπότε η Grace την κάνει πρακτικά οτι θέλει, περισσότερο κι από τις υπόλοιπες. Οι φαντασιώσεις της για το πώς είναι το main girl έχουν την πλάκα τους και θα γίνει από τις πιο ευχάριστες crew members. Cute με τον τρόπο της αλλά είναι futa και τετράποδο, οπότε κρίμας. Next!

 

Mutiny (17)Elizabeth: (Επιτέλους κάτι που δεν είναι futa!) Το moth girl αναλαμβάνει το ρόλο της “μαμάς” του πλοίου, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας και υπηρετώντας τα υπόλοιπα members. Πολύ μ’άρεσε οτι ενώ την έχουν γράψει γενικά ήρεμη και παιχνιδιάρα, όταν τα παίρνει κρανίο το πρώτο της ένστικτο είναι να πιάσει κουζινομάχαιρα. Σε κάποια φάση στην πορεία του Mutiny!! θα καταλάβετε οτι η Elizabeth είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Πρακτικά η μόνη που συμπαθεί τη Nemui (σε ελαφρώς ψυχωτικό βαθμό). Απ’όσο ξέρω δεν μπορείτε να την κάνετε romance, οπότε πάρτε μια άκυρη εικόνα της Lara.

 

Mutiny (18)Nemui: Η τρίτη κανονική girl του crew και το route μου, η Nemui είναι ένα lizard-girl με γλώσσα-δηλητήριο και την τάση να μπλέκει σε καβγάδες άθελά της. Ενώ έχει εκπαιδευτεί να μην κάνει ποτέ οποιαδήποτε έκφραση, η αλλαγή στο χρώμα του δέρματός της προδίδει τι σκέφτεται (θα σας πάρει λίγη ώρα μέχρι να συνδέσετε ακριβώς τα χρώματα με τα αντίστοιχα συναισθήματα). Από τη στιγμή που θα της δώσετε την thermal suit θα είναι το πιο χρήσιμο crew member σας, αλλά το υπόλοιπο crew δεν παίρνει τη μυστικοπάθειά της και την ειλικρίνιά της με καθόλου καλό μάτι.

Mutiny (1)

Gameplay

Το Mutiny!! ακολουθεί το κλασσικό format των visual novel της Ιαπωνίας, δηλαδή text με εναλλαγή εικόνων και μία στο τόσο επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε. Βέβαια αντίθετα με τους Ιάπωνες, που μπορεί να χρειαστούν ώρες (εκνευριστικές ώρες) για να μπουν στο ψητό, το Mutiny!! προχωράει το plot του με ταχύτατους ρυθμούς. Βέβαια το οτι το φτιάχνουν δυτικοί δεν είναι απαραίτητα καλό. Το Mutiny!! φαίνεται να είναι υπερενθουσιασμένο με τα zoomαρίσματά του, σε βαθμό που σύντομα γίνεται εκνευριστικό.

Mutiny (28)

Το διάβασμα διακόπτουν οι επιθέσεις πειρατών, στις οποίες πρέπει να παίξετε ένα turn-based strategy game, καθώς και η λύση σχετικά απλών αλλά ευχάριστων puzzle. Οι επιθέσεις πειρατών είναι pretty much ένα παιχνίδι τύχης, όπου θα ευχαριστείτε τη δυνατότητά σας να πηγαίνετε πίσω στο plot χρησιμοποιώντας το mouse-wheel (αυτό συμβαίνει και σε όλες τις επιλογές διαλόγους για όταν τα κάνετε σαλάτα), στο οποίο πρέπει να επιβιώσετε 5 γύρους. Τα puzzle game (2-3 στο σύνολο) έχουν όλα objective να βρείτε το σωστό συνδυασμό τετραγώνων για να ανάψετε κάτι tablets ή κάτι παρόμοιο.

Διαβάστε επίσης: Shuffle Review.

Mutiny (10)

Όσο περισσότερα πλοία, τόσο πιο εκνευριστική η μάχη.

Ο στόχος αυτών των mini-games, καθώς και των επιλογών σας, είναι να κρατήσετε το πλήρωμα ευχαριστημένο. Συνεχόμενες ήττες αυξάνουν την μπάρα mutiny (ανταρσία), η οποία, αν είναι αρκετά μεγάλη, οδηγεί στα bad endings. Βέβαια καθώς οι συνέπειες των επιλογών σας φαίνονται άμεσα και το pirate mini-game είναι τόσο άδικο, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να κάνετε ένα απλό scroll-up και να επαναλαμβάνετε τα challenges μέχρι να πάρετε το ιδανικό αποτέλεσμα, οπότε πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος θα έφτανε σε οποιοδήποτε ending εκτός από τα good.

Mutiny (8)

Technical

Μαζί με την υπερβολική χρήση του zoom έχουμε και έλλειψη ποικιλίας art. Οι χαρακτήρες έχουν 3-4 εκφράσεις ο καθένας, ενώ το CG είναι ελάχιστο (μόλις ένα ανά major sex-scene και μία στο τόσο ένα για να δείξουν το νέο περιβάλλον στο οποίο ταξιδεύει το πλοίο, η Gallery είναι θλιβερά μικρή). Εδώ να προσθέσω οτι η τάση της Grace να μη λέει να φύγει από την οθόνη έκανε πολύ δύσκολα τα screenshots που κανονικά θα έπαιρνα ξεχωριστά για κάθε χαρακτήρα.

Mutiny (7)

Η προηγούμενη… “Επαγγελματική κατάρτιση” της Grace την οδηγεί σε κάποιες αρκετά “ενδιαφέρουσες” αποφάσεις.

Βασικά ακριβώς επειδή πάντα υπάρχουν στην οθόνη πάνω από ένα άτομα, από ένα σημείο και μετά θα έχετε κάνει τη σύνδεση εικόνας/χαρακτήρα στο μυαλό σας, αλλά τα ονόματά τους εγγυημένα θα σας διαφεύγουν. Για αυτό πιθανόν να ευθύνονται και οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίου προχωράει το plot, αλλά τώρα, μια μέρα μόλις αφού το τερμάτισα, πρέπει να συγκεντρωθώ για να θυμηθώ τα ονόματα του crew μου. Ηχητικά το μόνο που έχουμε είναι μέτρια-προς-αδιάφορα κομμάτια τα οποία θα αγνοήσετε καθώς προχωράτε το story.

Mutiny (12)

Final Verdict

Το Mutiny!! είναι αναζωογονητικά άμεσο στην προσέγγισή του, με διαλόγους οι οποίοι ξέρουν πότε είναι ώρα να την κάνουν, puns με το τσουβάλι και ένα αρκετά πρωτότυπο plot και cast (ειδικά η πρωταγωνίστρια). Από την άλλη από τα 8 crew member σας τα 5 είναι futas, so… There is that. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου fan του είδους αλλά το Mutiny!! έχει τέτοια διάρκεια που ίσα ίσα θα σας αφήσει γενικά καλές εντυπώσεις. Μου φαίνεται περίεργο που το πρώτο visual novel στο οποίο δίνω thumbs up σε review δεν είναι ούτε καν ασιατικό, αλλά δεν βαριέσαι; Futa ξεfuta το παιχνίδι έχει φάση.

Το Gamehorizon δίνει thumbs up για την αγορά.

7.5

Story

7.0/10

Gameplay

7.0/10

Technical

6.5/10

Characters

9.5/10

Θετικά

  • Ο χαρακτήρας της Grace.
  • Puns.
  • Οι προσωπικότητες του crew.
  • Διάρκεια όσο πρέπει.
  • Μπαίνει κατευθείαν στο νόημα.

Αρνητικά

  • H Alcina.
  • Η mimic ξεχάστηκε στο plot.
  • Λίγα puzzles.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel
Platforms Stean
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Lupiesoft
Εκδότης Lupiesoft, MangaGamer
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 20 Οκτωβρίου, 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP
Επεξεργαστής 1Ghz
Μνήμη 512 MB RAM
Κάρτα Γραφικών DirectX or OpenGL compatible
Χωρητικότητα 850 MB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.