GameHorizon.gr

Ben there, Dan that – Review

Υπάρχουν φόρες που θες ένα όμορφο και αθώο adventure για να περάσεις την ώρα σου. Κάτι με σύγχρονα γραφικά, υπέροχη μουσική και όμορφο σενάριο. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Ben και τον Dan, τα adventures έχουν ήδη πεθάνει όποτε ορίστε κάτι για να σας θυμίσει τα παλιά. Παρέα μαζί τους, θα πάτε σε ένα ταξίδι με τον τέταρτο τοίχο να κρατιέται από μια κλωστή και τους πρωταγωνιστές να ξέρουν ότι ζουν ένα παιχνίδι που γράφουν και φτιάχνουν οι ίδιοι. Περίπου.

Σαρκασμοί, υπονοούμενα, προσβολές και χιούμορ που ώρες ώρες θυμίζουν συμπεριφορά πεντάχρονου είναι εδώ και κάνουν έναν καλό συνδυασμό. Οπότε ας αρχίσουμε με το πρώτο παιχνίδι της συλλογής.

ben_there_dat_than_2

Ben there, Dan that!

Είσαι εγκλωβισμένος στο Περού. Ο κολλητός σου είναι νεκρός και πρέπει να τον πας σε έναν γιατρό να τον επαναφέρει. Το πρόβλημα? Σας χωρίζει ένα τεράστιο φαράγγι. Η λύση? Μα φυσικά θα ενώσουμε με ένα σχοινί την καλύβα του γιατρού και ένα τεράστιο άγαλμα, θα δέσουμε τον φίλο μας στο σχοινί με μια πάπια και θα τον εκτοξεύσουμε απέναντι βάζοντας του μια ρουκέτα… εκεί που ο ήλιος δεν φωτίζει, και θα την ανάψουμε. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία των Ben και Dan οι οποίοι είναι χρόνια φίλοι και ξεχασμένοι δημιουργοί βίντεο παιχνιδιών στο Ben there, Dan that!. Ένα point and click adventure game που λατρεύει να σατιρίζει παιχνίδια της LucasArts, το adventure genre και λίγο πολύ οτιδήποτε από pop culture και ιστορία, μπορεί να είναι εκεί.

Άπειρα κρύα αστεία, κάμποσες προσβολές και κανένας σεβασμός για την ζωή, ανθρώπινη και όχι μόνο, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χαρακτήρες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Ταξιδεύοντας από την μια παράλληλη διάσταση στην επόμενη σε αναζήτηση για το κλειδί που θα τους οδηγήσει πίσω στο σπίτι, θα χρειαστεί εφευρετικότητα και ίσως λιγάκι Google για κάνα walkthrough. Η σάτιρα πάντως καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη απάντηση για σχεδόν οποιοδήποτε interaction, θα σας κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά.

ben_there_dat_than_1

Τα γραφικά είναι απλά και είναι ολόκληρη διαδικασία για να αλλάξεις την ανάλυση σε κάτι που να σου ταιριάζει. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ευκολότερο να μείνει σε 640x480 και fullscreen καθώς ήταν η μόνη ανάλυση που δεν μου χαλούσε την αναλογία ούτε κατάφερνε ως δια μαγείας να επηρεάζει τον κέρσορα. Για voiceover ούτε λέξη αλλά υπάρχουν αρκετά ηχητικά εφέ και ένα soundtrack να θυμίζει λιγάκι Sam and Max.

Ένα παιχνίδι που δεν συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα που δεν το κατέχουν με τα point and click adventure games ή που δεν έχουν ξαναπαίξει ένα. Αν παρόλα αυτά θεωρήστε βετεράνος και θέλετε κάτι δύσκολο, σουρεαλιστικό και αρκετά διασκεδαστικό για ένα απόγευμα, τότε αξίζει κάτι παραπάνω από τα λεφτά του. Το οποίο είναι δωρεάν και πηγαίνει πακέτο με το…

ben_there_dat_than_3

Time gentlemen, please!

Sequel του Ben there, Dan that! και διαδραματίζεται δυο εβδομάδες μετά το τέλος τις προηγούμενης ιστορίας. Τα πάντα σε αυτά τα δυο παιχνίδια είναι “Δυο Εβδομάδες Μετά”. Ακόμα και αν είναι στο παρελθόν. Και ναι. Οι πρωταγωνιστές μας πια δεν ταξιδεύουν απλά σε παράλληλες διαστάσεις αλλά και στο ίδιο το χωροχρονικό συνεχές. Και καλά κάνουν μιας και είναι υπεύθυνοι για τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους και θέλουν να διορθώσουν τα λάθη τους. Και προφανώς θα τα κάνουν ακόμα χειρότερα.

Ο στόχος τους είναι απλός. Να χρησιμοποιήσουν μελλοντική τεχνολογία για να πάνε στο παρελθόν και να αποτρέψουν τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού. Δυστυχώς το καλύτερο που μπορούν να σκεφτούν ωςλύση είναι να σταματήσουν τις κρεμάστρες από το να εφευρεθούν ποτέ. Αν αποτύχεις μια φορά συνέχισε να προσπαθείς μέχρι να τα καταφέρεις. Αυτήν είναι η φιλοσοφία τους και ο τρόπος σκέψης που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον Hitler στο 1945, ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν στρατό από κοινοποιημένους δεινοσαύρους σε αναζήτηση της ιερής, χρυσής κρεμάστρας.

Από άποψη γραφικών είναι ανώτερο από το προηγούμενο παιχνίδι, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι που να θυμίζει αυτόν τον αιώνα. Παρόλα αυτά δεν είναι άσχημα και έχουν την δική τους μοναδική αισθητική. Τουλάχιστον έχουνε κάνει καλύτερο το interaction με το περιβάλλον και τα αντικείμενα. Αν και πάλι είναι πολύ πιθανό να σας ξεφύγει κάτι. Και να κοπανάτε το κεφάλι σας στο τοίχο για να λύσετε ένα puzzle. Α, και έχουνε παραπάνω ηχητικά εφέ. Κάτι είναι και αυτό.

Αρκετά διασκεδαστικό και με ακόμα περισσότερο βρετανικό χιούμορ και δυσκολότερους γρίφους να λύσετε. Προϊστορικοί nerds, ναζιστικοί δεινόσαυροι, ρομπότ και η επικείμενη καταστροφή του σύμπαντος, θα σας κρατήσουν συντροφιά για περίπου 7 ώρες. Βέβαια αν δεν άνοιγα κάποιο walkthrough σε ορισμένες στιγμές του παιχνιδιού, ίσως ακόμα να βασανιζόμουν να τερματίσω το minigame του Hitler καθώς επίσης και κάνα δυο puzzle ακόμα. Θύμισαν λιγάκι εποχές Gabriel Knight 3 και το θρυλικό πια μουστάκι ή Broken Sword και το κάποιες φορές Broken Logic που έχουν τα adventure παιχνίδια. Ένα ειρωνικό χαμόγελο και η ατάκα “Μα προφανώς και αυτήν είναι η ευκολότερη λύση” να περνάνε συχνά από το κεφάλι μου. Ακόμα περισσότερο και από το Ben there, Dan that, η λογική εδώ κάποιες φορές απλά δεν υπάρχει. Τουλάχιστον οι δημιουργοί το ξέρουν ήδη και τα σχόλια των χαρακτήρων περιλαμβάνουν την κριτική τους. Και για το κερασάκι στην τούρτα, έχουμε και ένα boss fight. Χωρίς να δώσουμε spoilers, αρκεί να αναφέρουμε πως το αχτύπητο δίδυμο θα βρεθεί σε βίαιη μάχη όπου ο μόνος τρόπος να νικήσουν είναι να χρησιμοποιήσουν την ανώτερη, και παράλογη, νοημοσύνη τους σε μια μάχη αντάξια κάθε adventure game.

Στην τελική πάντως, τα θετικά και αρνητικά αυτής της συλλογής είναι αρκετά ξεκάθαρα. Αν ψάχνετε για κάτι με υπέροχα γραφικά και εύκολο, μπορείτε να πάτε αλλού. Αν από την άλλη θέλετε ένα adventure game να σας θυμίσει παλιότερες εποχές, τότε είναι μια από τις καλές επιλογές για indie adventure, και αφού κοστίζει σχεδόν όσο ένας καφές δεν χάνετε και τίποτα. Αρκετά φθηνό ακόμα και για κάποιον αρχάριο που θέλει να δοκιμάσει το κατά πόσο του ταιριάζουν τέτοιου είδους παιχνίδια.

Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι μέσο της πλατφόρμας Steam στο παρακάτω link :

Μείνετε συντονισμένοι με το GameHorizon.gr για όλα τα νέα του Gaming, Anime, Gaming Gear αλλά και PnP.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre
Platforms
Αρ. παικτών
Εταιρία Ανάπτυξης
Εκδότης
Διάθεση
Ημ. Διάθεσης

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος

Στην ηλικία των 9 είχε την πρώτη του επαφή με το Gaming με την κονσόλα της Dreamcast. Πάντα έχοντας το nick «Foxako» από την ηλικία των 14 όπου ξεκίνησε να τερματίζει ότι παιχνίδι βρεθεί στα χέρια. Στην ηλικία των 17 ξεκίνησε να δουλεύει ως αρθρογράφος σε Ρώσικη ιστοσελίδα όπου και απέκτησε εμπειρία με την δημοσιογραφία στον χώρο του Gaming.