GameHorizon.gr

Umineko: Golden Fantasia Review

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που βγήκε το anime του Umineko, πνευματικός διάδοχος και sequel του πολυβραβευμένου Higurashi. Η δραματική ιστορία μυστηρίου της μάχης του Ushiromiya Battler με την μάγισσα Beatrice ξεκίνησε από ένα visual novel για τον υπολογιστή, βρήκε το δρόμο του στις οθόνες της τηλεόρασης και τελικά ξαναγύρισε στα ηλεκτρονικά, με revised εκδόσεις του visual novel αλλά και με την ιδανική παρουσίαση που άξιζε ένα novel μυστηρίου και ίντριγκας: Ένα 2D fighting game ονόματι Umineko: Golden Fantasia, όπου η Beatrice προσπαθεί να σπάσει στο ξύλο τον Battler με super moves και teleport spams.

Golden Fantasia (1)

Είναι πολύ broken η άτιμη η Dlanor.

Story

Ok, to be fair, το ίδιο το anime μας είχε δώσει πάμπολλες σκηνές με ξυλίκι, αν και συνήθως ήταν υπερβολικά one-sided και ο σκοπός τους ήταν να δείξουν πόσο καταδικασμένα ήταν εξ’αρχής τα θύματα της Beatrice, ώστε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης είναι ανώφελη. Μπορούμε ίσως να δούμε τη βάση του Golden Fantasia ως fighting game (με την ίδια άνεση που θα ήταν point&click adventure). Αλλά πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή:

Umineko Golden Fantasia (13)

Σε ένα νησί γεμάτο μάγισσες το να μη βρείτε σκύλες είναι αδύνατο.

Η οικογένεια Ushiromiya είναι μια οικογένεια που θα ζήλευαν πολλοί από οικονομικής απόψεως. Ο “παππούς” Kinzo Ushiromiya χρησιμοποίησε ένα μυστηριώδες τεράστιο κεφάλαιο που ξαφνικά πέρασε στα χέρια του για να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία επιχειρήσεων και να θρέψει και να μεγαλώσει τέσσερα παιδιά: Τον πρωτότοκο Krauss, την Eva, το Rudolf και τη Rosa. Κάθε ένας από αυτούς έχτισε με τη σειρά του δικές του ευτυχισμένες (?) οικογένειες, δίνοντας στον Kinzo εγγόνια. Η οικογένεια είναι σκορπισμένη σε διάφορα κομμάτια της Ιαπωνίας και ζουν αρκετά ευκατάστατα, αλλά το πραγματικό “ρευστό” και η κληρονομιά του Kinzo είναι μακριά από τα χέρια όλων των παιδιών του.

Umineko Golden Fantasia (7)

Διαβάστε επίσης: Dal Segno Review.

Κάθε χρόνο, η οικογένεια συναντιέται για λίγες μέρες στο προσωπικό νησί του Kinzo, το Rokkenjima, κάτι σαν ένα family reunion. Η διαφορά είναι οτι “φέτος” (ή τουλάχιστον εκεί που αρχίζει το anime και τα visual novel) όλοι οι ενήλικες ξέρουν οτι ο Kinzo έχει μόλις τρεις μήνες ζωής, παρόλο που ακόμα στέκει μια χαρά στα πόδια του. Τα παιδιά του δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις το ένα με το άλλο, και τώρα που ο παππούς ετοιμάζεται να τα τινάξει, το ποιος θα είναι διάδοχός του είναι πολύ συζητήσιμο, με τον Kinzo να έχει δηλώσει οτι παρόλο που ο Krauss είναι ο πρωτότοκος, δε θεωρείται περισσότερο άξιος από τα αδέρφια του. Αυτή τη χρονιά λοιπόν, παίζονται πολλά στο family reunion, όσον αφορά ποια υπο-οικογένεια θα κληρονομήσει το τεράστιο μυθικό κεφάλαιο του Kinzo (200 εκατομμύρια δολάρια περίπου) και τις επιχειρήσεις του. Μόνο που ο ίδιος ο γέρος δε δίνει δεκάρα.

Umineko Golden Fantasia (6)

Τα supermoves συνήθως είναι το αποτέλεσμα τύχης παρά skill.

Το μόνο ενδιαφέρον του Kinzo είναι να ξαναδεί τη Beatrice (“golden witch”, εξ’ού και το “Golden Fantasia”), τη μάγισσα που του είχε δώσει, σε μπάρες χρυσού, το κεφάλαιο για να ξεκινήσει την αυτοκρατορία του. Για αυτό το σκοπό έχει επιστρατεύσει μαύρη μαγεία και χρόνια μελέτης, φτάνοντας τελικά σε μια λύση: Ένα τελετουργικό που απαιτεί 13 θυσίες. Η οικογένειά του είτε θα λύσει πρώτα το γρίφο όπου λέει που είναι κρυμμένο το χρυσό, κερδίζοντας έτσι την κληρονομιά, είτε θα πεθάνει με τελετουργικές μεθόδους, οδηγώντας στην ανάσταση της Beatrice. Με μια καταιγίδα να παγιδεύει το νησί και τα μέλη της οικογένειας να ψοφάνε μυστηριωδώς το ένα μετά το άλλο, με τελετουργικούς φόνους που είναι αδύνατο να είχαν διαπραχθεί από ανθρώπινο χέρι, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για τους Ushiromiya.

Για εμπειρία παρόμοια με το Golden Fantasia δοκιμάστε το Skullgirls.

Umineko Golden Fantasia (10)

Η Lucifer θα γίνει σε χρόνο 0 το αγαπημένο σας κομμάτι στο Golden Fantasia.

Αυτό για τα 5 πρώτα episodes. Στο 6ο, όλη η οικογένεια μαζί με τους υπηρέτες έχει πλέον πεθάνει, και βρίσκονται σε κάποιου είδους μετα’θάνατον ζωή, όπου ένας ένας παραδέχονται οτι δεν είναι δυνατόν οι φόνοι να είχαν γίνει από ανθρώπους, και επομένως μια μάγισσα τους έκανε και άρα ήταν αδύνατο να κάνουν κάτι για αυτό. Ο μόνος που έχει αμφιβολίες είναι ο Battler, γιος του Rudolf. Όταν αρχίζει να βλέπει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του να τον πιέζουν να παραδεχτεί την ύπαρξη της Beatrice, ο Battler καταλαβαίνει οτι η μάγισσα για κάποιο λόγο έχει ανάγκη την αποδοχή του, την οποία αρνείται να της δώσει. Η Beatrice εμφανίζεται αυτοπροσώπως, και ξεκινάει τότε ένα παιχνίδι ανάμεσα στην ίδια και στον Battler, πηγαίνοντας σε παράλληλα σύμπαντα όπου η οικογένεια επισκέπτεται το νησί και δρώντας ως εξωτερικοί παρατηρητές, όπου ο Battler πρέπει να βρει πώς γίνονται οι φόνοι, αν όχι με τη βοήθεια της μαγείας, ώστε να μπορέσει να απαρνηθεί τη Beatrice για τα καλά, ή να παραδεχτεί την ήττα του επιτρέποντας έτσι την ανάσταση της μάγισσας.

Umineko Golden Fantasia (20)

Σκεφτόμουν να το βάλω και επικεφαλίδα του άρθρου αυτό.

Διαβάστε επίσης: Shuffle Review.

Το σενάριο του Umineko είναι σίγουρα αρκετά πρωτότυπο, παίρνοντας την ιδέα παράλληλων συμπάντων του Higurashi και προσθέτοντας σε αυτήν μια μάχη που θυμίζει σκάκι, albeit με χαοτικούς κανόνες. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σειράς προέρχεται από το χαρακτήρα της Beatrice, όπου ο θεατής και ο Battler δεν ξέρουν ποτέ αν η μάγισσα όντως μετανιώνει για τους φόνους ή απλώς προσποιείται για να κοροϊδέψει τον Battler στο να αποδεχτεί την ήττα του. Το δεύτερο μεγάλο “win” της σειράς, είναι οτι δεν ξέρουμε αν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που βλέπουμε, με τη Beatrice να παίζει συχνά παιχνίδια με το κοινό, αλλά και άλλες τρίτα πρόσωπα να παίζουν παιχνίδια με την Beatrice. Όλη η σειρά και το setting έχουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα από το “Δέκα Μικροί Νεγροί” της Agatha Christie, ενώ οι χαρακτήρες είναι κατά πλειοψηφία άριστα γραμμένοι.

Umineko Golden Fantasia (9)

Δεν έχω ιδέα πώς το έκανα αυτό.

Το Golden Fantasia δεν εξηγεί τίποτα από αυτά καθώς δεν υπάρχει βασικό story mode αλλά πολλά mini routes, ανάλογα με τους fighters που θα διαλέξετε, οπότε για να μπείτε στο κλίμα και να καταλαβαίνετε τι διάολο γίνεται, πρέπει είτε να παίξετε το visual novel είτε να δείτε το anime. Μια σύντομη παρουσίαση των χαρακτήρων του game εδώ (PS: Το όνομα “Beatrice” λειτουργεί περισσότερο σαν τίτλος για τις μάγισσες των Ushiromiya). Θυμίζουμε πατάτε στις εικόνες για να τις δείτε μεγάλες:

 

Umineko Golden Fantasia (24)Ushiromiya Battler: Ο κοκκινομάλλης πρωταγωνιστής μας με ένα ταλέντο να κάνει “OBJECTION!” πόζες και ένα σεβασμό, αν όχι διασκέδαση, προς το παιχνίδι του με τη Beatrice. Παραδόξως από τους πιο βαρετούς χαρακτήρες στο gameplay, παίζοντας σαν fighter. Μαζί με την Beato, είναι ο μόνος που παίζει να πατάτε κουμπιά στην τύχη και να νικήσετε.

 

Golden Fantasia (3)Beatrice / “Beato”: Η ξανθομαλλούσα ανταγωνίστρια/πρωταγωνίστριά μας, η Beatrice μπορεί να είναι ισχυρή σαν μάγισσα και να ντύνεται σαν αριστοκράτισσα βικτοριανής εποχής, αλλά κατά βάθος κρύβει μια αθωότητα (μάλλον), μαζί με μια εγωιστική, παιδιάστικη φύση (μάλλον, παίζει να είναι και μια ψυχρή σκύλα, έχουμε ενδείξεις και για τα δύο). Στην πορεία του παιχνιδιού της με τον Battler ανέπτυξαν σεβασμό ο ένας για τον άλλο, ίσως ακόμα και τάσεις για flirt, αλλά η Beato δεν είναι ακόμα έτοιμη να παρατήσει το παιχνίδι της (μάλλον). Το teleport spam της είναι πανίσχυρο, ενώ έχει σεβαστές κινήσεις και στα τρία “lanes” του παιχνιδιού (ψηλά, κανονικά και χαμηλά). Εννοείται οτι παίζει σαν μάγισσα.

 

Golden Fantasia (2)Ushiromiya Ange Beatrice: Η μικρή, αδερφή του Battler ήταν άρρωστη όταν η υπόλοιπη οικογένεια πήγε να δει τον Kinzo, 12 χρόνια πριν. Παρά την τεράστια περιουσία τον Ushiromiya να βρίσκεται στα χέρια της (χωρίς το χρυσάφι, αλλά και πάλι οι επιχειρήσεις είναι όλες στο όνομά της), η ζωή της Ange είναι επιεικώς σκ@τά, μεγαλώνοντας με την αρχι-σκύλα θεία της, Eva, τη μοναδική επιζήσαντα. Έχει δοκιμάσει πολλές φορές να αυτοκτονήσει στο παρελθόν, ενώ αντιμετωπίζει bulling με το τσουβάλι από συμμαθητές και συγγενείς (πρωταγωνιστεί στην τελευταία arc του anime). Μαθαίνοντας από μια άλλη μάγισσα (Berncastel) για τη μοίρα του αδερφού της να παίζει αιώνια τα παιχνίδια της Beatrice, η Ange βάζει σκοπό να σπάσει το time loop και να πάρει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς της πίσω, εξερευνώντας στην πορεία τις δυνάμεις και την κληρονομιά της σαν μάγισσα. Η Ange έχει χτίσει μια απόμακρη, ψύχραιμη περσόνα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ βασανισμένη ψυχή. Στο gameplay η Ange είναι συνδυασμός fighter (mobility based) και μάγισσας (ability based), το οποίο την κάνει σχετικά απρόβλεπτη, αν και δεν πλησιάζει καν τα άλλα powerhouses.

 

Umineko Golden Fantasia (26)Ushiromiya Jessica: Η κόρη του Krauss και της γκαντέμισσας γυναίκας του, η Jessica έχει μυαλό κουκούτσι αλλά σιδερογροθιά μόνιμα στην τσέπη. Το άσθμα της μπαίνει στη μέση σχετικά συχνά, αλλά στην τελική είναι απλώς μια κοπέλα που αγαπάει τους γονείς της, γουστάρει το μικρό furniture (το όνομα των υπηρετών των Ushiromiya) Kanon, και δεν έχει όρεξη να αφήσει την Beato να την χρησιμοποιεί σαν κούκλα voodoo κάθε φορά. Πολλοί τη λένε “βάρβαρη”, ενώ έχει παραδεχτεί και η ίδια το οτι η καταγωγή και ανατροφή της δεν ταιριάζουν καθόλου με την προσωπικότητά της. Παίζει σαν fighter και έχει από τις πιο δυνατές επιθέσεις στο κανονικό lane, με την ειδικότητά της να γεμίζει στα γρήγορα το limit break bar του αντιπάλου (πόσο μπορούν να κάνουν άμυνα πριν φάνε stun).

 

Umineko Golden Fantasia (27)Ushiromiya George: Ο γιος της Eva, ο George θεωρείται διαμαντάκι από τους γονείς του και την οικογένεια γενικότερα, έχοντας γνώσεις με το τσουβάλι και αρκετά αθλητικό σώμα. Με την οικογένεια των Ushiromiya να παντρεύεται μόνο με βάση συμφέροντα (παρόλο που τελικά όλα τα παιδιά του Kinzo κατέληξαν χαρούμενα με το ταίρι τους), η Eva δεν πρόκειται να αφήσει το γιόκα της να παντρευτεί όποια να’ναι, πόσο μάλλον την απλή υπηρέτρια Shannon, για την οποία ο Τζόρτζης τρέφει αισθήματα εδώ και χρόνια. Εντυπωσιακά δυνατός fighter, ειδικά στο χαμηλό lane (επιθέσεις από κάτω), o George είναι από τους πιο ευκίνητους χαρακτήρες στο παιχνίδι.

 

Umineko Golden Fantasia (28)Kanon: Το μικρότερο furniture των Ushiromiya, o Kanon ζηλεύει την ικανότητα της αδερφής του να έχει ανθρώπινα αισθήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι δεμένος με τη λειτουργία του ως υπηρέτης του Kinzo. Ο πιο δυναμικός από το duo, ο Kanon ξέρει αρκετή μαγεία για να δείρει την αρχι-υπηρέτρια της Beato, Lucifer, αλλά και πάλι μπροστά στις μάγισσες και τα παιχνίδια τους δεν είναι καν απειλή. Γουσταρονται με την Jessica, αλλά ο Kanon φοβάται να ξεφύγει από το ρόλο στον οποίο γεννήθηκε. Fighter με μέτριο damage και mobility, σχετικά αδύναμος γενικά.

 

Golden Fantasia (6)Shannon: Αντίθετα με τον αδερφό της, η Shannon είναι παραπάνω από έτοιμη να αφήσει στα κομμάτια τη δουλειά της σαν υπηρέτρια για να παντρευτεί τον George, παρόλο που γενικά θεωρείται υπάκουη από τους περισσότερους. Η τάση της για ρομάντζο με τον Τζόρτζη τη βάζει στο στόχαστρο της Eva συχνά. Παίζει σαν μάγισσα με έμφαση στην άμυνα, και μπορεί να γίνει πολύ εκνευριστική αντίπαλος, καθώς σε κάποια φάση θα χάσετε την υπομονή σας και θα της ορμήξετε, τρώγοντας τεράστιο damage στην πορεία.

 

Golden Fantasia (7)Virgilia Beatrice: Η προηγούμενη Beatrice, που έμαθε στην Beato την τέχνη, η Virgilia δουλεύει πλέον σαν σύμβουλος του Battler (μάλλον) με σκοπό να εκδικηθεί την πρώην μαθήτριά της που την πρόδωσε (μάλλον) (το μάλλον πάει και στο “την πρόδωσε” και στο “εκδικηθεί”). Μπορεί πλέον να μην έχει τον τίτλο Beatrice, αλλά οι περισσότεροι χαρακτήρες ακόμα τη σέβονται ως μια σοφή, έμπειρη γριά. Μάγισσα με ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα, η Virgilia είναι σχετικά αδύναμη αν και ανθεκτική.

 

Umineko Golden Fantasia (25)Ushiromiya Rosa: Δύστυχη-single-μητέρα-ψάχνει δεν είναι συνταγή για ευτυχία. Με τον άντρα της να έχει πεθάνει σε ατύχημα, η Rosa προσπαθεί να ισορροπήσει τη ζωή της σαν αφεντικό σε επιχείρηση, γυναίκα με ανάγκες και μητέρα, και αποτυγχάνει πλήρως, ειδικά από τη στιγμή που η κόρη της, Maria, μιλάει με φανταστικούς φίλους που προτιμάει από κανονικές παρέες και είναι εκνευριστικά γκρινιάρα, μην πιάσουμε το οτι μάλλον είναι δαιμονισμένη. Η Rosa συχνά σφαλιαρίζει και δέρνει τη μικρή, κάτι που μετανιώνει πικρά αργότερα. Οπλισμένη με την καραμπίνα της Natsuhi (γυναίκα του Krauss), η Rosa προσπαθεί απελπισμένα να μη γίνει μια ακόμα θυσία της Beatrice μαζί με την κόρη της, υπομένοντας ταυτόχρονα το ανελέητο bulling της Evaς. Η κόρη της τη μισεί και οι περισσότεροι τη θεωρούν ανεύθυνη γονέα, αλλά είναι αρκετά συμπαθητική στο θεατή. Μετά την Ange, η Rosa είναι η χαρακτήρας στην οποία η ζωή απλώς έχει κάνει κωλοδάχτυλο. Αργή fighter με πολύ δυνατές, ranged επιθέσεις, η Rosa είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική απέναντι σε αντιπάλους με έμφαση στην άμυνα.

 

Umineko Golden Fantasia (4)Seven Kin of Purgatory: Lucifer: Υπηρετώντας την εκάστοτε Beatrice αλλά έχοντας ιδιαίτερο σεβασμό για την Beato, η Lucifer είναι η μεγαλύτερη αλλά και η πιο ατάλαντη από τις αδερφές της, κάτι που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει παίρνοντας ρίσκα και μιλώντας με μεγάλα λόγια. Πολύ χαριτωμένη tsundere (κάτι που (μάλλον) μοιράζεται με την Beato), η Lucifer θεωρείται αστείο από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, που συχνά τη δουλεύουν και την πειράζουν. Ιδιαίτερα ευχάριστη fighter, με πανίσχυρες χαμηλές επιθέσεις και τεράστιο mobility. Ελαφρώς ανώτερη του George καθώς μπορεί να κάνει initiate από μεσαία απόσταση, ενώ ο George είναι point-blank.

 

Umineko Golden Fantasia (17)Ushiromiya Eva Beatrice: Η Eva είναι η πιο κακιασμένη από τα παιδιά του Kinzo, αλλά η αγάπη της για την υπο-οικογένειά της ήταν αδιαμφισβήτητη (παραδόξως περιλαμβάνοντας τον άντρα της). Ακόμα και η υπολογιστικότητα και ψυχρότητα που δείχνει κανονικά όμως δε συγκρίνονται με τον απρόκλητο σαδισμό που έχει δεύτερη προσωπικότητά της, αυτή που έχει κληρονομήσει το ταλέντο τον Ushiromiya για μαγεία. Όταν καταφέρνει να λύσει το γρίφο του Kinzo και να γίνει η νόμιμη κληρονόμος, οι προσωπικότητές της χωρίζονται, με τη δεύτερη προσωπικότητα να παίρνει τον τίτλο Beatrice και τις δυνάμεις της. Η Beato έκανε μια στο τόσο κάποια κακόγουστα πράγματα, αλλά η Eva Beatrice τελικά αποδείχτηκε η πιο σαδιστική και αιμοβόρα από όλες τις μάγισσες. Η Eva συνεχίζει το τελετουργικό της Beato με τους φόνους ώστε να ξεκλειδώσει όλες τις δυνάμεις της σαν μάγισσα, αλλά ούτε καν ο θάνατος δεν της είναι αρκετός, αναστένοντας τα θύματά της επανειλημμένα, ώστε να τα σκοτώνει με όλο και πιο βίαιους τρόπους. Απογοητευμένη από την έλλειψη βαναυσότητας από τις 7 kin of purgatory, δημιούργησε τις Chiester σαν υπηρέτριες. Μάγισσα και ασύγκριτα η πιο broken χαρακτήρας στο Golden Fantasia, η Eva έχει μια τεράστια ποικιλία initiations, από μεσαία απόσταση, κάνοντάς την τελείως απρόβλεπτη. Ο τρόπος που λέει “Just give up and die.” θα μείνει εγγυημένα στους παίκτες.

 

Golden Fantasia (4)Chiester 410: Έχοντας την αγάπη της αφεντικίνας της για βία, η 410 είναι ανελέητη στο κυνήγι αντιπάλων, φέρνοντας πίσω τα πτώματά τους στην Eva ώστε η μάγισσα να συνεχίσει το μακάβριο show της. Περιπαίζει και παρακινεί όλους τους χαρακτήρες εκτός από την Eva, προκαλώντας επίτηδες. Fighter με τεράστιο mobility και δυνατότητα για ranged attacks.

 

Umineko Golden Fantasia (18)Ronove: Ένας δαίμονας-για-πρόσληψη, ο Ronove είναι αρχι-υπηρέτης της εκάστοτε Beatrice, με το αντίστοιχο αντάλλαγμα βέβαια. Παρά την gentleman εμφάνισή του, είναι αρκετά παιχνιδιάρης, ειδικά όταν δουλεύει τη Beato για την tunderιά της (μάλλον). Παίζει σαν fighter με έμφαση στην άμυνα.

 

Umineko Golden Fantasia (23)Dlanor A. Knox: Emotionless loli, αλλά δεν έχω ιδέα ποια είναι, δεν εμφανίστηκε στο anime. Φαίνεται να κυνηγάει μάγισσες. Απίστευτα εκνευριστική αντίπαλος fighter (και πιο αργή χαρακτήρας στο παιχνίδι), καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια τέλεια, μόνιμη άμυνα απέναντι σε ranged attacks, ενώ έχει grabs από point-blank που κάνουν τεράστιο damage, ενώ τα initiation της είναι πανίσχυρα, τόσο σε range όσο και σε damage. H δεύτερη πιο δυνατή χαρακτήρας στο game, αμέσως μετά την Eva.

 

Umineko Golden Fantasia WillardWillard H. Wright: Δεν εμφανίστηκε επίσης στο anime, οπότε δεν ξέρω. Αδύναμος fighter με σπαθί.

 

Umineko Golden Fantasia (14)Furudo Erika: Υπηρέτρια της Berncastel που δεν εμφανίστηκε στο anime, η Erika κυβερνάει ανενόχλητη το “ψηλό” lane, έχοντας πανίσχυρες επιθέσεις με το δρεπάνι της. Παίζει σαν fighter.

 

Umineko Golden Fantasia LambdadeltaLambadelta: Η δεύτερη πιο ισχυρή ύπαρξη στο σύμπαν των “When they Cry”, η Lambadelta βρίσκεται στο παιχνίδι της Beatrice μαζί με την Berncastel απλώς για να σπάσει πλάκα. Με τη δύναμη να περνάει ανενόχλητη από διάσταση σε διάσταση και ζώντας πρακτικά αιώνια, χωρίς κινδύνους, η Lambadelta με την Berncastel έχουν χάσει κάθε αίσθηση ηθικής, και επιθυμούν μόνο να καλοπερνάνε βασανίζοντας άλλες μάγισσες. Τρώει γλυκά όλη την ώρα και θυμίζει πιο πολύ magical girl στη συμπεριφορά, albeit σε πιο bitch έκδοση. Παίζει σαν μάγισσα με έμφαση στις ranged attacks και στο να στήνει “νάρκες” για τους αντιπάλους της, παραδόξως μέτρια in-game.

 

Golden Fantasia BerncastelBerncastel: Η μόνη ύπαρξη που ξεπερνάει την Lambadelta σε δύναμη, η Berncastel είναι μάλλον μια πιο ενήλικη έκδοση της Rika από το Higurashi. Παρά τη σοβαρή περσόνα που περνάει απ’έξω, η Berncastel έχει τάσεις για μακελειό και χάος, επιθυμώντας πάνω απ’όλα να ξεχάσει τη βαρεμάρα της σαν “αιώνια” μάγισσα, μαζί με την Lambadelta, θεωρώντας τους εαυτούς τους θεές. Υποκινεί τους πάντες από τα παρασκήνια, οδηγώντας την Beato στην καταστροφή της μέσο της μετάνοιας που (μάλλον) αρχίζει να νιώθει εξαιτίας του Battler. Το αστείο είναι οτι ενώ από άποψη lore η Berncastel τους ξεπερνάει όλους σε δύναμη, in-game είναι η πιο αδύναμη χαρακτήρας. Παίζει σαν μάγισσα που δουλεύει με “ice counters”, τα οποία δημιουργεί όσο δεν είναι σε μάχη, για να εξαπολύσει τις κινήσεις της. Χάνει από πρακτικά κάθε fighter, οι οποίοι θα την κυνηγήσουν.

 

Umineko Golden Fantasia (22)Ushiromiya Black Battler: Μία αναβαθμισμένη έκδοση του Battler, είναι η προσωποποίηση του Battler σαν ενόχου στους φόνους της Beatrice, μαζί με τους γονείς του (σε ένα από τα παράλληλα σύμπαντα όντως αυτοί ήταν οι υπεύθυνοι). Υπερβολικά γρήγορος fighter με τάσεις για μάγο, έχει όλες τις ικανότητες του Battler αλλά δυναμωμένες, μαζί με κάποιες καινούριες (κάτι σαν την Alpha 152 σε σχέση με την Kasumi στα Dead or Alive στο Golden Fantasia).

 

Gameplay

To Umineko: Golden Fantasia είναι όπως είπαμε ένα 2D fighting game με τους χαρακτήρες του anime. Η έμφασή του βρίσκεται στο οτι οι μάχες γίνονται πάντα 2v2, αν και το health bar είναι κοινό για κάθε ομάδα. Το νόημα αυτής της τακτικής είναι οι χαρακτήρες να παίζουν ένα παιχνίδι πέτρα/ψαλίδι/χαρτί, όπου κάποιοι έχουν φυσικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους, για αυτό ο παίκτης επιλέγει έναν δεύτερο χαρακτήρα με διαφορετικό gameplay. Σε αυτό το κομμάτι η AI του Umineko: Golden Fantasia κάνει φανταστική δουλειά, αντιδρώντας ενεργά στις επιλογές σας, διαλέγοντας κάθε φορά τον καλύτερο από τους δύο fighter της για να σας αντιμετωπίσει.

Golden Fantasia (5)

Παράδειγμα της έμφασης του Golden Fantasia στα lanes.

Αντί για ένα μεγάλο story mode, το παιχνίδι σας αφήνει να διαλέξετε ένα ζευγάρι fighters, και αν ο συνδυασμός σας αντιστοιχεί σε κάποιο route, τότε πάτε στο αντίστοιχο story, αλλιώς απλώς παίζετε 7 matches αυξανόμενες δυσκολίας τυχαία. Ειδικά το τελευταίο match θα είναι σε ένα “very hard” difficulty” ανεξάρτητα του difficulty που διαλέξατε στην αρχή (PS: Δεν έχετε κανένα λόγο να διαλέξετε οτιδήποτε εκτός από easy, δεν υπάρχουν extra unlockables), με τη μάχη να είναι εφιαλτικά δύσκολη, ανάλογα με τους αντιπάλους σας (η Dionor προκαλεί τάσεις ανθρωποκτονίας άμα σας τύχει στην τελική μάχη).

Διαβάστε επίσης: Mutiny Review

Umineko Golden Fantasia (3)

~Meta meta meta! Metaworld! Ooooh!~

Το Umineko: Golden Fantasia δίνει πολύ περισσότερη έμφαση στα lanes από άλλα fighting games, με τις attacks να χτυπάνε συνήθως ένα lane συγκεκριμένα, αφήνοντας τα άλλα ανενόχλητα. Αυτό σημαίνει οτι είναι πολύ πιο εύκολο (και από τα ατού του τίτλου) να αποφεύγετε επιθέσεις σκύβοντας ή πηδώντας, ενώ ταυτόχρονα είναι εξίσου εύκολο να κάνετε miss. Το παιχνίδι έχει επίσης μια μπάρα που μεταφέρει τους παίκτες στο meta world, όπου μπορείτε να κάνετε super κινήσεις, αλλά σε όλο το playthrough μου δεν κατάφερα να κάνω ούτε μία. Όπως και να’χει, το meta world δίνει κάποιο passive bonus (όπως μεγαλύτερη πιθανότητα για stun ή autoguard) ανάλογα με τον char σας, οπότε και πάλι είναι μια cool και χρήσιμη κίνηση.

Umineko Golden Fantasia (11)

Η πιο αστεία route.

Σαν fighting game το Golden Fantasia ήταν ευκολότερο από Skull Girls αλλά δυσκολότερο από Tekken (σαν ιδανικό fighting game θεωρώ τα Dead or Alive). Οι κινήσεις και τα αντίστοιχα control τους είχαν συνήθως ρυθμό, αλλά μπορούσαν και καλύτερα. Θα μου άρεσε αν είχα περισσότερες επιλογές όσον αφορά τα κοστούμια των χαρακτήρων, ή αν είχα τουλάχιστον κάποια εξήγηση για το τι είναι το “princess mode” στην επιλογή των controls (δεν πρόσεξα καμία διαφορά από το normal), αλλά I digress.

Umineko Golden Fantasia (2)

Αυτό το theme song ρε γ@μώτο… Και τα κάδρα είναι όλα τα λεφτά.

Technical

To Umineko: Golden Fantasia το έπαιξα με Thrustmaster controller για το PS3 και για το PC, καθώς τα 360 kai Xbox One controllers μου δεν ήταν καθόλου βολικά με το button mapping (το παιχνίδι χρησιμοποιεί το D-Pad για κίνηση) ενώ προς μεγάλη απογοήτευση και σοκ μου, το πληκτρολόγιο δεν έχει κουμπιά για switch χαρακτήρων ή για ενεργοποίηση του meta world, οπότε είναι αδύνατο να πάρετε τη full εμπειρία αν δεν έχετε controller. Συχνά στο παιχνίδι πρόσεξα σημάδια lag, ειδικά όταν επρόκειτο να πουν διαλόγους οι χαρακτήρες ή όταν πήγαινε να γίνει κάποια super-move (btw στο keyboard το escape κλείνει το παιχνίδι αυτόματα. Θα πέσουν πολλές χριστοπαναγίες μέχρι να το συνηθίσετε και να μάθετε οτι δε βλέπετε έτσι τις κινήσεις). (Σημείωση 2: Guard κάνετε πηγαίνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση του αντιπάλου σας, πχ αν ο αντίπαλος είναι στα αριστερά σας κάνετε guard πηγαίνοντας προς τα δεξιά.)

Umineko Golden Fantasia (21)

Διαβάστε επίσης: Criminal Girls: Invite Only

Εικαστικά μου φάνηκε πολύ questionable που οι δημιουργοί του Golden Fantasia χρησιμοποίησαν fanart σαν collectibles. Θα ορκιζόμουν οτι είδα μερικές ζωγραφιές με κραγιόνια εκεί μέσα, ενώ το art style πάει κι έρχεται. Μαζί με τα arts, παίζοντας τα αντίστοιχα story modes κερδίζετε και announcers, για να εισάγουν τους χαρακτήρες (PS: Η Beato ακούγεται πολύ σαν την Erza από το Fairy Tail, αλλά τελικά δεν είναι ίδια voice actress.) Γενικά οπτικά το Umineko: Golden Fantasia είναι απλώς ικανοποιητικό, ενώ ηχητικά κάνει φανταστική δουλειά (το character select theme του Golden Fantasia: Happy Maria είναι εξωφρενικά καλό). Ιδιαίτερα μ’άρεσε το πώς κάθε χαρακτήρας έχει tag out lines για όλους τους άλλους, ενώ βέβαια όλοι οι διάλογοι είναι voice acted. Αν τα control δεν ήταν τόσο ηλίθια (συγνώμη, γιατί ένα παιχνίδι που έγινε release μόνο στο PC και το Xbox Live δουλεύει καλύτερα με PS controller?!) τεχνικά το Umineko: Golden Fantasia θα ήταν αξιοπρεπέστατο.

Umineko Golden Fantasia (12)

Όταν η βία είναι πάντα η λύση.

Final Verdict

Το game είναι εξαιρετικό για fan της σειράς, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι appeal θα είχε σε κόσμο που δεν ξέρει τι εστί Umineko. Ευτυχώς από την άλλη το anime είναι αρκετά καλό (κάνει λίγο κοιλίτσα στη μέση αλλά οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί), οπότε αξίζει το watch από μόνο του, πόσο μάλλον σαν συνοδευτικό για ένα αρκετά διασκεδαστικό fighting game που θα σας βγάλει ελάχιστες χριστοπαναγίες (Στην προσωπική μου κλίμακα οποιοδήποτε fighting game δε με κάνει να σπάω πάνω από 2 πιατικά θεωρείται καλό. Με το Umineko: Golden Fantasia έσπασα μόνο ένα ποτήρι, το οποίο θεωρείται ρεκόρ όταν το αγαπημένο μου fighting game, το Dead or Alive, μου κόστισε 1 κανάτα νερό και ένα μπουκάλι βότκα).

 

Το Gamehorizon δίνει thumbs up.

7.1

Ατμόσφαιρα

7.0/10

Ήχος

8.5/10

Gameplay

7.0/10

Graphics

6.0/10

Θετικά

 • "Blitz!"
 • Τα πάντα σχετικά με την Eva.
 • Gameplay πέτρα/ψαλίδι/χαρτί.
 • Τα story έχουν πολύ φάση.
 • Τα πάντα σχετικά με τη Lucifer.
 • Ηχητικά ικανοποιητικότατο.
 • Meta world και AHS goats.
 • Το εξωφρενικά καλό Happy Maria track.

Αρνητικά

 • Το gameplay Shannon και Dlanor.
 • Μερικοί χαρακτήρες παραείναι op.
 • Unlockable fan arts? Really?
 • Τα control είναι απογοήτευση.
 • Παραδόξως βαρύ.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Fighting, 2D, Anime,
Platforms Xbox 360, Steam
Αρ. παικτών Single Player, Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης 07th Expansion
Εκδότης Manga Gamer
Διάθεση Steam, Xbox Live
Ημ. Διάθεσης 9 Δεκεμβρίου 2016

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows XP or newer
Επεξεργαστής Intel Core 2/Core 2 Quad/Core i3/i5/i7 GPU
Μνήμη 3 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce 7600GT/8500GT/9400GT/GT220 Or Better
Χωρητικότητα 2,5 GB χώρος

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.