GameHorizon.gr

Stein’s Gate – Review

Έχοντας μία διάσημη μεταφορά σε anime, το Stein’s Gate visual novel έγινε πρόσφατα διαθέσιμο στο Steam, προς μεγάλη χαρά όλων των Japanόφιλων.

Story

Ο Okabe Rintaro, ή Hououin Kyouma όπως θέλει να λέγεται, είναι ένας φοιτητής φυσικής στο Tokyo, ο οποίος πάσχει από “chuunibyou”, κυριολεκτικά “σύνδρομο οκτάχρονου”, ή όπως θα το λέγαμε εμείς : φαντασιόπληκτος (κρατείστε το αυτό). Μαζί με την παιδική φίλη του, Mayuri, παρακολουθεί την παρουσίαση ενός καθηγητή περί ταξιδιών στο χρόνο, όταν συναντά μια όμορφη κοπέλα, ονόματι Kurisu Makise. Η Kurisu τον ρωτά τι εννοούσε την προηγούμενη φορά όταν της είπε οτι κινδύνευε, οπότε ο Rintaro τη ρωτά απορημένος πότε ήταν η “προηγούμενη φορά”, καθώς δεν την έχει ξαναδεί στη ζωή του. Οι δυο τους τσακώνονται, οπότε και χωρίζουν. Ο Rintaro πηγαίνει να παρακολουθήσει τη διάλεξη εκνευρισμένος με τον αλαζονικό χαρακτήρα της νεαρής, και όταν αργότερα αποφασίζει να φύγει, βρίσκει έντρομος το πτώμα της.

Δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα από αυτά τα 10 πρώτα λεπτά, καθώς το Stein’s Gate ποντάρει πολύ στα twists του, αλλά όπως μαντέψατε ήδη, το game ασχολείται με τα ταξίδια στο χρόνο και τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει και η παραμικρή αλλαγή στην ιστορία, μέσω του φαινομένου της πεταλούδας. Για όσους δεν το έχουν ακουστά, αφορά ακριβώς αυτό, το πως μία φαινομενικά ασήμαντη, μικρή πράξη μπορεί να οδηγήσει σε τελείως απρόβλεπτες, γιγαντιαίες συνέπειες. Όσοι είδατε στην τελευταία anime season το Re: Zero ξέρετε πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι αλλαγές στη ροή του χρόνου. Το ταξίδι μας είναι μακρύ και άκρως συναισθηματικό, και το παιχνίδι έχει βάλει σκοπό της ζωής του να νιώσουμε άσχημα όσο προχωράμε προς το τέλος.

Stein's Gate (4)

Η πιο πολύτιμη φίλη και βοήθεια στην παράνοια των ταξιδιών στο χρόνο.

Story – Spoiler Section

Δυστυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία οφείλω να αναφέρω τα οποία όμως θα ήταν spoilers, οπότε you have been warned. Καταρχήν το παιχνίδι ΕΙΝΑΙ στην ουσία ένα κλασσικό harem, όσο καλά και αν καταφέρνει να κρύβεται πίσω από το βαθύ story του. Δυστυχώς οι περισσότερες από τις κοπέλες και το trap κατέληξαν πλήρη απογοήτευση στα respective route τους, ειδικά στην περίπτωση της Kurisu, δηλαδή της πρωταγωνίστριας. Το νόημα της ιστορίας είναι να σώσετε τη Mayuri, την παιδική φίλη σας κάνοντας αλλαγές στο χρόνο και θυσιάζοντας στην πορεία τις υπόλοιπες λόγω των butteryfly effect. Το θέμα είναι οτι από όλα τα πιθανά routes, η Mayuri ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΔΙΑΦΟΡΗ. Δε δίνεις δεκάρα. Καπούτ. Τίποτα. Δε θα θυσίαζα ούτε μία από τις υπόλοιπες για αυτήν την ηλίθια, πόσο μάλλον όλες τους, οπότε η συμπεριφορά του πρωταγωνιστή δεν σας αντιπροσωπεύει ούτε στο ελάχιστο. Και συνεχίζοντας με τα πράγματα που δε μας αντιπροσωπεύουν…

Stein's Gate (2)

“Φυσικά και παίρνω τη δουλειά μου σοβαρά Alex. It’s the cross I have to bare… Εεεε… Bear.”

Ο πρωταγωνιστής είναι ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΣ. Προς το τέλος του παιχνιδιού που σοβαρεύει γίνεται καλύτερα, αλλά για να φτάσετε εκεί θα φτύσετε αίμα. Τα παιδιαρίσματά του συχνά με έκαναν να παρατάω το παιχνίδι εκνευρισμένος, ενώ ειδικά η συμπεριφορά του προς τον/την Lukako ήταν cringeworthy. Το route της Kurisu δε ήταν εξίσου χάλια, καθώς στην ουσία ήταν απλώς 1-2 σκηνές παραπάνω στο route της Mayuri, και αυτό είναι το πιθανότερο το μόνο route το οποίο θέλατε να πάρετε. Το τελικό chapter, όπου πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην Kurisu και τη Mayuri ήταν αδικαιολόγητο για μένα, καθώς ανεξάρτητα από τις επιλογές μου πάντα η ηλίθια η Mayuri έβγαινε “νικήτρια”, οδηγώντας στο θάνατο ενός πολύ συμπαθητικού χαρακτήρα. Βασικά για να είμαι ειλικρινής, το μόνο route που με άφησε ικανοποιημένο ήταν της Faris, και αυτό μάλλον λόγω του πάθους μου με τα card games. ALSO δε γίνεται να μην αναφερθώ στο οτι στην αρχή του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής και η παρέα του χρησιμοποιούν την time machine σαν ηλίθιοι, παρόλο που γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους του να αφήνουν τον κάθε άσχετο τρόμπα να παίζει με το παρελθόν.

Stein's Gate (1)

Ίσως το μόνο route που όντως θα σας αφήσει ικανοποιημένους.

Gameplay

Το Stein’s Gate είναι visual novel, δηλαδή ένα εικονογραφημένο βιβλίο, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε εδώ. Διαβάζετε γραμμή μετά από γραμμή, με νέους όρους που ακούτε να προστίθενται σε ένα in-game λεξικό στο οποίο έχετε πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αν και τα entries που μαζεύονται εκεί είναι ενδιαφέροντα, έπιασα τον εαυτό μου να τα αγνοεί μετά από λίγο, καθώς η θέληση να προχωρήσω την, ομολογουμένως αργοκίνητη, ιστορία δεν μου έδινε και πολύ όρεξη να παρεκκλίνω. Αυτό που δίνει όντως ποικιλία που και που, είναι η χρήση του κινητού σας (το οποίο τριγκάρετε μέσω του δεξιού bumper), για να απαντάτε σε μηνύματα που σας στέλνουν χαρακτήρες, τα οποία είναι όμως στην ουσία απλά extras, καθώς δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ιστορία του παιχνιδιού.

…Ήταν αυτό που νόμιζα μέχρι που τερμάτισα το παιχνίδι και απογοητευμένος έστειλα σε ένα φίλο μήνυμα οτι το Stein’s Gate δεν είχε επιλογές. Ο εν λόγω φίλος googlαρε λίγο και τελικά βρήκαμε οτι αυτές οι μικρές βλακειούλες που αντάλλασσα με τα υπόλοιπα lab members άλλαζαν τα routes. “Καλά ρε Σταύρο, δεν το κατάλαβες οτι ήταν σημαντικές αυτές οι συνομιλίες; Butterfly effect, ξέρεις.” ΟΧΙ. Γιατί ΚΑΝΕΙΣ δε θα μπορούσε να το μαντέψει. Τα mail ήταν του στυλ “Σήμερα έφαγα φασολάδα.” και μου δίνεται η επιλογή να απαντήσω “Ήταν νόστιμη;” ή “Έκλασες;” και μετά αυτός ο διάλογος δεν ξανααναφέρεται ποτέ. How the f@ck am I supposed to guess that?!

Stein's Gate (5)

Τα mail στο κινητό θα σας αποσπούν συχνά και εκνευριστικά την προσοχή.

Technical

Το παιχνίδι είναι οπτικά πανέμορφο, με εικόνες 1080 HD (στη steam version) να γεμίζουν κάθε στιγμή, με πολλά πανέμορφα CG (δηλαδή prerendered ζωγραφιές όπου οι χαρακτήρες δεν εμφανίζονται με τα συνηθισμένα sprites μπροστά από κάποιο background αλλά είναι 100% κομμάτι του). Εδώ οφείλω να παρατηρήσω οτι υπήρχε μία σχετική έλλειψη στα βασικά sprite των χαρακτήρων, το οποίο πρόσεξα τόσο με την Kurisu όσο και με τη Faris, των οποίων οι εκφράσεις συχνά είχαν μία ελαφριά απόκλιση από αυτό που περιγράφονταν.

Ο ήχος από την άλλη παίρνει άριστα. Η μουσική του παιχνιδιού είναι αρκετά όμορφη, ειδικά το “θλιβερό” theme, το οποίο, όπως και όλα τα υπόλοιπα, είναι προσβάσιμο από τα extras στο main menu, αφού το ακούσετε μία φορά. Το Stein’s Gate είναι fully voice-acted, το οποίο δικαιολογεί τα 5.8 giga του. Οι ηθοποιοί έχουν κάνει κατά πλειοψηφία φανταστική δουλειά, δίνοντας ζωή και πειστικότητα ακόμα και στους πιο εκνευριστικούς χαρακτήρες (“cough” Mayuri “cough”). Γενικά θα έλεγα πως το Stein’s Gate έχει υψηλά production values, και αυτό φαίνεται. Το μόνο κομμάτι που με έχασε το voice acting ήταν η κόρη του “Mr. Braun” αλλά κατά τ’άλλα ικανοποιητικότατη δουλειά που μάλλον θα σας συγκινήσει, ειδικά προς το τέλος.

Stein's Gate (6)

Το βασικό squad σας στον κόσμο του Stein’s Gate. Δύο φίλοι και ένα τούβλο.

Stein’s Gate – Final Verdict

Κατανοώ οτι τα 32 ευρώ του τίτλου φαίνονται κάπως πολλά, αλλά το voice acting και η διάρκεια του παιχνιδιού τα δικαιολογούν απόλυτα. Το GameHorizon δίνει το thumbs up του για την αγορά, παρά κάποιες ατέλειες του τίτλου.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Visual Novel
Platforms
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης 5pd
Εκδότης 5pd
Διάθεση Steam,
Ημ. Διάθεσης 9 Σεπτεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Οποιαδήποτε Version Windows μετά τα XP
Επεξεργαστής Intel Core i3
Μνήμη 1 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Οτιδήποτε βγήκε μετά το 2000
Χωρητικότητα 5.8 GB

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.