GameHorizon.gr

Pokémon και μυθολογία

Ενώ τα περισσότερα Pokémon είναι απλά ζωάκια με διαφορετικό χρώμα, υπάρχουν και κάποια τα οποία πηγάζουν από εικονογραφίες αστικών θρύλων και μυθολογικών ιστοριών.

Ένα θέμα με τους αστικούς θρύλους και τα μυθολογικά τέρατα είναι ότι δημιουργήθηκαν πιο πολύ για να προκαλούν φόβο και δέος, έτσι αυτά τα Pokémon ενώ μπορεί να είναι χαριτωμένα, οι ρίζες τους προέρχονται από μία σκοτεινότερη εποχή. Πάμε λοιπόν να δούμε τη σχέση μπορεί να έχουν Pokémon και μυθολογία.

dgswbhnh

11 – Mawile και Futakuchi-onna

Από πήρε η Game Freak την ιδέα για μία Ιαπωνία γεμάτη με τερατάκια τσέπης? Από την ίδια την Ιαπωνία. Οι αστικοί θρύλοι της χώρας είναι γεμάτοι με “yokai”, τρομακτικά τέρατα που σέρνονται σαν φίδια σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Μία πολύ διάσημη yokai ιστορία, είναι αυτήν της “Futakuchi-onna” ή αλλιώς, της γυναίκας με τα δύο στόματα. Μία φορά και έναν καιρό, ένας αγρότης ήταν πολύ ευτυχισμένος με την γυναίκα του, γιατί εκείνη για κάποιο λόγο δεν έτρωγε καθόλου και έτσι εκείνος ξόδευε λιγότερα χρήματα. Παρόλο αυτά, καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, παρατήρησε πως οι προμήθειες ρυζιού μειώνονταν με επικίνδυνο ρυθμό. Δεν ήξερε για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό, μέχρι την νύχτα που είδε την γυναίκα του να κοιμάται, ενώ ένα δεύτερο στόμα καταβρόχθιζε με μανία τις προμήθειες φαγητού του. Μάλλινα πλοκάμια τάιζαν συνεχώς το ανοιχτό στόμα με όλο και περισσότερο ρύζι μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο. Το Mawile αποτελεί αναφορά σε αυτήν την ιστορία, έχοντας ένα σεμνό βλέμμα και ένα εφιαλτικό κέφαλο.

 

2

2 – Sableye και Hopkinsville Goblin Case

Μία από τις πιο παράξενες και υπερφυσικές συναντήσεις που καταγράφτηκαν ποτέ, ήταν η υπόθεση Hopkinsville Goblin, στην οποία μία αστική φάρμα δέχθηκε εισβολή από μία ομάδα ψηλών εξωγήινων. Φυσικά, επειδή αυτά τα πλάσματα επέλεξαν να εμφανιστούν στο Kentucky, πυροβολήθηκαν ασταμάτητα κατά βούληση. Με βάση τις μαρτυρίες, τα παιχνιδιάρικα και συνάμα απειλητικά πλάσματα είχαν μικρά, λεπτά πόδια και μεγάλα, λαμπερά μάτια, και οι σφαίρες μοιάζανε να αναπηδούν στο σώμα τους. Από την περιγραφή και μόνο καταλαβαίνουμε ότι τα παραπάνω τέρατα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το Sabeleye.

 

3

3 – Whiscash και Onamazu

Κάπου βαθιά στις λασπωμένες ακτές, κάποιος γίγαντας είναι δέσμιος. Ένα πλάσμα τόσο δυνατό, που μόνο η προσπάθειά του για απόδραση προκαλεί θανάσιμους σεισμούς. Αυτήν είναι η ιστορία του Onamazu, του γιγαντιαίου γατόψαρου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Edo, ψαράδες ισχυρίζονταν ότι τα γατόψαρα ήταν πολύ πιο δραστήρια, πριν από έναν σεισμό, πράγμα το οποίο μετατράπηκε σε αστικό μύθο, ο οποίος με την σειρά του έλεγε ότι ένα τεράστιο γατόψαρο προκαλούσε τους σεισμούς. Το ψάρι απέκτησε διαχρονική αξία, και είναι πλέον η μασκότ του συστήματος προειδοποίησης σεισμών της Ιαπωνίας. Το Whiscash, που είναι τύπου water/ground, προκαλεί σεισμούς σε όλες εγγραφές στο Pokédex.

 

4

4 – Ninetales και Kitsune

Τα πνεύματα-αλεπούδες εμφανίζονται συχνά στην ανατολική μυθολογία. Έξυπνα, πανούργα, και με την ικανότητα να αλλάζουν την μορφή τους για να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους, το “kitsune” είναι κατεργάρης σε πολλές ιστορίες. Ένα περίεργο κομμάτι της ιστορίας τους είναι ότι μπορούν να φυτρώσουν μία νέα ουρά κάθε 100 χρόνια. Όταν οι ουρές γίνουν εννιά, λέγεται ότι αποκτούν άπειρη σοφία και θεϊκή δύναμη, αλλάζοντας την κόκκινη γούνα τους, σε άσπρη και χρυσή. Για αυτό το Vulpix όταν εξελίσσεται αποκτά τρεις επιπλέον ουρές και αλλαγή στο χρώμα της γούνας του. Και μία μικρή αναφορά για το Naruto επίσης.

 

5

5 – Jynx και Yama-uba

Στην Ιαπωνία, είναι γνωστό πως το Jynx είναι μία φτηνή αναφορά της ganguro, μιας μόδας που περιλαμβάνει φανταχτερά ρούχα, μεγάλες ποσότητες makeup, και ξανθά μαλλιά. Οι πιο extreme επαγγελματίες πάνω στο συγκεκριμένο λούκ αποκαλούνται yamanba, μία αναφορά στον θρύλο της Yama-uba. Σύμφωνα με τις ιστορίες, η Yama-uba ζει μόνη της στα παγωμένα όρη και δελεάζει ταξιδιώτες στην καλύβα της με σκοπό να τους καταβροχθίσει. Ο περίεργος psychic/ice τύπος της Jynx συνδέεται με την “τρελή μάγισσα του βουνού”.

 

6

6 – Absol και Bai Ze

Σύμφωνα με τον Κινέζικο Θρύλο, ο κίτρινος Αυτοκράτορας Huang Di ήταν σε περιπολία κοντά στην Ανατολική Θάλασσα όταν συνάντησε το Bai Ze, ένα τέρας με άσπρη χαίτη, μεγάλα κέρατα, και κάμποσα μάτια. Το τέρας δίδαξε στον αυτοκράτορα τα μυστικά του υπερφυσικού κόσμου και το πώς να νικήσει χιλιάδες υπερφυσικά όντα. Ο μύθος του μυστηριώδους άσπρου πλάσματος διαδόθηκε στην Ιαπωνία με τη μορφή του kutabe, το οποίο εμφανιζόταν στα χωριά για να τα προειδοποιήσει για κάποια επιδημία που θα ερχόταν. Αυτό ταιριάζει με το Absol καθώς εγγραφές στο Pokédex λένε πως εμφανίζεται μόνο για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για κάποια επερχόμενη καταστροφή.

 

7

7 – Dunsparce και Tsuchinoko

Αφήσαμε τους θεούς και τις θεότητες, και πιάσαμε τα tsuchinoko, που είναι η απάντηση της Ιαπωνίας στο Jackalope. Διαθέτοντας την ικανότητα να πηδάει στον αέρα και έχοντας ένα δηλητηριώδες κεντρί, το tsuchinoko είναι γνωστό και ως “φίδι μέλλισα”. Τώρα δείτε το Dunsparce, που είναι γνωστό στην Ιαπωνία ως nokocchi και είναι 1:1 ίδιο.

 

8

8 – Manectric και Raiju

Το Raiju είναι το πιστό κατοικίδιο του Θεού του κεραυνού, Shinto. Το σώμα του περιβάλλεται από αστραπές, και λέγεται ότι παίρνει την μορφή γάτας ή κουναβιού αλλά κυρίως τη μορφή ενός μπλε λύκου. Έχει την συνήθεια να αναζητά καταφύγιο στους αφαλούς των ανθρώπων (WTF!), κάτι που αποτελεί καλή δικαιολογία στα παιδιά, για να μην στέκονται γυμνά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Νομίζω ότι θα ονόμαζαν το Pokémon Raiju, αν δεν υπήρχε ο Raichu, ο οποίος είναι επίσης τύπου electric.

 

9

9 – Golurk και Golem of Prague

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ο ιουδαϊκός πληθυσμός της Πράγας, τρομοκρατήθηκε με αντισημιτικές επιθέσεις και κυβερνητικούς διωγμούς. Χρησιμοποιώντας ιερές ξεχασμένες τεχνικές, ένας ραβίνος χρησιμοποίησε το όνομα του Θεού για να δώσει ζωή σε ένα πήλινο άγαλμα, το οποίο θα υπερασπιζόταν τους ανθρώπους και θα υπηρετούσε την κοινωνία. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα Pokémon με μορφή Golem, όπως τα Regirock, Regice και Registeel, αλλά η ταινία που έχει ο Golurk στο θώρακα θυμίζει πολύ τις ταινίες που έχει στην φωτογραφία το Golem της Πράγας.

 

10

10 – Froslass και Yuki-onna

Ένα άλλο ιαπωνικό yokai είναι η Yuki-onna, η οποία είναι μία πανέμορφη γυναίκα που φοράει ένα λευκό kimono η οποία εμφανίζεται τις κρύες νύχτες. Αιωρείται πάνω από το χιόνι, δίχως να αφήνει αποτυπώματα, και αν την συναντήσεις, να είσαι σίγουρος ότι θα γίνεις παγωμένο πτώμα. Μπορεί να σε παγώσει εκεί που στέκεσαι ή να σπάσει την πόρτα του σπιτιού σου φυσώντας την, έτσι ώστε να πεθάνεις από το κρύο στο κρεβάτι σου. Όλα αυτά οδηγούν στο Frosslass, μία τρομακτική εξέλιξη του Glalie, του παγωμένου κρανίου.

 

11

11 – Ho-Oh και Fenghuang

Μπορεί βέβαια να είναι ολοφάνερο ότι το Ho-Oh είναι ένας μυθικός φοίνικας, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως είναι συγκεκριμένα ένας Κινέζικος φοίνικας, γνωστός και ως Fenghuang. Ενώ ο ελληνικός φοίνικας είναι απλά ένα πουλί χαρακτηριστικό ενός κακού ψησίματος, το Fenghuang έχει τρία πόδια, μία ουρά φτιαγμένη από πλανήτες και τα φτερά του μπορούν να δημιουργήσουν ανέμους. Σύμβολο χάρης, ευημερίας, και ειρήνης, αυτό το πολύχρωμο Fenghuang, αποτελεί χαρακτηριστικό μοτίβο της κινέζικης τέχνης εδώ και 8000 χρόνια. Στην Ιαπωνία το πλάσμα αυτό αυτό είναι γνωστό ως Ho-o…περίμενε, αυτό δεν είναι ούτε καν υπαινιγμός…το Pokémon είναι απλά το διάσημο τέρας. Είναι σαν να πάρει η Nintendo ένα Pokémon αράχνη και να το ονομάσει Spider. Αλλά το ονόμασε Spinarak.

 

12

12 – Xerneas, Yvetal, Zygarde και Stag, Eagle, Snake

Σύμφωνα με το Νορβηγικό μύθο για τη δημιουργία, το κοσμο-δέντρο Yggdrasil αποτελεί σπίτι για διάφορα μυθικά ζώα. Υπάρχει ένα γιγάντιος αετός που κάθεται στα κλαδιά του, αρσενικά ελάφια που τρέφονται από τον φλοιό του, και ένα τεράστιο φίδι που τρώει της ρίζες του. Αυτά τα πλάσματα ταιριάζουν με τα Yvetal, Xerneas και Zygarde, τα οποία επίσης είναι σαν τεράστια ζωντανά γράμματα, επειδή δεν άρεσε στον Ken Sugimori που κανένας δεν βρίσκει τα Unowns ωραία.

 

13

13 – Tornadus και Boreas/Fujin

Όλα ξεκίνησαν στην αρχαία Ελλάδα, όπου τον βόρειο άνεμο τον εκπροσωπούσε ο θεός Boreas (Βορράς), ο οποίος ήταν άτακτος, κακότροπος, και φορούσε ένα φουσκωτό χιτώνα. Καθώς η Ελλάδα πήγε ανατολικά, για ανταλλαγές και εξάπλωση, το ίδιο έκανε και ο Boreas. Από την στιγμή που έφτασε στην Ιαπωνία, ο Boreas έγινε γνωστός ως Fujin. Ενώ εξακολουθεί να είναι ένας κακότροπος με άγριο βλέμμα, ο θεός πήρε τα χαρακτηριστικά ενός δαίμονα του Βουδισμού, και ο χιτώνας μετατράπηκε σε “σακούλα των ανέμων’, η οποία έπρεπε να παραμένει κλειστή και από τις δύο πλευρές.

 

14

14 – Groudon, Kyogre και Behemoth, Leviathan

Ο Θεός αναφέρει δύο παντοδύναμα πλάσματα στην Παλαιά Διαθήκη. Τον Leviathan και τον Behemoth, δύο τέρατα τα οποία είναι τόσο μεγάλα που τα ονόματα τους τα χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε κάτι θεόρατο. Ο Leviathan είναι ένα μεγάλο πλάσμα, το οποίο αναταράσσει τους ωκεανούς και κυβερνάει τις θάλασσες. Ο Behemoth, υψώνεται πάνω από τη γη με νεύρα φτιαγμένα από ατσάλι. Λένε ότι αυτοί οι δύο, αντιπροσωπεύουν τις αρχέγονες δυνάμεις της φύσης, οι οποίες αν και αμέτρητα μεγάλες, είναι ανίσχυρες μπροστά στην θέληση του Θεού. Αντίστροφα, αντιπροσωπεύουν δύο πραγματικά τέρατα, τα οποία θα καταστρέψουν τον κόσμο. Αυτά είναι γραμμένα στο Βιβλίο του Ιώβ.

Facebook Comments

Γιάννης Στάθης
Τα παιχνίδια μπήκαν στη ζωή του από μικρή ηλικία με πρώτη επαφή το Samurai Shodown στο PlayStation. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στα action και MOBA games. H δεύτερη αγάπη του είναι τα Anime. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει δει πάνω από 50 Anime με ιδιαίτερη προτίμηση στα Supernatural, Sports και Superpower.

No comments

Leave a Reply

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon