GameHorizon.gr

RimWorld Preview: Ο Πλανήτης της Παράνοιας και της Καφρίλας

Η επιβίωση στο μέλλον δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστική. Ούτε τόσο παρανοϊκή.

Είναι πολλά τα παιχνίδια που αφορούν survival και city building εκεί έξω, αλλά, κανένα από αυτά δεν έχει το βάθος και τον ρεαλισμό που συνάντησα εδώ. Τι εννοώ; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν ξεκινήσουμε.

Ξεκίνησα με μια μικρή αποικία, που αποτελούνταν από έναν τυπά, μια μάνα και το γιο της. Η μάνα με τον γιο ξεκίνησαν να έχουν σχέση (και όχι τη σχέση γονέα-παιδιού που φαντάζεστε) και απαίτησαν ένα διπλό κρεβάτι για να κοιμούνται μαζί. Ύστερα από λίγες μέρες, ένας πειρατής εισέβαλε στη μικρή αποικία μου. Ο άκυρος τυπάς προσπάθησε να του επιτεθεί με μαχαίρι, καταλήγοντας με μερικές ωραίες τρύπες στην πλάτη από την μάνα και τον γιο της (κατά λάθος *γκουχ γκουχ*, ελπίζω δηλαδή). Ο πειρατής πέθανε. Ο κατοικίδιος σκύλος τους επίσης πέθανε λόγω αιμορραγίας και επειδή δεν είχα γιατρό να τον σώσω. Οι προμήθειες λιγόστεψαν. Μάνα και γιος άρχισαν να τρώνε τα πτώματα του πειρατή και του σκύλου τους για να ζήσουν. Η διάθεση τους έπεσε, γιατί δεν είχαν τρόπο να ψήσουν το κρέας (!). Η μάνα αρρώστησε και πέθανε. Ο γιος κατέρρευσε ψυχολογικά. Έφαγε το πτώμα της μάνας του για να ζήσει. Τρελάθηκε. Έβαλε φωτιά σε όλη την αποικία και έπεσε στις φλόγες για να αυτοκτονήσει. Μάλλον έπρεπε να παρακολουθήσω tutorials, σκέφτηκα. Καλωσορίσατε στο RimWorld.

RimWorld

Απόπειρα δημιουργίας αποικίας υπ’αριθμόν 56.

Story

Είστε ακόμα εδώ μετά από την καφρίλα που σας παρουσίασε το παιχνίδι; Δεν σας απέτρεψε από το να διαβάσετε παρακάτω; Αλήθεια; Δηλαδή έχω πράγματα να γράψω; *sigh* Ok then…

Το RimWorld, αφού σας περάσει από ένα χλιαρό tutorial που καλύπτει τα πιο βασικά των πιο βασικών για τις βάσεις του παιχνιδιού, σας πετάει στον κόσμο του για να βασανιστείτε από συνεχόμενα game over που κάνουν το Dark Souls να σκάσει από ζήλια εξερευνήσετε και να μάθετε το παιχνίδι μόνοι σας.

Υπάρχουν μερικές pre-built ιστορίες για να επιλέξετε, οι οποίες επηρεάζουν το τεχνολογικό σας επίπεδο, τις προμήθειες που θα ξεκινήσετε και τον αριθμό των ατόμων που θα έχετε. Σε γενικές γραμμές όμως, δεν επηρεάζουν τίποτα παραπάνω από τη δυσκολία που θα συναντήσετε στην αρχή του παιχνιδιού.

Σε μια στιγμή εξαιρετικής σκέψης, οι δημιουργοί σκέφτηκαν να σας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξετε τις δικές σας ιστορίες (όχι πως δεν το κάνουν τα μισά και βάλε τέτοια παιχνίδια, αλλά λέμε τώρα). Σε αυτές τις custom ιστορίες, μπορείτε να αλλάξετε διάφορα πράγματα. Μπορείτε να γράψετε ένα μικρό κείμενο για το πως κατέληξαν οι άνθρωποι σας στον κόσμο του RimWorld, πόσους θα έχετε, πόσες προμήθειες και τα λοιπά. Αλλά το πιο σημαντικό (και ο μεγαλύτερος μπελάς), είναι πως μπορείτε να αλλάξετε ένα σωρό ακόμα στοιχεία του gameplay. Μπορείτε να καθορίσετε χαρακτήρες για τους ανθρώπους σας, το κλίμα του πλανήτη και πολλά ακόμα.

RimWorld

Μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα, από τα εισαγωγικά κείμενα μέχρι τις αρχικές παραμέτρους.

Πριν μπείτε σε αυτό τον κόσμο αιμομιξίας και φρίκης που θα ζήλευε το Game of Thrones, θα σας δοθεί μια τελευταία επιλογή στην μορφή των “storyteller AIs”. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες θα καθορίσουν τα γεγονότα του παιχνιδιού. Η αραχτή και light Phoebe σας δίνει χρόνο να αναπτυχθείτε και να αράξετε πριν σας πάρει και σας σηκώσει με κατακλυσμούς, η κλασσική Cassandra που σας δοκιμάζει με όλο και πιο δύσκολα γεγονότα χωρίς να σας παιδέψει και τόσο, και τέλος ο ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ελαφρά εκνευριστικός Randy, που απλά δεν δίνει δεκάρα για το πόση οργή θα σας προκαλέσει, πετώντας τυχαία γεγονότα και σε τυχαία σοβαρότητα, φτάνοντας στο όριο της καταστροφής του πλανήτη, αν δεν του κάτσει να πιάσει θέση στο μετρό. Αν είστε πρωτάρηδες, ξεκινήστε με την Cassandra σε μέτρια δυσκολία για να έχετε λίγο χρόνο να μάθετε ένα-δυο πράγματα, πριν γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη.

Gameplay

Χάος. Πάμε παρακάτω.

Επειδή όμως τα αφεντικά θα με κρεμάσουν αν δεν γράψω κάτι, ας το αναλύσουμε λίγο τη ζήτημα. Υπόψιν σας, είναι σε alpha στάδιο ακόμα, οπότε να περιμένετε κι άλλο περιεχόμενο και διορθώσεις στο μέλλον.

Ξέρετε τη λέξη micro-management; Ξέρετε, την γεμάτη λεπτομέρειες διαχείριση ενεργειών και πράξεων των χαρακτήρων που ελέγχετε; Ετοιμαστείτε να δείτε τόνους από δαύτην στο RimWorld, σε σημείο που θα αηδιάσετε και θα το γυρίσετε σε απλοϊκά παιχνίδια τύπου Porta Pusher, μπας και σας φύγει ο πονοκέφαλος.

RimWorld

Ο κάθε τύπος εδάφους έχει και τους δικούς του κανόνες.

Υπάρχουν άπειροι παράμετροι που επηρεάζουν τους ανθρώπους σας και άπειρες επιλογές για να τις διαχειριστείτε. Πρέπει να φροντίσετε για προφανή πράγματα, όπως τροφή, στέγη, χαρά και άλλα, αλλά και πιο “δύσκολες” πτυχές όπως καλή ψυχολογική διάθεση, σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και τα λοιπά. Ένα σαφές παράδειγμα είναι πως, η κατανάλωση ωμής τροφής, ναι μεν σώζει από την πείνα, αλλά σταδιακά χαλάει την ψυχολογική κατάσταση. Αν δεν θέλετε λοιπόν, να κάνετε την αποικία σας Arkham Asylum, πρέπει να χτίσετε έναν φούρνο και να αναθέσετε σε έναν-δυο κακομοίρηδες να μαγειρεύουν.

Οι άνθρωποι σας θα έχουν με βάση τον χαρακτήρα τους ανάλογες συμπεριφορές και τάσεις για εργασία. Για παράδειγμα, πρώην τρόφιμοι ψυχιατρείου θα είναι καλοί στην κηπουρική και τις επισκευές, αλλά πολύ κακοί στη διπλωματία. Πρώην ευγενείς θα είναι απίστευτοι στη μάχη και τη διπλωματία, αλλά θα αρνούνται να κάνουν πράγματα των κοινών πληβείων, όπως χτίσιμο και κηπουρική. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πως θα τους διαχειριστείτε και τις δουλειές θα αναθέσετε στον καθένα, κάτι που θα το μάθετε μετά από πολλές αποτυχημένες αποικίες. (editor’s note: Ξέρετε τι σημαίνει αυτό έτσι; Vegans και φεμινίστριες μια ζωή στην Καλλιόπη!)

RimWorld

Είμαι τόσο αισιόδοξος για αυτό το παιχνίδι, που ήδη ξεκίνησα να χτίζω εκκλησία-νεκροταφείο.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο απλά. Θα χρειαστεί να χτίσετε την αποικία σας, να φροντίσετε τους ενοίκους της, να κάνετε τεχνολογικές έρευνες για νέα εργαλεία και υλικά και να αποψιλώσετε τον πλανήτη από ότι πρώτη ύλη υπάρχει. Αν έχετε παίξει Prison Architect, θα δείτε πολλές ομοιότητες εδώ. Θα έχετε μια τεράστια ποικιλία από έπιπλα και εργαλεία, όπως λάμπες, λάμπες πυρακτώσεως, κρεβάτια από ξύλο, πέτρα, ατσάλι και άλλα, κουζίνες με ξύλα, κουζίνες με ηλεκτρισμό και πολλά ακόμα. Όσο ανοίγετε τεχνολογίες, τόσο καλύτερα πράγματα θα ξεκλειδώσετε.

Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε και τις σχέσεις σας με άλλες φατρίες του παιχνιδιού. Στο RimWorld, αν δεν προσέξετε, θα πέσουν όλοι να σας φάνε. Οι κακές σχέσεις με άλλες αποικίες σημαίνουν απώλεια εμπορίου (που το έχετε ανάγκη), απαγωγές και συχνές επιθέσεις, οπότε ένας διπλωμάτης θα σας φανεί πολύ χρήσιμος.

Γραφικά – Ήχος

Εδώ, το RimWorld γίνεται πιο ξεκάθαρο πως έχει επηρεαστεί από το Prison Architect. Έχει το ίδιο περίπου στυλ, με κάπως μινιμαλιστική απεικόνιση των πάντων, τα ανθρωπάκια είναι στην ουσία το σώμα και το κεφάλι χωρίς χέρια, τα κτήρια απλοϊκά και ο κόσμος πάνω-κάτω τα ίδια pixelated πράγματα που προαναφέραμε. Δεν θα βρείτε κάτι το πολύ ενθουσιώδες εδώ, καθώς το RimWorld ποντάρει αρκετά στο βαθύ και πολύπλοκο gameplay για να σας κερδίσει.

RimWorld

Οι γείτονές σας θα αποτελέσουν τους καλύτερους συνεργάτες. Ή τους χειρότερους εχθρούς.

Από την άλλη, ο ήχος είναι αρκετά ικανοποιητικός. Έχει τις sci-fi πινελιές που θα περιμένατε να έχει ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται στο μέλλον, αν και προσωπικά, δεν τον πρόσεχα καν την περισσότερη ώρα. Τουλάχιστον, υπάρχουν πολύ καλά ειδικά εφέ για γεγονότα όπως χτίσιμο, επισκευές, πυροβολισμοί και εκρήξεις. Όντας alpha, ίσως προστεθούν νέα κομμάτια στο μέλλον. (editor’s note: Ελαφρώς απίθανο, το πολύ πολύ να βελτιώσουν γραφικά από τα τεχνικά.)

Final Verdict

Ακόμα το σκέφτεστε; Προσωπικά, σας το συστήνω με κλειστά μάτια. Είναι ένα παιχνίδι που τα καθημερινά γεγονότα είναι το ένα πιο παράξενο από το άλλο και θα σας διασκεδάσει 100%. Το μόνο πρόβλημα θα έλεγα, είναι πως θα πρέπει να έχετε ένα επίπεδο γνώσης city-building παιχνιδιών, αν και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το παιχνίδι απαιτεί αρκετή αφοσίωση για να το μάθετε. Οπότε ναι, γιατί όχι; Που αλλού θα βρείτε κανίβαλους, αιμομίκτες χαρακτήρες με αυτοκαταστροφικές τάσεις;

 

 

 

RimWorld

8.6

Ιστορία

9.0/10

Ατμόσφαιρα

9.0/10

Γραφικά

7.5/10

Mουσική

8.0/10

Gameplay

9.5/10

Θετικά

 • Πολύπλοκες, customisable ιστορίες.
 • Τυχαία γεγονότα τα αλλάζουν όλα σε μια στιγμή.
 • Βαθύ character development.
 • Εξαιρετικός βαθμός micro-management.
 • Μεγάλη ποικιλία σε items.
 • Προκλητικός βαθμός δυσκολίας.
 • Πλήρης απουσία bugs για την ώρα.

Αρνητικά

 • Στην αρχή, θα σας φανεί χαοτικό.
 • Τα γραφικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
 • Ούτε η μουσική και τόσο.
 • Αν δεν είστε φαν του είδους, θα το παρατήσετε σχετικά γρήγορα.
 • Tutorial γεμάτο ελλείψεις.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Indie Survival City-Building Strategy
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Ludeon Studios
Εκδότης Ludeon Studios
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 16 Ιουλίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10, Mac OS X, Steam OS, Linux
Επεξεργαστής Core 2 Duo ή παραπάνω
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Intel HD Graphics 3000 με 384 MB RAM ή παραπάνω
Χωρητικότητα 500 MB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!